to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:34 | 24.02.2021

Κοινωνία

Θέλουν σιωπή νεκροταφείου: Η αστυνομία χτύπησε την πορεία αλληλεγγύης στον Δημ. Κουφοντίνα (ενημέρωση)

Σιωπή νεκροταφείου θέλει να επιβάλλει η κυβέρνηση στην υπόθεση του Δημ. Κουφοντίνα - Χτυπήθηκε αμέσως η συγκέντρωση αλληλεγγύης στην Πανεπιστημίου, περί τις 6 μ.μ., με την αστυνομία να πνίγει στα χημικά τη διαδήλωση και επιστρατεύει μέχρι και αύρα που κατέβηκε «πατημένη» τη λεωφόρο στοχεύοντας τους διαδηλωτές - Συγκέντρωση και στο Σύνταγμα, αποχώρησε με αυθόρμητη διαδήλωση στη Σταδίου - Μεγάλη διαδήλωση και στη Θεσσαλονίκη - Φουντώνει το κύμα συμπαράστασης στο αίτημα του επί 49 ημέρες απεργού πείνας, κωφεύει η κυβέρνηση


Η κινητοποίηση αλληλεγγύης στον απεργό πείνας επί 49 ημέρες Δημήτρης Κουφοντίνα, που νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση στο νοσοκομείο της Λαμίας, χτυπήθηκε άγρια από την αστυνομία. Η οδός Πανεπιστημίου κατακλύστηκε από αστυνομικούς της ομάδας ΔΕΛΤΑ, ΜΑΤ και μια αύρα σε ....έφοδο, οι οποίοι καταδίωξαν τους διαδηλωτές προς την Ομόνοια μέσα σε νέφος χημικών.

Σε εξέλιξη είναι αυτή την ώρα (6.40 μ.μ.) άλλη συγκέντρωση, επίσης σε ένδειξη αλληλεγγύης στο αίτημα του Δημ. Κουφοντίνα, στο Σύνταγμα

Τα βίντεο και οι εικόνες στα social media μιλάνε από μόνα τους:

Kαι η στιγμή της καταδίωξης:

Λίγο νωρίτερα: Η πορεία ξεκίνησε να κατεβαίνει την Πανεπιστημίου, υπό ασφυκτικό κλοιό των ΜΑΤ. Στο βίντεο φαίνεται η εφόρμηση της «αύρας», με τα ΜΑΤ να ανοίγουν το σχηματισμό τους ώστε το όχημα να εκτοξεύσει νερό κατά των διαδηλωτών:

 

Δείτε στο ρεπορτάζ της Αυγής περισσότερα βίντεο από όσα συνέβησαν στην Πανεπιστημίου

 

Η συγκέντρωση στο Σύνταγμα

Λίγη ώρα αργότερα, διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν και στην Πλατεία Συντάγματαος, επίσης για να δηλώσοουν την υποστήριξή τους στο αίτημα του Δημήτρη Κουφοντίνα.

(φωτογραφία: @George Mourmouris, που σημειώνει και ένα από τα συνθήματα που ακούστηκαν: «Για να κρυφτεί η σαπίλα αυτής της κοινωνίας χρειάζονται τα ρόπαλα της αστυνομίας»)

Image

 

(Το πανό του ΚΚΕ (μ-λ) στο Σύνταγμα, όπου συμμετείχε και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και άλλες συλλογικότητες)

Η αστυνομία έδωσε διορία ως τις 7 μ.μ. στους διαδηλωτές να αποχωρήσουν. Κατά την αποχώρησή τους οι διαδηλωτές πραγματοποίησαν αυθόρμητη πορεία αρχικά στο πεζοδρόμιο και κατόπιν στο ένα ρεύμα της οδού Σταδίου:

Μεγάλη διαδήλωση αλληλεγγύης στη Θεσσαλονίκη

Σε εξέλιξη είναι αυτή την ώρα (6.30 μ.μ.) μεγάλη διαδήλωση αλληλεγγύης στον Δημ. Κουφοντίνα στη Θεσσαλονίκη - χαρακτηριστικές οι φωτ.:

Την υπόλοιπη δουλειά την κάνει η σιωπή των ΜΜΕ

Για τον αγώνα που δίνει ο Δημήτρης Κουφοντίνας ζητώντας απλώς τη μεταγωγή του στο υπόγειο των φυλακών Κορυδαλλού, δεν θα δείτε πολλά σήμερα στα δελτία ειδήσεων. Όπως σχολιάστηκε πετυχημένα, οι τέσσερις πιο απαγορευμένες λέξεις αυτή την περίοδο, στο δρόμο, στα ΜΜΕ και στο facebook είναι το «αλληλεγγύη στον Δημήτρη Κουφοντίνα».

Γ. Κούρτοβικ: Φίμωση του Τύπου - Όλοι αυτοί οι δημοσιογράφοι που στηνόντουσαν έξω από το σπίτι του, τώρα δεν ξέρουν τίποτε

«Όλη αυτή η φίμωση του Τύπου είναι κάτι τρομερό. Είναι προφανές ότι από κάπου κατευθύνεται. Όλοι αυτοί οι δημοσιογράφοι, όλοι αυτοί οι σταθμοί που [όταν έπαιρνε άδεια] στηνόντουσαν έξω από το σπίτι του και κατέγραφαν την κάθε κίνηση, την κάθε φορά που άνοιγε η πόρτα, σήμερα δεν ξέρουν τίποτα για το θέμα. Είναι εκπληκτικό αυτό, είναι υπαγορευόμενο, είναι μια εξαιρετικά επικίνδυνη εξέλιξη για την ελευθερία της έκφρασης, την ελευθερία του Τύπου», ήταν το οργισμένο σχόλιο της Γιάννας Κούρτοβικ, συνηγόρου του απεργού πείνας, στο ραδιόφωνο του Μέρα25, προσθέτοντας: 

«Η αίσθηση είναι ότι όλος ο κρατικός μηχανισμός έχει επιδοθεί σε έναν πόλεμο ενάντια σε έναν άνθρωπο στο κρεβάτι μιας εντατικής 48 ώρες πριν από το κώμα».

