to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:24 | 28.11.2019

Κοινωνία

Σήμερα κρίνεται το εξοντωτικό πρόστιμο στον Θ. Αγαπητό

Στα διοικητικά δικαστήρια Θεσσαλονίκης συζητείται σήμερα, Πέμπτη, η αίτηση ακύρωσης του εξοντωτικού προστίμου που επιβλήθηκε στην περιφερειακή παράταξη «Ανταρσία στην Κ. Μακεδονία - Αντικαπιταλιστική Αριστερά» και προσωπικά στον επικεφαλής της παράταξης, Θανάση Αγαπητό


Όπως ανακοίνωσε η «Ανταρσία στην Κ. Μακεδονία», την Τετάρτη 27/11/2019 πραγματοποιήθηκε παράσταση στο Υπουργείο Εσωτερικών εκπροσώπων των 12 περιφεριακών και 33 δημοτικών κινήσεων προκειμένου να υποβάλλουν το συνημμένο  υπόμνημα τους που ζητά τη διαγραφή του άδικου και εξοντωτικού προστίμου των 50.000 που έχει προσαυξηθεί κατά 1.200 ευρώ σε βάρος  του περιφερειακού συμβούλου Θανάση Αγαπητού ως επικεφαλής της περιφερειακής κίνησης « ΑΝΤΑΡΣΙΑ στην Κ. Μακεδονία - ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ»  καθώς και την κατάργηση των σχετικών αντιδημοκρατικών διατάξεων του Νόμου 3870/2010.

Την αντιπροσωπεία δέχτηκε ο υφυπουργός Θεόδωρος Λιβάνιος.

Του παραδόθηκε το υπόμνημα και ο κατάλογος με τους 171 φορείς (αυτή τη στιγμή ο αριθμός έχει φτάσει τους 180) που έχουν καταδικάσει το πρόστιμο και ζητούν την ακύρωσή του, καθώς και την κατάργηση των αντιδημοκρατικών διατάξεων επιβολής προστίμων. Περιγράφτηκε το επιλεκτικό της απόφασης με παραδείγματα από άλλες αποφάσεις της επιτροπής, το ευάλωτο των στοιχείων που επικαλείται η απόφαση και αναφέρθηκαν στοιχεία από το κανιβαλικό τοπίο που δημιούργησε ο νόμος συνολικά για την εξόντωση των αντίπαλων παρατάξεων.

Ο υφυπουργός αναγνώρισε ότι είναι άδικο και κακώς επιβλήθηκε το πρόστιμο και ότι αναμένει κι αυτός τη νέα απόφαση της Επιτροπής μετά την υποβολή της ένστασης που θα εξεταστεί την Πέμπτη 28/11. Ανέφερε ότι η Επιτροπή Ελέγχου Δαπανών και Εκλογικών Παραβάσεων είναι ανεξάρτητη αρχή.

Για το γενικότερο θέμα των αντιδημοκρατικών διατάξεων επιβολής των προστίμων στις περιφερειακές και δημοτικές παρατάξεις του Ν. 3870/2010 παραδέχτηκε ότι ο νόμος είναι κακός, δήλωσε ότι δεσμεύεται για την επανεξέταση του νομοθετικού πλαισίου και θα φέρει τροπολογία για τη διόρθωση-τροποποίησή του, ώστε να εναρμονίζεται με τα ισχύοντα για τα πολιτικά  κόμματα.

«Συνεχίζουμε τον αγώνα για την ακύρωση του προστίμου και την κατάργηση των αντιδημοκρατικών διατάξεων του ν. 3870/2010», είναι το μήνυμα της ΑΝΤΑΡΣΙΑ που καλεί σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα διοικητικά δικαστήρια Θεσ/νίκης (Φράγκων 2-4) το πρωί της Πέμπτης 28/11.

Στα δικαστήρια βρίσκεται και αντιπροσωπεία της παράταξης «Κοιτάμε μπροστά», «προκειμένου να συμμετάσχει στην παράσταση υπεράσπισης των δημοκρατικών δικαιωμάτων και της ελεύθερης διακίνησης των πολιτικών ιδεών».

