to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

22:58 | 30.10.2015

Πολιτική

Στη Βουλή τα νομοσχέδια για ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών και προαπαιτούμενα (ενημέρωση)

Εγκρίθηκε επί της αρχής και επί των άρθρων του από την Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων, το σχέδιο νόμου για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου τάχθηκαν ο ΣΥΡΙΖΑ, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, η Νέα Δημοκρατία, η Δημοκρατική Συμπαράταξη και η Ένωση Κεντρώων, ενώ το Ποτάμι, επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί στην Ολομέλεια. Η Χρυσή Αυγή και το ΚΚΕ καταψήφισαν.


Ολοκληρώθηκε, στις τρεις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής, η συζήτηση επί της αρχής του νομοσχεδίου που αφορά κυρίως σε ενεργειακά θέματα, αλλά συμπεριλαμβάνει και προαπαιτούμενα μέτρα της συμφωνίας με τους εταίρους.

Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου τάχθηκαν ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, ενώ από τα κόμματα της αντιπολίτευσης ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ένωση Κεντρώων και ΚΚΕ - που είχε αποχωρήσει, καταγγέλλοντας τη διαδικασία συζήτησης του - δήλωσαν ότι θα καταψηφίσουν. Ποτάμι και Χρυσή Αυγή επιφυλάχθηκαν να τοποθετηθούν στις επόμενες συνεδριάσεις.

Η πρώτη, πάντως, μέρα επεξεργασίας του νομοσχεδίου, άνοιξε με την κυβέρνηση να κάνει λόγο για συνθήκες μη κανονικότητας και να υπεραμύνεται της ανάγκης ψήφισης των μέτρων, προκειμένου - όπως υποστήριξε - η χώρα να βγει από το οικονομικό αδιέξοδο, αλλά και με την αντιπολίτευση να εστιάζει την κριτική της, κυρίως στις διατάξεις που αφορούν συνταξιοδοτικά και τον ειδικό φόρο κατανάλωσης καυσίμων στους αγρότες.

"Είμαστε αναγκασμένοι να κινούμαστε με αυτόν τον τρόπο και αυτούς τους ρυθμούς, που ποτέ δεν θα κάναμε υπό άλλες συνθήκες. Επιλέγουμε να προωθήσουμε τη συγκεκριμένη συμφωνία που έχει εμπροσθοβαρή πεδία, με στόχο γρήγορα να κινηθούμε και να ξεφύγουμε από αυτά τα ασφυκτικά πλαίσια, ώστε να εφαρμόσουμε τη δική μας πολιτική με ένα παράλληλο κοινωνικό πρόγραμμα που θα στηρίζει τις αδύναμες κοινωνικές ομάδες πληθυσμού", υπογράμμισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Πάνος Σκουρλέτης και περιορίστηκε να αναπτύξει τους στόχους των διατάξεων του νομοσχεδίου που αφορούν τον ενεργειακό τομέα.

"Η ενσωμάτωση της κοινοτικής οδηγίας για τα ενεργειακά δεν είναι μια απλή διαδικασία. Το νομοσχέδιο στο οποίο αποτυπώνεται όλος ο ενεργειακός σχεδιασμός μας για τη χώρα, είναι ένα σοβαρό πρώτο βήμα για να τονωθεί η επιχειρηματικότητα στο τομέα της οικοδομής και να ανοίξουν νέες θέσεις εργασίας", τόνισε ο κ. Σκουρλέτης.

Παράλληλα, επέρριψε ευθύνες στις προηγούμενες κυβερνήσεις ΝΔ-ΠΑΣΟΚ ότι ολιγώρησαν, με αποτέλεσμα να καθυστερήσει αδικαιολόγητα η εναρμόνιση της χώρας μας με την κοινοτική οδηγία στον τομέα της ενέργειας και να υπάρχει ο σοβαρός κίνδυνος να της επιβληθούν πρόστιμα ύψους εκατομμυρίων ευρώ.

Έμφαση έδωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σε ένα βασικό στόχο του νομοσχεδίου, όπως είπε, που είναι η εξοικονόμηση ενέργειας.

"Είναι μια υπόθεση τεράστιας σημασίας με μεγάλα οφέλη, και μπορεί να φέρει θετικό οικονομικό πρόσημο για τη χώρα. Πρέπει να υπάρξει αλλαγή νοοτροπίας και να εγκαταλείψουμε τη λογική σπατάλης, χωρίς να μειώσουμε την κάλυψη των αναγκών μας", σημείωσε.

Κλείνοντας την παρέμβαση του, ο κ. Σκουρλέτης κάλεσε όλα τα κόμματα να στηρίξουν τις αναγκαίες, όπως τις χαρακτήρισε, διατάξεις για τον ενεργειακό τομέα και δήλωσε ανοιχτός σε βελτιωτικές αλλαγές.

