to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:07 | 04.12.2022

πηγή: avgi.gr

Πολιτική

Σκάνδαλο υποκλοπών: Γιατί δεν έχουν κληθεί ακόμα οι Λαβράνος, Μπίτζιος και Ντίλιαν

Οκτώ μήνες μετά την αποκάλυψη της παρακολούθησης του Κουκάκη, η δικαστική έρευνα έχει πενιχρά αποτελέσματα


Γιάννης Λαβράνος, Φέλιξ Μπίτζιος, Ταλ Ντίλιαν. Υπό κανονικές συνθήκες αυτοί οι τρεις επιχειρηματίες θα είχαν κληθεί από τη Βουλή και τη Δικαιοσύνη προκειμένου να καταθέσουν και να φωτιστούν κρίσιμες πτυχές του σκανδάλου των υποκλοπών με το κακόβουλο λογισμικό Predator. Ωστόσο, κανένας θεσμός δεν τους έχει καλέσει. Όσον αφορά τον κοινοβουλευτικό έλεγχο, η Ν.Δ. με εντολή Μητσοτάκη εμπόδισε την κλήση τους τόσο στη σχετική Εξεταστική Επιτροπή όσο και στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας. Όσον αφορά τη Δικαιοσύνη, οι καθυστερήσεις στη διερεύνηση της υπόθεσης προκαλούν σοβαρά ερωτήματα.

Το Μαξίμου είναι προφανές γιατί αποφεύγει την εμφάνιση και την εξέταση των επιχειρηματιών της Krikel και της Intellexa. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε επί χρόνια «εξ απορρήτων» του τον ανιψιό του Γρηγόρη Δημητριάδη, ο οποίος εμφανίζεται ως ο άνθρωπος που έφερε κοντά όλα τα κομβικά πρόσωπα του σκανδάλου. Υπενθυμίζεται ότι ο Δημητριάδης είχε επιχειρηματική συνεργασία με τον Λαβράνο, πέραν της πολυετούς φιλικής σχέσης και κουμπαριάς τους. Καταγγέλλεται επίσης ότι εταιρεία του Δημητριάδη κατέληξε στον αδελφό τού Φέλιξ Μπίτζιου. Ο Κύπριος δικηγόρος και στέλεχος του ΔΗ.ΣΥ. Αλέξανδρος Σίνκα έχει επιβεβαιώσει ότι ο Δημητριάδης του ζήτησε να αναλάβει εκκρεμή δικαστική υπόθεση του Μπίτζιου. Ο Ταλ Ντίλιαν, τέλος, ο άνθρωπος που ευθύνεται για την εμπορία και την προώθηση του Predator σε Ελλάδα και Κύπρο, συνεργάστηκε στενά για το κακόβουλο λογισμικό με τον Ισραηλινό Σαχάκ Άβνι, με τον τελευταίο να συναντάται το 2020 με τον επικεφαλής της ΕΥΠ και εκλεκτό του Δημητριάδη Παναγιώτη Κοντολέοντα και τον Γ. Λαβράνο στο γραφείο του τελευταίου.

Για τη Δικαιοσύνη όλα τα παραπάνω δεν θα έπρεπε να αποτελούν εμπόδιο. Αντιθέτως, θα έπρεπε να βοηθούν τους εισαγγελείς να αναζητήσουν στοιχεία γρήγορα αντί να πελαγοδρομούν στην έρευνα της υπόθεσης για την αποκάλυψη των ενόχων σε ένα πρωτοφανές σκάνδαλο που ταλανίζει την πολιτική και οικονομική ζωή της χώρας μας και προκαλεί συζητήσεις σε όλη την Ευρώπη.

Οκτώ μήνες καθυστερήσεων

Στις 18 Απριλίου 2022 η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Σωτηρία Παπαγεωργοπούλου διέταξε τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας αναφορικά με την παρακολούθηση του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη. Η δημοσιογραφική έρευνα αποκάλυπτε τότε ότι στην περίπτωση Κουκάκη υπήρχε χρονική ακολουθία στη δράση της ΕΥΠ και του κέντρου του Predator, το οποίο ανήκε στην Intellexa. Ο Ταλ Ντίλιαν και ο Φέλιξ Μπίτζιος περιγράφονταν τότε ως πρόσωπα κλειδιά στην υπόθεση (το όνομα του πρώτου είχε αναφερθεί από το insidestory.gr ως δραστήριο στην Ελλάδα από τον Ιανουάριο του 2022). Το όνομα του Γ. Λαβράνου εμφανίστηκε (insidestory.gr) ως ο άνθρωπος πίσω από την Krikel τον Μάιο.

Με αφορμή τα δημοσιεύματα, η Εθνική Αρχή Διαφάνειας διεξήγαγε σχετική έρευνα, που ήταν όμως καταδικασμένη να αποτύχει. Αφορούσε μόνο το αν υπάρχει σύμβαση μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της Intellexa ή της Krikel για την παροχή παράνομου λογισμικού. Περίμενε κανείς σώφρων να έχει καταγραφεί εμφανώς τέτοια παράνομη πράξη; Προφανώς όχι. Τα στελέχη της ΕΑΔ ούτε άνοιξαν τραπεζικούς λογαριασμούς ούτε συνάντησαν τους επιχειρηματίες πίσω από τις εταιρείες. Έτσι κατέληξαν σε μια απόρρητη έκθεση που «αθώωνε» το Δημόσιο.

