to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Αναβλήθηκε για τον Οκτώβριο η δίκη για τον ξυλοδαρμό του απολυμένου της «Γεωργίου Α.Ε.» - Ειδική πραγματογνωμοσύνη έχει ζητήσει η υπεράσπιση (ενημέρωση)

Τη συνέχιση των απεργιακών τους κινητοποιήσεων μέχρι και σήμερα, Τετάρτη 14 Ιούνη αποφάσισαν οι εργαζόμενοι της επιχείρησης «Κώστας Γεωργίου ΑΕ» στον Αυλώνα καθώς εκδικαζόταν η υπόθεση του ξυλοδαρμού Πακιστανού εργάτη από την εργοδοσία - Αναγνώριση ρατσιστικού κινήτρου έχει ζητήσει η υπεράσπιση του Ασίφ Μαχμούντ που κατέθεσε σήμερα αίτημα για νέα αναβολή προκειμένου να εξεταστεί ο εργαζόμενος από ειδικό πραγματογμώμονα, για το χτύπημα που προκάλεσε το σπάσιμο των δοντιών του


(φωτογραφία αρχείου)

Για τον Οκτώβριο αναβλήθηκε η δίκη για τον ξυλοδαρμό και την εξύβριση του Πακιστανού εργάτη Ασίφ Μαχμούντ από τον εργοδότη της «Γεωργίου Α.Ε.» και τον γιο του. Όπως ανέφερε στο Left.gr ο δικηγόρος του,  Γ. Παπαδής, η πλευρά του εργαζόμενου ζήτησε αναβολή προκειμένου να γίνει η ειδική πραγματογνωμοσύνη που έχει ζητηθεί (εκτός δηλαδή από την ήδη πραγματοποιηθείσα ιατροδικαστική εξέταση) για το χτύπημα που προκάλεσε το σπάσιμο των δοντιών του Ασίφ Μαχμούντ.

Η υπεράσπιση του Α. Μαχμούντ, όπως είχε αναφέρει στο Left.gr ο κ. Παπαδής, είχε ζητγήσει και κατά την πρώτη δικάσιμο αναβολή για σήμερα προκειμένου να προσκομιστούν τόσο η ιατροδικαστική γνωμάτευση για το χτύπημα στη γνάθο που δέχθηκε ο εργάτης όσο και το υλικό από τις κάμερες ασφαλείας του εργοστασίου στον Αυλώνα, ως αποδεικτικό υλικό για τις βιαιοπραγίες σε βάρος του Α. Μαχμούντ.

Και τα δύο αιτήματα είχαν γίνει δεκτά από το δικαστήριο, το οποίο θα εξετάσει επί της ουσίας και το τρίτο αίτημα της υπεράσπισης, να γίνει χρήση του άρθρου 81Α του αντιρατσιστικού νόμου, ώστε η πράξη των εργοδοτών να κριθεί, με βάση τις επιβαρυντικές διατάξεις του άρθρου αυτού, ως πράξη με ρατσιστικό κίνητρο.  

Να σημειωθεί ότι και η εργοδοσία έχει καταθέσει μήνυση κατά του Πακιστανού εργάτη για αντίστοιχα αδικήματα και συναίνεσε στην αναβολή της διαδικασίας ενώ σε ανακοίνωσή της την Πέμπτη 8/6 έκανε λόγο για ανυπόστατες κατηγορίες και τόνιζε ότι κατηγορεί τον εργαζόμενο για τον βαρύ τραυματισμό «μέλους του Δ.Σ.» της εταιρείας. Μάλιστα, η πλευρά της εργοδοσίας επέμενε να συνεχιστεί κανονικά η διαδικασία αλλά, όπως προαναφέραμε, η έδρα «έδωσε» αναβολή για τον προσεχή Οκτώβριο. 

Το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Χημικής Βιομηχανίας Νομού Αττικής, που βρίσκεται από την πρώτη στιγμή στο πλευρό των εργαζομένων, πραγματοποίησε συγκέντρωση στα Δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων. Στη συγκέντρωση συμμετείχε και η ΚΕΕΡΦΑ η οποία συνδιοργανώνει εκδήλωση με την Επιτροπή των εργαζομένων της επιχείρησης, την Πακιστανική Κοινότητα και τον «Συντονισμό ενάντια στα Μνημόνια», την Πέμπτη 15 Ιούνη στις 7μμ στον Αυλώνα για συμπαράσταση στον αγώνα των εργατών.

