to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Σήμερα η παγκόσμια ημέρα «Καθαρού Ατμοσφαιρικού Αέρα για Γαλάζιους Ουρανούς»

Η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι ο μεγαλύτερος περιβαλλοντικός κίνδυνος για την ανθρώπινη υγεία και είναι αδήριτη η ανάγκη για ουσιαστική ανάγκη μείωσης των αρνητικών περιβαλλοντικών επιπτώσεων στις πόλεις, με, ιδιαίτερη προσοχή στην διατήρηση της ποιότητας του αέρα και τη διαχείριση αστικών και άλλων αποβλήτων έως το 2030, σημειώνει η Χαρά Καφαντάρη


Η Χαρά  Καφαντάρη βουλευτής Δυτικής Αθήνας ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, αναπληρώτρια τομεάρχης Πολιτικής Προστασίας Κ.Ο. και αντιπρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής, τονίζει:

H 7η Σεπτεμβρίου 2022 είναι η τρίτη παγκόσμια ημέρα «Καθαρού Ατμοσφαιρικού Αέρα για Γαλάζιους Ουρανούς» που καθιερώθηκε από τον ΟΗΕ. Σε δήλωση του ο Γ.Γ. του ΟΗΕ Α. Γκουτέρρες, κατά την περυσινή Παγκόσμια Ημέρα στο Ναϊρόμπι, σημειώνει ότι, «η ρύπανση του ατμοσφαιρικού αέρα αντανακλά τις παγκόσμιες ανισότητες, αφού η φτώχεια οδηγεί πολλούς να κατοικούν κοντά στις πηγές της». Και συνεχίζει: «Η ρύπανση δεν βλάπτει, μόνο,  την ανθρώπινη υγεία, αλλά κινεί και ενισχύει την κλιματική αλλαγή.» Το μεγαλύτερο ποσοστό του κόσμου μας εκτίθεται στην ατμοσφαιρική ρύπανση, με αποτέλεσμα, εκατομμύρια πρόωρους θανάτους, σύμφωνα με την επιτροπή περιβάλλοντος του ΟΗΕ.

Ο καθαρός αέρας είναι σημαντικός για την υγεία και την καθημερινή ζωή των ανθρώπων. Η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι ο μεγαλύτερος περιβαλλοντικός κίνδυνος για την ανθρώπινη υγεία και είναι αδήριτη η ανάγκη για ουσιαστική ανάγκη μείωσης των αρνητικών περιβαλλοντικών επιπτώσεων στις πόλεις, με, ιδιαίτερη προσοχή στην διατήρηση της ποιότητας του αέρα και τη διαχείριση αστικών και άλλων αποβλήτων έως το 2030. Η πρόσφατη εμπειρία από τις συνέπειες της πανδημίας   απέδειξε περίτρανα τη σχέση της ποιότητας του ατμοσφαιρικού  αέρα και του μοντέλου ανάπτυξης σε μια σειρά τομείς. Υπενθυμίζεται ότι, ο καθαρός αέρας συνδέεται άμεσα με την κλιματική αλλαγή, καθώς η βελτίωση της ποιότητας του αέρα επιδρά στον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής και οι προσπάθειες μετριασμού της κλιματικής αλλαγής μπορούν να βελτιώσουν την ποιότητα του αέρα.

Απαιτούνται, λοιπόν, γενναίες  πρωτοβουλίες και ολιστική αντιμετώπιση των προβλημάτων της ατμοσφαιρικής ρύπανσης της χώρας μας, μέσα από συγκεκριμένες πολιτικές πρόληψης και μέσα από συγκεκριμένες δράσεις σε όλους τους τομείς δραστηριοτήτων, στο πλαίσιο μια, συνεχώς, ισχυροποιούμενης διεθνούς συνεργασίας.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)