«Εκφράζουμε για άλλη μία φορά τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη μας, με την ελπίδα η δικαιοσύνη να αποκαταστήσει την απροθυμία της εκτελεστικής εξουσίας να δώσει λύση, την ώρα που υπηρεσίες της αυτοδιοίκησης εθελοτυφλούν μπροστά σε σοβαρά ζητήματα και εξαντλούν την αυστηρότητα τους σε μικρούς πολιτικούς σχηματισμούς», τονίζεται σε ανάρτηση της παράταξης στα social media.

Ακολουθεί αναλυτικά το υπόμνημα που παραδόθηκε στον υφυπουργό Εσωτερικών Θ. Λιβάνιο:

Η Επιτροπή Ελέγχου Εκλογικών Παραβάσεων και Δαπανών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας Θράκης εξέδωσε απόφαση ημερομηνίας 30/10/2019 με την οποία καταλογίζει πρόστιμο ύψους 50.000 € προσωπικά στον περιφερειακό σύμβουλο Αγαπητό Θανάση, μισθοσυντήρητο δάσκαλο, επικεφαλής της περιφερειακής κίνησης «Ανταρσία στην Κεντρική Μακεδονία». Το πρόστιμο επιβλήθηκε μετά από καταγγελία του Αστυνομικού Τμήματος Σερρών.

Ο «λόγος» είναι ότι βρέθηκαν 1 αφίσα και 2 πανό αναρτημένα στην περιοχή των Σερρών που παρέπεμπαν, κατά την εκτίμηση της Επιτροπής, σε στήριξη της περιφερειακής κίνησης την προεκλογική περίοδο των τοπικών εκλογών.  Η απόφαση αυτή προωθήθηκε στην ΑΑΔΕ.
Το πρόστιμο αυτό είναι αδικαιολόγητο, εξοντωτικό και η απόφαση αντιδημοκρατική και επιλεκτική.

Όλοι γνωρίζουμε ότι την προεκλογική περίοδο υπήρχαν πανό, μπάνερ και αφίσες προβολής όχι μόνο των κινήσεων αλλά και των υποψηφίων σε όλες τις περιοχές και υπάρχουν για αυτό σχετικές φωτογραφίες. Όλοι, επίσης, γνωρίζουμε ότι μπορεί ο οποιοσδήποτε σε οποιαδήποτε περιοχή να αναρτήσει αφίσες ή πανό για στήριξη μιας κίνησης χωρίς τη γνώση ή τη συγκατάθεση του επικεφαλής.

Η αφίσα και το πανό αποτελούν τα μόνα μέσα για τη δημόσια έκφραση εκείνων που είναι αποκλεισμένοι από τα ΜΜΕ, εκείνων που δεν χρηματοδοτούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό ή τα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα. Εκείνων που επιλέγουν να μη φτιάχνουν πολυτελείς προεκλογικές καμπάνιες. Οι κινήσεις μας, κατάφεραν να συμμετάσχουν στις εκλογές, που είναι δημοκρατικό μας δικαίωμα, με προσωπικό κόστος των υποψηφίων, παρότι δεν έχουν χαρακτηριστικά προσωπικής προβολής των υποψηφίων τους.

Υποβληθήκαμε σε μεγάλα έξοδα λόγω των παραβόλων, της αγοράς χαρτιού για εκτύπωση των ψηφοδελτίων και σε τεράστιες γραφειοκρατικές διαδικασίες και ελέγχους. Τώρα αντιμετωπίζουμε και τα εξοντωτικά πρόστιμα που τελικά  καθιστούν απαγορευτική τη συμμετοχή στις τοπικές εκλογές όσων κινήσεων δεν στηρίζονται από μηχανισμούς. Δεν θα αφήσουμε να περάσουν οι αντιδημοκρατικές επιχειρήσεις φίμωσης και αποκλεισμών που αν σήμερα είναι απέναντι σε μας, αύριο μπορεί να επεκταθούν σε όποιον αντιστέκεται.

