to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:31 | 27.09.2021

Πολιτική

Βουλή: «Μετωπική» με την κυβέρνηση από τον ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ για την εκποίηση της ΔΕΗ

Απαντήσεις για το «τσουνάμι» αυξήσεων σε ενέργεια, τρόφιμα και πρώτες ύλες, αλλά και για το ξεπούλημα της ΔΕΗ, θα αναγκαστεί να δώσει σήμερα η κυβέρνηση στην Ολομέλεια στη Βουλή - Αλ. Τσίπρας: «Πετύχατε ότι δεν κατάφεραν οι δανειστές επί 4,5 χρόνια»


Την αφορμή για τη σημερινή συζήτηση δίνει η επίκαιρη ερώτηση που έχουν καταθέσει (από τον Ιούλιο) 56 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία υπό τον τομεάρχη Ανάπτυξης Αλέξη Χαρίτση, το περιεχόμενο της οποίας παίρνει άλλες διαστάσεις από την έκρηξη στην τιμή του ρεύματος και τις εξελίξεις στη ΔΕΗ. 

«Δε θα επιτρέψουμε να υποθηκεύσετε το εθνικό συμφέρον της χώρας» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.


«Επί 4,5 χρόνια, η πώληση της ΔΕΗ ήταν διαρκώς στην ατζέντα των δανειστών. Σε κάθε διαπραγμάτευση, αποτελούσε κεντρικό σημείο τριβής και μάχης για να κρατήσουμε τη ΔΕΗ υπό δημόσιο έλεγχο. Όμως αποδείξατε ότι τελικά, δεν χρειάστηκε κανένας υπάλληλος του ΔΝΤ, κανένας γραφειοκράτης των Βρυξελλών για να χάσει ο ελληνικός λαός ένα πολύτιμο κομμάτι της περιουσίας του. Το εκχωρείτε εσείς, από μόνοι σας», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας κατά την παρέμβασή του από το βήμα της Βουλής.

Δείτε ζωντανά τη συζήτηση στη Βουλή:

Αλ. Χαρίτσης: Η κυβέρνηση αδυνατεί να αντιμετωπίσει τις εκρηκτικές αυξήσεις γιατί είναι δέσμια των ιδεολογικών εμμονών της περί αυτορρύθμισης της αγοράς

«Εδώ και μήνες, οικονομολόγοι, καταναλωτικές οργανώσεις, επιχειρηματικά επιμελητήρια, προειδοποιούσαν για το επερχόμενο κύμα ακρίβειας», «στην ηλεκτρική ενέργεια, τα βασικά καταναλωτικά αγαθά και τις αναγκαίες πρώτες ύλες για να λειτουργήσει η οικονομία» δήλωσε ο τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ και βουλευτής Μεσσηνίας, Αλέξης Χαρίτσης, κατά τη συζήτηση Επίκαιρης Επερώτησης 56 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣγια την αντιμετώπιση των αυξήσεων των τιμών,κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι «αδιαφόρησε» αντί να «παρέμβει δυναμικά για να προλάβει τις αυξήσεις, να καταστείλει την κερδοσκοπία, να διασφαλίσει το εισόδημα και την ποιότητα ζωής των καταναλωτών, τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων».

Ο Αλ. Χαρίτσης έκανε λόγο για «στρεβλώσεις και πρακτικές που οδηγούν νομοτελειακά στην παγίωση των αυξήσεων» αναφερόμενος ιδιαίτερα στην «ΔΕΗ», καταλογίζοντας στην κυβέρνηση ότι «αντί να ρυθμίσετε την πιο κρίσιμη αυτή τη στιγμή αγορά, ανακοινώσατε αιφνιδιαστικά την εκποίηση της μεγαλύτερης επιχείρησης της χώρας». «Πλήρης ιδιωτικοποίηση σημαίνει απώλεια του βασικού εργαλείου άσκησης εθνικής ενεργειακής πολιτικής» συνέχισε ο ίδιος, την στιγμή μάλιστα που «η  χώρα μας να έχει τις υψηλότερες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Ο τομεάρχης Ανάπτυξης αναφέρθηκε στην περίπτωση της Ισπανίας, όπου «η κυβέρνηση μειώνει προσωρινά τον ειδικό φόρο στο ηλεκτρικό, τον ΦΠΑ του ηλεκτρικού ρεύματος, προτίθεται να περιορίσει τα έσοδα των εταιρειών ενέργειας και θα επιβάλει πλαφόν  στην τιμή του φυσικού αερίου» αλλά και στην Πορτογαλία, όπου «η κυβέρνηση εγγυήθηκε ότι δεν θα υπάρξουν αυξήσεις στην ηλεκτρική ενέργεια για τα νοικοκυριά». «Εδώ έχουμε μια κυβέρνηση που θεωρεί ότι η καταπολέμηση της ακρίβειας θα έρθει με 9 ευρώ τον μήνα ανά νοικοκυριό για το εξωφρενικό κόστος ενέργειας» σχολίασε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την άμεση καταπολέμηση της ακρίβειας, ο Αλ. Χαρίτσης τόνισε ότι την ανάγκη «η ΔΕΗ να αναπροσαρμόσει τα τιμολόγιά της ώστε να συμπαρασύρει προς τα κάτω ολόκληρη την αγορά ενέργειας», «να ρυθμιστεί η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας» και «η χώρα να αποκτήσει σοβαρό πρόγραμμα επιδότησης του ενεργειακού κόστους».

