to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:31 | 06.05.2023

Διεθνή

Βρετανία: Ορκίστηκε το νέο βασιλικό ζεύγος - Μεγαλειώδης τελετή με θέμα τον «πλουραλισμό» και φόντο ένα σκοτεινό παρελθόν

«Νότα» πλουραλισμού και ποικιλομορφίας θέλησε να δώσει το Μπάκιγχαμ στην τελετή στέψης του Καρόλου, ένα τελετουργικό που κρατά σχεδόν μία χιλιετία, επιχειρώντας έτσι να «λειάνει» το σκληρό αποικιοκρατικό παρελθόν του Βασιλείου.


Παρουσία περίπου 100 αρχηγών κρατών και άλλων αξιωματούχων, ο Κάρολος Γ’ στέφθηκε επισήμως βασιλιάς στο Αβαείο του Ουέστμινστερ, το οποίο έχει φιλοξενήσει όλες τις στέψεις από το 1066 όταν ενθρονίστηκε ο Γουλιέλμος Α’ της Αγγλίας μέχρι και σήμερα.

Οκτώ μήνες αφότου έγινε βασιλιάς, ο Κάρολος Γ' στέφθηκε σήμερα στο Αβαείο του Γουεστμίνστερ, στη διάρκεια θρησκευτικής τελετής ενώπιον σχεδόν 2.300 προσκεκλημένων. Ο Κάρολος διαδέχθηκε τη μητέρα του βασίλισσα Ελισάβετ μετά τον θάνατό της τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Ο Αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπερι Τζάστιν Ουέλμπι τοποθέτησε το στέμμα του Αγίου Εδουάρδου στο κεφάλι του Καρόλου Γ'. Λίγο νωρίτερα, ο μονάρχης ορκίστηκε να υπηρετεί τους υπηκόους του και να προστατεύει την Εκκλησία της Αγγλίας της οποίας είναι ο ανώτατος ηγέτης.

Στέφθηκε βασίλισσα η Καμίλα

Η Καμίλα, σύζυγος του Καρόλου Γ', στέφθηκε σήμερα στο Αβαείο του Γουεστμίνστερ, λίγο μετά τη στέψη του μονάρχη.

Η 75χρονη βασίλισσα, που έχει χωρίσει από τον πρώτο της σύζυγο, είναι η δεύτερη σύζυγος του Καρόλου, ο οποίος ήταν παντρεμένος με την πριγκίπισσα Νταϊάνα, από την οποία πήρε διαζύγιο το 1996.

Η τελετή

Ο σχεδιασμός της τελετής στέψης του βασιλιά Καρόλου Γ’ θέλει να συνδυάσει ένα «παραδοσιακό τελετουργικό», που χρονολογείται εδώ και σχεδόν μια χιλιετία, με τον «πολυπολιτισμικό» και «πολυθρησκευτικό» χαρακτήρα της σύγχρονης Βρετανίας, όπως επισημαίνουν τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ.

Σύμφωνα λοιπόν με τα ανακοινωθέντα:

Η σημερινή τελετή περιλαμβάνει για πρώτη φορά τη συμμετοχή πνευματικών ηγετών από διαφορετικές θρησκείες με στόχο να αντανακλάται η ποικιλομορφία της σύγχρονης βρετανικής κοινωνίας.

Ο βασιλιάς Κάρολος Γ’, ο οποίος ως μονάρχης είναι ο επικεφαλής της Αγγλικανικής Εκκλησίας και φέρει τον τίτλο «Υπερασπιστής της Πίστεως», έχει εκφράσει επανειλημμένως την επιθυμία του να υπερασπιστεί όλες τις θρησκείες. Σύμφωνα με το επίσημο πρόγραμμα, για πρώτη φορά σε τελετή στέψης ο βασιλιάς θα προσευχηθεί για ευλογία σε όλους ανεξαρτήτως θρησκείας και πεποιθήσεων.

Εκείνοι που θα παρουσιάσουν τα ιστορικά κειμήλια στον βασιλιά – συμπεριλαμβανομένων των σκήπτρων, της σφαίρας, του δακτυλιδιού και του κουταλιού για τη στέψη – «αντανακλούν επίσης την ποικιλομορφία της κοινωνίας του Ηνωμένου Βασιλείου, σε αντιδιαστολή με όσα συνέβησαν πριν από 70 χρόνια».

Η αγάπη του βασιλιά για τη φύση θα αντανακλάται στον μανδύα της συζύγου του, Καμίλα. Ο βασιλικός μανδύας απεικονίζει διαφορετικά είδη φυτών, σκαθάρια και μέλισσες.

Αυστραλία: Το κτίριο της Όπερας του Σίδνεϊ δεν θα φωταγωγηθεί για τη στέψη του Καρόλου

Η απόφαση να μην φωταγωγηθεί το κτίριο της Όπερα του Σίδνεϊ με την ευκαιρία της στέψης του βασιλιά Καρόλου ήταν ένα μέτρο για τη μείωση δαπανών, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος της πολιτειακής κυβέρνησης στη Νέα Νότια Ουαλία.

Στην Αυστραλία, όπου ο βασιλιάς Κάρολος είναι αρχηγός του Κράτους, ο ρόλος της μοναρχίας είναι αμφιλεγόμενος. Ενώ πολλά δημόσια κτίρια και μνημεία, συμπεριλαμβανομένου του κτιρίου του Κοινοβουλίου στην πρωτεύουσα Καμπέρα, θα φωταγωγηθούν σήμερα το βράδυ για τη στέψη, το κτίριο της Όπερας του Σίδνεϊ, που φωταγωγήθηκε πέρυσι μετά τον θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ Β, δεν θα περιλαμβάνεται σε αυτά.

«Η κυβέρνηση της Νέας Νότιας Ουαλίας πιστεύει ότι πέτυχε τη σωστή ισορροπία σε ό,τι αφορά το να ικανοποιήσει τις προσδοκίες της κοινότητας για τον εορτασμό της περίστασης αυτής και το να λάβει υπόψιν τις δημόσιες δαπάνες», δήλωσε κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)