to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

7:59 | 20.02.2018

Πολιτική

Σκάνδαλο Novartis: Η αυριανή ψηφοφορία στη Βουλή, η τρικυμία στη ΝΔ και οι αποκαλύψεις

Εν αναμονή της αυριανής συζήτησης και της ψηφοφορίας στη Βουλή, για τη συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής για την υπόθεση Novartis, σταχυολογούμε τις κυριότερες πολιτικές και όχι μόνο εξελίξεις


Σε μία συνεδρίαση, αύριο Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου, θα γίνει η συζήτηση και ψηφοφορία επί της προτάσεως της κυβερνητικής πλειοψηφίας για τη συγκρότηση επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης για την υπόθεση NOVARTIS, σύμφωνα με την απόφαση που έλαβε η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής. Κατά πλειοψηφία, η Διάσκεψη δέχθηκε την εισήγηση του προέδρου της Βουλής, Νίκου Βούτση, να στηθούν δέκα κάλπες, μία για κάθε εμπλεκόμενο. Στα ψηφοδέλτια, ένα για κάθε εμπλεκόμενο, ο κάθε βουλευτής θα δηλώνει «ναι», «όχι» ή «παρών» στη συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής για τα αδικήματα που αναφέρονται στην πρόταση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Το περίγραμμα της διαδικασίας που θα εξελιχθεί έχει ως εξής: Η συζήτηση της πρότασης θα γίνει την Τετάρτη. Θα ξεκινήσει στις 9:00 -με αρχικό προγραμματισμό να ολοκληρωθεί έως τις 22:00- και τότε να ξεκινήσει η ψηφοφορία. Σύμφωνα με την εικόνα που έχει η Βουλή μέχρι τώρα, από τα αναφερόμενα πολιτικά πρόσωπα στη δικογραφία, όλοι θα μιλήσουν ενώπιον της Ολομέλειας, εκτός του Ευρωπαίου επιτρόπου, Δημήτρη Αβραμόπουλου, ο οποίος την ίδια ημέρα θα είναι σε προγραμματισμένη συνάντηση με τον γγ του ΟΗΕ στη Ν. Υόρκη, και θα στείλει υπόμνημα. «Μέχρι στιγμής οι εννέα από τους δέκα αναφερόμενους στη δικογραφία έχουν δηλώσει ότι θα μιλήσουν στην Ολομέλεια» σημείωσε ο κ. Βούτσης.

Η συζήτηση θα ξεκινήσει με τους οκτώ εισηγητές, ένας από κάθε κόμμα. Θα συνεχιστεί με 16 ομιλητές, κατ' αναλογία της δύναμης των κομμάτων, στους οποίους θα είναι και ένας βουλευτής από τους ανεξάρτητους. Θα μιλήσουν, επίσης, οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι, οι αναφερόμενοι στη δικογραφία και οι πολιτικοί αρχηγοί. Τον λόγο θα λάβουν ακόμη τέσσερις υπουργοί, ο υπουργός και ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης και ο υπουργός και ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας. Τα αναφερόμενα στη δικογραφία πολιτικά πρόσωπα θα έχουν 20 λεπτά στη διάθεσή τους για να αναπτύξουν την επιχειρηματολογία τους.

Στην ψηφοφορία θα λάβουν μέρος οι πέντε εκ των δέκα πολιτικών προσώπων που περιλαμβάνονται στη δικογραφία, διότι είναι εν ενεργεία βουλευτές. Δεν θα έχουν δικαίωμα, όμως, να ψηφίσουν σε σχέση με τον εαυτό τους, αλλά έχουν το δικαίωμα να ψηφίσουν για τα άλλα αναφερόμενα πρόσωπα. Η απόφαση προβλέπει δέκα κάλπες, μία για κάθε πολιτικό πρόσωπο. Υπάρχει ένα ενδεχόμενο, να στηθεί μια κάλπη στην Ολομέλεια, με ενιαίο ψηφοδέλτιο. Αυτό θα μπορούσε, ίσως, να συμβεί εάν τα πέντε εν ενεργεία πολιτικά πρόσωπα που αναφέρονται στη δικογραφία δηλώσουν ότι δεν θα κάνουν χρήση τού δικαιώματός τους να λάβουν μέρος στην ψηφοφορία για τα υπόλοιπα πέντε πολιτικά πρόσωπα. Σε αυτήν την περίπτωση, τον τελευταίο λόγο θα έχει την Τετάρτη η Ολομέλεια.