«Μία προοδευτική κυβέρνησηθα προχωρήσει σε ριζική μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, κίνησης και στη βενζίνη, στην αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ και σε όλα τα αναγκαία μέτρα για να αποκτήσει το δημόσιο τον ουσιαστικό έλεγχο της ΔΕΗ και του ΔΕΔΔΗΕ» επισήμανε ο βουλευτής. «Η μετάβαση στην μεταλιγνιτική εποχή και στην πράσινη οικονομία δεν πρέπει να αποτελέσει αφορμή για ένα ακόμα πλιάτσικο στη δημόσια περιουσία αλλά να γίνει με όρους προστασίας της κοινωνίας και βιώσιμης, συμπεριληπτικής ανάπτυξης για όλους» κατέληξε ο Αλ. Χαρίτσης.

Έφη Αχτσιόγλου: Απροστάτευτη από την ακρίβεια η κοινωνία με επιλογή της κυβέρνησης (βίντεο)

«Η κυβέρνηση θα έπρεπε να είχε ήδη αναλάβει πρωτοβουλίες για το ζήτημα της ακρίβειας εδώ και μήνες», καθώς «τόσο η αντιπολίτευση όσο και τα Επιμελητήρια της χώρας έκρουαν τον κώδωνα του κινδύνου», όμως «μέχρι σήμερα δεν έχει κάνει απολύτως τίποτα, υποβαθμίζει διαρκώς το ζήτημα ή το αγνοεί επιδεικτικά, καμία παρέμβαση στην αγορά για να τηρηθούν οι κανόνες του ανταγωνισμού, πλήρης αδιαφορία», τόνισε από την πλευρά της η Έφη Αχτσιόγλου.

Μάλιστα, πρόσθεσε, «ο κ. Μητσοτάκης στη ΔΕΘ έκανε σαν να μην υπάρχει αυτό το ζήτημα» και «το μόνο που εξήγγειλε είναι ένα πρόγραμμα επιδότησης ύψους 150 εκατ. Για να αντιληφθεί κανείς την πολιτική εξαπάτηση,αρκεί το εξής: η επιβάρυνση από την αύξηση της χονδρικής τιμής του ρεύματος υπολογίζεται ότι μέχρι την άνοιξη θα ανέλθει σε 1 δισ. Και ο κ. Μητσοτάκης εξήγγειλε επιδότηση 150 εκατ. που ουσιαστικά δεν καλύπτει τίποτα».

Ειδικά για τις αυξήσεις στο ρεύμα η κ. Αχτσιόγλου ανέφερε ότι «το targetmodelστη ΔΕΗ δεν λειτούργησε, η κυβέρνηση δεν έκανε ελέγχους στην αγορά, η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια στη χονδρική τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος ήδη από το καλοκαίρι του 2020. Βρεθήκαμε αντιμέτωποι με ακραία φαινόμενα αύξηση του ρεύματος,φαινόμενα αισχροκέρδειας και χειραγώγησης της τιμής, και η κυβέρνηση φρόντιζε μόνο να αυξήσει τον αριθμό των goldenboysστη ΔΕΗ και να πολλαπλασιάσει τις αμοιβές τους».

