to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:40 | 09.07.2014

Πολιτική

Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τη "μικρή ΔΕΗ" - Εντείνονται οι διεργασίες για να συζητηθεί η πρόταση δημοψηφίσματος

Κυβερνητικό μπλακ–άουτ μπροστά στο ενδεχόμενο επίτευξης του μετώπου υπέρ της διενέργειας δημοψηφίσματος για το θέμα της ΔΕΗ - Σύσσωμη η αντιπολίτευση και η μεγάλη πλειονότητα των ανεξάρτητων βουλευτών τάσσονται κατά των κυβερνητικών σχεδίων για την εκποίηση της επιχείρησης - Με 51 ψήφους υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τη "μικρή ΔΕΗ"


Για το συλλαλητήριο διαβάστε αναλυτικά ΕΔΩ.

 

Ενημέρωση 22:15 

Κατατέθηκε η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για διεξαγωγή δημοψηφίσματος για τη "μικρή ΔΕΗ": Υποβλήθηκε το βράδυ της Τετάρτης στο Προεδρείο της Βουλής, μετά την υπερψήφιση του νομοσχεδίου για τη "μικρή ΔΕΗ". (διαβάστε περισσότερα εδώ)

Ενημέρωση 22:10

Δεν επιβεβαιώνεται μέχρι στιγμής η κυβερνητική διαρροή κατά την οποία η κυβέρνηση στέλνει σήμερα κιόλας το νόμο για τη "μικρή ΔΕΗ" για να υπογραφεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. 

Έκτακτη ενημέρωση 21:30 

Σύμφωνα με κυβερνητικές διαρροές, η μνημονιακή συγκυβέρνηση ετοιμάζεται να στείλει ακόμα και απόψε τον νόμο για τη "μικρή ΔΕΗ' στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κ. Παπούλια, για υπογραφή, ώστε να στερήσει από τα κόμματα της αντιπολίτευσης κάθε δυνατότητα να καταθέσουν πρόταση προς συζήτηση για δημοψήφισμα!

Ενημέρωση: Με 51 ψήφους υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τη "μικρή ΔΕΗ"

Με 51 "ναι", 46 "όχι" και το Ν. Κακλαμάνη να ψηφίζει "παρών", υπερψηφίστηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο "Δημιουργία νέας καθετοποιημένης εταιρίας ηλεκτρικής ενέργειας" (μικρή ΔΕΗ). Όπως μάλιστα αναφέρεται σε ρεπορτάζ της "Αυγής", χρειάστηκαν ακόμα και μετακινήσεις βουλευτών της τελευταίας στιγμής, ώστε να υπερβεί οριακά τους 50 βουλευτές στην ψηφοφορία και να επιτευχθεί τελικά η υπερψήφιση του νομοσχεδίου.

Για τα άρθρα 1, 2, 4, 9, 10 και το ακροτελεύτιο άρθρο "ναι" ψήφισαν 51 βουλευτές, "όχι" 46 βουλευτές και "παρών" 1 βουλευτής.

Προηγήθηκε έντονη συζήτηση, καθώς  η αντιπολίτευση και η μεγάλη πλειονότητα των ανεξάρτητων βουλευτών τάσσονται κατά των κυβερνητικών σχεδίων για την εκποίηση της επιχείρησης.

Μετά το τέλος της ψηφοφορίας, η βουλευτής των ΑΝΕΛ, Ραχήλ Μακρή κατέθεσε πρόταση του κόμματός της για διεξαγωγή δημοψηφίσματος.

Αλ. Τσίπρας: Μπλακ - άουτ στην κυβέρνηση από την πρόταση για δημοψήφισμα

«Ο ΣΥΡΙΖΑ απαιτεί την άμεση σύγκληση της Ολομέλειας για να αποφασίσει για την πρόταση για δημοψήφισμα καθώς οι βουλευτές που ζητούν να συγκληθεί η Ολομέλεια είναι ήδη περισσότεροι από τους 120», σημείωσε ο Αλ. Τσίπρας και σχολίασε ότι η κυβέρνηση φοβάται τη βούληση του ελληνικού λαού γι αυτό κάνει όσα κάνει στο σκοτάδι. «Παραλάβετε κράτος, θα παραδώσετε αποικία» σημείωσε σχετικά με το ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου και των στρατηγικής σημασίας επιχειρήσεων.