«Πρέπει να γίνει σαφές ότι πάμε με δέκα κάλπες. Αυτό λέει ο Κανονισμός. Θα βρούμε τρόπους, ώστε να μη γίνει επικοινωνιακά χειραγωγήσιμη αυτή η διαδικασία, δηλαδή με κάλπες που αναφέρονται σε κάθε έναν ξεχωριστά. Θα δούμε πώς θα διαμορφωθούν τα ψηφοδέλτια που θα διανεμηθούν στους βουλευτές» τόνισε ο πρόεδρος της Βουλής και πρόσθεσε ότι η εισήγηση για δέκα κάλπες έγινε αφού προηγουμένως ζητήθηκε η γνώμη του επιστημονικού συμβουλίου. «Η απόφαση της Διάσκεψης για δέκα κάλπες είναι δεδομένη. Αν μέχρι την Τετάρτη ή μέσα στην Ολομέλεια προκύψουν κάποια ενδεχόμενα, όπως αυτοβούλως οι ενδιαφερόμενοι πουν ότι δεν θα συμμετάσχουν στην ψηφοφορία, τότε ίσως μπορεί να υπάρξει ενιαίο ψηφοδέλτιο, και να μην υπάρχει καμία ένσταση έτσι για το αν θα ψηφίζουν ή όχι τον εαυτό τους, ή άλλα τεχνικά ζητήματα, θα μπορούσαμε ίσως να πάμε σε μια κατ' οικονομίαν διαδικασία. Είναι κάτι που θα το δούμε τότε. Η απόφαση μας, με αυτά τα στοιχεία που έχουμε προς ώρας είναι αυτή, οι δέκα κάλπες» επισήμανε ο κ. Βούτσης. Τα ψηφοδέλτια θα αναφέρουν τα αδικήματα για τα οποία προτείνεται η συγκρότηση επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης, το όνομα του πολιτικού προσώπου που αναφέρεται στη δικογραφία και «ναι», «όχι», «παρών». Ουσιαστικά, τα ψηφοδέλτια θα είναι έτσι διατυπωμένα, που η Βουλή θα αποφασίζει αν συντρέχουν λόγοι συγκρότησης επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης για τα αδικήματα που αναφέρονται στην πρόταση της κυβερνητικής πλειοψηφίας, για κάθε ένα πολιτικό πρόσωπο χωριστά.

Στη Διάσκεψη των Προέδρων, η αξιωματική αντιπολίτευση ζήτησε μία ψηφοφορία με μία κάλπη για το αν πρέπει ή δεν πρέπει να υπάρξει επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης. Δεν αποκλείεται αυτό το ζήτημα να το θέσει η ΝΔ και στη συζήτηση που θα πραγματοποιηθεί την προσεχή Τετάρτη.


Η τρικυμία στη ΝΔ και οι αποκαλύψεις

Είναι δύσκολο να αμφισβητήσει κάποιος την ύπαρξη του εν λόγω σκανδάλου δεδομένου ότι, όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά και σε άλλες χώρες του κόσμου υπάρχει ένα διαχρονικό "πάρτι" και  ένα πλαίσιο, το οποίο ευνοούσε αθέμιτες συναλλαγές και αθέμιτες πρακτικές από την πλευρά των φαρμακοβιομηχανιών. Αυτό το οποίο διερευνάται σήμερα, προφανώς με πρωτοβουλία των αμερικανικών αρχών και της αμερικανικής δικαιοσύνης και του FBI, είναι η ενδεχόμενη εμπλοκή και οι ενδεχόμενες ευθύνες, είτε πολιτικών προσώπων, είτε κρατικών λειτουργών. Μέχρι τότε, θυμίζουμε τις σημαντικότερες εξελίξεις των τελευταίων ωρών στην υπόθεση Novartis, λίγο πριν η Ολομέλεια της Βουλής αποφασίσει για τη συγκρότηση επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης για την υπόθεση. 

