to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:58 | 24.09.2015

Οικονομία

Σήμερα η συνεδρίαση του EWG - Σε δύο υποδόσεις θα δοθούν στην Ελλάδα τα 3 δισ. ευρώ

Υπενθυμίζεται ότι τα 3 δισ. ευρώ αποτελούν το τελευταίο μέρος των 26 δισ. ευρώ, τα οποία αποδεσμεύτηκαν αμέσως μετά τη συμφωνία της Ελλάδας για το τρίτο πρόγραμμα τον περασμένο μήνα


Η πλήρης λίστα με τα μέτρα που θα έχει κάθε πακέτο μεταρρυθμίσεων που θα εφαρμόσει τους επόμενους δύο μήνες η νέα κυβέρνηση, ώστε να εκταμιευθεί η υποδόση των 3 δισ. ευρώ., αναμένεται να δοθεί σήμερα Πέμπτη στο ελληνικό οικονομικό επιτελείο κατά την συνεδρίαση του EuroWorking Group.  Παράλληλα με τη σημερινή συνεδρίαση του EuroWorking Group ανοίγει ο δρόμος για την επιστροφή των δανειστών στην Αθήνα τον Οκτώβριο.

Να σημειωθεί ότι την Τρίτη ο επικεφαλής του Euro Working Group, Τόμας Βίζερ, σε συνέντευξη που έδωσε στο πρακτορείο Bloomberg, τόνισε ότι η δόση των 3 δισ. ευρώ - η οποία θα δοθεί σε δύο υποδόσεις- θα ξεκλειδώσει μόνο εφόσον υλοποιηθούν τα προαπαιτούμενα.

Τα χρήματα αυτά «συνδέονται με δύο ομάδες προαπαιτούμενων, τα οποία πρέπει να υλοποιηθούν τις επόμενες εβδομάδες ή δύο μήνες - πρέπει να συμφωνηθούν, ποια θα είναι τα προαπαιτούμενα, ποιες θα είναι οι σημαντικές μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν», δήλωσε ο Βίζερ, προσθέτοντας: «Η δεύτερη ομάδα αυτών των προαπαιτούμενων θα συνδεθεί με τη διακυβέρνηση και τη μεταρρύθμιση του χρηματοπιστωτικού τομέα».

Υπενθυμίζεται ότι τα 3 δισ. ευρώ αποτελούν το τελευταίο μέρος των 26 δισ. ευρώ, τα οποία αποδεσμεύτηκαν αμέσως μετά τη συμφωνία της Ελλάδας για το τρίτο πρόγραμμα τον περασμένο μήνα.

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης -ο οποίος θα ασκεί και τα καθήκοντα του Προέδρου του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων - δήλωσε εχθές Τετάρτη κατά την διάρκεια της άτυπης τελετής παράδοσης-παραλαβής του υπουργείου Οικονομικών ότι το υπουργείο είναι μπροστά, με ποσοστό 61%, σε σύγκριση με τα άλλα Υπουργεία όσον αφορά στο ποσοστό υλοποίησης των υποχρεώσεων προς την Ευρώπη.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι προχώρησε η διαδικασία χαλάρωσης των capital controls, η προετοιμασία της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και οι δράσεις για την ανάσχεση της ύφεσης, η οποία όπως είπε «είναι μικρότερη από ό,τι την περιμέναμε αλλά υπαρκτή».

Παράλληλα προχώρησαν στο μέτρου του δυνατού οι πληρωμές ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου κυρίως στον τομέα της Υγείας (νοσοκομεία-προμηθευτές).

Πληροφορίες: Το Βήμα, ΑΠΕ - ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)