to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

23:13 | 08.04.2020

Διεθνή

Η ζωή στη Γουχάν επιστρέφει, η Ευρώπη «ναυάγησε», οι ΗΠΑ στο έλεος της πανδημίας

Ξεπέρασαν τις 86 χιλιάδες οι νεκροί από την επιδημία του νέου κορωνοϊού παγκοσμίως - Οι σημαντικότερες ειδήσεις από όλο τον κόσμο στο liveblog του left.gr


Σταθερά αυξάνονται τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του νέου κορωνοϊού, καθώς και οι θάνατοι παγκοσμίως. Τουλάχιστον 86.289 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τον νέο κορονοϊό SARS-CoV-2 σύμφωνα με τον απολογισμό που συντάσσει το Γαλλικό Πρακτορείο επικαλούμενο επίσημες πηγές.

Μέχρι τις 22.00 απόψε (ώρα Ελλάδας), είχαν αναφερθεί 1.469.920 επιβεβαιωμένα κρούσματα της ασθένειας Covid-19 σε 192 χώρες και εδάφη. Ο αριθμός αυτός δεν αποτελεί παρά ένα κλάσμα του πραγματικού, αφού πολλές χώρες δεν κάνουν διαγνωστικές εξετάσεις παρά μόνο στους ανθρώπους εκείνους που χρειάζονται νοσηλεία. Από αυτούς τους ασθενείς, τουλάχιστον 280.300 σήμερα έχουν αναρρώσει.

Από χθες μέχρι σήμερα αναφέρθηκαν σε όλον τον κόσμο 72.738 νέα κρούσματα και 6.221 νέοι θάνατοι. Οι χώρες με τους περισσότερους θανάτους μέσα σε διάστημα 24 ωρών είναι οι ΗΠΑ (1.808), η Βρετανία (938) και η Ισπανία (757).

«Hello Wuhan»

Η κινεζική πόλη Γουχάν τερμάτισε σήμερα, Τετάρτη 8/4 το καθεστώς lockdown που ίσχυε εδώ και πάνω από δυόμισι μήνες, παρόλο που σε μια μικρότερη πόλη στο βόρειο τμήμα της χώρας επιβλήθηκαν περιορισμοί στους κατοίκους εν μέσω ανησυχιών για δεύτερο κύμα κρουσμάτων.

Οι αξιωματούχοι της πόλης οργάνωσαν διάφορες εκδηλώσεις για την επαναλειτουργία των αεροδρομίων, των σιδηροδρομικών σταθμών και των εργοστασίων, ενώ η πόλη πλημμύρισε από φωτεινές επιγραφές «Hello Wuhan».

«Θα δω τους γονείς μου», δήλωσε η Γουάνγκ Γενσού στο Reuters, ενώ περίμενε στο τσεκ-ιν του αεροδρομίου Tianhe της Ουχάν, το οποίο άνοιξε και πάλι σήμερα. «Φυσικά μου λείπουν. Σταματήστε να με ρωτάτε γι’αυτό γιατί θα αρχίσω να κλαίω».

Νέα αύξηση-ρεκόρ των κρουσμάτων και θανάτων στις ΗΠΑ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ξεπέρασαν σήμερα τα 400.000 κρούσματα του νέου κορονοϊού, σύμφωνα με την καταμέτρηση που κάνει το πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς, η οποία ανανεώνεται συνεχώς.

Μέχρι σήμερα έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 12.912 άνθρωποι και οι ΗΠΑ οδεύουν να γίνουν το νέο επίκεντρο της πανδημίας. Το Σάββατο τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ήταν 300.000 ενώ σήμερα ανέρχονται στις 401.166. Παρά τα μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας που εφαρμόζονται σταδιακά, ανά Πολιτεία, από τα μέσα της περασμένης εβδομάδας αναφέρονται σε καθημερινή βάση περίπου 1.000 νεκροί σε όλη τη χώρα.

60.000 νεκροί στην Ευρώπη, 14 χιλιάδες σε ΗΠΑ-Καναδά

Στην Ευρώπη οι θάνατοι είναι 61.118 ως το βράδυ της Τετάρτης (σε σύνολο κρουσμάτων 772.592), στις ΗΠΑ και τον Καναδά 14.285 (423.535 κρούσματα), στην Ασία 4.409 (125.864 κρούσματα), στη Μέση Ανατολή 4.238 (89.003 κρούσματα), στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική 1.612 (40.671 κρούσματα), στην Αφρική 571 (11.119 κρούσματα) και στην Ωκεανία 56 (7.138 κρούσματα).

