to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:05 | 05.03.2019

Πολιτική

Κατατέθηκε η τροπολογία για την κατάτμηση πέντε δήμων - «Πονοκέφαλος» για τη ΝΔ

Κατατέθηκε η τροπολογία για τον επανακαθορισμό της διοικητικής διάρθρωσης των Δήμων Κέρκυρας, Κεφαλονιάς, Σερβίων - Βελβεντού, Λέσβου και Σάμου - «Πονοκέφαλος» για τη ΝΔ καθώς εκτός γραμμής βρίσκονται πολλά «γαλάζια» στελέχη στις περιοχές που αλλάζει η διαίρεση των δήμων


Επανακαθορίζεται η διοικητική διάρθρωση των δήμων Κέρκυρας, Κεφαλονιάς, Σερβίων - Βελβεντού, Λέσβου και Σάμου, με τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή από τον υπουργό Εσωτερικών Αλέξη Χαρίτση και τους συναρμόδιους υπουργούς. Με την τροπολογία συνιστώνται 7 νέοι δήμοι, με την ταυτόχρονη κατάργηση των υφιστάμενων 5 δήμων και ρυθμίζονται θέματα λειτουργίας των νέων δημοτικών αρχών και εκλογικής διαδικασίας (άσκηση εκλογικού δικαιώματος, διενέργεια εκλογών κλπ).

 

*ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Διάσπαση δήμων: «Πονοκέφαλος» για τη ΝΔ - Εκτός γραμμής «γαλάζια» στελέχη

Όπως σημειώνεται στην έκθεση αξιολόγησης των συνεπειών της ρύθμισης που κατατέθηκε στη Βουλή, στόχος είναι οι νέοι δήμοι να ανταποκριθούν πληρέστερα και αποτελεσματικότερα στην εξυπηρέτηση των τοπικών υποθέσεων και στις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών. Με την τροπολογία λαμβάνεται μέριμνα για την κατανομή του προσωπικού των καταργούμενων δήμων στους αντίστοιχους συνιστώμενους.

Αναφέρεται επίσης ότι με τις ρυθμίσεις της τροπολογίας αντιμετωπίζονται οριακές περιπτώσεις δήμων, που αποτέλεσαν αστοχίες της διοικητικής αναδιάρθρωσης του "Καλλικρατικού" προγράμματος καθώς σε συγκεκριμένους πρωτοβάθμιους ΟΤΑ, η αρχιτεκτονική του Ν. 3852/2010 δεν κατάφερε να ανταποκριθεί σε στοιχειώδεις ανάγκες των αντίστοιχων τοπικών κοινωνιών και γι΄αυτό επανακαθορίζονται τα διοικητικά όρια των πρωτοβάθμιων ΟΤΑ που προέκυψαν από συνένωση και κατέστησαν μη λειτουργικοί, δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα.

Ειδικότερα και όσον αφορά στους συγκεκριμένους δήμους που διασπώνται αναφέρεται ότι:

- Στο δήμο Κέρκυρας είναι το πληθυσμιακό μέγεθος του νησιού, ο μεγάλος αριθμός χωριών και η διασπορά τους, το μεγάλο και προβληματικό οδικό δίκτυο, η έντονη τουριστική ανάπτυξη και επισκεψιμότητα.

- Στην Κεφαλλονιά υπάρχουν δυσχέρειες στην προσβασιμότητα πολιτών στο δήμο ενώ υπάρχουν προβλήματα για την αξιοποίηση των αναπτυξιακών δυνατοτήτων

- Στο δήμο Σερβίων - Βελβεντού, η δημιουργία ενιαίου δήμου σήμανε ραγδαία υποβάθμιση του επιπέδου εξυπηρέτησης των πολιτών της δημοτικής ενότητας Βελβεντού, την παρακμή των πολιτιστικών και αθλητικών φορέων της

- Ο δήμος Λέσβου αποτελεί τον μεγαλύτερο σε έκταση δήμο της περιφέρειας Βορείου Αιγαίου αλλά και τον μεγαλύτερο γεωγραφικά "καλλικρατικό" δήμο. Μετά το πρόγραμμα "Καλλικράτης" ανέκυψαν αδυναμία διαχείρισης και αξιοποίησης υποδομών, υστέρηση σε έργα ανάπτυξης, αδυναμίες και καθυστερήσεις στην αντιμετώπιση εκτάκτων γεγονότων.

