to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:57 | 07.11.2019

Πολιτική

Σκάνδαλο Novartis: «Ως οιονεί υπουργός λειτουργούσε ο Π. Φρουζής»

Το ντοκιμαντέρ της ελβετικής τηλεόρασης προβλήθηκε χθες στο Kontra Channel (δείτε το με υπότιτλους) - O πρώης αντιπρόεδρος της Novartis είχε συνάντηση και με μέλος της Προανακριτικής Επιτροπής, τότε θεσμικό παράγοντα του υπ. Υγείας, όπως αποκάλυψε η Γ. Παπαδάκου - Π. Σαράκης: Εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ από τη Novartis σε δημοσιογράφους για να σιωπούν


Το ντοκιμαντέρ της ελβετικής τηλεόρασης για το σκάνδαλο Novartis προβλήθηκε χθες στο Kontra Channel, ενώ στη συζήτηση που ακολούθησε αποκαλύφθηκαν, μεταξύ άλλων, και ενδιαφέρουσες πτυχές για τον ρόλο του Π. Φρουζή, πρώην αντιπροέδρου της Novartis, αλλά και για τον χρηματισμό δημοσιογράφων από τoν πολυεθνικό φαρμακευτικό κολοσσό όπως είπε ο δικηγόρος Π. Σαράκης.

Γ. Παπαδάκου: Συνάντηση Φρουζή με τωρινό μέλος της Προανακριτικής

Σε μια ηχηρή αποκάλυψη προχώρησε χθες η Γιάννα Παπαδάκου, καθώς σύμφωνα με email που διάβασε στο Kontra Channel (όπου προηγουμένως είχε προβληθεί το ντοκιμαντέρ της ελβετικής τηλεόρασης για τη Novartis), ο Φρουζής λειτουργούσε ως οιονεί υπουργός, ενώ είχε συνάντηση και με μέλος της Προανακριτικής Επιτροπής, τότε θεσμικό παράγοντα του Υπουργείου Υγείας.

«Ο κ. Φρουζής έχει τρεις κατηγορίες κακουργήματα: Έχει απαγόρευση εξόδου από τον Φλεβάρη του 2018. Έχει κατηγορία για ενεργητική δωροδοκία, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και για δωροδοκία για άλλα δύο φάρμακα που έγιναν την άνοιξη του 2019» ανέφερε η κ. Παπαδάκου.

«Είναι πρόσωπο-κλειδί διότι από το αρχείο του υπάρχουν πάρα πολλά στοιχεία στη δικογραφία, και στην αμερικάνικη και στην ελληνική. Έχουν κατασχέσει το αρχείο του. Κράταγε πάρα πολλά email», είπε η Γιάννα Παπαδάκου και σημείωσε: «Ο κ. Φρουζής είχε προνομιακή σχέση με τους πολιτικούς. Χρησιμοποιούσε ως άλλοθι ότι ήταν και πρόεδρος του ΣΦΕΕ. Συναντιόταν με πολιτικούς, όχι μόνο με υπηρεσιακούς παράγοντες».

«Έχω ένα mail 21 Οκτωβρίου του 2014 όπου ενημερώνει το γραφείο του για μία συνάντηση που είχε με  θεσμικό παράγοντα του Υπουργείου Υγείας ο οποίος σήμερα είναι και μέλος της Προανακριτικής Επιτροπής της Βουλής, της πλειοψηφίας», τόνισε η Γιάννα Παπαδάκου και πρόσεθσε: ««Φαίνεται πως έλυνε και έδενε ο κ. Φρουζής, του λέει για συνταγές, συμψηφισμούς, πως θα γίνει το χονδρεμπόριο. Λειτουργούσε δηλαδή ως οιονεί υπουργός».

Π. Σαράκης: Εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ από τη Novartis σε δημοσιογράφους για να σιωπούν

Μια άλλη διάσταση, εκτός από την πολιτική, για την αποσιώπηση του σκανδάλου Novartis έδωσε ο δικηγόρος των προστατευόμενων μαρτύρων Παύλος Σαράκης στο Kontra Channel στην αρχή της εκπομπής όπου προβλήθηκε το ντοκιμαντέρ της δημόσιας ελβετικής τηλεόρασης. Σημείωσε ότι υπάρχει λίστα με δημοσιογράφους που χρηματίζονταν από τη Novartis Hellas.

Συγκεκριμένα ο Π. Σαράκης μίλησε για δημοσιογράφους που ήταν στο pay roll της συγκεκριμένης φαρμακοβιομηχανίας για να σιωπούν και να προωθούν τα επιχειρηματικά της συμφέροντα. Και εξήγησε: «Γιατί δεν προβάλλεται η μεγάλη υπόθεση που συγκλονίζει και την Ελβετία που είναι η έδρα της εταιρείας αλλά και όλο τον κόσμο; Γιατί η Novartis Hellas είχε έναν μεγάλο προϋπολογισμό για τους συναδέρφους σας. Κάθε χρόνο έδινε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ από τον προϋπολογισμό της για να πηγαίνουν σε διάφορα ΜΜΕ και σε δημοσιογράφους συγκεκριμένους».

«Υπάρχει λίστα που όταν βγει στην δημοσιότητα η ελληνική κοινή γνώμη θα καταλάβει γιατί κάποιοι σιωπούν», πρόσθεσε «Τηρούν ένοχη σιωπή πολλοί συνάδερφοί σας. Γι΄ αυτό θέλουν να κρύψουν την αλήθεια από την ελληνική κοινωνία, γιατί πρόκειται για ένα μεγάλο σκάνδαλο εις βάρος του Έλληνα πολίτη. Το γνώριζαν το σκάνδαλο. Ήταν κοινό μυστικό αλλά σιωπούσαν γιατί είχαν εξαγορασμένες συνειδήσεις».

«Υπάρχει λίστα με δημοσιογράφους που χρηματίζονταν από την Novartis για να σιωπούν, για να συγκαλύπτουν και να προωθούν τα επιχειρηματικά συμφέροντα της συγκεκριμένης φαρμακοβιομηχανίας γιατί όπως ξέρετε τα φάρμακα δεν διαφημίζονται», τόνισε ο Π. Σαράκης. «Να καταλάβει η κοινή γνώμη γιατί αποσιωπήθηκε η υπόθεση αυτή. Όχι μόνο για πολιτικούς λόγους αλλά και για ιδιοτελείς σκοπούς, επειδή κάποιοι ήταν στο pay roll της συγκεκριμένης φαρμακοβιομηχανίας».

Ολόκληρο το ντοκιμαντέρ, με ελληνικούς υπότιτλους

Η μετάφραση του ντοκιμαντέρ της δημόσιας ελβετικής τηλεόρασης για το σκάνδαλο Novartis, με τίτλο «La Strategia», έγινε από τον Αργύρη Παναγόπουλο (πατήστε το cc και επιλέξτε ελληνικούς υπότιτλους):

Με πληροφορίες από Αυγή

Διαβάστε ακόμη:

Ξεκινάει σήμερα η προανακριτική: Αίτημα εξαίρεσης 4 μελών από τον Δ. Τσοβόλα

Δ. Παπαγγελόπουλος: Θα ζητήσω την εξαίρεση μελών της προανακριτικής (βίντεο)

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)