"Υπάρχουν άλλα πεδία αντιπαράθεσης. Δεν υπάρχει λόγος για ουσιαστικές διαφοροποιήσεις στα άρθρα που αφορούν την ενσωμάτωση κοινοτικής οδηγίας τα οποία πρέπει να ψηφιστούν. Υπάρχει καθυστέρηση και είναι αυτονόητο ότι πρέπει να προχωρήσουμε. Αν υπάρχουν από όλες τις πτέρυγες προτάσεις για βελτιώσεις είναι καλοδεχούμενες", ανέφερε ο υπουργός.

Από την πλευρά του, ο εισηγητής της ΝΔ, Κωνσταντίνος Σκρέκας υποστήριξε ότι ευθύνες για την καθυστέρηση ενσωμάτωσης της κοινοτικής οδηγίας για τα ενεργειακά έχει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, που επί 8 μήνες ενώ βρήκε έτοιμο το εθνικό σχέδιο δράσης ενεργειακής ανάπτυξης δεν έκανε τίποτα.

Παράλληλα, υποστήριξε ότι παρότι ο κύριος όγκος του νομοσχεδίου αφορά ενεργειακά θέματα, δεν περιλαμβάνονται ούτε χρονοδιαγράμματα ούτε καμία αναπτυξιακή πρωτοβουλία, ενώ ταυτόχρονα δημιουργεί πρόβλημα στην αγορά με τον τρόπο που εφαρμόζεται.

"Θα ψηφίσουμε όλα τα θετικά μέτρα που θα φέρει η κυβέρνηση, δεν θα ξεψηφίσουμε όμως μέτρα θετικά, που ψηφίστηκαν πριν λίγους μήνες. Η κυβέρνηση διακατέχεται από διγλωσσία, κοροϊδεύει τον εαυτό της και του βάζει τρικλοποδιά. Προχωρά σε μια σαφή καταστρατήγηση θεμελιακών δικαιωμάτων", υποστήριξε μεταξύ άλλων, ο κ. Σκρέκας.

Για επικίνδυνη προχειρότητα κατηγόρησε την κυβέρνηση, η ειδική αγορήτρια της Χρυσής Αυγής Ελένη Ζαρούλια, έκανε λόγο για αντιλαϊκές αλλά και ρουσφετολογικές ρυθμίσεις του νομοσχεδίου και δήλωσε ότι το κόμμα της θα τοποθετηθεί για τη στάση του, στις επόμενες συνεδριάσεις.

Ο ειδικός αγορητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Γιάννης Μανιάτης χαρακτήρισε το νομοσχέδιο "πιστή εικόνα της κυβέρνησης, μια συρραφή προτεραιοτήτων, ένα βήμα μπρος δέκα πίσω".

"Είναι μια προσπάθεια πλυντηρίου των λαθών της. Και για λόγους συμβολικούς και για ουσιαστικούς θα καταψηφίσουμε αυτό το νομοσχέδιο, που στο πρώτο κιόλας άρθρο του ευτελίζει τη Βουλή, ενώ στο άρθρο 51 ξεριζώνει τους αγρότες βάζοντας τους ένα ακόμα φόρο, και στο άρθρο 52 ξεριζώνει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ζυθοποιίας", επεσήμανε ο κ. Μανιάτης.

Ο Σπύρος Λυκούδης, ειδικός αγορητής του Ποταμιού, μίλησε για "μετέωρες ασκήσεις της κυβέρνησης" για να καλύψει, όπως είπε, "μια ακόμα πολιτική της αυταπάτη, ότι εξαναγκάζεται να το κάνει για να σώσει τη χώρα από τη καταστροφή που βρίσκεται προ των πυλών, και στην οποία συνέβαλε με την άφρονα πολιτική της".

Ο κ. Λυκούδης, υποστήριξε ακόμα ότι, το νομοσχέδιο "έχει ανεπαρκή σχεδιασμό, είναι χωρίς ορθή τιμολόγηση δράσεων κα θα επιφέρει αρνητικά αποτελέσματα".

Ο ειδικός αγορητής της Ένωσης Κεντρώων Γιώργος Καράς, υποστήριξε ότι "είναι ένα νομοσχέδιο χωρίς αρχή μέση και τέλος", σημείωσε ότι "δεν μπορούμε να δείξουμε εμπιστοσύνη στη κυβέρνηση" και κατέληξε λέγοντας ότι "στη παρούσα φάση δεν ψηφίζουμε επί της αρχής περιμένουμε να ακούσουμε αν θα προχωρήσει σε βελτιωτικές αλλαγές που έχουμε ζητήσει".