- Η Σάμος αποτελεί άλλη μια περίπτωση που τα στοιχεία νησιωτικότητας και ορεινότητας επιβάλλουν διαφοροποίηση από τον κανόνα του προγράμματος "Καλλικράτης", "κάθε νησί και δήμος". Οι μεγάλοι ορεινοί όγκοι χωρίζουν το ανατολικό από το δυτικό μέρος του νησιού και αυτό δημιουργεί δυσχέρειες και καθυστερήσεις για την εξυπηρέτηση των πολιτών.

Με την τροπολογία ιδρύονται:

- Ο δήμος Βόρειας Κέρκυρας με έδρα την Αχαράβη, ο δήμος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων με έδρα την Κέρκυρα, ο δήμος Νότιας Κέρκυρας με έδρα τη Λευκίμμη,

- οι δήμοι Αργοστολίου, Ληξουρίου και Σάμης με έδρα ο καθένας την αντίστοιχη πόλη

- ο δήμος Σερβίων και ο δήμος Βελβεντού

- ο δήμος Μυτιλήνης και ο δήμος Δυτικής Λέσβου (με έδρα την Καλλονή)

- ο δήμος Ανατολικής Σάμου (έδρα η πόλη της Σάμου) και ο δήμος Δυτικής Σάμου (με έδρα το Καρλόβασι)

Θετική η ανταπόκριση των τοπικών κοινωνιών

Το ζήτημα φέρεται να αντιμετωπίζεται θετικά από την πλειονότητα τόσο των αυτοδιοικητικών οργάνων όσο και των τοπικών κοινωνιών, συμπεριλαμβανομένου μεγάλου μέρους της βάσης της ΝΔ, παρά την αντίθεση θέση του κόμματος.

   Στην Κέρκυρα, υπέρ της διοικητικής διαίρεσης του ενιαίου δήμου έχουν ταχθεί οι 31 από τις 38 δημοτικές και τοπικές κοινότητες του υπό ίδρυση δήμου Βόρειας Κέρκυρας, όπως και οι 16 από τις 19 δημοτικές και τοπικές κοινότητες του υπό ίδρυση δήμου Νότιας Κέρκυρας, ενώ θετική με την κατάτμηση είναι και η δημοτική κοινότητα Κέρκυρας, που έχει ως διοικητικά όρια την ομώνυμη πόλη.

Δεκάδες συλλογικότητες και φορείς πολιτών του νησιού εξέδωσαν κοινό κείμενο, στο οποίο χαρακτηρίζουν ως «επιτακτική ανάγκη» τη διάσπαση του δήμου.

 «Στην Κέρκυρα, στο νησί με την μεγαλύτερη πυκνότητα πληθυσμού σ' όλη τη νησιωτική επικράτεια, στην Κέρκυρα των 103 δημοτικών και τοπικών κοινοτήτων, των 280 χωριών και οικισμών, του πυκνού οδικού δικτύου συνδεσιμότητας τους (επαρχιακού, δημοτικού και αγροτικού), της έντονης τουριστικής ανάπτυξης και επισκεψιμότητας σε όλη την επικράτεια του νησιού, ο ενιαίος Δήμος δεν μπόρεσε και δεν μπορεί αντικειμενικά να επιτελέσει το έργο του.

  Όλοι εμείς, ως πρόσωπα και ως συλλογικότητες που δρούμε μέσα στις τοπικές κοινωνίες υποστηρίζουμε τις αποφάσεις του Δημοτικού και Περιφερειακού Συμβουλίου, το πάγιο αίτημα των τοπικών κοινωνιών για τη δημιουργία περισσοτέρων του ενός Δήμου στο νησί της Κέρκυρας», τονίζεται στο κοινό κείμενο.

Στον αντίποδα, κατά της διάσπασης τάχθηκαν με ανακοινώσεις τους φορείς με διοικήσεις που πρόσκεινται στη ΝΔ, όπως το Επιμελητήριο Κέρκυρας, η Ομοσπονδία Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων Κέρκυρας και η Ένωση Ξενοδόχων του νησιού, επικαλούμενοι το κοντινό χρονικό σημείο στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου.

Στην Κεφαλονιά, ωστόσο, η τοπική οργάνωση της ΝΔ στο Ληξούρι τάχθηκε υπέρ της διάσπασης του δήμου, καλώντας το κόμμα να ψηφίσει τη σχετική τροπολογία, ενώ την κατάτμηση σε τρεις δήμους ζητούσε από το 2014 και η ΝΟΔΕ Κεφαλονιάς και Ιθάκης. 

