to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:29 | 01.05.2012

Κοινωνία

Σητεία: Σε επίσχεση εργασίας οι γιατροί του Νοσοκομείου

Σε επίσχεση εργασίας θα προχωρήσουν οι γιατροί του Νοσοκομείου Σητείας από τη Δευτέρα και για ένα μήνα.


 Κατά τη διάρκεια της γενικής τους συνέλευσης οι γιατροί αποφάσισαν ομόφωνα να προχωρήσουν σε επίσχεση, επειδή δεν έχουν πληρωθεί τις εφημερίες τους τούς τελευταίους τρεις μήνες. Ένα πρόβλημα που δεν παρουσιάζεται πρώτη φορά. Και στο παρελθόν υπήρξε καθυστέρηση στην καταβολή των εφημεριών και οι γιατροί του συγκεκριμένου νοσοκομείου είχαν προχωρήσει και πάλι σε επίσχεση εργασίας.

«Τώρα όμως η κατάσταση είναι τραγική. Έχουμε να πληρωθούμε εφημερίες από τον Ιανουάριο και αμφιβάλλουμε και αν θα τις πληρωθούμε ποτέ», τόνισε σε δηλώσεις του ο επιμελητής της Γυναικολογικής Κλινικής Μανόλης Ανυφαντάκης. Την ίδια ώρα, οι γιατροί εκφράζουν την αγωνία τους και για το μέλλον του νοσοκομείου, το οποίο, όπως υποστηρίζουν, οδηγείται σε υποβάθμιση. Υπάρχουν συνεχώς αποσπάσεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού προς μεγαλύτερα νοσοκομεία με αποτέλεσμα τα περιφερειακά νοσοκομεία να μετατρέπονται σταδιακά σε ενισχυμένα κέντρα υγείας». 

Αντιστεκόμαστε ως γιατροί και θέλουμε να προσφέρουμε πλήρεις και καλές υγειονομικές υπηρεσίες», υπογράμμισε σε δηλώσεις του ο κύριος Ανυφαντάκης και πρόσθεσε ότι «οι αλχημείες του υπουργείου Υγείας και των εκάστοτε διοικήσεων των νοσοκομείων μας οδηγούν σε υποβάθμιση με τραγικές συνέπειες για την παροχή υγειονομικών υπηρεσιών προς τους πολίτες». 


Από σήμερα, λοιπόν, οι γιατροί του Νοσοκομείου Σητείας θα βρίσκονται κανονικά στις θέσεις τους αλλά θα εξυπηρετούν μόνο τα επείγοντα περιστατικά. Δε θα εξυπηρετούν τους πολίτες που θα βρεθούν στο νοσοκομείο για απλές εξετάσεις. Και, βέβαια, δεν ισχύουν τα προγραμματισμένα ραντεβού. «Φυσικά, θα υπάρχει προσωπικό ασφαλείας. Δε θέλουμε να κινδυνεύσει κάποια ανθρώπινη ζωή», υπογράμμισε ο κύριος Ανυφαντάκης. 

Ιδιαίτερη αναφορά στα προβλήματα στο χώρο της υγείας, αλλά και στο νοσοκομείο Σητείας ειδικότερα, έκανε ο διευθυντής του Μικροβιολογικού Τμήματος Γιώργος Κεφαλογιάννης. Ο κύριος Κεφαλογιάννης τόνισε ότι, παρά τις τεράστιες προσπάθειες που καταβάλλει το προσωπικό για να κρατηθεί το νοσοκομείο, κάποιοι νόμοι της Πολιτείας προκαλούν προβλήματα στη λειτουργία του. Και ανέφερε ένα παράδειγμα: Με νόμο του 2010 μειώνεται ο αριθμός των εφημεριών και τα ποσά βέβαια που πρέπει να καταβληθούν. Με αυτόν τον τρόπο, όμως, το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του νοσοκομείου δεν μπορεί να προσφέρει σωστές υπηρεσίες στους πολίτες της Σητείας. 

