to top
 • βρείτε μας στο Twitter
 • βρείτε μας στο Facebook
 • βρείτε μας στο YouTube
 • στείλτε μας email
 • εγγραφείτε στο RSS feed
 • international version

16:22 | 30.09.2016

Πολιτική

Μέγαρο Μαξίμου: Να αφεθεί ανεπηρέαστο το ΣτΕ - Ν. Παππάς: Ντροπή και αίσχος για όσους επιχείρησαν να πιέσουν δημόσιους λειτουργούς

Διεκόπη… πριν καν αρχίσει η διάσκεψη της διευρυμένης Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), που ξεκίνησε σήμερα το πρωί με σκοπό να κρίνει το εάν ήταν συνταγματικός και νόμιμος ο διαγωνισμός και ο τρόπος χορήγησης των 4 τηλεοπτικών αδειών - «Πρέπει να αφεθεί το ανώτατο δικαστήριο να αποφασίσει ανεπηρέαστο», σημειώνουν κυβερνητικές πηγές - Επίθεση σε Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ εξαπέλυσε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς σε παρέμβασή του για το ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών, ενώ έκανε λόγο για «ντροπή και αίσχος για όσους επιχειρήσαν να πιέσουν δημόσιους λειτουργούς»


Σχετικές εξελίξεις:

Κλιμακώνεται η επίθεση της αντιπολίτευσης κατά του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες, μετά και τη διακοπή της διάσκεψης της Ολομέλειας του ΣτΕ, την οποία ο πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου απέδωσε στο κλίμα που επιχειρείται να διαμορφωθεί τις τελευταίες ημέρες από δημόσιες τοποθετήσεις και εκδηλώσεις (αναλυτικά παρακάτω). Ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, αλλά και το Μέγαρο Μαξίμου (σ.σ.: αναλυτικά παρακάτω αλλά και στους συνδέσμους στην αρχή του δημοσιεύματος), εξαπέλυσαν «πυρά» κατά της Νέας Δημοκρατίας, με αφορμή δήλωση του εκπροσώπου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιώργου Κουμουτσάκου. Όπως τόνισε σε δήλωσή του ο Ν. Παππάς, ο διαγωνισμός για την αδειοδότηση των τηλεοπτικών καναλιών ήταν μια κορυφαία δέσμευση της κυβέρνησης και αποδείχθηκε πως ήταν θωρακισμένος από όλες τις πλευρές και είχε δικλείδες ασφαλείας για όλα τα ενδεχόμενα. Κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία πως επέλεξε να διασυρθεί και να συρθεί πίσω από καθόλου έννομα συμφέροντα όσων νόμιζαν πως η αεροπειρατεία των συχνοτήτων θα συνεχιζόταν για πάντα, ενώ χαρακτήρισε ντροπή και αίσχος για όσους ανεπιτυχώς επιχείρησαν να τρομοκρατήσουν και να πιέσουν δημόσιους λειτουργούς για να διαφυλάξουν τα ειδικά και ιδιαίτερα συμφέροντά τους.

«Το ανώτατο δικαστήριο πρέπει να αποφασίσει ανεπηρέαστο»

«Η διαγωνιστική διαδικασία συνεχίζεται ομαλά και ταχύτατα, δεδομένου ότι όλες οι μέχρι τώρα αποφάσεις του ΣτΕ επί των ασφαλιστικών μέτρων ήταν απορριπτικές»,  αναφέρουν κυβερνητικές πηγές. «Και στην περίπτωση της εκδίκασης της συνταγματικότητας του νόμου, πρέπει να αφεθεί το ανώτατο δικαστήριο να αποφασίσει ανεπηρέαστο», συμπληρώνουν οι ίδιες πηγές,

Η διακοπή

Η πρώτη σημερινή συνεδρίαση της Ολομέλειας, κεκλεισμένων των θυρών, διήρκεσε περίπου μία ώρα και, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ - ΜΠΕ, διακόπηκε έπειτα από έντονη αντιπαράθεση που υπήρξε μεταξύ των δικαστών και του προέδρου του δικαστηρίου Νικολάου Σακελλαρίου. Το ΣτΕ θα εξέταζε τις προσφυγές που έχουν καταθέσει Mega, Antenna, Αlpha, Skai, Star και Epsilon TV (E-TV), καθώς και η Ένωση Ιδιοκτητών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας. 

Από το Γραφείο του προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση: 

Εν όψει του κλίματος, το οποίο επιχειρείται να διαμορφωθεί τις τελευταίες, ιδίως, ημέρες από δημόσιες τοποθετήσεις και εκδηλώσεις ως προς την έκβαση της διασκέψεως της Ολομελείας του Συμβουλίου της Επικρατείας για τις εκκρεμείς ενώπιον του Δικαστηρίου υποθέσεις των τηλεοπτικών αδειών, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε ότι πρέπει να ματαιωθεί η προγραμματισθείσα (από 13/9/2016) για σήμερα διάσκεψη επί των υποθέσεων αυτών».