... συνεχίζουν την προσπάθεια εκφοβισμού της δικαιοσύνης οι εμπλεκόμενοι: 

 «Πλήρη και απρόσκοπτη διερεύνηση» ζητεί η πλευρά της κυβέρνησης

«Η μόνη λοιπόν υπεύθυνη στάση, κατά τη γνώμη μου, είναι να αφήσουμε τη Δικαιοσύνη να επιτελέσει απερίσπαστη το δύσκολο έργο της και να τη στηρίξουμε ώστε η έρευνά της να προχωρήσει χωρίς προσκόμματα, με πλήρη σεβασμό του κράτους δικαίου» αναφέρει ο κ. Δραγασάκης, σημειώνοντας ότι «όλα τ' άλλα αποτελούν αντιπερισπασμούς, που ωστόσο δεν μπορούν να αποκρύψουν τις τεράστιες ευθύνες των κυβερνήσεων του παρελθόντος».

Ως ένα «μείζον ζήτημα διασπάθισης δημοσίου χρήματος, που βρίσκεται στη ρίζα των πολιτικών της εθνικής χρεοκοπίας», χαρακτηρίζει την υπόθεση Novartis o υπουργός Επικρατείας, Χριστόφορος Βερναρδάκης και εκφράζει την εκτίμηση ότι «όλοι οι πολίτες θέλουν να μην κρυφτεί κάτω από το χαλί καμία πτυχή αυτής της υπόθεσης».

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Έθνος της Κυριακής», ο υπουργός Επικρατείας αναφέρεται στο τεκμήριο της αθωότητας των εμπλεκομένων και δηλώνει ότι δεν υπάρχει καμία πρόθεση για «κυνήγι μαγισσών» και χρησιμοποίηση της υπόθεσης για πολιτικές σκοπιμότητες.

Αναφορικά με την παραγραφή αδικημάτων, ο κ. Βερναρδάκης αναφέρεται στην εξαίρεση από τις ευεργετικές διατάξεις για όποιον το επιθυμεί, σημειώνοντας ότι αυτό «θα ήταν μία πράξη που θα λειτουργούσε πολύ θετικά τόσο για την ενίσχυση του "τεκμηρίου της αθωώτητας" όσο και για την ενίσχυση της αξιοπιστίας των πολιτικών θεσμών».

Τονίζει επίσης, ότι «η κυβέρνηση δεν έχει παρά να αφήσει απολύτως ελεύθερη τη λειτουργία των θεσμών για την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης» και προτάσσει την αλλαγή των οικονομικών και διοικητικών δομών που παρήγαγαν τη διαφθορά και το δημόσιο χρέος, ως βασικό πολιτικό στόχο.

«Σε όσους απειλούν, εκφοβίζουν ή μηνύουν δικαστές που προσπαθούν να κάνουν τη δουλειά τους βάσει του Συντάγματος, τους συστήνω να διαβάσουν τις ανακοινώσεις του Αρείου Πάγου και την, έστω και καθυστερημένη, ανακοίνωση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων» με την οποία ζητείται «ψυχραιμία και νηφιαλιότητα» ανέφερε από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Δημήτρης Παπαδημούλης, σε δήλωσή του στο ευρωπαϊκό δίκτυο Euractiv.

Σε δημοσίευμά του, το Euractiv αναφέρει πως το σκάνδαλο Novartis ανοίγει το «κουτί της Πανδώρας», καθώς οκτώ πρώην υπουργοί και δύο πρώην πρωθυπουργοί από την ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ ενέχονται, με βάση τη δικογραφία, ενώ γίνεται αναφορά και στον επίτροπο Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρη Αβραμόπουλο, το όνομα του οποίου βρίσκεται επίσης στη σχετική δικογραφία.

Π. Κουρουμπλής: Καμία σχέση με την πραγματικότητα η προσπάθεια συσχέτισής μου με τη Novartis

«Καμία σχέση με την πραγματικότητα» δεν έχει η προσπάθεια ορισμένων να συσχετίσουν το όνομά μου με το σκάνδαλο Novartis, δηλώνει στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Παναγιώτης Κουρουμπλής. Τονίζει μάλιστα ότι η παρουσία του στην επίμαχη συνάντηση περιελάμβανε 17 επιχειρηματίες, όπως «επιβεβαιώνει και το European Business Review» που διοργάνωσε την εκδήλωση.

