to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:17 | 11.04.2014

πηγή: Αυγή

Οικονομία

Σκάει το πανηγυρικό μπαλόνι, νέο δάνειο προαναγγέλλει το ΔΝΤ!

Νωρίτερα του αναμενόμενου "ξεφούσκωσε" το πανηγυρικό κλίμα για την περιβόητη "επιστροφή στις αγορές", με το ΔΝΤ να εκτιμά μάλιστα πως η Ελλάδα πιθανόν να χρειαστεί και νέο δάνειο!


Ο οίκος αξιολόγησης Fitch γνωστοποίησε ότι θεωρεί αμφίβολη την διατηρησιμότητα της πρόσβασης της Ελλάδας στις αγορές. Την ίδια ώρα, στην δευτερογενή αγορά, οι επενδυτές προχώρησαν σε ρευστοποιήσεις του νέου πενταεούς ομολόγου με αποτέλεσμα η τιμή του να υποχωρήσει κάτω από το άρτιο (στις 98,37 μονάδες) και η απόδοση να ξεπεράσει τις 5 μονάδες και να κυμανθεί στο 5,13%, παρότι το βιβλίο προσφοράς είχε διαμορφώσει απόδοση 4,95%.

Παράλληλα, το χρηματιστήριο, όπως και την Τετάρτη οπότε πραγματοποιήθηκαν οι προεγγραφές για το ομόλογο και την Πέμπτη οπότε έλαβε χώρα η έκδοση αλλά και χθες, κατέγραψε πτώση, μη συμμεριζόμενο το επικοινιακό σχέδιο πρόκλησης ευφορίας εκ μέρους της κυβέρνησης.


Και σαν να μην αρκούσαν αυτά, ήλθε χθες και η εκτίμηση του ΔΝΤ μέσω του Ρεζά Μόγκανταμ, επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ότι "..."οι χρηματοδοτικές ανάγκες για τα επόμενα δυο έτη είναι πολύ υψηλές. Θα υπάρχει ανάγκη για χρηματοδότηση" είπε, διαφοροποιούμενος από τις μέχρι τούδε εκτιμήσεις για αναγκαίο"κούρεμα".

Αναλυτικότερα, η Fitch υπογράμμισε χθες ότι οι οικονομικοί και οι πολιτικοί "κίνδυνοι" στην Ελλάδα παραμένουν και δεν είναι ξεκάθαρο το κατά πόσο είναι διατηρήσιμη η πρόσβαση της χώρας στις αγορές. Ως εκ τούτου και ενόψει της επαναξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας, ανέφερε ότι  το ισοζύγιο επιτευγμάτων και ρίσκου αντανακλάται στην τρέχουσα αξιολόγηση Β- με "σταθερό outlook". Βάσει του προγράμματος, αναμένεται να ανακοινώσει την αξιολόγηση της Ελλάδας στις 23 Μαΐου.

Σημειώνει ακόμη ότι παραμένει το σημαντικό ρίσκο για το αξιόχρεο της Ελλάδας. Η βιωσιμότητα του χρέους πόρρω απέχει του να θεωρείται εξασφαλισμένη και ενώ η σχέση του χρέους προς το ΑΕΠ είναι πολύ υψηλή, γύρω στο 175% του ΑΕΠ.

Στην δευτερογενή αγορά ομολόγων, με το που ξεκίνησε η διαπραγμάτευση του νέου πενταετούς, εκδηλώθηκαν ρευστοποιήσεις, με αποτέλεσμα η τιμή του να υποχωρήσει και η απόδοση να ανέβει στο 5,13%. Οι ρευστοποιήσεις συμπίεσαν τις τιμές και η απόδοση του 10ετούς ομολόγου ππυ προχθές είχε υποχωρήσει κάτω του 6% αυξήθηκε στο 6,21%.

Την "επιτυχία" της έκδοσης του πενταεετούς ομολόγου αμφισβήτησε ο David Schnautz της Commerzbank, καθώς σημείωσε ότι η μεγάλη υπερκάλυψη δεν ήταν αποτέλεσμα πραγματικής ζήτησης, καθώς αρκετοί επενδυτές έβαλαν μεγαλύτερες εντολές προκειμένου να εξασφαλίσουν ότι θα πάρουν μερίδιο από την έκδοση. Το βάσιμο του "πανηγυρικού κλίματος" αμφισβήτησε και ο   Owen Callan, αναλυτής της Danske Bank, καθώς εκτίμησε πως υπάρχει ακόμα μακρύς δρόμος μέχρι το Grecovery.


Στο χρηματιστήριο της Αθήνας, συνεχίσθηκε χθες η υποχώρηση των τινών (αυτή την φορά λόγω και μτου γενικότερου κλίματος στις ευρωαγορές) με αποτέλεσμα ο γενικός δείκτης να χάσει ποσοστό 2,50% και να κλείσει στις 1.251,81 μονάδες.

Αναφορικά με το νέο πενταετές ομόλογο, στο υπουργείο Οικονομικών σχολιάζουν ότι το επενδυτικό ενδιαφέρον ήταν έντονο, ευρείας βάσης και διαφοροποιημένο. Η ζήτηση προήλθε κυρίως από επενδυτές της ηπειρωτικής Ευρώπης και δευτερευόντως από επενδυτές του Ηνωμένου Βασιλείου και άλλους διεθνείς επενδυτές.

Περίπου το 31% των ομολόγων διατέθηκαν στην Ευρώπη, εξαιρουμένου του Ηνωμένου Βασιλείου, ενώ περίπου το 47% στο Ηνωμένο Βασίλειο και περίπου το 15% στον υπόλοιπο κόσμο. Περίπου 7% της έκδοσης διατέθηκε σε επενδυτές στην Ελλάδα. Το βιβλίο προσφορών συγκέντρωσε ενδιαφέρον από διαχειριστές επενδυτικών κεφαλαίων, ασφαλιστικές εταιρείες, συνταξιοδοτικά ταμεία, τράπεζες και άλλους επενδυτές.

Οι διαχειριστές κεφαλαίων αποτέλεσαν περίπου το 49% του συνόλου των επενδυτών, ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά ταμεία περίπου το 4%, επενδυτές με μόχλευση ( hedge funds) περίπου το 33% και οι τράπεζες περίπου το 14%.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)