 Επαναχάραξη των ορίων στους δήμους Κέρκυρας και Κεφαλονιάς ζητούσε με απόφασή του το Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων τον περασμένο Οκτώβριο. Την απόφαση αυτή, στήριξαν όλες οι περιφερειακές παρατάξεις (συμπεριλαμβανομένης της προσκείμενης στη ΝΔ), ενώ καταψήφισε μόνο η Λαϊκή Συσπείρωση, που πρόσκειται στο ΚΚΕ.

Ο προερχόμενος από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, υποψήφιος περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Σπύρος Σπύρου, σε τοποθέτησή του, καταλογίζει μεν στην κυβέρνηση «αλλότρια κομματικά κριτήρια», αναγνωρίζει δε την ανάγκη διάσπασης του δήμου Κεφαλονιάς.

Υπέρ της κατάτμησης της Κεφαλονιάς σε τέσσερις δήμους έχει ταχθεί από τον περασμένο Οκτώβριο το τοπικό ΚΙΝΑΛ, το οποίο σε ανακοίνωσή του παραδεχόταν τότε ότι η εφαρμογή του σχεδίου «Καλλικράτης», που ψηφίστηκε επί ΠΑΣΟΚ, «παρουσίασε καταφανείς αδικίες όσο αφορά την χωροταξικότητα των νέων δήμων», ενώ αναγνώριζε ότι «δεν είναι δυνατόν σε μεγάλους νησιωτικούς νομούς όπως το νησί μας, να υφίσταται ένας και μόνο δήμος». 

Αντιδράσεις στο σχέδιο συνενώσεων δήμων και αίτημα για την επαναχάραξή τους παρατηρούνται τα τελευταία έτη και στους άλλους τρεις υπό διάσπαση δήμους (Λέσβου, Σάμου, Βελβεντού - Σερβίων). Ενδεικτικά να αναφερθεί ότι σε δημοψήφισμα που πραγματοποίησαν οι κάτοικοι του δήμου Βελβεντού στις 25 Μαρτίου 2014, το 78,3% αποφάσισε να μποϋκοτάρει τις δημοτικές εκλογές, που διεξήχθησαν δύο μήνες αργότερα, ζητώντας να διασπαστεί ο καλλικρατικός δήμος.

Στα πρόθυρα νευρικής κρίσης η ΝΔ στην Κοζάνη

Στα πρόθυρα νευρικής κρίσης βρίσκονται τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας στην Κοζάνη εν όψει της διάσπασης του Δήμου Βελβεντού – Σερβίων, και αυτό γιατί οι τοπικές οργανώσεις καλούνται να υποστηρίξουν την «σκληρή γραμμή» της Πειραιώς κατά του «σπασίματος», την ώρα που αυτό αποτελεί  πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας. Ο υπεύθυνος τύπου της ΝΟΔΕ Κοζάνης εξέφρασε ανοιχτά αντιρρήσεις για τη διάσπαση του Δήμου κάνοντας λόγο για ψηφοθηρική απόφαση, κατηγορώντας όμως έτσι και τον βουλευτή Κοζάνης της Ν.Δ, Γιώργο Κασαπίδη, ο οποίος μιλώντας στο kozan.gr δήλωσε ότι από την αρχή ήταν υπέρ της αναξαρτητοποίησης του Βελβεντού, της Αιάνης και του Άνω Βοϊου και πως η θέση του είναι διαχρονική και σταθερή. 

Στη Λέσβο

Όπως γράφει το Νησί:

Επικεφαλής φορέων μιλούν στο «Νησί», ενώ για το θέμα της διάσπασης; μίλησε απαντώντας σε ερώτηση της συναδέλφισσας Μ. Χατζηγεωργίου για τον «Δημοκράτη», ο βουλευτής Λέσβου της ΝΔ, Χαράλαμπος Αθανασίου, μετά και τις πρόσφατες αντιδράσεις στελεχών της Νέας Δημοκρατίας- και στο πλαίσιο της επίσκεψης του ευρωβουλευτή της ΝΔ, Μανώλη Κεφαλογιάννη.

«Είναι η βούληση των δημοτών»

«Από τη στιγμή που ελήφθη η απόφαση από την κυβέρνηση και καλύπτει τη βούληση του μισού νησιού τουλάχιστον, πρέπει να δούμε όλοι μας πώς θα βοηθήσουμε για το καλό της περιοχής, αλλά και το πώς θα ξεπεραστούν τα όποια προβλήματα προκύψουν» ανέφερε στο «Ν», ο Βαγγέλης Μυρσινιάς πρόεδρος του Επιμελητηρίου. Από την άλλη ο Παρασκευάς Φραντζέσκος, αντιπρόεδρος Β’ του ΔΣ του Επιμελητηρίου ανέφερε ότι πρέπει να γίνει ένας Μητροπολιτικός Δήμος, αυτός της Μυτιλήνης, ότι είναι κατά της διάσπασης, αλλά και ότι η διάσπαση θα φέρει πολύ περισσότερα προβλήματα.