Η εκποίηση της δημόσιας περιουσίας δε θα γίνει ανεκτή από τον ΣΥΡΙΖΑ, προειδοποίησε και ανέλυσε τα στοιχεία του ξεπουλήματος και την αξία εκατοντάδων δισεκατομμυρίων που έχει η λεγόμενη μικρή ΔΕΗ. «Δεν υπάρχει καμία χώρα στον κόσμο που η ιδιωτικοποίηση να έφερε μείωση των τιμών για τους καταναλωτές» υπενθύμισε ο Αλ. Τσίπρας κάνοντας αναδρομή και στην «απελευθέρωση» της ενέργειας στην Ελλάδα και επισημαίνοντας τη βιασύνη της κυβέρνησης να εξυπηρετήσει μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα (διαβάστε αναλυτικά). 

 

Τοποθετήσεις βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ:

Η ομιλία του Θ. Πετράκου, εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα της "μικρής" ΔΕΗ την Τετάρτη:

Η δευτερολογία του Θ. Πετράκου την Πέμπτη

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Λαφαζάνης, την Τετάρτη

Η δευτερολογία του Π. Λαφαζάνη την Πέμπτη

Διεργασίες για δημοψήφισμα: Άμεση σύγκληση της ολομέλειας ζητεί ο ΣΥΡΙΖΑ 

Το σύνολο των κομμάτων της αντιπολίτευσης και η μεγάλη πλειοψηφία των ανεξάρτητων βουλευτών συντάσσονται απέναντι στα κυβερνητικά σχέδια για εκποίηση της ΔΕΗ με παράκαμψη της Ολομέλειας της Βουλής, αλλά και της λαϊκής βούλησης. Ακόμη κι αν η "επιλεγμένη" πλειοψηφία του Α' Θερινού Τμήματος εγκρίνει απόψε το νομοσχέδιο, πράγμα καθόλου βέβαιο, η εκχώρηση της ενέργειας στους ιδιώτες έχει μακρύ και δύσκολο δρόμο, καθώς όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης και οι ανεξάρτητοι βουλευτές, που κατά βάση έχουν διαχωρίσει τη θέση τους από ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. και οι οποίοι εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα εκπροσωπούν την κοινωνική πλειοψηφία, ζητούν να αποφανθεί ο ελληνικός λαός.

Το εύρος του μετώπου αλλά και οι τυχοδιωκτικές μεθοδεύσεις Σαμαρά - Βενιζέλου έχουν οδηγήσει σε δύσκολη θέση στελέχη και έχουν προκαλέσει ρήγματα στο κυβερνητικό μπλοκ. Για δεύτερη ημέρα ο Ευ. Μεϊμαράκης υποστήριξε, εν αντιθέσει με το Μαξίμου, όχι μόνο ότι οι υπογραφές των προτάσεων για δημοψήφισμα πρέπει να προστεθούν, αλλά και ότι θα πρέπει να συγκληθεί άμεσα η Ολομέλεια της Βουλής. «Υπάρχει ο αναγκαίος αριθμός βουλευτών για να γίνει συζήτηση στη Βουλή», και πρέπει να αθροιστούν οι υπογραφές στις διαφορετικές προτάσεις, σημείωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θ. Παφίλης κατά την τοποθέτησή του στη Βουλή.

"Η προσπάθεια του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος να αποφύγει την σύγκληση της ολομέλειας της Βουλής προκειμένου να εξετάσει το ενδεχόμενο διενέργειας δημοψηφίσματος για την «μικρή ΔΕΗ» φανερώνει τον φόβο του για μια σε βάθος συζήτηση στη Βουλή", υπογραμμίζεται σε σχόλιο του γραφείου τύπου του ΣΥΡΙΖΑ για την σύγκληση της ολομέλειας της Βουλής με σκοπό τη διενέργεια δημοψηφίσματος για τη «μικρή ΔΕΗ». 