Η μάχη ενάντια στις συνέπειες της επιδημίας συνεχίζεται και στην Ευρώπη, με φόντο την τέταρτη αποτυχημένη προσπάθεια των Ευρωπαίων τεχνοκρατών να δώσουν μια πειστική λύση που θα διατηρήσει τη συνοχή του ευρωπαϊκού οικοδομήματος.

Παράλληλα, πλήγμα στην αξιοπιστία της ευρωπαϊκής πολιτικής κατά της πανδημίας αποτελεί η παραίτηση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας (ERC), Ιταλό-Αμερικανού καθηγητή Μάουρο Φεράρι, ο οποίος αναφέρει ότι απέτυχε να πείσει τις Βρυξέλλες πως χρειάζεται ένα μεγάλης κλίμακας επιστημονικό πρόγραμμα καταπολέμησης της νόσου Covid-19.

Παράλληλα, ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στην Ευρώπη,  δρ Χανς Χένρι Κλούγκε, χαρακτήρισε σήμερα «πολύ εύθραυστη» την «πρόοδο» της Γηραιάς Ηπείρου όσον αφορά τον ρυθμό μετάδοσης και τους θανάτους που καταγράφονται τις τελευταίες ημέρες. «Το να πιστεύουμε ότι πλησιάζουμε σε ένα τελικό σημείο θα ήταν επικίνδυνο. Ο ιός δεν αφήνει περιθώρια σφάλματος ή εφησυχασμού», τόνισε ο δρ Κλούγκε κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης.

«Οποιαδήποτε μετατόπιση της στρατηγικής μας, χαλάρωση του καθεστώτος απομόνωσης ή των μέτρων φυσικής απομάκρυνσης απαιτούν πολύ προσεκτική εξέταση», πρόσθεσε.

Στη Βρετανία, ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον παραμένει για δεύτερη μέρα σε μονάδα εντατικής θεραπείας. Η προσωπική μάχη του Τζόνσον με τον Covid-19 έχει κλονίσει την κυβέρνηση, καθώς η Βρετανία διανύει την τρίτη εβδομάδα lockdown και εισέρχεται στην πιο φονική φάση της πανδημίας, όπως τη χαρακτηρίζουν οι επιστήμονες.

Η Αφρική, η δεύτερη μεγαλύτερη ήπειρος σε όλο τον κόσμο στον κόσμο, έχει τώρα τουλάχιστον 10.000 κρούσματα, αν και οι ειδικοί πιστεύουν ότι η πραγματική έκταση είναι πολύ μεγαλύτερη. Περισσότερα  από 1.700 κρούσματα καταγράφονται στη Νότια Αφρική, η οποία έχει ξεκινήσει μια επιθετική εκστρατεία διαγνωστικών τεστ.

Την ίδια στιγμή, στην Τουρκία καταγράφεται ο ταχύτερος ρυθμός αύξησης των κρουσμάτων σε όλο τον κόσμο. Τα κρούσματα αυξάνονται κατά περισσότερα από 3.000 την ημέρα, φθάνοντας τα 30.217 από τότε που επιβεβαιώθηκε το πρώτο πριν από τέσσερις εβδομάδες. Οι θάνατοι που αναφέρονται ωστόσο παραμένουν πολύ λιγότεροι από άλλες χώρες που πλήττονται (649 έως σήμερα).

Τις τελευταίες 24 ώρες, η Μάλτα, το Μπελίζ, οι Αμερικανικές Παρθένες Νήσοι, η Αντίγκουα και Μπαρμπούντα και τα Μπαρμπάντος ανακοίνωσαν τους πρώτους θανάτους στο έδαφός τους.  (πληροφορίες: The Guardian, BBC, Reuters, ΑΠΕ - ΜΠΕ).

(εκ διαμέτρου αντίθετες drone εικόνες από Παρίσι και Γουχάν)

Εδώ ο παγκόσμιος χάρτης της εξάπλωσης από το Πανεπιστήμιο Τζον Χόπκινς των ΗΠΑ, κι εδώ από τον ΠΟΥ

Οι τελευταίες εξελίξεις διεθνώς στο liveblog του left.gr που ανανεώνεται αυτόματα διαρκώς (για τις εξελίξεις εντός Ελλάδας από 8/4 δείτε το αντίστοιχο θέμα εδώ):

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)