Η αποκάλυψη τον περασμένο Αύγουστο ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης, πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ., παρακολουθούνταν από την ΕΥΠ και ότι στοχοποιήθηκε από το Predator προκάλεσε πολιτικό σεισμό και την παραίτηση Δημητριάδη και Κοντολέοντα. Ακολούθησε η αποκάλυψη ότι παρακολουθούνταν και ο Χρήστος Σπίρτζης, βουλευτής και κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Μέσα ενημέρωσης συνέχισαν τις αποκαλύψεις, που πλέον έμπαιναν στο εσωτερικό της ΕΥΠ, του ΚΕΤΥΑΚ, αλλά και της Krikel. Στο πέρασμα των μηνών τεκμηριώθηκε η σχέση των Λαβράνου και Μπίτζιου με την Krikel και την Intellexa αντίστοιχα, σχέσεις οι οποίες δεν έχουν πάψει μέχρι σήμερα. Επίσης τεκμηριώθηκε η σχέση των δύο εταιριών, αλλά και οι γνωριμίες των επιχειρηματιών με άλλα κυβερνητικά στελέχη, όπως ο Κυριάκος Πιερρακάκης, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο Κωνσταντίνος Τσουβάλας κ.ά.

Οι ενοποιημένες έρευνες και οι καθυστερήσεις

Κάθε υπόθεση παρακολούθησης που ερχόταν στην επιφάνεια συνοδευόταν και από μια εντολή για ξεχωριστή δικαστική έρευνα. Ο Ισίδωρος Ντογιάκος αρνούνταν πεισματικά να αναλάβει τις έρευνες και περιορίστηκε σε μια έρευνα για διαρροή στοιχείων από την ΕΥΠ. Στον δημόσιο διάλογο, τόσο τα θύματα όσο και τα κόμματα της αντιπολίτευσης επαναλάμβαναν την ανάγκη ενοποίησης των ερευνών και αναβάθμισης της έρευνας.

Η ενοποίηση των ερευνών ήρθε τελικά στα μέσα Νοεμβρίου, οκτώ μήνες μετά την αποκάλυψη της παρακολούθησης του Θανάση Κουκάκη. Οι εισαγγελείς Κώστας Σπυρόπουλος και Αγγελική Τριανταφύλλου, υπό την εποπτεία του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Αντώνη Ελευθεριάνου, έχουν πια υπό την ευθύνη τους τις έρευνες. Οι έρευνες όμως βρίσκουν μπροστά τους σημαντικά εμπόδια.

Το οκτάμηνο που μεσολάβησε έδωσε την ευκαιρία στους εμπλεκόμενους να εξαφανιστούν ή να πιθανόν εξαφανίσουν σοβαρά τεκμήρια. Είναι άγνωστο το πού βρίσκονται ακριβώς οι Λαβράνος, Μπίτζιος και Ντίλιαν - ακόμα και το υπουργείο Εξωτερικών δεν δείχνει διατεθειμένο να τους αναζητήσει επαρκώς. Παράλληλα, η Intellexa φέρεται να παραμένει στην Ελλάδα, αλλά να έχει απολύσει σχεδόν όλους τους εργαζόμενούς της, ενώ δημοσιεύματα εμφανίζουν τα στοιχεία των παρακολουθήσεων να βρίσκονται κρυμμένα σε κτήριο των βορείων προαστίων. Αστυνομικοί που ως στελέχη της ΕΥΠ φέρονται να έστησαν και να συντόνιζαν τη συνέργεια ΕΥΠ-Predator, όπως η Ευαγγελία Γεωργακοπούλου, έχουν μετακινηθεί σε άλλες υπηρεσίες και λέγεται πως είναι επίσης εξαφανισμένοι.

Την πόρτα των εισαγγελέων έχουν περάσει μέχρι στιγμής δημοσιογράφοι που συνέβαλαν στις αποκαλύψεις, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, οι εισαγγελείς έχουν στη διάθεσή τους τα ονόματα δέκα Ελλήνων πολιτών που εργάστηκαν για τις επίμαχες εταιρείες. Αυτό που είναι εξόχως κρίσιμο είναι να διαπιστωθεί ο κακουργηματικός χαρακτήρας των αδικημάτων όλων των εμπλεκόμενων προτού προχωρήσουν οι διαδικασίες στο πλαίσιο της άσκησης διώξεων σε συγκεκριμένα πρόσωπα. Γι’ αυτό κομβικό ζητούμενο αποτελεί η τεκμηρίωση της χρήσης του Predator από υπαλλήλους της ΕΥΠ, χρήση η οποία έχει περιγραφεί με λεπτομέρειες σε δημοσιεύματα των εφημερίδων Το Βήμα και Documento.

Γιατί βρισκόμαστε όμως τόσο πίσω στη δικαστική έρευνα; Γιατί δεν έχουν κληθεί ακόμα οι Λαβράνος, Μπίτζιος και Ντίλιαν; Το βέβαιο είναι ότι οι ουσιαστικές έρευνες ξεκίνησαν πολύ αργά, παρά το πλήθος στοιχείων και ενδείξεων. Και έχει ιδιαίτερη σημασία η αποστροφή του Τάσου Τέλλογλου σε συνέντευξη στον Σταύρο Θεοδωράκη πως «η εικαζόμενη βούληση είναι να μην προχωρήσει το θέμα».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)