to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

22:44 | 12.12.2021

Πολιτική

ΚΙΝΑΛ: Πρόεδρος ο Νίκος Ανδρουλάκης, επικράτησε με 67,9% επί του Γ. Παπανδρέου (ενημέρωση)

Ο ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης επικράτησε του πρώην πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου στις εσωκοματτικές εκλογές του ΚΙΝΑΛ, συγκεντρώνοντας ποσοστό 67.9% και 132.706 ψήφους έναντι 32,1% (62.748 ψήφοι) του αντιπάλου του - 206 χιλιάδες άνθρωποι προσήλθαν να ψηφίσουν στις εσωκομματικές εκλογές του ΚΙΝΑΛ


Ο Νίκος Ανδρουλάκης είναι και επισήμως ο νέος πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής. Όπως ανακοίνωσε λίγο μετά τις 10.30 το βράδυ η αρμόδια Επιτροπή Εκλογών (ΕΔΕΚΑΠ),  στο 95,37% της ενσωμάτωσης των ψήφων έλαβαν ο Νίκος Ανδρουλάκης 67,9% (132.706 ψήφοι) και ο Γιώργος Παπανδρέου 32,1% (62.748 ψήφοι). Κατόπιν τούτων, «η ΕΔΕΚΑΠ συγχαίρει τον καινούργιο πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής, Νίκο Ανδρουλάκη».

Ο Νίκος Ανδρουλάκης συγκεντρώνει στο 90% των εκλογικών τμημάτων

Συγχαρητήριο τηλεφώνημα στον Ανδρουλάκη από τον Γ. Παπανδρέου - «Συνεχίζω τον αγώνα για να γίνει η παράταξή μας κίνημα εξουσίας»

«Θα συνεχίσω τον αγώνα για τις προοδευτικές μας ιδέες, για να γίνει η Παράταξή μας κίνημα εξουσίας, με μια προοδευτική κυβερνητική πρόταση, που θα απαντά στα κρίσιμα προβλήματα που απασχολούν τους Έλληνες, την Ελλάδα», δήλωσε ο Γιώργος Παπανδρέου  λίγο μετά τις 9.30 το βράδυ, αφού συνεχάρη τον νέο πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ, Νίκο Ανδρουλάκη και του ευχήθηκε καλή επιτυχία.

      Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι «η συμμετοχή των δημοκρατών πολιτών στην εκλογική μας διαδικασία ήταν μεγάλη. Είναι μήνυμα ευθύνης για όλους μας. Όλοι μαζί, οφείλουμε να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες των μελών, των φίλων και των δημοκρατών πολιτών».  Ευχαρίστησε όλους όσοι συμμετείχαν στη διαδικασία και βέβαια, όσους τον στήριξαν σε αυτήν την προσπάθεια. «Θα μου επιτρέψετε να ευχαριστήσω από καρδιάς όλους τους συνεργάτες μου και τους εθελοντές, που έδωσαν ό,τι καλύτερο είχαν σε αυτήν τη σύντομη για μας, αλλά απαιτητική εκλογική μάχη», επεσήμανε ο κ. Παπανδρέου.

Συγχαρητήρια από τον Α. Λοβέρδο και τον Π. Γερουλάνο - Επικοινωνία και από Κυρ. Μητσοτάκη

O Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε τηλεφωνικά με τον Νίκο Ανδρουλάκη, τον συνεχάρη και του είπε να τα πουν από κοντά. Από την πλευρά του ο Νίκος Ανδρουλάκης ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό, αναφέρει λακωνικά το ΑΠΕ το βράδυ της Κυριακής.

Από τους πρώτους που έδωσαν συγχαρητήρια στον Νίκο Ανδρουλάκη, ο Ανδρέας Λοβέρδος, που προσθέτει «όλοι μας να αγωνιστούμε για μεγάλο και δυνατό ΠΑΣΟΚ».

Ο Παύλος Γερουλάνος συνεχάρη επίσης τον Νίκο Ανδρουλάκη και σε δήλωσή του αναφέρει: «Ο νέος πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, αναλαμβάνει το τιμόνι της παράταξης σε μια ιστορική συγκυρία κατά την οποία η λαϊκή απαίτηση για μια σύγχρονη προοδευτική πρόταση απέναντι στη συντήρηση της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, είναι επιτακτική και συνάμα ενθουσιώδης.

