to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

7:20 | 30.03.2015

Πολιτική

Σε καλό κλίμα συνεργασίας οι συζητήσεις στο Brussels Group

Οι συνεδριάσεις του Brussels Group (BG), δηλαδή των εκπροσώπων της κυβέρνησης και των θεσμών, πραγματοποιήθηκαν σε μία προσπάθεια να οριστικοποιηθούν οι λίστες των μέτρων που πρέπει να παρουσιαστούν σήμερα Δευτέρα. Πιθανόν μετά τις 6 Απριλίου το έκτακτο Eurogroup. Σύμφωνα με πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου, η λίστα δεν περιλαμβάνει υφεσιακά μέτρα, αλλά "θα πληρώσουν επιτέλους οι έχοντες και κατέχοντες"


Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι συζητήσεις στο Brussels Group συνεχίζονται, σε καλό κλίμα συνεργασίας. Προχθές, την πρώτη μέρα, ολοκληρώθηκε με συζήτηση πάνω στις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης. «Η συζήτηση είναι ουσιαστική και λεπτομερής, ενώ δίνονται και οι απαραίτητες διευκρινίσεις από κάθε πλευρά» τονίζεται. Από την κυβέρνηση αναφέρουν ότι στο Brussels Group υπήρξε, καταρχήν, συμφωνία ότι πρέπει να σχεδιαστούν οι κατάλληλες πολιτικές που θα μεταθέσουν το βάρος από τα χαμηλότερα εισοδήματα στα υψηλότερα, σε αντίθεση με την πρακτική της προηγούμενης κυβέρνησης. Να μην πληρώνουν, δηλαδή, μόνο οι «συνήθεις ύποπτοι» αλλά και οι «έχοντες και κατέχοντες».

Επίσης κυβερνητικοί κύκλοι προσθέτουν ότι το πρόγραμμα της κυβέρνησης είναι επεξεργασμένο και κοστολογημένο και προβλέπει έσοδα πάνω από 3 δισ. ευρώ για το 2015, δεν περιλαμβάνει υφεσιακά μέτρα και οι δράσεις που προτείνονται μπορούν να φέρουν πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ. Παράλληλα θα επιτρέψουν θετικό ρυθμό ανάπτυξης που εκτιμάται στο 1,4%.

Οι λεπτομέρειες των μεταρρυθμίσεων που θα συμφωνηθούν, θα συζητηθούν στα τεχνικά κλιμάκια που παραμένουν στην Αθήνα. Όπως τόνισε και ο πρωθυπουργός, "δεν θα προχωρήσουμε σε περικοπές μισθών και συντάξεων, σε απελευθέρωση των μαζικών απολύσεων και σε κανένα άλλο υφεσιακό μέτρο που θα επιτείνει την κοινωνική κρίση."

 

Wall Street Journal: Χωρίς αποφάσεις το Euro Working Group της Τετάρτης

 

Εν των μεταξύ, σε διαβεβαιώσεις της ελληνικής κυβέρνησης ότι θα βρει τα χρήματα για να πληρώσει στις 9 Απριλίου το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναφέρεται δημοσίευμα της Wall Street Journal. Το δημοσίευμα προαναγγέλλει σύγκληση του Euro Working Group την Τετάρτη, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο πως εκεί δεν θα ληφθούν αποφάσεις σχετικές με τη χορήγηση χρηματοδότηση στην Ελλάδα.

Αξιωματούχοι της ευρωζώνης που επικαλείται η εφημερίδα ανέφεραν πως οι ελληνικές προτάσεις για την αναθεώρηση του προγράμματος διάσωσης δεν ήταν αρκετά λεπτομερείς για να ικανοποιήσουν τους διεθνείς πιστωτές της χώρας, κάτι που συνεπάγεται ότι η Αθήνα δεν θα λάβει χρηματοδότηση πριν περάσουν αρκετές εβδομάδες ακόμα.

