to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:18 | 08.01.2020

Πολιτική

Θεατής στον μονόλογο Τραμπ ο Μητσοτάκης - Για πρωτοφανές φιάσκο κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ

Μετά τη συνάντηση της Τρίτης στον Λευκό Οίκο δεν ακολούθησε συνέντευξη Τύπου - ΣΥΡΙΖΑ: «Η εικόνα του Έλληνα Πρωθυπουργού να παρακολουθεί τον Πρόεδρο Τραμπ να παραχωρεί για περίπου είκοσι λεπτά, μόνος του, συνέντευξη Τύπου στα μέσα ενημέρωσης, δεν είναι προσβλητική για τον κ. Μητσοτάκη, αλλά για τη χώρα, που τη μετατρέπει σε κομπάρσο των εξελίξεων»


Λίγα λεπτά μετά τις 9 το βράδυ της Τρίτης (ώρα Ελλάδος) έφτασε στον Λευκό Οίκο, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Μαρέβα Γκραμπόφσκι - Μητσοτάκη, όπου τους υποδέχθηκαν ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και η σύζυγός του Μελάνια.

Στις δηλώσεις κατά την υποδοχή, μπροστά στο τζάκι του Οβάλ Γραφείου κράτησαν 20 λεπτά καθώς ο Ντόναλτ Τραμπ δέχτηκε σωρεία ερωτήσεων μονοπωλώντας ουσιαστικά τις δηλώσεις.

«Είχαμε επίθεση πρόσφατα, ανθρώπους να τραυματίζονται και ένα νεκρό. Αυτό ήταν έργο του στρατηγού Σουλεϊμανί. Σώσαμε πολλές ζωές με την επέμβαση στη Βαγδάτη», δήλωσε μεταξύ άλλων χαρακτηρίζοντας τον Σουλεϊμανί «τέρας».

Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι ο Ταγίπ Ερντογάν τον αποκάλεσε «μάρτυρα», είπε ότι ο καθένας έχει την άποψη του. «Διαφωνώ μαζί του αλλά πρέπει να λάβει υπόψη την κοινή γνώμη της χώρας του», συμπλήρωσε.

Ακολούθησε κατ'ιδίαν συνάντηση των δύο ηγετών και στη συνέχεια διευρυμένη συνάντηση μεταξύ των δύο αντιπροσωπειών.

Σημειώνεται πως στη συνάντηση από αμερικανικής πλευράς παρευρίσκονται, μεταξύ άλλων, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς και οι υπουργοί Εξωτερικών Μάικ Πομπέο και Εμπορίου Γουίλμπουρ Ρος.

«Η Αθήνα αναμένει την υποστήριξή σας. Η Ελλάδα είναι αξιόπιστος και προβλέψιμος σύμμαχος στον οποίο η Ουάσιγκτον μπορεί να βασίζεται», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μπροστά στις κάμερες στο Οβάλ Γραφείο του Λευκού Οίκου απευθυνόμενος στον αμερικανό Πρόεδρο.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι «η συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης προκαλεί αποσταθεροποίηση ενώ τόνισε πως οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις βρίσκονται στο καλύτερο δυνατό σημείο.

«Έχουμε εκπληκτικές σχέσεις. Είστε ένα έθνος που έχει κάνει μια τεράστια οικονομική επιστροφή. Θα συζητήσουμε και είμαι σίγουρος ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει ορισμένα πολύ ενδιαφέροντα πράγματα να μου πει. Θα συνεχίσουμε να αναπτύσσουμε τις διμερείς μας σχέσεις», είπε από την πλευρά του ο Ντόναλντ Τραμπ.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφερόμενος στα γεωπολιτικά είπε ότι «στο πεδίο της άμυνας έχουμε προοδεύσει παρά πολύ, ιδιαιτέρως στο ότι μπορούμε να διασφαλίσουμε πως η Ελλάδα θα είναι πάντοτε ένας αξιόπιστος σύμμαχος σε ένα πολύπλοκο κόσμο».

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η ελληνική οικονομία έχει ανακάμψει και πως η νέα κυβέρνηση μείωσε φόρους.

Σε ότι αφορά το ενδεχόμενο αγοράς μαχητικών f 35 ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι η Ελλάδα ενδιαφέρεται αλλά θα προχωρήσει σε κάτι τέτοιο όταν το επιτρέψουν οι δημοσιονομικές συνθήκες στη χώρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

ΣΥΡΙΖΑ: Μελανή στιγμή για τις διεθνείς μας σχέσεις

Με καυστικό τρόπο σχολίασε τη συνάντηση το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, με ανακοίνωση που εξέδωσε το βράδυ της Τρίτης: 

«Η επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, όχι μόνο δεν προσέφερε κάτι στη χώρα σε μια δύσκολη στιγμή κλιμάκωσης της έντασης στην περιοχή, αλλά κατέληξε σε πρωτοφανές φιάσκο.

Η εικόνα του Έλληνα Πρωθυπουργού να παρακολουθεί τον Πρόεδρο Τραμπ να παραχωρεί για περίπου είκοσι λεπτά, μόνος του, συνέντευξη Τύπου στα μέσα ενημέρωσης, δεν είναι προσβλητική για τον κ. Μητσοτάκη, αλλά για τη χώρα, που τη μετατρέπει σε κομπάρσο των εξελίξεων.

