to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

22:12 | 17.08.2022

πηγή: Αυγή

Πολιτική

Σκάνδαλο υποκλοπών: Δημοσίευμα «βόμβα» - Το Predator, η Κύπρος και ο άνθρωπος κλειδί για τις παρακολουθήσεις

Το Predator που χρησιμοποιήθηκε για την παρακολούθηση πολιτικών και δημοσιογράφων στην Ελλάδα δημιουργήθηκε από εταιρεία η οποία διατηρεί έδρα στην Κύπρο


Αποκαλυπτικό δημοσίευμα του κυπριακού «Φιλελευθέρου» συνδέει το σκάνδαλο των υποκλοπών που ταρακουνά την Ελλάδα με το λογισμικό Predator και οδηγεί στην Κύπρο καθώς όπως διαφαίνεται ότι η εταιρεία που το διακινεί έχει εκεί την έδρα της.

Η ιστοσελίδα philenews.com, αναφέρει χαρακτηριστικά πως «αναμφίβολα» το σκάνδαλο με το λογισμικό υποκλοπών Predator συνδέεται άμεσα με την Κύπρο. Μάλιστα στο ρεπορτάζ σημειώνεται πως ο «άνθρωπος-κλειδί» που σχετίζεται με το λογισμικό με το οποίο προσβλήθηκαν τα κινητά τηλέφωνα του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη (σ.σ δεν το ενεργοποίησε), και του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη τεκμηριώνει τη στενή σχέση του με τους Ντίλιαν και Άβνι, την υπόθεση του μαύρου βαν, κι -ασφαλώς- την Κύπρο.

«Το πρόσωπο αυτό είναι ο Γιαρόν Λεβγκόρεν, μόνιμος κάτοικος Καναδά. Ο τελευταίος, σύμφωνα με το Εθνικό Μητρώο Εταιρειών της Ουγγαρίας, είναι αξιωματούχος της Cytrox Holdings Zrt. Η εν λόγω εταιρεία ανέπτυξε το περίφημο Predator, που θεωρείται το πιο προηγμένο λογισμικό παρακολουθήσεων» αναφέρεται στο δημοσίευμα.

«Ο Λεβγκόρεν συνεργάστηκε και με τους δύο επιχειρηματίες που μας απασχόλησαν πολύ έντονα τον Νοέμβριο του 2019 με το βαν. Κι αυτό αποδεικνύεται μέσα από το ιστορικό της κυπριακής εταιρείας POLTREX LIMITED», αναφέρει ο «Φ».

Μέχρι σήμερα πάντως η κυπριακή Κυβέρνηση δεν αποδέχεται πως υπάρχει διασύνδεση της Κύπρου με το λογισμικό παρακολουθήσεων και το σκάνδαλο που απασχολεί την Ελλάδα.

Ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μάριος Πελεκάνος στις 8 και 9 Αυγούστου, αντιστοίχως είχε δηλώσει μεταξύ άλλων πως τα όσα λέγονται για σχέση της Κύπρου με το σκάνδαλο στην Ελλάδα, είναι «προσπάθεια πολιτικής εκμετάλλευσης». «Ουδέποτε κατά την 9ετή διακυβέρνηση του Προέδρου Αναστασιάδη επιτράπηκε ή έγινε ανεκτή, έστω και εμμέσως, η παρακολούθηση του οποιουδήποτε πολιτικού προσώπου, πολιτικών κομμάτων, δημοσιογράφων, Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και νομοταγών πολιτών».

Στην προσπάθειά του ο «Φιλελεύθερος» να ξετυλίξει το κουβάρι της δραστηριότητας της συγκεκριμένης εταιρείας περιγράφει αναλυτικά πως «η Poltrex ιδρύθηκε στις 3/10/2018 και σ΄ αυτήν συμμετείχαν ενεργά οι Ντίλιαν και Άβνι. Συγκεκριμένα από τις 10/6/2019 είχε ως μοναδικό μέτοχο (1.000 μετοχές) την εγγεγραμμένη στις Παρθένες Νήσους Intellexa Limited, συμφερόντων του Ταλ Ντίλιαν. Την 1η Σεπτεμβρίου του 2019, δηλαδή περίπου τρεις μήνες αργότερα, διευθυντής και γραμματέας της Poltrex ανέλαβε ο Αβραάμ Σαχάκ Άβνι, συνεργάτης του κυβερνώντος ΔΗΣΥ και της Αστυνομίας Κύπρου.

Η Poltrex στις 16/10/2019 μετονομάστηκε σε Alchemycorp LTD, με τους Ντίλιαν και Άβνι να συμμετέχουν στην ιδιοκτησία και τη διεύθυνση της εταιρείας, αντίστοιχα, μέχρι και τις 24 Φεβρουαρίου του 2020. Τρεις μήνες προηγουμένως και συγκεκριμένα τον Δεκέμβριο του 2019 είχαν εκδοθεί εντάλματα σύλληψης σε βάρος τους από τις κυπριακές Αρχές, για την υπόθεση του βαν των παρακολουθήσεων.

Στις 24/2/2020 κι ενώ καταζητούνταν, οι Άβνι και Ντίλιαν παρέδωσαν τα ηνία της εταιρείας στον μόνιμο κάτοικο Καναδά Γιαρόν Λεβγκόρεν. Ο τελευταίος εμφανίστηκε εν μια νυκτί ως μέτοχος της πρώην Poltrex και νυν Alchemycorp LTD, καθώς και διευθυντής και γραμματέας της. Με άλλα λόγια, κατέστη φαινομενικά ο απόλυτος κυρίαρχος της εταιρείας.

Ωστόσο, η διεύθυνση των γραφείων της εταιρείας παρέμεινε η ίδια: «Αλέξανδρου Παναγούλη, 1, NOVEL TOWER, 6057, Λάρνακα, Κύπρος». Πρόκειται για το κτήριο όπου συστεγάζονταν οι εταιρείες των Άβνι (NCIS) και Ντίλιαν (WiSpear) και ήταν το επίκεντρο ερευνών της Αστυνομίας τον Νοέμβριο του 2019 για την υπόθεση του βαν. Να θυμίσουμε ακόμη ότι οι δύο επιχειρηματίες μοιράζονταν εξοπλισμό και υπαλλήλους στο κτήριο, ενώ το βαν παρακολουθήσεων που ανήκε στην WiSpear του Ντίλιαν, ήταν σταθμευμένο σε υπόγειο χώρο της NCIS Intelligence and Security Systems LTD του Αβραάμ Σαχάκ Άβνι» σημειώνεται στο δημοσίευμα.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)