Ο Γιώργος Λαζαρίδης, ειδικός αγορητής των ΑΝΕΛ, υπεραμύνθηκε του νομοσχεδίου, δίνοντας έμφαση στον ενεργειακό τομέα, ενώ τόνισε την ανάγκη να δοθούν κίνητρα για την αναβάθμιση των κτιρίων.

Τέλος, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Σηφάκης, επισήμανε την άμεση ανάγκη υπερψήφισης τόσο του νομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα όσο και με την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών προκειμένου, όπως είπε, να ολοκληρωθεί με επιτυχία η πρώτη αξιολόγηση για την επανεκκίνηση της οικονομίας.

Η συζήτηση του νομοσχεδίου θα συνεχιστεί την ερχόμενη Δευτέρα, στις δύο το μεσημέρι, με κοινωνικούς φορείς.

(πληροφορίες από το ΑΠΕ - ΜΠΕ)

********************************

Με ενστάσεις επί του ασφυκτικού πλαισίου συζήτησης και με την αποχώρηση από τη σημερινή συνεδρίαση του ΚΚΕ, άρχισε στις τρεις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής με τις τοποθετήσεις των εισηγητών των κομμάτων, η επεξεργασία του νομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα μέτρα. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης κατήγγειλαν την κυβέρνηση για τον τρόπο που νομοθετεί, κάνοντας λόγο για διολίσθηση και υποβάθμιση του Κοινοβουλίου. Σε μια προσπάθεια να βρεθεί κοινός τόπος, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Μαντάς κατέθεσε νέα πρόταση που έγινε τελικά αποδεκτή κατά πλειοψηφία.

Σύμφωνα με την πρόταση η δεύτερη συζήτηση του νομοσχεδίου στις επιτροπές, θα συνεχιστεί την ερχόμενη Δευτέρα, στις 14:00 με φορείς, ενώ στις 18:00 θα γίνει η τρίτη συνεδρίαση.  Την Τετάρτη στις 15:00 θα γίνει η επεξεργασία του σε Β' ανάγνωση, και την Πέμπτη θα συζητηθεί και θα ψηφιστεί, το βράδυ, από την Ολομέλεια.

«Είναι ξεκάθαρο ότι δεν ζούμε σε στιγμές κανονικότητας, είτε από επιλογή μας είτε όχι, η διαφορά που υπάρχει σε σχέση με το παρελθόν είναι στο θέμα προσέγγισης των πραγμάτων. Σε αυτή τη κρίσιμη στιγμή προκύπτουν ζητήματα που υπάρχουν στη συμφωνία, όπως η ενσωμάτωση κοινοτικής οδηγίας για τα ενεργειακά, για τα οποία η χώρα μας παραπέμφθηκε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και της έχει επιβληθεί πρόστιμο 29.000 ευρώ για κάθε μέρα που δεν συμμορφώνεται» υπογράμμισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης.

Από την πλευρά του ΚΚΕ, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Νίκος Καραθανασόπουλος έκανε λόγο για διαδικασία «τσίρκο» που δεν επιτρέπει να αναδειχθεί η αντιλαϊκή επίθεση κατά των λαϊκών στρωμάτων που διαμορφώνει η κυβέρνηση και ανακοίνωσε την αποχώρηση του κόμματος του. Η κυβέρνηση δέχθηκε επίσης τα πυρά από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι και Ένωση Κεντρώων που υποστήριξαν, μεταξύ άλλων, ότι για άλλη μια φορά υποβαθμίζεται και ευτελίζεται και ο ρόλος της Βουλής και ο ρόλος του βουλευτή, και αυτό οδηγεί σε επικίνδυνες καταστάσεις.

 

Το νομοσχέδιο για την ανακεφαλοποίηση - Τι προβλέπει

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το νομοσχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα έχει ψηφιστεί μέχρι το Σάββατο το βράδυ. Όσο για τις δράσεις που προβλέπει θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί πριν την 1η Ιανουαρίου του 2016 προκειμένου να μην υπάρξει bail in στις καταθέσεις. Η προστασία των καταθέσεων κάτω από 100.000 ευρώ είναι απολύτως εγγυημένη και προβλέπεται από την κοινοτική οδηγία BRRD [Bank Recovery and Resolution Directive] η οποία έχει ήδη τεθεί σε ισχύ σε όλα τα κράτη μέλη από την 1η Ιανουαρίου 2015 και στη χώρα μας θα αρχίσει να εφαρμόζεται από την 1η Ιανουαρίου του 2016. Το Σάββατο θα ανακοινωθούν και τα αποτελέσματα των stress test των τεσσάρων συστημικών τραπεζών. Οι χρηματοπιστωτικές, δηλαδή, ανάγκες κάθε τράπεζας για τις οποίες υπάρχουν δύο σενάρια: το βασικό [base line] και το δυσμενές. Σύμφωνα με πληροφορίες οι κεφαλαιακές ανάγκες των συστημικών τραπεζών, στο βασικό σενάριο [base line] είναι σε τέτοιο ύψος που μπορούν να καλυφτούν από ιδιωτικά κεφάλαια. Αν δεν μπορέσουν οι ιδιώτες να καλύψουν το ποσό η [όποια] τράπεζα θα μπει σε διαδικασία εξυγίανσης (resolution) –σύμφωνα με όλα τα δεδομένα υπάρχουν οι προϋποθέσεις για την κάλυψη των κεφαλαιακών αναγκών και την επιτυχία της νέας ανακεφαλαιοποίησης. 