Σ. Φάμελλος: Καμία ρύθμιση στη Βουλή ενώ το κύμα ακρίβειας στο ρεύμα συνεχίζεται

«Όταν καταθέταμε την επίκαιρη επερώτηση για τις ανατιμήσεις και την ακρίβεια, μπροστά στο ράλι των τιμών ενέργειας και ενώ η χώρα μας ήταν πρωταθλήτρια στη χονδρεμπορική τιμή ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη, τον Αύγουστο, δεν μπορούσαμε να φανταστούμε ότι η ιδιωτικοποίηση και της ΔΕΗ είναι η πραγματική απάντηση του κ. Μητσοτάκη στην εκρηκτική ακρίβεια στην ενέργεια που βιώνουν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις. Ανέμελα μάλιστα «αμέλησε» ο κ. Μητσοτάκης να αναφέρει ότι σχεδιάζει την εκχώρηση της ΔΕΗ, του ενεργειακού πυλώνα της χώρας, στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ), ενός ανεκτίμητης αξίας περιουσιακού στοιχείου του ελληνικού λαού, με επενδύσεις επτά δεκαετιών», δήλωσε ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, στη συζήτηση επίκαιρης επερώτησης βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τις ανατιμήσεις και την ακρίβεια σε βασικά αγαθά.

Σημείωσε τη διάψευση της εξαγγελίας του κ.Μητσοτάκη στη ΔΕΘ περί απορρόφησης του 80% της αύξησης των τιμών ηλεκτρισμού για τους καταναλωτές, από τον αρμόδιο Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κ. Σκρέκα, που, σε σχετική συνέντευξη Τύπου, ανακοίνωσε επιδότηση ύψους 9 ευρώ στα τιμολόγια και δήλωσε ότι η ΔΕΗ θα απορροφήσει ποσοστό των αυξήσεων, ενώ περιορίστηκε σε ευχές και παροτρύνσεις σε συνάντηση που είχε στη συνέχεια με τους ιδιώτες παρόχους ηλεκτρισμού.

«Η σχετική νομοθετική ρύθμιση για τη συγκράτηση μέρους των αυξήσεων δεν έχει έρθει ακόμη στη Βουλή, ενώ τελειώνει ο μήνας, ενώ δεν είναι γνωστό το τελικό ποσό επιδότησης, ποιους μήνες θα καλύπτει και από πού θα λείψουν αυτά τα κονδύλια, αφού θα αξιοποιήσει πόρους από έναν λογαριασμό (πλεόνασμα εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπών αερίων θερμοκηπίου) που πρέπει να χρηματοδοτεί έργα εξοικονόμησης, έργα προσαρμογής στην κλιματική κρίση και έργα ΑΠΕ και κυρίως μόνιμης μείωσης της ενεργειακής φτώχειας, με τον κίνδυνο η κυβέρνηση ΝΔ να χρεοκοπήσει εκ νέου τον Ειδικό Λογαριασμό για τις ΑΠΕ όπως έκανε το 2020 (μέτρα Χατζηδάκη) και είχε χρεοκοπήσει ξανά και το 2014», πρόσθεσε στη συνέχεια.

Απευθυνόμενος στους Υπουργούς της κυβέρνησης, ο Σ. Φάμελλος έθεσε το ερώτημα εάν η κυβέρνηση θα μπορούσε να ζητήσει από τη ΔΕΗ να συγκρατήσει έστω το μικρό αυτό ποσοστό των αυξήσεων αν δεν είχε την πλειοψηφία το δημόσιο. Ένα ερώτημα που οφείλετε να απαντήσετε στον ελληνικό λαό στον οποίο και ανήκει η ΔΕΗ και ο οποίος είναι αντιμέτωπος με τις υπέρογκες αυξήσεις.