Το πρόβλημα δεν είναι απλώς ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος μίλησε μόνος του αγνοώντας τον Έλληνα Πρωθυπουργό, αλλά ότι σε αλλεπάλληλες ερωτήσεις δεν βρήκε ούτε μια λέξη να πει εις βάρος της Τουρκίας, τη στιγμή που προβαίνει στις πιο επιθετικές, προκλητικές και επικίνδυνες ενέργειες της τελευταίας 20ετιας απέναντι στην Ελλάδα και την Κύπρο.

Αυτό που συνέβη σήμερα λοιπόν δεν είναι μόνο μια διπλωματική αποτυχία του κ. Μητσοτάκη και της κυβέρνησης του σε μια εξαιρετικά κρίσιμη στιγμή για τη χώρα μας, αλλά ταυτόχρονα αποτελεί και μια μελανή στιγμή για τις διεθνείς μας σχέσεις».

Απαντώντας κυβερνητικοί κύκλοι κατηγορούσαν τον ΣΥΡΙΖΑ για «κρεσέντο μικροψυχίας».

«Όταν ο πρωθυπουργός αγωνίζεται για την προάσπιση των εθνικών θεμάτων, σε μια κρίσιμη συγκυρία, απαιτείται σοβαρότητα. Αντί για αυτό, είδαμε ξανά τον παλιό, «καλό» ΣΥΡΙΖΑ των συνθημάτων και της ανευθυνότητας να επιδίδεται σε ένα κρεσέντο μικροψυχίας», σχολίαζαν κυβερνητικοί κύκλοι.

«Απόψε ολοκληρώθηκε η στροφή των 360 μοιρών που είχε «υποσχεθεί» ο κ. Τσίπρας. Του ευχόμαστε «good success» στη «νέα», αλλά τόσο αραχνιασμένη αντιπολιτευτική του τακτική», κατέληγαν.

Αλ. Χαρίτσης: Εν μία νυκτί ο πρωθυπουργός ανέτρεψε την εικόνα αναβάθμισης της χώρας που δημιούργησε ο ΣΥΡΙΖΑ

“Πρωτοφανή για τη διεθνή διπλωματία” χαρακτήρισε ο Βουλευτής Μεσσηνίας και Εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ  Αλέξης Χαρίτσης, τη χθεσινή συνάντηση του Κ. Μητσοτάκη με τον Αμερικανό Πρόεδρο Τραμπ, μιλώντας στην εκπομπή “’Έτσι έχουν τα πράγματα” και στον δημοσιογράφο Νίκο Σβέρκο, στον ραδιοφωνικό σταθμό Στο Κόκκινο. 

“Είδαμε τον Κ. Μητσοτάκη να παρακολουθεί ως απλός θεατής τον πρόεδρο Τραμπ να απαντά σε ερωτήματα για όλα τα θέματα εσωτερικής επικαιρότητας των ΗΠΑ και για θέματα διεθνών σχέσεων”, τόνισε. “Είναι μια εικόνα προσβλητική όχι μόνο για τον ίδιο άλλα και για τη χώρα μας συνολικά. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη κατάφερε εν μια νυκτί να αντιστρέψει την καλή εικόνα της χώρας που είχε δημιουργήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στην εξωτερική πολιτική τα τελευταία χρόνια”, υπογράμμισε ο Εκπρόσωπος Τύπου.

“Πριν το ταξίδι του Κ. Μητσοτάκη στις ΗΠΑ, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε θέσει τρία βασικά ζητήματα τα οποία είχαμε ζητήσει να τεθούν δημόσια σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Αμερικάνο πρόεδρο. Πρόκειται για τη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης, τη συμφωνία για τον αγωγό ΕastMed και τη συνεργασία 3+1 (Ελλάδας - Ισραήλ – Κύπρου με ΗΠΑ). Αυτό δεν έγινε. Παρόλα αυτά ο Αμερικανός πρόεδρος παρέθεσε μόνος του μια άτυπη συνέντευξη Τύπου με τον πρωθυπουργό της χώρας μας να παρακολουθεί ως απλός θεατής”, υπογράμμισε ο Εκπρόσωπος Τύπου. Διαβάστε περισσότερα...

Δημ. Παπαδημούλης: Οι «δηλώσεις on camera» μετατράπηκαν σε μονόλογο του Τραμπ

Το σημείο της απουσίας καταδικαστικής δήλωσης σχετικά με την προκλητικότητα της Τουρκία σχολιάζει ως πιο ανησυχητικό ο αντιπρόεδρος του Ευρ. Κοινοβουλίου, με ανάρτησή του στο twitter.

Ν. Παππάς: Η πιο άστοχη στιγμή, όταν ο Μητσοτάκης χαρακτήρισε τη χώρα μας «προβλέψιμο σύμμαχο»

Την άστοχη στιγμή να χαρακτηρίσει τη χώρα μας «προβλέψιμο σύμμαχο», σχολίασε ο τομεάρχης Οικονομίας της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς, σχετικά με αυτά που ανέφερε ο πρωθυπουργός στην επίσκεψή του.

Γ. Ραγκούσης: Πρωτοφανές έλλειμμα ηγεσίας εμφάνισε η Ελλάδα

Την επίσκεψη Μητσοτάκη δεν άφησε ασχολίαστη ούτε ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Ραγκούσης.

Ρ. Σβίγκου: O κ. Μητσοτάκης αποτελεί αντιπαράδειγμα άσκησης διπλωματίας

Το σχόλιο της της Ράνιας Σβίγκου, υπεύθυνης από την ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ για τον Τομέα Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων:

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)