«Βεβαίως και πρέπει να σπάσει, αλλά...»

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Μυτιλήνης, Παναγιώτης Παπαρίσβας υπογράμμισε στο «Ν» ότι «βεβαίως και πρέπει να σπάσει ο Δήμος, αλλά οφείλουν να καθοριστούν πρώτα τα πάντα, να γίνει ο διαχωρισμός των υπηρεσιών». Ο κ. Παπαρίσβας θεωρεί ότι βρίσκόμαστε στην πιο δύσκολη «γραφειοκρατικά» στιγμή για την επίλυση επιμέρους αλλά σημαντικών ρυθμίσεων, αλλά ότι δεν επηρεάζει τον Εμπορικό Σύλλογο η διάσπαση. Από την άλλη πρόσθεσε: «Αν ωφεληθεί η κοινωνία, θα ωφεληθεί και ο Εμπορικός Σύλλογος».

«Πρέπει να γίνει»

Με τον υποψήφιο Περιφερειάρχη, Κώστα Μουτζούρη που βρίσκεται κοντά με τον χώρο της ΝΔ, μίλησε το «Ν» για το θέμα της διάσπασης: «Επειδή έζησα το 2014 αυτό που είχε γίνει τότε και την αγωνία του Δημήτρη Βουνάτσου, αν δεν δω ψηφισμένο το νόμο, δεν μπορώ να πιστέψω τίποτα. Από την άλλη πιστεύω ότι εφόσον οι τοπικές κοινωνίες θέλουν, και αυτό είναι κάτι που συναντώ στη Λέσβο και στη Σάμο, τότε πρέπει να γίνει. Φοβάμαι όμως τον ρουσφετολογικό χαρακτήρα της τροπολογίας, αλλά και ότι γίνεται χωρίς κριτήρια, εφόσον στην Κέρκυρα θα είναι περισσότεροι και καταλήγω να πιστεύω ότι τελικά το όλο θέμα της διάσπασης σχετίζεται με το ποιος πιέζει πιο πολύ».

Ο Χ. Αθανασίου

Εξηγώντας ότι είναι αναρμόδιος να απαντήσει ο κ. Κεφαλογιάννης, ο κ. Αθανασίου πήρε τον λόγο επισημαίνοντας ότι «εξακολουθεί να είναι πάγιο αίτημα και θέση της ΝΔ ότι ο Δήμος Λέσβου πρέπει να σπάσει». Ανέλυσε τις ενστάσεις της ΝΔ, ως προς τους υπόλοιπους δήμους που ενώ είναι μονοεδρικοί θα έχουν περισσότερους δήμους από ό,τι προβλέπεται για τη Λέσβο.

Περαιτέρω ανέφερε ότι είναι προβληματικό που η κυβέρνηση φέρνει την τροπολογία σε ένα άρθρο, και άρα οι βουλευτές καλούνται να το ψηφίσουν ή να το καταψηφίσουν. Παρόλ’ αυτά δήλωσε ότι μπορεί η ΝΔ να διευκολύνει και αντί να καταψηφίσει, να ψηφίσει «παρών», αλλά «την τελική απόφαση την έχει ο πρόεδρος (σ.σ. Κυριάκος Μητσοτάκης).

Μάλιστα ο κ. Αθανασίου τόνισε ότι καταθέτει και ο ίδιος τροπολογία προτείνοντας η Λέσβος να διασπαστεί σε τρεις δήμους.

«Έπρεπε να σπάσει»

«Ότι έπρεπε να σπάσει, έπρεπε. Αλλά με ανησυχεί για το χρόνο που επιλέχθηκε, τι θα γίνει μετά. Θα μπορέσει ο νέος Δήμος της Δυτικής Λέσβου που είναι ανομοιογενής και τεράστιος σε έκταση και δεν διαθέτει τις υποδομές, να σηκώσει το βάρος; Διότι όταν έγινε ενιαίος, υπήρχε η βάση, η Μυτιλήνη. Συμφωνώ με τη διάσπαση, αλλά παραμένω επιφυλακτικός» ανέφερε στο «Ν» ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του Νοσοκομείου Μυτιλήνης, Στρατής Κλεάνθης.

Πληροφορίες από ΑΠΕ_ΜΠΕ, Kozan.gr, stonisi.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)