Προς το παρόν παραμένει άγνωστο πότε θα συγκληθεί εκ νέου η διάσκεψη, με το μόνο που έγινε γνωστό να είναι το ότι η επόμενη διάσκεψη θα ανακοινωθεί 24 ώρες πριν.

 Με ανακοίνωσή της η Ένωση Δικαστικών Λειτουργών του Συμβουλίου της Επικρατείας αναφέρει ότι ο πρόεδρος του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, Νικόλαος Σακελλαρίου δήλωσε ότι ο λόγος της ματαίωσης της σημερινής διάσκεψης της Ολομέλειας, για το ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών «είναι το κλίμα που έχει διαμορφωθεί από δημόσιες τοποθετήσεις και εκδηλώσεις ως προς την έκβαση της διασκέψεως της Ολομέλειας για τα θέματα αυτά». «Επομένως», αναφέρει η Ένωση του ΣτΕ, «όσα αντίθετα αναφέρονται στον Τύπο δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα».

  Στο γνωστό μήκος κύματος ο Κουμουτσάκος

  Για κατάρρευση της υπόθεσης «τηλεοπτικές άδειες» έκανε λόγο ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Κουμουτσάκος τονίζοντας, με αφορμή και τα όσα συνέβησαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ότι η υπόθεση έγινε από σκοτεινή, σκοτεινότερη. «Κάθε μέρα που περνά, επιβεβαιώνεται ότι η υπόθεση αυτή έχει καταρρεύσει. Όχι μόνο στη συνείδηση των πολιτών, αλλά και στην πράξη. Μόνη λύση η πρόταση που εξαρχής υπέβαλε η Νέα Δημοκρατία: Κατάργηση του νόμου Παππά και διεξαγωγή νέου διαγωνισμού από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης» σημείωσε. 

  Μαξίμου: Αδιανόητη η δήλωση Γ. Κουμουτσάκου

  Στον Γ. Κουμουτσάκο απάντησε το γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού χαρακτηρίζοντας αδιανόητη τη δήλωσή του και τονίζοντας ότι επιχειρεί ευθέως να αμφισβητήσει την ικανότητα της Δικαιοσύνης και μάλιστα ενός ανώτατου Δικαστηρίου, όπως το ΣτΕ, να απονείμει δικαιοσύνη στοχοποιώντας μια δικαστική λειτουργία και μια συγκεκριμένη διαδικασία ως «σκοτεινή». Κλείνοντας η ανακοίνωση αναφέρει ότι «η ευθύνη της Ν.Δ. για την πρωτοφανή αμφισβήτηση των έργων της Ελληνικής Δικαιοσύνης είναι βαρύτατη». Απαντώντας στον κ. Κουμουτσάκο, ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε επίσης τη Ν.Δ. ότι είναι «άριστος συνήγορος της διαπλοκής».

  Οι προσφυγές των καναλιών

  Οι τηλεοπτικοί σταθμοί με τις προσφυγές του στρέφονται κατά του συνόλου του νομοθετικού πλαισίου χορήγησης των τεσσάρων τηλεοπτικών αδειών. Ειδικότερα, οι προσφυγές τους στρέφονται κατά όλων των νομοθετικών πράξεων και αποφάσεων που αφορούν τη διαδικασία, μεταξύ των οποίων είναι ο νόμος 4339/2015 για την αδειοδότηση της επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής , καθώς και η απόφαση του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά που μεταβιβάζει αρμοδιότητες της διαγωνιστικής διαδικασίας των αδειών στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας

  Προχθές, η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας απέρριψε τις αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων που αφορούσαν τη χορήγηση των τεσσάρων τηλεοπτικών αδειών.

  Οι αιτήσεις είχαν κατατεθεί από τους τηλεοπτικούς σταθμούς Antenna, Mega, Αlpha, ΣΚΑΙ και Star, και από τις εταιρίες συμφερόντων Μαρινάκη και Καλογρίτσα (η τελευταία βρίσκεται ήδη εκτός διαδικασίας λόγω μη καταβολής της πρώτης δόσης). Τα δε ασφαλισικά μέτρα αφορούσαν τις αποφάσεις του Γενικού Γραμματέα Ενημέρωσης με τις οποίες επικυρώθηκαν οι υποψηφιότητες των τηλεοπτικών σταθμών στον διαγωνισμό.

   

  2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
  § Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)