Η εξοντωτική αυτή απόφαση που πάρθηκε χωρίς αποδείξεις για αναφορές σε προσωπική προβολή του υποψήφιου και χωρίς αποδείξεις για το ποιος ανάρτησε τα πανό, δημιουργεί συνθήκες, ώστε εκδικητικά ακόμα και από ανταγωνιστικούς συνδυασμούς για να αναρτάται μια αφίσα ή ένα πανό με το όνομα μιας παράταξης σε «μη επελεγμένο» χώρο,  ώστε να επιβάλλονται πρόστιμα μετά από καταγγελίες τους σε αυτή την παράταξη.

Είναι χαρακτηριστική η μεροληψία της Επιτροπής από το ότι στη συγκεκριμένη συνεδρίαση της απάλλαξε άλλους επικεφαλής για εκλογικές «παραβάσεις» του ν. 3870/2010.
Η συγκεκριμένη ποινή αποκτά πολιτικό και τρομοκρατικό  χαρακτήρα. Αν δεν ανακληθεί μας εισάγει σε μια εποχή αντιδημοκρατικών εκτροπών και προσωπικής εξόντωσης σήμερα όσων αγωνιστών αναφέρονται και στηρίζουν την ανατρεπτική αριστερά και αύριο όλων των πολιτικών αντιπάλων όσων έχουν την κυβερνητική εξουσία.

Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν δυνατότητες για νομοθετική παρέμβαση του Υπουργείου σας, όπως έγινε πρόσφατα με το νόμο «Επενδύω στην Ελλάδα», που με το άρθρο 184 παύουν οριστικά ποινικές και πειθαρχικές διώξεις που έχουν ασκηθεί σε αιρετούς  Δήμων και Περιφερειών για προηγούμενες αποφάσεις που λήφθηκαν εκ περιφοράς και για όσες δεν έχει κινηθεί ακόμα η διαδικασία ορίζει να μπουν στο αρχείο.

Αλλά και παρεμβάσεις για τα σχετικά πρόστιμα του ν. 3870/2010, όπως έγινε με την τροπολογία με το άρθρο 22 παρ. 3 του ν. 417/2013. Επίσης, γνωρίζουμε ότι υπάρχουν πολλές αποφάσεις των Επιτροπών Ελέγχου που ακυρώνουν και διαγράφουν οριστικά πρόστιμα του ν. 3870/2010.

Οι δημοτικές και περιφερειακές κινήσεις που υπογράφουμε:

Απαιτούμε την άμεση ακύρωση του εξοντωτικού προστίμου στον περ. σύμβουλο Θανάση Αγαπητό και στην «Ανταρσία στην Κεντρική Μακεδονία».
Καταδικάζουμε την απαράδεκτη δίωξη και ποινικοποίηση της προεκλογικής  και γενικά πολιτικής δραστηριότητας, υπερασπίζουμε τα δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες και εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας σε όσους στοχοποιούνται με τις αντιδημοκρατικές διατάξεις των σχετικών νόμων.
Καλούμε την κυβέρνηση να προχωρήσει σε άμεση νομοθετική ρύθμιση για την κατάργηση των σχετικών αντιδημοκρατικών διατάξεων και των εξοντωντικών προστίμων του ν. 3870/2010 (άρθρο 5 παρ. 2, άρθρο 14 παρ. 1γ και 2) και την άρση όλων των προστίμων που έχουν επιβληθεί.