Συγκεκριμένα, ο κ. Κουρουμπλής αναφέρει: «Τις τελευταίες ήμερες ορισμένοι ανέφεραν το όνομα μου προσπαθώντας να το συσχετίσουν με το σκάνδαλο της Novartis. Δεν θέλω να τους εκθέσω αλλά κάτι τέτοιο δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα. Δεν μπορώ να καταλάβω πως ενοχοποιείται κάποιος επειδή παρέστη σε συνάντηση με 17 επιχειρηματίες, κάτι μάλιστα που επιβεβαιώνει και το European Business Review που έκανε την διοργάνωση της εκδήλωσης» (διαβάστε αναλυτικά). 

Ο «γαλάζιος» εμφύλιος

Σύννεφα στη Νέα Δημοκρατία έχει προκαλέσει το σκάνδαλο Novartis, με τον πρόεδρό της, Κυριάκο Μητσοτάκη, να διαλέγει πλευρά και να επιτίθεται εμμέσως στο πρόσωπο του Κώστα Καραμανλή κατά τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας (διαβάστε αναλυτικά).

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης τελεί σε κατάσταση υποβόσκουσας κρίσης εδώ και καιρό. Όμως, όπως σημειώνει και ο Γ. Μελιγγώνης στην «Αυγή», το σκάνδαλο Novartis, οι σχετικές αποκαλύψεις και, κυρίως, η εμπλοκή των ονομάτων "γαλάζιων" σ’ αυτό λειτουργούν ως καταλύτες εξελίξεων και ενεργοποιούν κάθε ρήγμα που ενυπάρχει στο Μοσχάτο. Άλλωστε, αυτό δεν το έκρυψε και ο ίδιος ο Κυρ. Μητσοτάκης την περασμένη Πέμπτη, κατά την ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του: "Αυτή την ώρα απαιτώ τη μεγαλύτερη συστράτευση. Δεν θα λύσουμε τώρα τις εσωτερικές διαφωνίες μας που υπάρχουν, γιατί αυτή την ώρα η παράταξη δέχεται μια άθλια συκοφαντική επίθεση" επισήμανε αναφερόμενος στη συγκεκριμένη υπόθεση. Με άλλα λόγια, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης παραδέχθηκε δημοσίως ότι τα εσωκομματικά μαχαίρια ακονίζονται - αλλά ζήτησε να μπουν στα θηκάρια τους, έως ότου, τουλάχιστον, η Ν.Δ. "ξεμπλέξει" με το σκάνδαλο Novartis.

Παράλληλα, ιδιαίτερα ενδιαφέρον είναι το πρώτο άρθρο της συντηρητικής-δεξιάς εφημερίδας «Εστία» της Παρασκευής, καθώς θέτει ως ερώτημα για το σκάνδαλο Novartis -με αφορμή την στάση της Νέας Δημοκρατίας ως προς τους προστατευόμενους μάρτυρες- τι θα συμβεί αν ένας εξ αυτών είναι τέως στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας.

Πρόκειται για ουσιαστικό ερώτημα αφού η Ν.Δ έχει αναγάγει σε κεντρική υπερασπιστική της γραμμή την επωδό περί πολιτικής σκευωρίας της κυβέρνησης εναντίον των πολιτικών στελεχών της που φέρονται να εμπλέκονται στην υπόθεση.

Το θέμα των προστατευόμενων μαρτύρων και η σκευωρία κυβέρνησης- δικαστικών λειτουργών ήταν και το βασικό “επιχείρημα” της μήνυσης του Αντώνη Σαμαρά κατά του πρωθυπουργού, του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης και των δικαστών και εισαγγελέων που χειρίζονται την υπόθεση.