Παράλληλα, ο κύριος Κεφαλογιάννης, με την ιδιότητα του εκπροσώπου της ΕΝΥΛ, έκανε γνωστό ότι τα ίδια προβλήματα παρουσιάζονται και στα υπόλοιπα νοσοκομεία του Λασιθίου. Ήδη, ξεκίνησαν επισχέσεις στα νοσοκομεία του Αγίου Νικολάου, της Ιεράπετρας και της Νεάπολης. Επισχέσεις που έχουν να κάνουν με την μη καταβολή των εφημεριών και γενικότερα με τη μείωση του προϋπολογισμού στα νοσοκομεία. «Ο κόσμος της Σητείας πρέπει να καταλάβει ότι οι αρμόδιοι φορείς δεν μπορούν να κλείσουν άμεσα το νοσοκομείο. Μπορούν όμως να το απαξιώσουν με τη μείωση του προϋπολογισμού, του προσωπικού και των εφημεριών. Πρέπει και οι πολίτες να πιέζουν, ώστε να αναβαθμιστεί το νοσοκομείο και να προσληφθούν γιατροί», τόνισε ο κύριος Κεφαλογιάννης. 

Σε όλα τα παραπάνω αναφέρθηκε και ο διοικητής του νοσοκομείου Σητείας Μανόλης Μακρονικολάκης. Παραδέχτηκε ότι η μη καταβολή των εφημεριών είναι σημαντικό πρόβλημα κι έκανε γνωστό ότι το υπουργείο Υγείας, όπως κι η διοίκηση του νοσοκομείου, ανταποκρίθηκαν άμεσα στο αίτημα και την υποβολή των σχετικών δικαιολογητικών. Ωστόσο, μία διαφορετική ερμηνεία του νόμου είχε ως αποτέλεσμα αυτήν την καθυστέρηση, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο κύριος Μακρονικολάκης. 

«Έχουμε επανέλθει στο θέμα και πιστεύω ότι αυτό θα λήξει πολύ σύντομα. Ίσως και τη Δευτέρα. Αν λοιπόν τη Δευτέρα λήξει το θέμα, δε βρίσκω τον λόγο να γίνει η επίσχεση εργασίας. Οι διαδικασίες για την καταβολή των εφημεριών έχουν ξεκινήσει και η επίσχεση το μόνο που θα καταφέρει θα είναι η ταλαιπωρία των ασθενών, για τους οποίους άλλωστε υπάρχει και λειτουργεί το νοσοκομείο μας», δήλωσε ο κύριος Μακρονικολάκης. 

Παράλληλα, κάλεσε τους γιατρούς να μην προχωρήσουν στην επίσχεση, θεωρώντας ότι πολύ γρήγορα το σχετικό ένταλμα πληρωμής θα υπογραφεί από την επίτροπο και τα ποσά θα καταβληθούν. 


Την ίδια ώρα, ο διοικητής του Νοσοκομείου Σητείας αναφέρθηκε στο θέμα της μείωσης των εφημεριών. Όπως είπε, η οικονομική κρίση έχει οδηγήσει και σε μείωση των εφημεριών, αλλά αυτό δεν αποτελεί πηγή ιδιαίτερων προβλημάτων για το Νοσοκομείο Σητείας. Και δεν προκαλεί προβλήματα γιατί στόχος, κυρίως, είναι η αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών. Περιστατικών όπου η ζωή κάποιου πολίτη βρίσκεται σε μεγάλο κίνδυνο. Από αυτήν την άποψη, το Νοσοκομείο Σητείας εφημερεύει κάθε μέρα και δεν έχει υπάρξει ποτέ κάποιο πρόβλημα. Το πρόβλημα με τη μείωση των εφημεριών αφορά κάποιες δευτερεύουσες ειδικότητες, όπου η ζωή του ασθενούς δεν εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ύπαρξη ή όχι γιατρού.


πηγή: ygeianet.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)