Οι πολίτες με τη σημερινή εντυπωσιακή συμμετοχή τους στον δεύτερο γύρο της εκλογικής διαδικασίας, δημιούργησαν τις προϋποθέσεις για μια ολική επαναφορά της Δημοκρατικής Παράταξης. Οι προοδευτικές Ελληνίδες και Έλληνες μίλησαν, η φωνή τους είναι ισχυρή και η εντολή τους ξεκάθαρη: Ενότητα, Αναγέννηση και Νίκη. Η ευθύνη μας είναι πρωτίστως απέναντι στις προσδοκίες τους».

 Ποιος είναι ο νέος πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ

Ο Νίκος Ανδρουλάκης θεωρείται γέννημα θρέμμα του ΠΑΣΟΚ, καθώς από τα φοιτητικά του χρόνια εντάσσεται στην ΠΑΣΠ. Το 1997, κατά τη διάρκεια των σπουδών του στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, εκλέγεται γραμματέας της στην Ξάνθη. Το 2001, σε ηλικία 22 ετών, εκλέγεται μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου Νεολαίας ΠΑΣΟΚ.

Σε ηλικία 34 ετών εκλέγεται Γραμματέας της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής, με 109 ψήφους σε σύνολο 168 ψηφισάντων.  Στις 30 Μαρτίου του 2014, περίοδο όπου το ΠΑΣΟΚ είχε μετονομαστεί σε «Ελιά- Δημοκρατική Παράταξη» (και είχε πέσει σε ιστορικά χαμηλά ποσοστά) κερδίζει μια θέση στο Ευρωκοινοβούλιο. Τον Νοέμβριο του 2017 θέτει υποψηφιότητα για τον ενιαίο φορέα της Δημοκρατικής Παράταξης, όπου χάνει από τη Φώφη Γεννηματά που τον κέρδισε με ποσοστό 56,75%.Τον Μάιο του 2019 επανεξελέγη ευρωβουλευτής με το Κίνημα Αλλαγής λαμβάνοντας 180.822 ψήφους και πλέον δύο χρόνια αργότερα καταφέρνει να εκλεγεί πρόεδρος του κόμματος.

Διαβάστε και σχετική ανάλυση στην Αυγή της Κυριακής: Νίκος Ανδρουλάκης: Η πυξίδα ενός «περήφανου σοσιαλδημοκράτη» που δείχνει και... δεξιά

Η εκλογική διαδικασία

Η ψηφοφορία του β΄ γύρου για την εκλογή νέου αρχηγού στο Κίνημα Αλλαγής εξελίχθηκε κανονικά, με  μεμονωμένα προβλήματα σε ορισμένες περιοχές, όπως στην Ορεστιάδα και στην Ερέτρια όπου η διαδικασία ακυρώθηκε. Η προσέλευση κρίνεται «ικανοποιητική»,  καθώς στις εσωκομματικές κάλπες προσήλθαν 206 χιλιάδες ψηφοφόροι.

Οι διαδικασίες ήταν πιο γρήγορες, καθώς οι υποψήφιοι είναι δύο, δεν χρειάζεται να συμπληρωθεί αίτηση μέλους ή φίλου, ούτε να πληρώσουν εκ νέου τα 3 ευρώ. Οι κάλπες έκλεισαν στις 7.30 το βράδυ και τα πρώτα ενδεικτικά αποτελέσματα θα ανακοινωθούν περίπου 1,5 ώρα μετά το τέλος της ψηφοφορίας, κατά τις 9 το βράδυ.

Και τα παρατράγουδα: Επεισόδια στον Ορχομενό - Ακύρωση της διαδικασίας στην Ερέτρια

Επεισόδια σημειώθηκαν νωρίτερα στον Ορχομενό, όταν σύμφωνα με το ΣΚΑΙ, εκπρόσωπος του Γιώργου Παπανδρέου, καταλόγισε σε εκπρόσωπο του Νίκου Ανδρουλάκη πως επιχείρησε να εγγράψει άτομο στις λίστες, που δεν είχε ψηφίσει την προηγούμενη Κυριακή.

Στην Ερέτρια μερικές ώρες αφού είχαν ξεκινήσει οι εκλογές, οι ιθύνοντες του κέντρου δεν είχαν καταγράψει στο ηλεκτρονικό σύστημα ούτε έναν από τους ψηφίσαντες, με αποτέλεσμα η ΕΔΕΚΑΠ να αποφασίσει να κλείσει το συγκεκριμένο εκλογικό κέντρο και να ακυρωθεί η εκεί διαδικασία.