Το ερώτημα της «Εστίας» φαίνεται πως προέρχεται από δικές της πληροφορίες:

Πως θα αντιμετωπίσει η Ν.Δ το ενδεχόμενο ένας από τους προστατευόμενους μάρτυρες να είναι στέλεχος του κόμματος (μέλος της Κ.Ε, πιθανώς και στέλεχος παλαιότερων κυβερνήσεων), υπεράνω υποψίας και με λευκό ποινικό μητρώο; Ας σημειωθεί πως τις προηγούμενες ημέρες έγινε γνωστό πως ο πρώην υπουργός Μάριος Σαλμάς είχε έρθει πριν ένα χρόνο σε επαφή με το FBI και τις αμερικανικές αρχές προκειμένου να ενημερώσει σχετικά με το σκάνδαλο…

«Η αξιωματική αντιπολίτευση έχει πιέσει τους ανθρώπους που ερευνούσαν την υπόθεση της Novartis στην Ελλάδα, να σταματήσουν τις έρευνες ή να περιορίσουν τις έρευνες σε σημείο που να μη θίξουν τη Νέα Δημοκρατία -και αυτό σε ανύποπτο χρόνο, όχι τώρα τελευταία» υποστήριξε πρόσφατα ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού - Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 fm».

«Σαφώς και υπάρχει» υπόθεση Novartis, απαντά από την πλεθυρά του, στη συνέντευξή του στο ΑΠΕ/ΜΠΕ, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Νίκος Παναγιωτόπουλος, και η έρευνα πρέπει να αφορά -προσθέτει- και στο επίπεδο και «των πολιτικών προσώπων που εμπλέκονται στις αποφάσεις τιμολόγησης των φαρμάκων». Όπως, όμως, διευκρινίζει, «διερεύνηση δεν σημαίνει προαποφασισμένο πόρισμα ενοχής των πάντων, και ιδίως των πολιτικών προσώπων. Και είναι προφανές πλέον ότι στόχευση της επισπεύδουσας κυβέρνησης είναι να αποδοθεί μομφή και να προκληθεί θόρυβος μόνο στο επίπεδο των πολιτικών προσώπων».

Εν τω μεταξύ, αίσθηση προκαλούν οι δημοσιογραφικές αποκαλύψεις για την εμπλοκή πολιτικών και όχι μόνο προσώπων στην υπόθεση. Το Documento έφερε με πολλαπλά δημοσιεύματα το σκάνδαλο στην επικαιρότητα και ο Κώστας Βαξεβάνης εξηγεί τις πτυχές του  σε ένα βίντεο που λύνει απορίες και καταδεικνύει τα ερωτήματα.

Έρευνα του ΑΠΕ - ΜΠΕ: Η Novartis και οι... «αμαρτωλές» ιστορίες των φαρμάκων

Η συγκεκριμένη ιστορία της Novartis στην σχετική έρευνα του ΑΠΕ-ΜΠΕ, που δημοσιεύθηκε την Καθαρά Δευτέρα, τα έχει όλα: Ντεντέκτιβ, ακτιβισμό, διαπλοκή, πλαστογραφία, βεβήλωση τάφων, ζωοτομία και υπερκέρδη που ξεπερνούν τα 800 εκατομμύρια σε ένα μόνο χρόνο, από ένα και μόνο υπερτασικό φάρμακο και σε μία μόνο χώρα. Για να καταλάβει ο αναγνώστης το μέτρο, μία και μόνο δωροδοκία 1,4 εκατ. δολαρίων έφερε κέρδη 6 δισ. ευρώ στην εταιρεία...

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή, καθώς η ιστορία θα μπορούσε να είναι κινηματογραφικό σενάριο δείχνοντας ανάγλυφα πόσες «αμαρτωλές» ιστορίες μπορεί να κρύβονται πίσω από ένα φάρμακο που εκατομμύρια ασθενείς παίρνουν για την υπέρταση.

Η ακτιβίστρια και το εργαστήρι της Μ. Βρετανίας

Η είδηση που δημοσιεύτηκε στην ελβετική Blick στις 6 Αυγούστου του 2009 ήταν σοκαριστική.

Μιλούσε για σύληση ενός οικογενειακού τάφου στο διάσημο (για την αρχιτεκτονική του και την ιστορία του ) κοιμητήριο της ελβετικής πόλης Coire. Μαζί με εκείνο στο Νταβός είναι από τα πιο φημισμένα νεκροταφεία της Ελβετίας.