«Με ποιο δικαίωμα πουλάτε περιουσία του ελληνικού λαού και μάλιστα χωρίς κανένα αντίτιμο; Η Ελλάδα, εν μέσω ενεργειακής κρίσης και εν μέσω μετάβασης του ενεργειακού μας συστήματος, χάνει διαρκώς εργαλεία άσκησης πολιτικής και προστασίας των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, με την έμμεση ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, την πώληση των δικτύων φυσικού αερίου (ΔΕΠΑ Υποδομών) και του 49% του Διαχειριστή του Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ). Η κυβέρνηση ΝΔ διαμορφώνει μια αγορά ενέργειας που ωφελεί μόνο λίγους ιδιώτες και επιβαρύνει με κόστος την ελληνική κοινωνία» ρώτησε στη συνέχεια και σχολίασε σε σχέση με την μεθοδευμένη από την κυβέρνηση ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου: «Η ισχυρή παρουσία του Δημοσίου στη ΔΕΗ εξασφαλίζει ως ένα βαθμό ότι το ηλεκτρικό ρεύμα δεν αντιμετωπίζεται μόνο ως εμπόρευμα, αλλά και ως κοινωνικό αγαθό. Κάτι που δεν ασπάζεται βέβαια η κυβέρνηση της ΝΔ, όπου ανέχεται φαινόμενα αισχροκέρδειας και χειραγώγησης των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας, όπως καταγγέλλει και η ελληνική βιομηχανία, με συμμετοχή και της ΔΕΗ. Για αυτό το λόγο για εμάς είναι ξεκάθαρο και το απαντούμε δημόσια στο ερώτημα με ποια ΔΕΗ είμαστε. Είμαστε με τη ΔΕΗ που εξασφαλίζει φτηνό και ανταγωνιστικό ρεύμα στην οικονομία και στην κοινωνία, για να είναι βιώσιμες και οι ελληνικές επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά. Είμαστε με τη ΔΕΗ που είναι πυλώνας του ενεργειακού μας συστήματος και που εξασφαλίζει την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας και στηρίζει τα ευάλωτα νοικοκυριά. Είμαστε με τη ΔΕΗ που είναι περιουσία του λαού».

Ο Σ. Φάμελλος υπογράμμισε ότι το μοναδικό πλάνο της κυβέρνησης ΝΔ για τη ΔΕΗ ήταν εξαρχής και είναι η πώλησή της και για αυτό το μοναδικό στην ουσία μέτρο για την «εξυγίανσή» της ήταν οι αυξήσεις στα τιμολόγιά της τον Σεπτέμβριο του 2019. 500 εκατ. ευρώ το χρόνο ήταν λοιπόν ο «λογαριασμός» των πρώτων επιβαρύνσεων εξαιτίας των αυξήσεων του 2019, εκατοντάδες εκατομμύρια το αρχικό κόστος των «παιχνιδιών» που ανέχτηκε η κυβέρνηση από τους καθετοποιημένους προμηθευτές και τη ΔΕΗ στην αγορά εξισορρόπησης και της κερδοσκοπίας του 2020-2021 και άγνωστος παραμένει ο τελικός «λογαριασμός» που θα πληρώσουν όλοι οι καταναλωτές, ειδικά εάν συντελεστεί τελικά το έγκλημα μείωσης του ποσοστού του δημοσίου στη ΔΕΗ. Σημείωσε επιπλέον ότι η μη αύξηση των τιμών ηλεκτρισμού την περίοδο 2015-2019, αλλά η μείωσή τους μεσοσταθμικά κατά 12%, ήταν επιλογή της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις που είχαν χτυπηθεί από την οικονομική κρίση για την οποία μεγάλη ευθύνη φέρει η παράταξη της ΝΔ.

Κατέρριψε επίσης το επιχείρημα κυβερνητικών στελεχών περί παγκόσμιων και ευρωπαϊκών συνθηκών για τις υπέρογκες αυξήσεις στο ρεύμα, καθώς αυτό δεν εξηγεί το ότι η Ελλάδα ήταν πρωταθλήτρια στην χονδρεμπορική τιμή ενέργειας. Και αυτό οφείλεται στο ότι ακόμη και σήμερα η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας παραμένει αρρύθμιστη, χωρίς κανένα μέτρο εποπτείας, ρύθμισης και ελέγχου της χονδρεμπορικής αγοράς και της εμπορίας και ενώ ο μηχανισμός παρακολούθησης και εποπτείας της αγοράς της ΡΑΕ, που προβλέφθηκε με νομοθετική ρύθμιση τον Ιούλιο 2021, δεν έχει εφαρμοστεί μέχρι σήμερα.

