to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:05 | 09.11.2019

Διεθνή

Σκάνδαλο Monte dei Paschi: Ποινές φυλάκισης για 13 τραπεζικά στελέχη και πρόστιμα σε Deutsche Bank και Nomura

Η ιταλική δικαιοσύνη καταδίκασε συνολικά 13 τραπεζικά στελέχη για ένα από τα μεγαλύτερα οικονομικά σκάνδαλα στην ιστορία της χώρας.


Η ιταλική δικαιοσύνη καταδίκασε συνολικά 13 τραπεζικά στελέχη, μεταξύ αυτών και στελέχη της Deutsche Bank και της Nomura, για εμπλοκή τους στο σκάνδαλο της τράπεζας Banca Monte dei Paschi di Siena SpA, ένα από τα μεγαλύτερα οικονομικά σκάνδαλα στην ιστορία της χώρας. Παράλληλα, επέβαλε πρόστιμο στις τράπεζες Deutsche Bank και Nomura για τον ρόλο τους στην παραποίηση των οικονομικών στοιχείων της Monte dei Paschi.

Ειδικότερα, ο πρώην πρόεδρος της Monte dei Paschi, Giussepe Mussari, καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκιση άνω των 7 ετών. Παράλληλα, τα πρώην στελέχη της Deutsche Bank, Michele Faissola, Michele Foresti και Dario Schiraldi καταδικάστηκαν σε φυλάκιση σχεδόν 5 ετών, ενώ στα στελέχη της Nomura, Sadeq Sayeed και Raffaele Ricci, επιβλήθηκαν ποινές 4 ετών και 8 μηνών και 3 ετών και 5 μηνών αντίστοιχα.

Ταυτόχρονα, το ιταλικό δικαστήριο προχώρησε στην επιβολή χρηματικών προστίμων και στη δέσμευση περιουσιακών στοιχείων των Deutsche Bank και Nomura συνολικού ύψους περίπου 160 εκατ. ευρώ (176 εκατ. δολαρίων).

Τα στελέχη της Monte dei Paschi είχαν κατηγορηθεί για συνεργασία με τραπεζικά στελέχη των Deutsche Bank και Nomura προκειμένου να αποκρύψουν τις ζημίες της ιταλικής τράπεζας, μέσω σύνθετων συναλλαγών παραγώγων, με τα κωδικά ονόματα Σαντορίνη και Αλεξάνδρεια, βοηθώντας έτσι την Monte dei Paschi να παραποιήσει τις οικονομικές καταστάσεις το διάστημα από το 2008 έως και το 2012.

Σημειώνεται ότι η Monte dei Paschi κατέληξε σε μια συμφωνία διακανονισμού με τις αρχές το 2016 για την υπόθεση, που θεωρείται από τα πλέον ηχηρά σκάνδαλα του ευρωπαϊκού τραπεζικού τομέα την τελευταία δεκαετία, και το που αποκαλύφθηκε αρχικά από το Bloomberg News.

Η Monte dei Paschi αρνήθηκε να σχολιάσει την είδηση. Από τη μεριά της η Deutsche Bank δήλωσε ότι θα εξετάσει το σκεπτικό της ετυμηγορίας όταν δημοσιοποιηθεί, ενώ η Nomura δεν ήταν άμεσα διαθέσιμη για να σχολιάσει το θέμα.

Η ιταλική δικαιοσύνη επέβαλε ποινές φυλάκισης και στους 11 υπόπτους των τριών τραπεζικών ιδρυμάτων που εμπλέκονται στην υπόθεση, μεταξύ των οποίων ο πρώην γενικός διευθυντής της ιταλικής τράπεζας Antonio Vigni και πρώην οικονομικός διευθυντής Daniele Prondini. Το δικαστήριο καταδίκασε επίσης δύο στελέχη για τους οποίους η εισαγγελική αρχή είχε ζητήσει να αθωωθούν.

Οι εισαγγελείς ισχυρίστηκαν ότι η Deutsche Bank βοήθησε να καλυφθούν ζημίες της onde dei Paschi περίπου 430 εκατ. ευρώ, ενώ η Nomura συνέβαλλε στην απόκρυψη ζημιών άνω των 300 εκατ. ευρώ.

Παρότι οι ποινές που επέβαλε η ιταλική δικαιοσύνη είναι σκληρές, δεν αποκλείεται οι καταδικασθέντες να υποβάλλουν έφεση.

Πηγή: capital.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)