Η είδηση της σύλησης θα περνούσε σχεδόν απαρατήρητη αφού είχαν καταγραφεί και στο παρελθόν κάποιες βεβηλώσεις και καταστροφές τάφων πλουσίων Ελβετών. Όμως, σε αυτή την περίπτωση το δοχείο με τη στάχτη της γυναίκας που εκλάπη, είχε την οσμή μιας πιο σοβαρής υπόθεσης αφού ανήκε στην μητέρα του πολυεκατομμυριούχου Ντανιέλ Βασέλλα, του πιο ηχηρού ονόματος της φαρμακοβιομηχανίας Novartis. O Ντανιέλ Βασέλλα ήταν μέχρι το 2014 το Νούμερο Ένα, ο Πρόεδρος, της ελβετικής εταιρείας με πλοκάμια σε ολόκληρο τον πλανήτη. Τίποτα δεν γινόταν χωρίς να το γνωρίζει.

Η μεγάλη φαρμακοβιομηχανία και το υπεραφεντικό της εκείνη την εποχή προσλαμβάνει αμέσως ιδιωτικούς ντετέκτιβ, οι οποίοι πάρα πολύ γρήγορα, θα συνδέσουν την υπόθεση της σύλησης του τάφου στην πόλη Coire με την υπόθεση της πυρκαγιάς σε «Σαλέ Κυνηγίου» του ίδιου του Ντανιέλ Βασέλλα στο Τυρόλο. Η φωτιά είχε διαπιστωθεί από τις αρχές ότι ήταν εμπρησμός.

Και για τις δύο υποθέσεις θα ασκηθούν διώξεις εναντίον της Ντέπυς Βενσάν, μιας ακτιβίστριας υπέρ της απελευθέρωσης των ζώων, η οποία μάχεται πολλά χρόνια εναντίον της ζωοτομίας που εφαρμόζεται στην εταιρεία HLS (Huntingdon Life Science). Ήταν η εκπρόσωπος Τύπου της οργάνωσης Shac (Stop Huntingdon Animal Cruetly) της οποίας 7 μέλη είχαν καταδικαστεί με συνολικά 50 χρόνια φυλακή μέσα στο 2009.

Στην εταιρεία HLS που εδρεύει στo Κέμπριτζ στην Μ. Βρετανία υπολογίζεται ότι πεθαίνουν 500 ζώα την ημέρα αλλά... «για καλό σκοπό». Σε αυτά δοκιμάζονται όλες οι ουσίες από τα ερευνητικά κέντρα του κόσμου που αναζητούν πατέντες και δραστικά φάρμακα για τις πιο περίπλοκες θεραπείες, πριν να εισαχθούν ενδεχομένως στη φαρμακευτική αγορά αλλά και στην κοσμητολογία. Μέσα στις τεράστιες εκτάσεις και αίθουσες της Εταιρείας HLS κρατούνται περίπου 70.000 ζώα (γάτες, σκύλοι, ποντίκια κλπ) πάνω στα οποία γίνονται κάθε λογής πειράματα. 'Έχουν καταγραφεί σκύλοι να καπνίζουν, να δοκιμάζονται σε αρνιά κρέμες αποτρίχωσης ή σε χαριτωμένα χάμστερ να δίνονται... φάρμακα για την πίεση...

Και πώς συνδέονται ακτιβιστές όπως η Ντέπυ Βενσάν με την κλοπή της στάχτης της μητέρας του Βασέλα και τον εμπρησμό του ελβετικού Σαλέ;

Η απάντηση δόθηκε από τη Δικαιοσύνη δύο χρόνια αργότερα το καθώς η ακτιβίστρια που είχε συλληφθεί από το 2012 καταδικάσθηκε από το Δικαστήριο του Winchester σε 6 χρόνια φυλακή χωρίς αναστολή και 6 χρόνια «δικαστικού ελέγχου SBO (Anti Social Behaviour Order)» που σημαίνει έλεγχος στις μετακινήσεις, απαγόρευση επικοινωνίας με συγκεκριμένα πρόσωπα και καθημερινή δήλωση παρουσίας σε αστυνομικό τμήμα.