Κλείνοντας την πρωτολογία του ο Σ. Φάμελλος δήλωσε: «Το σχέδιο ιδιωτικοποίησης των ενεργειακών δικτύων και υποδομών ήταν πάντα το σχέδιο της ΝΔ το οποίο επιχείρησε να υλοποιήσει η συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου. Επιχείρησε να το ενσωματώσει στα μνημόνια ώστε να δεσμεύσει τη χώρα, αλλά η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να ανατρέψει το πλάνο της «Μικρής ΔΕΗ» και να κρατήσει τα ενεργειακά δίκτυα και υποδομές υπό δημόσιο έλεγχο σε συνθήκες χρεωκοπίας. Η κυβέρνηση ΝΔ μας οδηγεί σε μία Ελλάδα ανασφαλή που δεν μπορεί να αντιμετωπίσει επιτυχώς τις προκλήσεις της ενεργειακής μετάβασης και προωθεί την ιδιωτικοποίηση στην ουσία των πάντων, επιλογές που αμφισβητούν όμως το μέλλον της κοινωνίας. Για όλους αυτούς τους λόγους χρειάζεται μία προοδευτική πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα».​

Ό,τι ήθελαν οι θεσμοί και η «τρόικα εσωτερικού»

Για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, στην Κουμουνδούρου μιλούν για “εν κρυπτώ πλιάτσικο” (“από αυτά που ξέρουν να κάνουν οι νεοφιλελεύθεροι”, όπως τόνισε ο εκπρόσωπος του κόμματος Νάσος Ηλιόπουλος), εστιάζοντας τόσο σ΄ αυτή καθ' εαυτή τη διαδικασία όσο και στο “χρηματιστηριακό παιχνίδι” που παίχτηκε.

Ως προς το πρώτο, αυτό που αναδεικνύουν τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι ότι παρότι η ΔΕΗ είχε ενταχθεί στο Υπερταμείο, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να διατηρήσει τον δημόσιο χαρακτήρα της, παρά τις ασφυκτικές πιέσεις της τρόικας.

“Η επιδίωξη των θεσμών τότε, αλλά και της τρόικας του εσωτερικού ήταν η ιδιωτικοποίηση, η πώληση του πλειοψηφικού πακέτου των ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ, ΔΕΠΑ υποδομών, που αποτελούσε σκληρό προαπαιτούμενο. Δώσαμε μεγάλη μάχη και καταφέραμε να μείνουν αυτές οι επιχειρήσεις, τα δίκτυα της χώρας και η ΔΕΗ με πλειοψηφικό πακέτο του ελληνικού δημοσίου και σε δημόσιο έλεγχο. Μετά από μεγάλη μάχη και σε καθεστώς σκληρής πίεσης, διασφαλίσαμε την αξιοποίηση και όχι την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας η οποία εντάσσεται στο Υπερταμείο”, τόνισε χθες και η γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Όλγα Γεροβασίλη.

Το (ρητορικό) ερώτημα που θέτουν είναι γιατί η κυβέρνηση Μητσοτάκη “έρχεται άρον-άρον να εφαρμόσει πολιτική σκληρότερη και από αυτή των μνημονίων ενώ δεν είμαστε σε μνημόνιο και δεν ασκούνται πιέσεις”. Σημειώνουν, επιπλέον, ότι αυτή η πολιτική ξεδιπλώνεται την ώρα που έχει αρχίσει μία παγκόσμια συζήτηση για την ανάγκη ισχυρής κρατικής παρέμβασης στα θέματα του κοινωνικού κράτους, και της ενεργειακής ασφάλειας. Επικαλούνται προς τούτο τις σχετικές “μετατοπίσεις” σε χώρες όπως η Γαλλία και η Ισπανία, με σκοπό την ανάκτηση του ελέγχου στην ενέργεια και στο νερό.

Είναι ενδεικτικό ότι ο κ. Τσίπρας προειδοποίησε ήδη (την Παρασκευή) ότι μία νέα προοδευτική κυβέρνηση “θα αναζητήσει ευθύνες, και όχι μόνο πολιτικές”, υπονοώντας δικαστική συνέχεια. Αρμόδια στελέχη του κόμματος χαρακτηρίζουν την κυβερνητική απόφαση για τη ΔΕΗ “εγκληματική, ενεργειακά, οικονομικά και κοινωνικά”.

Και επισημαίνουν: “Λίγες μέρες μετά το ξεπούλημα του συνόλου του Δικτύου φυσικού αερίου (ΔΕΠΑ Υποδομών) και του 49% του Δικτύου Διανομής Ηλεκτρισμού (ΔΕΔΔΗΕ), η κυβέρνηση αποφασίζει να χαθεί η πλειοψηφία του Δημοσίου στη ΔΕΗΔ (σ.σ. με τη μη συμμετοχή του Υπερταμείου στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου) με αποτέλεσμα "κοινωνία και οικονομία να είναι απροστάτευτες στη μετάβαση που προκαλεί η ενεργειακή κρίση”.