Οι δηλώσεις Παπανδρέου - Ανδρουλάκη

Στο εκλογικό κέντρο για τις εσωκομματικές εκλογές που λειτουργεί στο Δημαρχείο της Νίκαιας, ψήφισε ο Γιώργος Παπανδρέου λίγο μετά τις 11:00. Ο πρώην πρωθυπουργός που διεκδικεί απέναντι στον Νίκο Ανδρουλάκη, την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ, δήλωσε μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος ότι «την περασμένη Κυριακή, με τη μεγάλη συμμετοχή που είχαμε, στείλαμε μήνυμα ελπίδας για μια μεγάλη παράταξη, που θα είναι ευεργετική για τον τόπο».

Ο Γ. Παπανδρέου τόνισε ακόμη: «Σήμερα, όλοι οι δημοκράτες στις κάλπες, ψηφίζουμε για μια ισχυρή ηγεσία του Κινήματος, με ισχυρή φωνή στη Βουλή, για μια δίκαιη και πράσινη κοινωνία. Από αύριο μας περιμένουν πολλή δουλειά και νέοι αγώνες για την Ελλάδα της δικαιοσύνης, της προκοπής και της ανθρωπιάς».

Ο Νίκος Ανδρουλάκης, μετά την ψήφο στο Εκθεσιακό Κέντρο Περιστεριού επεσήμανε:

«Σήμερα είναι μια μεγάλη μέρα για την πατρίδα μας, τη Δημοκρατική Παράταξη και το ΠΑΣΟΚ.

Σήμερα, τα όνειρα και οι προσδοκίες όλων των γενεών ενώνονται. Ζητώ ξανά κι αυτή την Κυριακή μεγάλη συμμετοχή από τους προοδευτικούς δημοκράτες που ήρθαν και την πρώτη Κυριακή. Ζητώ καθαρή εντολή για να ξανακάνουμε όλοι μαζί ισχυρή και περήφανη τη Δημοκρατική Παράταξη».

Τι δήλωσαν οι υποψήφιοι πριν ανοίξουν οι κάλπες

«Ζητώ από τους 270.000 Έλληνες δημοκράτες να έρθουν εκ νέου στις κάλπες και να μου δώσουν καθαρή εντολή ανανέωσης, ενότητας κα πολιτικής προοπτικής και εγώ δεσμεύομαι ότι το βράδυ της Κυριακής δεν θα υπάρχουν νικητές και ηττημένοι. Νικητής θα είναι το ΠΑΣΟΚ και η δημοκρατική παράταξη» τόνισε από την Κοζάνη, δύο ημέρες πριν από τον β' γύρο των εσωκομματικών εκλογών στο ΚΙΝΑΛ, ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Κάλεσμα για συμμετοχή όλων όσοι προσήλθαν να ψηφίσουν στον πρώτο γύρο απηύθυνε κα ο Γιώργος Παπανδρέου, ήδη από το βράδυ της περασμένης Κυριακής, όταν έγινε γνωστό το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου των εσωκομματικών εκλογών, τονίζοντaς πως θα αποφασίσουν για την τύχη της παράταξης «για τις αξίες της και την προοδευτική της ταυτότητα».

Τα τελευταία spot

«Μαζί στην κάλπη. Τολμάμε. Αλλάζουμε. Ενώνουμε», αναφέρει το σύνθημα του Νίκου Ανδρουλάκη, σε ένα βίντεο που πλαισιώνεται από μια σειρά από μηνύματα υποστηρικτών του διαφορετικών ηλικιών και το σύνθημά του «μαζί», καλώντας στην κάλπη της Κυριακής για τις εκλογές στο Κίνημα Αλλαγής.

Από την άλλη πλευρά ο Γιώργος Παπανδρέου με σύνθημα «Πάμε Μπροστά» στο σποτ του παρουσιάζει στιγμιότυπα από τις προεκλογικές περιοδείες του, καλώντας τον κόσμο να τον στηρίξει καθώς, όπως λέει, κρίνεται το μέλλον της Προοδευτικής παράταξης αυτή την Κυριακή.

Ποιοι και πώς ψηφίζουν

Αυτή την Κυριακή μπορούν να ψηφίσουν οι πολίτες που συμμετείχαν την προηγούμενη Κυριακή. Τονίζεται ότι δεν καταβάλλεται κανένα ποσό σήμερα. Μαζί, εκτός από την μάσκα που επιβάλλεται να φορούν θα πρέπει να έχουν ταυτότητα, δίπλωμα οδήγησης ή διαβατήριο ώστε να γίνει η ταυτοποίηση.