Η καταδίκη αφορούσε την κατηγορία «σύσταση τρομοκρατικής οργάνωσης», αντικοινωνική δράση και πρόθεση εκβιασμού του Ντανιέλ Βασέλα μέσω της στάχτης που εκλάπη αν και δεν αποδείχθηκε η εμπλοκή της Ντέπυς Βενσάμ. Την ημέρα της απόφασης -σύμφωνα με δημοσιεύματα της εποχής - «η αίθουσα ήταν γεμάτη από γνωστά ονόματα της Novartis...». Είχαν καταθέσει και 2 μάρτυρες (αποκαλύφθηκε αργότερα ότι και αυτοί ήταν άνθρωποι της φαρμακευτικής εταιρείας), μια έκθεση 40.000 σελίδων με αποδείξεις για τη δράση κατά της εταιρείας HLS την τελευταία 10ετία. Μόνο δυο τρείς από αυτές αφορούσαν την Ντέπυ Βενσάν λέγοντας ότι χρησιμοποιούσε το ψευδώνυμο «George Orwell» σε απειλητικά e-mails , αφού βρέθηκαν βιβλία τού συγγραφέα στο σπίτι της.(!!) Ο εισαγγελέας Μάϊκλ Μπόους είχε κατηγορήσει τότε την Ντέπυ Βενσάν για ψευδείς καταγγελίες μέσω e-mails κατά της HLS περί «παιδοφίλων ερευνητών», για βομβιστικές ενέργειες σε αυτοκίνητα ερευνητών και απειλές κατά της σωματικής ακεραιότητας υπαλλήλων φαρμακευτικής εταιρείας, ενώ οι κατηγορίες αφορούσαν και καταγγελίες ακτιβιστών ότι χρησιμοποιούσαν στα ζώα ενέσεις με μολυσμένο αίμα με Aids. Κατηγορίες που κατέπεσαν στη δίκη αλλά δημοσιεύθηκαν στον Τύπο.

Αλλά τι είχε να κερδίσει η Novartis από την καταδίκη μιας ακτιβίστριας για τη σωτηρία των ζώων; Η ίδια μετά την καταδίκη δήλωσε «πολλά δισεκατομμύρια παίζονται με τη φυλάκιση μου».

H Novartis, τα πειράματα και το Valsartan

Μεγαλύτερος πελάτης των εργαστηρίων της Εταιρείας HLS είναι η NOVARTIS και το deal με την Εταιρεία έκλεισε ο ίδιος ο πολυεκατομμυριούχος Πρόεδρος της Ντανιέλ Βασέλλα. Ένα deal πολλών εκατομμυρίων καθώς κάθε θετική έκθεση των εργαστηρίων της HLS περί καταλληλότητας των ουσιών και δημιουργίας πατέντας για μία 20ετία, δημιουργούσε το έδαφος για ανυπολόγιστα κέρδη της φαρμακευτικής εταιρείας. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι ένα από τα τρία στρατηγεία της Novartis βρίσκεται στο Κέμπριτζ. Τα άλλα δύο βρίσκονται σε Βασιλεία και Μασαχουσέτη.

Η δράση ωστόσο των ακτιβιστικών οργανώσεων κατά της εταιρείας με την κατηγορία βασανισμού των ζώων, είχε δημιουργήσει δυσκολίες και καθυστερήσεις καθώς η HLS είχε δεχθεί ήδη πρόστιμα και καταδίκες. Ενώ δυνάμωναν οι φωνές για μεγαλύτερη διαφάνεια στα πειράματα στα ζώα.

Θα έπρεπε για ορισμένους να σταλούν σαφή μηνύματα για μηδενική ανοχή και η αυστηρή καταδίκη της Ντέπυ Βενσάν ήταν ένα από αυτά.

Ήδη από το 2013 η περίπτωση του μορίου του Valsartan που συμπεριλαμβάνεται στο φάρμακο Diovan για την πίεση είχε τεθεί σε αμφισβήτηση εξαιτίας της πλαστογράφησης των δεδομένων των ερευνών. Ήταν η «ναυαρχίδα» των φαρμάκων της Novartis για την αντιμετώπιση της υψηλής πίεσης αλλά κυρίως για την αντιμετώπιση τυχόν επιπτώσεων, όπως το έμφραγμα του μυοκαρδίου. Μία πρώτη έρευνα έδειξε πειστικά αποτελέσματα για πτώση των καρδιοαγγειακών ατυχημάτων παράλληλα με τις ιδιότητες του φαρμάκου κατά της υπέρτασης. Πολλές δημοσιεύσεις σε ιατρικά περιοδικά γράφτηκαν υπέρ του φαρμάκου, το οποίο μπήκε τελικά κερδοφόρα στην αγορά. Τα αποτελέσματα εκείνων των ερευνών είχαν δημοσιευτεί στο ιατρικό περιοδικό παγκόσμιας φήμης European Heart Journal.