6/11/2019
Περιφερειακές κινήσεις

Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αττική
Ανταρσία – Αντικαπιταλιστική Αριστερά στην Κ. Μακεδονία
Ανταρσία στο Αιγαίο
Ανταρσία στο Μωριά-Συμπόρευση για την ανατροπή
Αντικαπιταλιστική Αριστερά στα Ιόνια
Ανυπότακτη Κρήτη
Αριστερή Αντικαπιταλιστική Παρέμβαση - Ανταρσία στην Ανατολική Μακεδονία Θράκη
Αριστερή Παρέμβαση-Αντικαπιταλιστική Κίνηση στη Δυτική Ελλάδα
Αριστερή Παρέμβαση στη Θεσσαλία-Ανταρσία για την Ανατροπή
Αριστερή Παρέμβαση στην Ήπειρο
Αριστερή Παρέμβαση στη Στερεά Ελλάδα
Αριστερή Συμπόρευση για την Ανατροπή στη Δυτική Μακεδονία

Δημοτικές κινήσεις

Αγ. Αναργύρων – Καματερού: Ανυπότακτη Πόλη - Αντικαπιταλιστική Παρέμβαση
Αγ. Παρασκευή: Φυσάει Κόντρα
Αγρίνιο: Ανυπότακτο Αγρίνιο  
Αθήνα: Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας 
Αθήνα: Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αθήνα Ανταρσία σε κυβέρνηση - Ε.Ε. – Δ.Ν.Τ.
Αιγάλεω: Ρήγμα στα Δυτικά
Αμαρουσίου: Αριστερή Ριζοσπαστική Κίνηση Εκτός των τειχών Αμαρουσίου
Αμπελοκήπων-Μενεμένης: Ανυπακοή στις Γειτονιές των Αμπελοκήπων και της Μενεμένης
Βύρωνα: Αριστερή Παρέμβαση Πολιτών Βύρωνα
Γλυφάδα: Αριστερή πρωτοβουλία Γλυφάδας - Με την αριστερά της ρήξης και της ανατροπής
Δάφνη-Υμηττός: Μαχόμενη Αριστερή Κίνηση Ανατροπής Μ.ΑΡΙ.Δ.Α.
Ελληνικού-Αργυρούπολης : Εκτός Πλάνου – Αντικαπιταλιστική Κίνηση Ελληνικού Αργυρούπολης
Ζωγράφου: Κίνημα στην Πόλη του Ζωγράφου
Ηλιούπολη: Μαχόμενη Ηλιούπολη Αριστερή Ανατρεπτική Κίνηση
Θέρμη: Μέτωπο Ρήξης και Ανατροπής
Ίλιον: Αριστερή Κίνηση Ιλίου
Ιωάννινα: Αριστερή Παρέμβαση στα Γιάννενα
Καισαριανή: Ανυπόταχτη Καισαριανή-Αριστερή Αντικαπιταλιστική Κίνηση
Καλλιθέα: Μία Πόλη στο Δρόμο - Αριστερή Ανατρεπτική Δημοτική Κίνηση 
Κερατσινίου-Δραπετσώνας : Εκτός Πλαισίου - Αριστερή Ανατρεπτική Παρέμβαση σε Κερατσίνι-Δραπετσώνα
Νεάπολης-Συκεών : Η πόλη αλλιώς, Ενωτική, Ανατρεπτική Παρέμβαση
Νέας Ιωνίας: Εκτός Σχεδίου - Αριστερή Ριζοσπαστική Κίνηση στη Νέα Ιωνία
Νέας Σμύρνης: Μια πόλη Ανάποδα – Αριστερή Παρέμβαση στους δρόμους της Νέας Σμύρνης
Νίκαιας-Ρέντη: Ανταρσία στην Κοκκινιά της Προσφυγιάς και της Αντίστασης
Πάτρα: Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Πάτρα - Ανταρσία σε Κυβέρνηση-ΕΕ-Κεφάλαιο
Πειραιά: Αριστερή Αντικαπιταλιστική Κίνηση Πειραιά Ανταρσία στο Λιμάνι
Περιστερίου: Αριστερή Κίνηση Περιστερίου
Πετρούπολης: Ανυπότακτη Πετρούπολη
Πρέβεζα: Ανυπότακτη Κίνηση για τα χωριά και την πόλη της Πρέβεζας
Χανίων: Ανταρσία στα Χανιά

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)