«Οι προτάσεις ήταν αποσπασματικές, ασαφείς και οι Έλληνες συνάδελφοι δεν μπορούσαν να εξηγήσουν τεχνικά ζητήματα με την εφαρμογή τους», δήλωσε αξιωματούχος της ευρωζώνης που συμμετέχει στις συνομιλίες. «Ας ελπίσουμε ότι θα παρουσιάσουν κάτι πιο επαρκές την επόμενη εβδομάδα», ανέφερε.

Πάντως, όπως σημειώνει η Wall Street Journal το Euro Working Group θα πραγματοποιήσει τηλεδιάσκεψη την Τετάρτη για να συζητήσει την κατάσταση, αν και είναι εξαιρετικά απίθανο να συγκληθεί το Eurogroup πριν από τα μέσα Απριλίου για να απελευθερώσει περισσότερα χρήματα για την Ελλάδα (πηγή: in.gr).

____________

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ πηγές από τις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι οι συζητήσεις είναι εποικοδομητικές και προχωρούν, προκειμένου να μπορέσει να συνεδριάσει η Ομάδα Εργασίας της Ευρωζώνης (Eurogroup Working Group) την ερχόμενη Τετάρτη και μέσω τηλεδιάσκεψης. 


Αυτό, όμως, θα εξαρτηθεί από το πόσο γρήγορα θα προχωρήσουν οι διαβουλεύσεις στο Brussels Group για να οριστικοποιηθεί ο κατάλογος των μεταρρυθμίσεων της ελληνικής κυβέρνησης, ανέφεραν οι ίδιες πηγές. 

Σε κάθε περίπτωση, κοινοτικές πηγές εκτιμούν πως δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι το έκτακτο Eurogroup θα συγκληθεί εντός της εβδομάδας. 

Είναι πιθανότερο, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, το Eurogroup να συγκληθεί μετά τις αργίες του καθολικού Πάσχα. Δηλαδή μετά τη Δευτέρα 6 Απριλίου.

 

--------------------------------

Παρασκευή 27/3

Την ελληνική πλευρά αναμένεται να εκπροσωπήσουν - εκτός απροόπτου - ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων κ. Γ. Χουλιαράκης, ο Γενικός Γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής κ. Ν. Θεοχαράκης και η κα. Ελενα Παναρίτη, σύμβουλος του υπουργού Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη. 

Σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους, η λίστα δεν περιλαμβάνει υφεσιακά μέτρα και οι μεταρρυθμίσεις/δράσεις θα επιτρέψουν την επανεκκίνηση της οικονομίας. Το πρόγραμμα είναι επεξεργασμένο και κοστολογημένο, προβλέποντας για το 2015 πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ, ενώ θα επιτρέψει θετικό ρυθμό ανάπτυξης, ο οποίος εκτιμάται ότι θα φτάσει το 1,4%.

Όπως τονίζουν οι ίδιες πηγές, οι μεταρρυθμίσεις/δράσεις για πρώτη φορά δεν θα οδηγήσουν στα ταμεία τους "συνήθεις υπόπτους", αλλά "θα πληρώσουν επιτέλους οι έχοντες και κατέχοντες".

Επιπλέον, σχολιάζοντας δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για "ανακοίνωση στάσης πληρωμών από το Μαξίμου", με αφορμή προηγούμενη ανεπίσημη ενημέρωση από το Μέγαρο Μαξίμου (περισσότερα εδώ), αναφέρεται ότι "το σημείο «9» του προηγούμενου non paper είναι απόλυτα σαφές. Αποτελεί καταγραφή της πορείας της διαπραγμάτευσης και το επίμαχο σημείο δεν κάνει τίποτε περισσότερο από το να επαναλαμβάνει σημείο της επιστολής του Πρωθυπουργού προς τους ηγέτες της ευρωζώνης. Αφορά, λοιπόν, το ιστορικό της διαπραγμάτευσης και δεν προσθέτει τίποτα καινούριο. Συνεπώς ότι το Μαξίμου ανακοινώνει στάση πληρωμών (!) μόνο σε σενάριο φαντασίας μπορεί να στηριχτεί".

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)