Τα εκλογικά κέντρα που θα λειτουργήσουν θα είναι τα ίδια της προηγούμενης εβδομάδας σε Ελλάδα και Εξωτερικό. Οι κάλπες θα κλείσουν στις 7 το απόγευμα, ενώ αν δεν υπάρξει παράταση τα πρώτα αποτελέσματα αναμένονται 1-1.5 ώρα μετά. 

Σύμφωνα με οδηγία της ΕΔΕΚΑΠ, της αρμόδιας επιτροπής για την διεξαγωγή των εκλογών, o ψηφοφόρος όταν προσέρχεται στο Εκλογικό Τμήμα καταθέτει υποχρεωτικά το ατομικό του στοιχείο ταυτοπροσωπίας , αναζητείται από τον χειριστή tablet στον εκλογικό κατάλογο που διαμορφώθηκε από τους ψηφίσαντες της 5/12/21 και όταν εντοπίζεται, διαπιστεύεται για να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα.

Στη συνέχεια, ο γραμματέας της Εφορευτικής Επιτροπής θα καταχωρεί όλα τα στοιχεία που αναφέρονται στην κατάσταση ψηφισάντων και θα υπογράφει. Ακολούθως, ο πρόεδρος της Εφορευτικής Επιτροπής θα παραλαμβάνει το στοιχείο της ταυτοπροσωπίας και θα παραδίδει στον ψηφοφόρο το φάκελο και το ψηφοδέλτιο.

Ο ψηφοφόρος θα πηγαίνει υποχρεωτικά στο παραβάν για να κάνει την επιλογή του. Επιστρέφοντας ο ψηφοφόρος από το παραβάν, ο πρόεδρος θα σφραγίζει και θα μονογράφει το φάκελο και αφού τον ρίξει στην κάλπη, θα του παραδίδει το στοιχείο ταυτοπροσωπίας και θα αποχωρεί. Οι ψηφοφόροι κατά την εκλογική διαδικασία της 12ης Δεκεμβρίου δεν πληρώνουν κανένα ποσό.

Επισημαίνεται ότι η αναζήτηση των ψηφοφόρων που διαπιστεύτηκαν στις 5/12 με ΑΜΚΑ θα γίνεται υποχρεωτικά με ΑΜΚΑ και στις 12/12. Εάν κάποιος ψηφοφόρος που δηλώνει ότι ψήφισε την πρώτη Κυριακή δεν εντοπίζεται για να διαπιστευθεί θα επικοινωνεί ο υπεύθυνος του εκλογικού κέντρου ή κάποιος από τους εκπροσώπους των υποψηφίων με το call center του Κινήματος Αλλαγής στο τηλέφωνο 2103665040 για να αναζητηθεί τρόπος πιστοποίησης του ώστε να διευκολυνθεί στην άσκηση του δικαιώματός του. Κανείς δεν μπορεί να ψηφίσει εάν δεν έχει διαπιστευτεί από τον χειριστή του tablet και δεν έχει εγγραφεί και στην κατάσταση ψηφισάντων.

Καθότι παρατηρήθηκαν προβλήματα στο δίκτυο την προηγούμενη εβδομάδα και χρειάστηκε σε κάποιες περιπτώσεις να κρατηθούν τα στοιχεία των ψηφοφόρων χειρόγραφα, η επιτροπή επισημαίνει ότι αυτή την φορά εάν για οποιοδήποτε λόγο, είτε εξαιτίας διακοπής ρεύματος ή πτώσης του συστήματος τηλεπικοινωνιών είναι αδύνατη η διαπίστευση του, θα σταματάει η εκλογική διαδικασία για όσα λεπτά χρειαστεί μέχρι να επανέλθει σε λειτουργία το σύστημα. Σε περίπτωση που υπάρξει διαφορά μεταξύ διαπιστευμένων και ψηφισάντων το Εκλογικό Τμήμα θα ενημερώνει άμεσα πριν την Διαλογή των Ψηφοδελτίων την ΕΔΕΚΑΠ για να τους απαντήσει αν θα προχωρήσουν σε διαλογή των ψηφοδελτίων ή θα ακυρώνεται η ΚΑΛΠΗ.

Συνίσταται η προσοχή τόσο στα μέλη της Εφορευτικής Επιτροπής όσο και στους εκπροσώπους των υποψηφίων για την πιστή τήρηση των κανόνων ώστε ν’ αποφευχθεί κάθε πιθανότητα ακύρωσης Αποτελεσμάτων Εκλογικού Τμήματος.

Πηγές: Έθνος, Αυγή

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)