to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Σκα Κέλερ: Θα ήθελα και στην πατρίδα μου να συζητάμε όπως εδώ για την κλιματική αλλαγή

Την ικανοποίησή της για τις πρωτοβουλίες και τον διάλογο που έχει αναπτυχθεί στη Δυτική Μακεδονία για τη μετάβαση από τον λιγνίτη, στο πλαίσιο των αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την κλιματική αλλαγή, εξέφρασε η Γερμανίδα Ευρωβουλευτής των Πρασίνων, Σκα Κέλερ


Την ικανοποίησή της για τις πρωτοβουλίες και τον διάλογο που έχει αναπτυχθεί στη Δυτική Μακεδονία για τη μετάβαση από τον λιγνίτη, στο πλαίσιο των αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την κλιματική αλλαγή, εξέφρασε η Γερμανίδα Ευρωβουλευτής των Πρασίνων, Σκα Κέλερ, κατά την παρουσίαση της μελέτης «Έξοδος από τον λιγνίτη και στήριξη των ευρωπαϊκών περιφερειών», που έγινε από Γερμανούς επιστήμονες του Ινστιτούτου για την Ενέργεια και το Κλίμα του Βούπερταλ και παρουσιάστηκε, σήμερα, στην Κοζάνη. Η κ. Κέλερ αποκάλυψε ότι στην περιοχή της Λουσατίας, από την οποία κατάγεται, αν και βρίσκεται στην ίδια θέση με τη Δυτική Μακεδονία, δεν έχει ξεκινήσει ακόμη ο διάλογος των φορέων για την επόμενη μέρα και ανέφερε: «Ζηλεύω τον διάλογο που κάνετε στην Κοζάνη, θα επιθυμούσα να γίνει κάτι αντίστοιχο και στον τόπο μου».

Η μελέτη περιγράφει την υφιστάμενη κατάσταση και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τέσσερις ευρωπαϊκές περιοχές εξόρυξης λιγνίτη και άνθρακα, η Σιλεσία στην Πολωνία, η Αραγονία στην Ισπανία, η Λουσατία στη Γερμανία, ανάμεσα τους και η Δυτική Μακεδονία, ενώ εξετάζεται και η χρήση επενδυτικών σχεδίων και προγραμμάτων από Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τις παραπάνω περιφέρειες.

Στην έκθεση γίνεται εκτενής αναφορά για τη μείωση του μεριδίου του λιγνίτη στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα, όπου από 69,8% το 2002 μειώθηκε σε 38% το 2015, ενώ όπως είναι γνωστό μετά το νέο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ), που κατατέθηκε πρόσφατα σε διαβούλευση από το ΥΠΕΝ, το ποσοστό του λιγνίτη θα κυμανθεί στο 17%. Σημειώνεται, ακόμη, ότι αυτή η κατάσταση έχει επηρεάσει την απασχόληση, όπου έχουν παρατηρηθεί οι πρώτες απολύσεις σε εργαζόμενους εργοληπτικών εταιρειών, ενώ τονίζεται ότι απειλούνται περίπου 1.000 θέσεις εργασίας.

Οι Γερμανοί μελετητές επισημαίνουν ότι η ανεργία στη Δυτική Μακεδονία καταγράφει υψηλά ποσοστά, η περιοχή βρίσκεται στην 9η θέση μεταξύ όλων των ευρωπαϊκών περιφερειών με ποσοστό ανεργίας 27,6% για το 2014, ενώ την ίδια στιγμή παρουσιάζει κατά κεφαλήν ΑΕΠ υψηλότερο από ό,τι σε πολλές άλλες περιοχές της Ελλάδας. Ανησυχητικά είναι και τα δημογραφικά στοιχεία, όπου καταγράφεται γήρανση του πληθυσμού με την πλειοψηφία των ατόμων να είναι άνω των 65 ετών.

Ακόμη, υπογραμμίζεται ότι το 49% της παραγωγής και το 23,9% των εργαζομένων στη Δυτική Μακεδονία βρίσκονται στον δευτερογενή τομέα, ο οποίος κυριαρχείται από εξόρυξη λιγνίτη και παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Έτσι, οι πολλές θέσεις εργασίας βρίσκονται γύρω από τη ΔΕΗ και τον τομέα της ενέργειας.

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι εξαιτίας των υψηλών ποσοστών ανεργίας που παρουσιάζονται στη νέα γενιά κρίνεται αναγκαία η υποστήριξη των διαδικασιών που θα ενισχύουν τις διαρθρωτικές αλλαγές, προκειμένου η απασχόληση να συνεχίσει να είναι σε βιώσιμα επίπεδα και η περιοχή να συνεχίσει να παράγει πλούτο στο μέλλον.

Ο δήμαρχος Κοζάνης, Λευτέρης Ιωαννίδης, ανέφερε ότι «η μετάβαση των περιοχών μας από την οικονομία του άνθρακα είναι παρούσα», ενώ εξέφρασε την δυσαρέσκειά του για τον υπό διαμόρφωση ενεργειακό σχεδιασμό που βρίσκεται σε διαβούλευση επειδή δεν έχει προβλέψει κάτι το ειδικότερο για τις ενεργειακές περιοχές της Ελλάδας που βρίσκονται ήδη σε στάδιο μετάβασης. «Να δούμε το πρόβλημα κατάματα, δεν υπάρχει εθνικό σχέδιο για την ενέργεια και το κλίμα, εάν δεν προβλέπονται διατάξεις για τη δίκαιη μετάβαση των περιοχών μας», σημείωσε ο κ. Ιωαννίδης.

Ο πρόεδρος του τοπικού ΤΕΕ, Δημήτρης Μαυροματίδης και μέλος της επιτροπής της ομάδας του coal platform που συνέστησε η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας δήλωσε ότι «η ΕΕ δεν έχει δημιουργήσει αυτόνομα χρηματοδοτικά εργαλεία για την ενίσχυση των λιγνιτοφόρων περιοχών», ενώ διαπίστωσε πως «η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζει με σοβαρότητα τις διαδικασίες μετάβασης και τη μείωση των συνεπειών για τις περιοχές από την περιορισμένη χρήση λιγνίτη».

Τέλος, η ευρωβουλευτής των Πρασίνων επισκέφθηκε το ορυχείο του Νοτίου Πεδίου και ενημερώθηκε για θέματα οικονομίας και εξόρυξης από τα στελέχη της ΔΕΗ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)