to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:35 | 11.09.2019

Πολιτική

Σκάνδαλο Novartis: Αντιπερισπασμοί Σαμαρά - Βενιζέλου που επιμένουν στη συνωμοσιολογία

«Όλα στο φως», απαντάει ο ΣΥΡΙΖΑ - «Ο κύριος Σαμαράς από ότι φαίνεται δεν έχει δουλειά να κάνει και μηρυκάζει τα ίδια και τα ίδια», η απάντηση Παπαγγελόπουλου


Μετά την κίνηση αποπροσανατολισμού του πρώην πρωθυπουργού, Αντ. Σαμαρά, ο οποίος κατέθεσε την Τρίτη 10/9 στον Άρειο Πάγο υπόμνημα 32 σελίδων, ήρθε την Τετάρτη 11/9 η σειρά του Ευ. Βενιζέλου να καταθέσει ως μάρτυρας στους αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου Ευάγγελο Ζαχαρή και Λάμπρο Σοφουλάκη, για την υπόθεση της Novartis (αναλυτικά παρακάτω).

*ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σαμαράς μαινόμενος μετά το διπλό «άδειασμα» Μητσοτάκη

ΣΥΡΙΖΑ: Όλα στο φως για τη Novartis

Με αφορμή τη χθεσινή κατάθεση του Αντώνη Σαμαρά, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Χαρίτσης, τόνισε την Τετάρτη στον ΣΚΑΪ ότι “δεν περιμέναμε ο ίδιος ή οι κύκλοι του και οι πηγές του να παραδεχθούν τη δυσαρέσκεια για τον διορισμό του Μαργαρίτη Σχοινά στην Κομισιόν”. “Ο κ. Σαμαράς πέρασε δύσκολη μέρα και έπρεπε να βρει μια κίνηση αποπροσανατολισμού”, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χαρίτσης σχετικά με τα όσα κατέθεσε ο πρώην πρωθυπουργός, και δήλωσε: “Εμείς λέμε όλα στο φως για τη Novartis”.

“Θεωρείτε ότι οποιοσδήποτε εχέφρων πολίτης θα μπορούσε να πιστέψει ότι οι προηγούμενες πολιτικές ηγεσίες δεν είχαν πάρει μυρωδιά για το κύκλωμα με διεθνείς προεκτάσεις που είχε στηθεί γύρω από τη Novartis, και στο οποίο ενεπλάκη μέχρικαι το FBI;”, διερωτήθηκε ο Αλ. Χαρίτσης και κάλεσε την κυβέρνηση της Ν.Δ. να αφήσει τη δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της.

“Οι πολιτικές ευθύνες έχουν ήδη αποδοθεί, ο ελληνικός λαός αντιλαμβάνεται το πάρτυ στο χώρο της υγείας επί ΝΔ – ΠΑΣΟΚ και τα δισεκατομμύρια ευρώ που στοίχισε στα δημόσια ταμεία. Ήρθε η ώρα να διαπιστωθούν και οι ποινικές ευθύνες”, τόνισε, και συμπλήρωσε: “Δεν μπορεί η δικαιοσύνη να αντιμετωπίζεται αλά καρτ και όταν δεν μας αρέσουν οι αποφάσεις της να μιλάμε για “σκευωρία” όπως η Ν.Δ.”, πρόσθεσε.

Η θεωρία της «σκευωρίας» από Βενιζέλο και Σαμαρά

Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, μετά την κατάθεσή του την Τετάρτη ως μάρτυρας, στους αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου Ευάγγελο Ζαχαρή και Λάμπρο Σοφουλάκη, για την υπόθεση της Novartis, δήλωσε ότι «προκειμένου να στηθεί ως δήθεν πολιτικό σκάνδαλο η υπόθεση Novartis, κάποιοι ασέλγησαν επί των θεσμών με πρώτο θύμα την ανεξαρτησία και το κύρος της Δικαιοσύνης» και επισήμανε ότι «ευθύνες πολιτικών προσώπων με την έννοια της προηγούμενης κυβέρνησης προφανώς και υπάρχουν». Ακόμη, κατέθεσε συμπληρωματικά στοιχεία και έγγραφα που καταδεικνύουν την ύπαρξη του δόλου.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το ΑΠΕ - ΜΠΕ ο κ. Βενιζέλος, κατά την έξοδό του από τον Άρειο Πάγο, δήλωσε: «Κοιτάζουμε προς το μέλλον μόνο όταν προστατεύουμε τους θεσμούς. Προκειμένου να στηθεί ως δήθεν πολιτικό σκάνδαλο η υπόθεση Novartis, κάποιοι ασέλγησαν επί των θεσμών με πρώτο θύμα την ανεξαρτησία και το κύρος της Δικαιοσύνης. Αυτό όλο είναι ένα πολύ μεγάλο θέμα που πρέπει να διερευνηθεί εις βάθος, και δικαστικά και κοινοβουλευτικά. Το ζήτημα, όπως ξέρετε, δεν με αφορά προσωπικά ούτε είμαι από αυτούς που επιδιώκουν ρεβάνς ή εκδίκηση. Υπάρχει, όμως, το δημοκρατικό καθήκον που μας επιβάλλει να προστατεύσουμε το κράτος δικαίου και να διερευνήσουμε την αλήθεια».