Το Valsartan ή Diovan 21, έφερε περισσότερα από 6 δισεκατομμύρια δολάρια στην Novartis μόνο για μια χρόνιά το 2010. Εμπορευματοποιημένο αυτό το φάρμακο σε 100 χώρες θα φέρει ακόμη περίπου 700 εκατομμύρια ευρώ σε ένα μόνο χρόνο και μόνο στην Ιαπωνία.

Έρευνες "μαϊμού"

Τρία χρόνια αργότερα όμως το 2013, δύο Πανεπιστήμια της Ιαπωνίας παρατηρούν ανωμαλίες στα αποτελέσματα που δημοσιεύονται από το Πανεπιστήμιο του Τόκυο και το επιστημονικό εργαστήριο του καθηγητή Hioroaki Matsubara κρούει τον κώδωνα του κινδύνου στις αρχές. Και εκεί αποκαλύπτεται η διαπλοκή μεταξύ φαρμακοβιομηχανίας και των ερευνητικών πειραμάτων.

Ένας -υποτίθεται από τους ανεξάρτητους - «ερευνητές» για το μόριο του Valsartan που δοκιμάσθηκε στα ζώα, ήταν υπάλληλος της Novartis ενώ στο εργαστήριο, η Novartis είχε καταθέσει 1,4 εκατομμύρια δολάρια για τη διεξαγωγή της Έρευνα τους. Τον Σεπτέμβριο του 2013 οι ιαπωνικές αρχές εισβάλλουν στα κτίρια της Novartis στο Τόκυο, στην Ιαπωνία χαρακτηρίζοντας τήν νούμερο 1 εταιρεία στον χώρο του φαρμάκου «ύποπτη ότι παραποίησε την Έρευνα βάσει της οποίας εγκρίθηκε να κυκλοφορήσει στην αγορά ένα φάρμακο μέσω του οποίου διακινήθηκαν δισεκατομμύρια αφήνοντας μεγάλο κέρδος για την Novartis».

Τον Ιούνιο του 2014 ο Nobuo Shirahasi, παλιός υπάλληλος της Novartis συνελήφθη για πλαστογραφία κλινικών αποτελεσμάτων.

Με άλλα λόγια η Novartis χρηματοδότησε με 1,4 εκατομμύρια δολάρια ένα εργαστήριο και με έναν υπάλληλο της κατέγραψε ψεύτικα αποτελέσματα για το Valsartan (μείωση των καρδιοαγγειακών ατυχημάτων) για να εμπορευματοποιήσει ένα φάρμακο με το οποίο κέρδισε 6 δισεκατομμύρια!!! Δηλαδή έγιναν πειράματα στα ζώα της HLS από την Novartis για ένα φάρμακο άχρηστο ως προς αυτό που διαφημιζόταν απλά για να κερδίσει η εταιρεία ένα τεράστιο ποσό.

Η Novartis δήλωσε τότε με ανακοίνωση της ότι «ερευνά και η ίδια» το ποιόν του πρώην υπαλλήλου της που συνελήφθη και θα κάνει «ό,τι είναι δυνατόν να αποκαλυφθεί η αλήθεια»...

Ας σημειωθεί ότι ο Ντανιέλ Βασέλλα έχει παραιτηθεί από τη θέση του Προέδρου της Novartis μετά από 17 χρόνια δράσης στις μεγαλύτερες φαρμακοβιομηχανίες του πλανήτη. Είχε παντρευτεί την ανιψιά του Μαρκ Μορέ προέδρου της μεγαλύτερης φαρμακευτικής εταιρείας γενόσημων φαρμάκων, της Sandoz που εξαγοράσθηκε από την Novartis. Διακρίθηκε μεταξύ άλλων με βραβείο από τους Financial TImes ως ο επιχειρηματίας με τη μεγαλύτερη επιρροή τα τελευταία 25 χρόνια και ήταν μέλος της Επιτροπής του Bilderberg Group.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)