Παράλληλα, όπως τονίζουν οι κυβερνητικές πηγές, η διάθεση 25 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών προβλέπεται στη νέα δανειακή σύμβαση μεταξύ της κυβέρνησης και των ευρωπαίων εταίρων. Το κομμάτι του κεφαλαίου αυτού που θα χρειαστεί για να καλυφθεί το δυσμενές σενάριο κάθε τράπεζας, θα μετατραπεί σε κοινές μετοχές με πλήρη δικαιώματα ψήφου. Να σημειωθεί ότι στην προηγούμενη ανακεφαλαιοποίηση οι μετοχές που απέκτησε το δημόσιο μέσω της ίδιας διαδικασίας είχαν περιορισμένα δικαιώματα ψήφου. Ένα ακόμα χρηματοπιστωτικό «εργαλείο» που προβλέπει το νομοσχέδιο είναι τα ομόλογα τύπου Coco’s [Contingent Convertible Bonds]. Πρόκειται για «υπό αίρεση» μετατρέψιμα ομόλογα με υψηλή απόδοση [8% έως 10%] που μπορούν να μετατραπούν σε κοινές μετοχές με δικαίωμα ψήφου. Τα Coco’s παρέχουν χρηματοοικονομική στήριξη και μειώνουν το κόστος για τους φορολογούμενους πολίτες, ενώ ταυτόχρονα παρέχουν την δυνατότητα δημιουργίας εσόδων. Οι προνομιούχες μετοχές που έχει στην κατοχή του το ελληνικό δημόσιο είναι ήδη τραπεζικό κεφάλαιο και μπορούν να μετατραπούν σε κοινές μετοχές με δικαίωμα ψήφου.

Ο στόχος της κυβέρνησης με την ανακεφαλαιοποίηση είναι διπλός. Και να προσελκύσει ξένες επενδύσεις, με τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, αλλά και το κράτος να έχει σοβαρή συμμετοχή στις τράπεζες προκειμένου, σε ενδεχόμενη ανάπτυξη, να αυξηθούν και τα κέρδη του. Το ποσοστό, βέβαια, συμμετοχής του δημοσίου δεν [πρέπει να] είναι απεριόριστο καθώς και έλεγχος στις τράπεζες χρειάζεται αλλά όχι σε ποσοστό που θα αποτρέπει τους ιδιώτες στο να επενδύσουν κεφάλαιο.

Επιπλεόν, οι κυβερνητικές πηγές τονίζουν ότι δημιουργείται πλαίσιο που ενισχύει τη διαφάνεια και τη δημόσια λογοδοσία τόσο των τραπεζών όσο και του ΤΧΣ και σημειώνουν ότι οι θεσμοί θέλουν ένα ισχυρό ΤΧΣ για να ελέγχει τους τραπεζίτες [πως χορηγούν δάνεια, με ποια κριτήρια, κ.λπ.] με καταγεγραμμένη την διαφωνία της ελληνικής πλευράς ως προς ύψος της αμοιβής των στελεχών του ΤΧΣ και την ασυλία τους –βασικό επιχείρημα του κουαρτέτου είναι ότι το άσυλο προστατεύει τα μέλη του ΤΧΣ από ομαδικές μηνύσεις.

Θεσπίζεται, για πρώτη φορά, διαδικασία περιοδικής αξιολόγησης των διοικήσεων και των ανώτερων στελεχών των τραπεζών, από διεθνή επιτροπή, στη βάση συγκεκριμένων και αντικειμενικών κριτηρίων. Οι προηγούμενες ανακεφαλαιοποιήσεις δεν αντιμετώπιζαν καθόλου το ζήτημα των «κόκκινων δανείων». Μέσα στις επόμενες ημέρες θα υπάρξει λύση τόσο για το νόμο Κατσέλη και για τα «κόκκινα δάνεια» προκειμένου αυτή να είναι η τελευταία ανακεφαλαιοποίηση! Τέλος, στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα συμμετάσχει και η τράπεζα EBRD [European Bank for Reconstruction and Development].

Δείτε το το σχέδιο νόμου για την ανακεφαλαιοποίηση (διαβάστε περισσότερα εδώ και εδώ):

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)