to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:05 | 26.06.2014

Κοινωνία

Σήμερα, στις 7: Συγκέντρωση στο Λοιμωδών ενάντια στα Κέντρα Κράτησης

«Άνθρωποι από κατεστραμμένες στρατιωτικά ή οικονομικά χώρες, πρόσφυγες από εμπόλεμες περιοχές και δικτατορίες, κυνηγημένοι, φυλακίζονται «επ’ αόριστον», χωρίς δίκη, χειρότερα κι από ζώα»


Παραθέτουμε το κείμενο και την αφίσα του Συντονιστικό φορέων-σωματείων-συλλογικοτήτων Δυτικών:

ΚΛΕΙΝΟΥΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ – ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΦΥΛΑΚΕΣ

ΟΧΙ ΣΤΑ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ

ΑΜΕΣΗ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΑΓΙΑ ΒΑΡΒΑΡΑ (ΛΟΙΜΩΔΩΝ)

Το άνοιγμα δύο νέων «στρατοπέδων συγκέντρωσης» έχει δρομολογηθεί στη Δυτική Αθήνα. Το πρώτο στις κτηριακές εγκαταστάσεις ιδιοκτησίας του ΟΑΕΔ επί της λεωφόρου Σχιστού στο Σκαραμαγκά. Στο χώρο στεγάζεται το «θεραπευτήριο χρόνιων παθήσεων Παίδων». Το δεύτερο σε δύο κτήρια του Νοσοκομείου Αγία Βαρβάρα (Λοιμωδών), ένα για άντρες και ένα για γυναίκες. Πρόκειται για κτήρια στην πτέρυγα που φιλοξενεί ασθενείς με τη νόσο του Χάνσεν.

Μετά την σύντομη αναστολή εργασιών για την προεκλογική περίοδο, κάτω από την πίεση των κινητοποιήσεων των κατοίκων και δύο, μόλις, εβδομάδες μετά τις εκλογές εμφανίστηκαν συνεργεία για να ξαναρχίσουν τις προετοιμασίες στο χώρο του Λοιμωδών. Να τους σταματήσουμε.

Τα στρατόπεδα συγκέντρωσης αποτελούν την πιο απεχθή μορφή ρατσιστικής βίας σήμερα. Άνθρωποι από κατεστραμμένες στρατιωτικά ή οικονομικά  χώρες, πρόσφυγες από εμπόλεμες περιοχές και δικτατορίες, κυνηγημένοι, φυλακίζονται «επ’ αόριστον», χωρίς δίκη, χειρότερα κι από ζώα. Το έγκλημά τους; προσπάθησαν να σωθούν και να διεκδικήσουν μια καλύτερη ζωή.

Τέτοιοι χώροι λειτουργούν ήδη στην Ελλάδα και κρατούν περίπου 6000 ενήλικες και ανήλικες ψυχές. Χωρίς πόσιμο νερό, με τροφή άθλια, κάποιες φορές και χωρίς τροφή, με μία τουαλέτα για 50 ή 100 άτομα, χωρίς φάρμακα, με προαυλισμό 10 – 20 λεπτά τη μέρα, χωρίς επαφή με τον έξω κόσμο, με συχνά βασανιστήρια και ξυλοδαρμούς από τους «φρουρούς» και κατάληξη στα νοσοκομεία.

 

Λέμε ΟΧΙ ΣΤΑ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ γιατί:

  • Δεν θέλουμε να ζούμε σε μια κοινωνία που κλείνει νοσοκομεία και δομές πρόνοιας για ν’ ανοίξει φυλακές. Η κυβέρνηση του «πρωτογενούς πλεονάσματος» και της εξόδου στις αγορές, δεν έχει λεφτά για να κρατήσει ανοιχτό το «Αγία Βαρβάρα», ούτε για υλικά και προσωπικό στο Αττικό και το Θριάσιο. Πετάει στο δρόμο τους ψυχικά πάσχοντες κλείνοντας τα ψυχιατρεία. Συγχωνεύει σχολεία στοιβάζοντας τα παιδιά μας σε υπεράριθμες τάξεις. Απολύει δασκάλους και δημοτικούς υπαλλήλους στήνοντας προσχηματικές αξιολογήσεις. Έχει όμως λεφτά για ν’ ανοίξει δύο στρατόπεδα – κολαστήρια.

  • Έχουμε μνήμη. Τα στρατόπεδα συγκέντρωσης ξανανοίγουν, σχεδόν 70 χρόνια μετά, γυρίζοντας μας πίσω στη πιο μαύρη σελίδα της ιστορίας, όταν στα χρόνια της ναζιστικής κατοχής, η περιοχή μας, «φιλοξένησε» το κολαστήριο του Χαϊδαρίου, όπου βασανίστηκαν  και εκτελέστηκαν χιλιάδες αγωνιστές.

  • Ότι αφήνουμε να εφαρμοστεί στους μετανάστες επεκτείνεται και στους ντόπιους. Ας θυμηθούμε τι έγινε με τα εισιτήρια στα νοσοκομεία, τα χαμηλά μεροκάματα της πείνας, την ανασφάλιστη εργασία, την κρατική καταστολή και τις διώξεις! Ξεκίνησαν από τους μετανάστες, σήμερα ισχύουν για όλους μας. Ήδη συζητούν την επέκταση της κράτησης σε τέτοιους χώρους για τοξικομανείς, ήδη συζητούν την «απομάκρυνση» των αστέγων από τα κέντρα των πόλεων.

Γιατί, Ο ΦΑΣΙΣΜΟΣ ΕΡΧΕΤΑΙ ΠΡΩΤΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΜΕΤΑ ΓΙΑ ΣΕΝΑ.

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)