 

Οι αντιπαραθέσεις της Τρίτης 8/7

Με αντιπαράθεση ανάμεσα στην κυβέρνηση και σύσσωμη την αντιπολίτευση ξεκίνησε την Τρίτη στο πρώτο θερινό τμήμα της Βουλής η συζήτηση για την πώληση της ΔΕΗ και την δημιουργία της «μικρής» ΔΕΗ.  «Ο πρωταρχικός στόχος του νομοσχεδίου είναι η επίτευξη δικαιότερων και ανταγωνιστικότερων τιμών και η προσέλκυση επενδύσεων», είπε ο Εισηγητής της ΝΔ Κώστας Σκρέκας, ο οποίος κατέθεσε πίνακα με τιμές από Γερμανία, Ισπανία και Πορτογαλία όπου φαίνεται πως τα τελευταία χρόνια για τα μεσαία νοικοκυριά (που καταναλώνουν από 2.500 έως 5.000 κιλοβατώρες το χρόνο) υπήρξε μείωση της τιμής του ρεύματος, ενώ στην Ελλάδα είχαμε αύξηση κατά 36%. Κατηγόρησε ακόμη τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «ενδιαφέρεται να προστατέψει μόνο την εκλογική του πελατεία» και ότι «μάχεται υπέρ του παλαιού και του σάπιου».

«Η κυβέρνηση γυρίζει τη χώρα 64 χρόνια πίσω, πριν τις 10 Αυγούστου του 1950, όταν – ειρωνεία της ιστορίας – ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ίδρυσε την ΔΕΗ. Τότε υπήρχαν δεκάδες ιδιωτικές εταιρείες και πλήρως ανταγωνιστική αγορά. Τι δεν υπήρχε; Ηλεκτρισμός», απάντησε ο Εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Θανάσης Πετράκος. Η επαναφορά της ΔΕΗ στο δημόσιο θα είναι από τις πρώτες ενέργειες μιας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε και προειδοποίησε τους "επενδυτές" ότι «θα χάσουν τα ψίχουλα που θα βάλουν». «Ανάπτυξη δεν είναι η αλλαγή ιδιοκτήτη», υποστήριξε, σημειώνοντας ότι «πωλείται μια εταιρεία στην λογιστική αξία κι όχι στην αξία αντικατάσταση κεφαλαίου». Για τις τοποθετήσεις της Τρίτης στη Βουλή, δείτε αναλυτικά ΕΔΩ.

Εν τω μεταξύ, κατατέθηκε την Τρίτη η πρώτη πρόταση για δημοψήφισμα από 15 ανεξάρτητους βουλευτές. Την πρόταση υπογράφουν οι Πάρις Μουτσινάς, Μάρκος Μπόλαρης, Νίκος Σταυρογιάννης, Μίμης Ανδρουλάκης, Οδυσσέας Βουδούρης, Χρυσούλα Γιαταγάνα, Κώστας Γιοβανόπουλος, Μίκα Ιατρίδη, Βασίλης Καπερνάρος, Γιώργος Κασαπίδης, Νίκος Νικολόπουλος, Γιώργος Νταβρής, Θόδωρος Παραστρατίδης, Πέτρος Τατσόπουλος, Θοδώρα Τζάκρη.

Η διατύπωση που προτείνει είναι «διεξαγωγή δημοψηφίσματος σύμφωνα με το άρθρο 44 παρ. 2 του Συντάγματος και 116 του Κανονισμού της Βουλή για το ψηφισμένο νομοσχέδιο με τίτλο «Δημιουργία Νέας Καθετοποιημένης Εταιρείας Ηλεκτρικής Ενέργειας» που ρυθμίζει σοβαρό κοινωνικό ζήτημα, με ερώτημα αν οι Έλληνες πολίτες εγκρίνουν το εν λόγω ψηφισμένο νομοσχέδιο».

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)