Ειδικότερα για τη σύνδεση της ΔΕΗ με την ακρίβεια, τονίζουν ότι:

Με κυβέρνηση Μητσοτάκη, είχαμε αυξήσεις στο ρεύμα αμέσως μετά τις εκλογές, τον Σεπτέμβριο του 2019, κατά 15-20%, που κόστισαν 500 εκατ. ευρώ στους καταναλωτές, εξανέμισαν τη μείωση ΦΠΑ που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ οδήγησαν και σε χρεωκοπία το λογαριασμό για τις ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ) και σε χαράτσια, πετρέλαιο κίνησης κλπ.

Το 2020, η ΔΕΗ ηγήθηκε σε φαινόμενα αισχροκέρδειας στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας (τον Απρίλιο του2020 πουλούσε 4πλασια από τη χονδρική) και σε παιχνίδια χειραγώγησης των τιμών στη συνέχεια με την εφαρμογή Target Model τον Νοέμβριο του 2020, όπως καταγγέλλει και η ελληνική βιομηχανία.

Η διοίκηση της ΔΕΗ και το ΥΠΕΝ φέρουν σοβαρότατες ευθύνες φέρει για την αύξηση τιμών χονδρεμπορίας και για την απώλεια εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ στην αγορά εξισορρόπησης μετά την έναρξη του Χρηματιστηρίου, επειδή έχουν αφήσει την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας χωρίς επαρκή έλεγχο και ρύθμιση, ενώ η ΔΕΗΔΕΗ -11,53% δεν λειτουργεί με κριτήριο το αναπτυξιακό και κοινωνικό όφελος. Η χωρίς σχέδιο, πρόχειρη και βίαιη απολιγνιτοποίηση, οδηγεί στην εξάρτηση της χώρας από ιδιωτικές μονάδες φυσικού αερίου, μειώνει την ενεργειακή ασφάλεια, δημιουργεί χιλιάδες ανέργους, ενώ εδώ και 2 χρόνια δεν υπάρχει ακόμα σχέδιο για τις λιγνιτικές περιοχές.

«Υποπτες» κινήσεις στο Χρηματιστήριο

Ως προς το “χρηματιστηριακό παιχνίδι” ευθείες είναι οι αιχμές που αφήνει η αξιωματική αντιπολίτευση μέσω της επίσημης ανακοίνωσης που εξέδωσε χθες:

Χιλιάδες μικροεπενδυτές έχασαν τα χρήματά τους από κινήσεις στο Χρηματιστήριο με τη μετοχή της ΔΕΗ που είναι τουλάχιστον ύποπτες. Για εννιά μέρες, μετά την ανακοίνωση πώλησης του 49% της θυγατρικής της (ΔΕΔΔΗΕ) αντί να ανέβει η μετοχή της, όπως όλοι προεξοφλούσαν, βυθίστηκε από τα 10,5 στα 9,02 ευρώ στις 23 Σεπτεμβρίου, ημέρα που μετά το κλείσιμο του Χρηματιστηρίου ανακοινώθηκε η Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου.

Την ώρα δηλαδή που μικροεπενδυτές αγόραζαν μετοχές της ΔΕΗ, κάποιοι για ανεξήγητο λόγο ξεφορτώνονταν πακέτα μετοχών μέχρι να ανακοινωθεί η ΑΜΚ της Επιχείρησης.

Δεδομένου ότι για την ΑΜΚ της ΔΕΗ γνώριζε μόνο η Διοίκησή της και ο κ. Μητσοτάκης με τους στενούς συνεργάτες του, περιμένουμε από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς που παρενέβη μόνο μετά την κατακραυγή, το αυτονόητο: Να ελέγξει μία προς μία όλες τις πράξεις πώλησης που έγιναν τις 9 αυτές μέρες και να ενημερώσει Αρχές και πολίτες ποιοι ήταν αυτοί που πουλούσαν μετοχές όταν όλοι προεξοφλούσαν άνοδο και από πού είχαν εσωτερική πληροφόρηση.

tags: Βουλή

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)