to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:47 | 07.04.2022

Πολιτική

Ξεκίνησε η εαρινή σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, μεταβαίνει σήμερα Πέμπτη 7 Απριλίου, στις Βρυξέλλες προκειμένου να συμμετάσχει στην εαρινή σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ.


   Κατά την πρώτη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών (09:30 ώρα Βρυξελλών), με τη συμμετοχή επίσης των υπουργών Εξωτερικών της Αυστραλίας, της Δημοκρατίας της Κορέας, της Ιαπωνίας, της Νέας Ζηλανδίας, της Ουκρανίας, της Σουηδίας και της Φινλανδίας, καθώς και του ύπατου εκπροσώπου της, θα εξεταστούν οι επιπτώσεις της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, καθώς και οι εν γένει προσπάθειες αναθεωρητικών δυνάμεων να υπονομεύσουν την διεθνή τάξη πραγμάτων.

   Στη δεύτερη συνεδρίαση, στην οποία θα συμμετάσχουν μόνο οι υπουργοί Εξωτερικών των Νατοϊκών κρατών, θα συζητηθούν η κατάσταση στην Ουκρανία, τα μέτρα στήριξης προς τους εταίρους, καθώς και το μέλλον των σχέσεων ΝΑΤΟ-Ρωσίας.

   Στο περιθώριο της Συνόδου, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, ο Νίκος Δένδιας αναμένεται να συναντηθεί με την Καναδή ομόλογό του, Μέλανι Τζολί (Mélanie Joly).

Ν. Δένδιας: Τη διερεύνηση εγκλημάτων πολέμου στη Μαριούπολη θα ζητήσει η Ελλάδα από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης

Τη διερεύνηση εγκλημάτων πολέμου στη Μαριούπολη θα ζητήσει η Ελλάδα από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, προσερχόμενος στη Σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, που συνεδριάζει σήμερα για δεύτερη ημέρα στις Βρυξέλλες.

Ειδικότερα, ο κ. Δένδιας δήλωσε: «Η Ελλάδα θα ζητήσει από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης να διερευνήσει εγκλήματα πολέμου που διενεργήθηκαν στη Μαριούπολη. Η Ελλάδα έχει ειδικό ενδιαφέρον για τη Μαριούπολη, λόγω της ελληνικής κοινότητας άνω των 100.000 ατόμων εκεί. Πέραν αυτού, θα ζητήσω από τους ομολόγους μου στη Συμμαχία να κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν να βοηθήσουν την Ουκρανία και να προστατεύσουν την Οδησσό, ούτως ώστε η Οδησσός να μην έχει τη μοίρα της Μαριούπολης».

Γ. Στόλτενμπεργκ: Άμεση η ανάγκη για επιπλέον στήριξη στην Ουκρανία  

Το ΝΑΤΟ έχει ευθύνη να προστατεύσει και να υπερασπιστεί όλους τους συμμάχους, «γι' αυτό από την εισβολή στην Ουκρανία έχουμε ενισχύσει την παρουσία στην ανατολική πτέρυγα», ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ προσερχόμενος στην Σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών της Συμμαχίας στις Βρυξέλλες.

«Διαβεβαιώνουμε ότι δεν υπάρχει χώρος για παρανόηση , λάθος υπολογισμούς στη Μόσχα σχετικά με την ετοιμότητά μας να προστατεύσουμε και να υπερασπιστούμε όλους τους συμμάχους», σημείωσε ο κ. Στόλτενμπεργκ. Παράλληλα ανέφερε ότι οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ έχουν παράσχει στήριξη στην Ουκρανία για πολλά χρόνια εκπαιδεύοντας δεκάδες χιλιάδες ουκρανικά στρατεύματα και τώρα παρέχουν εξοπλισμό, ενώ συμπλήρωσε ότι υπάρχει άμεση ανάγκη για επιπλέον στήριξη της Ουκρανίας.

Πέμπτο πακέτο κυρώσεων εις βάρος της Ρωσίας προανήγγειλε ο Μπορέλ

Η ΕΕ ενδέχεται να συμφωνήσει ένα πέμπτο πακέτο κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας, στο οποίο θα περιλαμβάνεται εμπάργκο στις εισαγωγές άνθρακα, ήδη από σήμερα ή αύριο, δήλωσε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ.

"Ίσως σήμερα το απόγευμα ή αύριο, το αργότερο", δήλωσε ο Μπορέλ στους δημοσιογράφους προσερχόμενος στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών των χωρών μελών του ΝΑΤΟ.

Από την πλευρά της η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ επεσήμανε ότι προσκάλεσε τους ομολόγους της των χωρών του ΝΑΤΟ σε ένα άτυπο συνέδριο στο Βερολίνο τον Μάιο προκειμένου να συντονίσουν την απάντησή τους στον πόλεμο στην Ουκρανία.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)