Οι δύο εισαγγελικοί λειτουργοί διενεργούν προκαταρκτική εξέταση μετά τις καταγγελίες του ομόβαθμου συναδέλφου τους και πρώην επόπτη της Εισαγγελίας Διαφθοράς, Ιωάννη Αγγελή, για «πολιτικές παρεμβάσεις και μεθοδεύσεις στην υπόθεση της φαρμακοβιομηχανίας». Ο κ. Βενιζέλος, το περασμένο έτος (Φεβρουάριος 2018) είχε καταθέσει μήνυση 22 σελίδων σε βάρος του ανώνυμου-προστατευόμενου μάρτυρα με το κωδικό όνομα «Μάξιμος Σαράφης».

Από τη δική του πλευρά, ο Αντώνης Σαμαράς, κατονόμασε πολιτικά πρόσωπα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ μεταξύ εκείνων που ο ίδιος καταγγέλλει ως σκευωρούς. Όπως ο ίδιος δήλωσε, κατονόμασε στον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ευ. Ζαχαρή τόσο τον τέως αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο όσο και τον τέως πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Μάλιστα, σε σχετική ερώτηση μετά το τέλος της κατάθεσής του, «αν αποκάλυψε ποιος είναι ο “Ρασπούτιν”», ο κ. Σαμαράς απάντησε «τον έχω αποκαλύψει από καιρό και προφανώς το ίδιο έκανα και σήμερα», δηλώνοντας πως αναφέρεται στον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, για τον οποίο είχε εξαρχής υποβάλει μήνυση θεωρώντας τον υπεύθυνο για παρασκηνιακές κινήσεις στις έρευνες της Εισαγγελίας Διαφθοράς, με αποτέλεσμα να ενοχοποιηθούν πολιτικοί με τη βαριά κατηγορία της δωροληψίας, χωρίς έως τώρα να έχουν προκύψει στοιχεία που να στοιχειοθετούν την κατηγορία.

Ο κ. Σαμαράς, που κατέθεσε υπόμνημα 32 σελίδων, πέραν των πολιτικών, έστρεψε τα πυρά του και προς τους αρμόδιους εισαγγελείς αλλά και τους λεγόμενους προστατευόμενους μάρτυρες, οι οποίοι με τις καταθέσεις τους είχαν εμπλέξει τα πολιτικά πρόσωπα.

Η απάντηση Παπαγγελόπουλου

Τη δική του απάντηση για τα όσα του προσάπτουν στην υπόθεση Novartis έδωσε ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος. Μιλώντας στον Alpha, ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης τονίζει ότι δεν υπάρχει τίποτα το μεμπτό για τον εαυτό του, τηρεί στάση αναμονής και επιτίθεται στον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. «Αργία μήτηρ πάσης κακίας. Κάποιοι που δεν μπορούν να δεχθούν ότι έχουν μπει στο περιθώριο, επιζητούν απεγνωσμένα πέντε λεπτά δημοσιότητας. Ο κύριος Σαμαράς από ότι φαίνεται δεν έχει δουλειά να κάνει και μηρυκάζει τα ίδια και τα ίδια. Αν η υπόθεση φθάσει στη Βουλή κάποιοι θα πάρουν τις απαντήσεις που τους αξίζει. Όσο για τον «Ρασπούτιν», θα τα πούμε σύντομα», υπογράμμισε ο Δ. Παπαγγελόπουλος.

Στο ίδιο μήκος κύματος με Σαμαρά και ο Λοβέρδος

Αντίστοιχη με εκείνη του Αντ. Σαμαρά ήταν και η αντίδραση του Ανδρέα Λοβέρδου με αφορμή τη διαβίβαση στη Βουλή δικογραφίας για την «ελεεινή πολιτική σκευωρία για τη Novartis», όπως αναφέρει.

Συγκεκριμένα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής, δηλώνει: «Σκευωρία Novartis: Ώρα μηδέν! Δεν έχω ανάγκη και δεν θα χρησιμοποιήσω κανένα απολύτως υπουργικό προνόμιο και καμία κοινοβουλευτική ασυλία. Την ελεεινή πολιτική σκευωρία Novartis θα τη νικήσω με τα μέσα άμυνας και επίθεσης που διαθέτει κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνας και θα συμβάλλω με όλες μου τις δυνάμεις στην παραδειγματική τιμωρία όσων έχουν εμπλακεί στο κακούργημα της κατάχρησης εξουσίας».

Σύμφωνα με τον κ. Λοβέρδο, «η ένδεια της "δικογραφίας» που διαβιβάστηκε σήμερα στη Βουλή με λιγότερα ψευτοστοιχεία και με την πολύ καθυστερημένη αρχειοθέτηση του "ξεπλύματος" αποτελεί συνέχεια της προηγηθείσας αστήρικτης και αθεμελίωτης εισαγγελικής ενέργειας». Όπως υποστηρίζει, «μοναδικός σκοπός πλέον είναι η εκ των υστέρων αυτοδικαιολόγηση των εισαγγελικών λειτουργών που ταλαιπώρησαν δέκα πολιτικά πρόσωπα και τη χώρα για δύο ολόκληρα χρόνια και υπονόμευσαν καίριους θεσμούς του δημοκρατικού πολιτεύματος. Η σημερινή εξέλιξη βάζει βουλοκέρι και υποστασιοποιεί την τέλεση της κατάχρησης εξουσίας. Τίποτε δεν θα περάσει!».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)