Η συνέντευξη της Γιάννας Κούρτοβικ στο ραδιόφωνο του Μέρα25

Παρέμβαση 900 νομικών: «Το κράτος δικαίου δεν είναι a la carte» - Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων:  Να αλλάξει στάση η πολιτεία

Κείμενο με τις υπογραφές 900 νομικών, παρέδωσαν σήμερα στο Υπουργείο Δικαιοσύνης δικηγόροι οι οποίοι πραγματοποίησαν και παράσταση διαμαρτυρίας.

«Το κράτος δικαίου ισχύει για όλους, δεν είναι a la carte. Τυχόν επιμονή της κυβέρνησης στην αδιάλλακτη στάση της θα σημάνει από πλευράς εκτελεστικής εξουσίας την άρρητη επιβολή θανατικής ποινής, η οποία έχει καταργηθεί στην ελληνική έννομη τάξη και για τελευταία φορά εφαρμόστηκε το 1972 από τη Χούντα» αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στο σχετικό ψήφισμα.

Σχετική ανακοίνωση όμως εξέδωσε και η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, η οποία τονίζει:

«Η Δικαιοσύνη είναι έννοια σύμφυτη με την επιείκεια και τον ουμανισμό. Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων απευθύνει έκκληση στην Πολιτεία να αναθεωρήσει τη στάση της στο ζήτημα της μεταχείρισης του κρατουμένου Δ. Κουφοντίνα, του οποίου η ζωή κινδυνεύει άμεσα μετά από πολυήμερη απεργία πείνας και δίψας και να λάβει όλα τα νόμιμα μέτρα για την προστασία της ζωής και της υγείας του. Τα εγκλήματα που διέπραξε καταδικάστηκαν τόσο από τα Ελληνικά Δικαστήρια όσο και από την συλλογική συνείδηση. Η Δημοκρατία έχει σταθερά θεμέλια και ισχυρούς θεσμούς που της επιτρέπουν να συνδυάζει την απαίτηση συμμόρφωσης στους νόμους με την τήρηση των αρχών του ανθρωπισμού.»

-> Διαβάστε ακόμη: Χιλιάδες πολίτες ζητούν παρέμβαση της ΠτΔ για τον Δημ. Κουφοντίνα - Την εκθέτουν όσοι διαγράφουν σχόλια

Η κυβέρνηση προσπαθεί να ξεφύγει με το «η δημοκρατία δεν εκβιάζεται»

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, παρά το κύμα συμπαράστασης στο αίτημα του Δημήτρη Κουφοντίνα, κωφεύει εκκωφαντικά στις εκατοντάδες πια εκκλήσεις για να δώσει ένα τέλος στην υπόθεση - ακόμα και σε φωνές από το εσωτερικό της (σαν του Γ. Κουμουτσάκου, χθες), παρ'όλο που ακόμα και η Ντόρα Μπακογιάννη - χήρα του δολοφονηθέντος από τη 17Ν, Παύλου Μπακογιάννη - έχει δηλώσει ευθαρσώς πως «οι νόμοι ισχύουν για όλους».

Επιμένει να απαντά σε ..τρικάκια, ή να διακηρύττει πως «η Δημοκρατία, ούτε τρομοκρατείται, ούτε εκβιάζεται», με αφορμή τα τρικάκια στο σπίτι της ΠτΔ. Αποφεύγει ωστόσο, σαν ο διάολος το λιβάνι, να τοποθετηθεί στα σοβαρότατα ζητήματα που θέτουν ακόμα και θεσμικοί φορείς, πόσω μάλλον οι χιλιάδες πια άνθρωποι από όλους τους χώρους.

Συνεχείς παρεμβάσεις από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ

Με συνεχείς παρεμβάσεις τους, στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης  έχουν δηλώσει με σαφήνεια ότι η στάση της κυβέρνησης απειλεί να δημιουργήσει μια θλιβερή πρωτιά στην ιστορία της Μεταπολίτευσης, αν τυχόν έχουμε θάνατο απεργού πείνας μέσα στη φυλακή.

«Η κλεψύδρα της ζωής του Δ. Κουφοντίνα αδειάζει και μαζί πλήττεται το κράτος δικαίου. Η εκδικητική αντιμετώπισή του εκθέτει τη Δημοκρατία μας, της οποίας ύψιστη αξία παραμένει η ανθρώπινη ζωή. Ας μην την ακρωτηριάσουμε», γράφει ενδεικτικά σήμερα σε ανάρτησή του στο Twitter ο Π. Σκουρλέτης. «Στα χέρια του πρωθυπουργού η ευθύνη για τη ζωή του Κουφοντίνα - Η Ελλάδα δεν πρέπει να γίνει Τουρκία, να έχει νεκρούς απεργούς πείνας», τονίζει ο Ν. Φίλης.

«Ο θάνατος κρατούμενου από απεργία πείνας, όσο αποκρουστικά και αν είναι τα εγκλήματα του, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτός. Η δημοκρατία μας δεν αναγνωρίζει το θάνατο ως ποινή για οποιοδήποτε έγκλημα, για οποιαδήποτε παράβαση των κανόνων που συγκροτούν τον κοινό κώδικα της συμβίωσης μας», επισήμανε από χθες ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)