Οι εργαζόμενοι, στην πλειοψηφία τους μετανάστες από το Πακιστάν, βρίσκονται εδώ και μέρες σε κινητοποιήσεις, καταγγέλοντας τον ξυλοδαρμό του Ασίφ Μαχμούντ από την εργοδοσία και διεκδικώντας την επαναπρόσληψή του, όπως επίσης και ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς και αμοιβής.

Συνάντηση με εκπροσώπους της Πακιστανικής Κοινότητας Ελλάδας και της Ένωσης Μεταναστών Εργατών, καθώς και τον απολυμένο εργάτη της «Γεωργίου ΑΕ», Ασίφ Μαχμούντ, είχαν την περασμένη Πέμπτη 8 Ιουνίου , η υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Έφη Αχτσιόγλου και ο Ειδικός Γραμματέας του ΣΕΠΕ, Νάσος Ηλιόπουλος (διαβάστε αναλυτικά το σχετικό ρεπορτάζ).

Η υπουργός Εργασίας, όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, προέτρεψε τα μέλη της πακιστανικής κοινότητας να καταγγέλλουν άμεσα στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας όλα τα περιστατικά παραβιάσεων στους εργασιακούς χώρους, τονίζοντας πως δεν υπάρχουν εργαζόμενοι και εργαζόμενες δεύτερης κατηγορίας. Τους ενημέρωσε επίσης πως το Υπουργείο θα αναλάβει το αμέσως επόμενο διάστημα τη διεξαγωγή τριμερών διαδικασιών ώστε να προστατευθούν τα δικαιώματα των μεταναστών εργαζομένων. Σύμφωνα με πληροφορίες, η τριμερής συμφιλιωτική συνάντηση (υπουργείο-εργοδοσία της «Γεωργίου Α.Ε.»-επιτροπή των εργαζομένων) για τη συγκεκριμένη υπόθεση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 15 Ιουνίου, στις 12 το μεσημέρι. 

Ο ΤζαΒέντ Ασλάμ, πρόεδρος της Πακιστανικής Κοινότητας Ελλάδας που ήταν παρών στη συνάντηση, δήλωσε στο left.gr την απόλυτη ικανοποήση των εργαζομένων και όλης της κοινότητας για την πρόθεση του υπουργείου να επιβάλει τη «δουλειά με δικαιώματα για όλους» και είχε προαναγγείλει αίτημα από το Εργατικό Κέντρο Αθήνας για τριμερή συμφιλιωτική συνάντηση ώστε να επιτευχθεί τόσο η επαναπρόσληψη του Ασίφ Μαχμούντ όσο και η μη απόλυση ακόμα 3 εργαζομένων, μελών της Σωματειακής Επιτροπής, στους οποίους η εργοδοσία έστειλε εξώδικα την περασμένη Τετάρτη απειλώντας τους ότι αν δεν παρουσιαστούν μέσα στις επόμενες ώρες για δουλειά «η συμπεριφορά τους θα θεωρηθεί ως οικειοθελής αποχώρηση και θα επέλθει η λύση της εργασιακής συμβάσεως». 

Με το συγκεκριμένο εξώδικο ο εργοδότης ισχυρίζεται πως απέχουν «αδικαιολόγητα» από τα καθήκοντά τους «χωρίς να μας έχετε ενημερώσει για την αιτία της αποχής σας». Και αυτό ενώ οι εργαζόμενοι συμμετέχουν στην απεργία που αποφασίζουν στις καθημερινές συνελεύσεις τους και προκηρύσσει το κλαδικό τους σωματείο. Το ΣΕΠΕ, με τη σειρά του, όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας, θα προβεί σε άμεσους και συστηματικούς ελέγχους ώστε να καταπολεμηθούν τα φαινόμενα παραβατικότητας σε βάρος των μεταναστών εργαζομένων και να επιβληθεί η νομιμότητα στους χώρους δουλειάς.

Στο μεταξύ, όπως αναφέρει το 902.gr, η εργοδοσία επιστρατεύει και την απεργοσπασία για να κάμψει την απεργία. Τις τελευταίες μέρες έχει προχωρήσει σε προσλήψεις εργαζομένων, ενώ συνεχίζεται η απεργία. Στόχος της είναι να δημιουργήσει απεργοσπαστικό μηχανισμό κόντρα στον αγώνα των εργαζομένων. Το Σωματείο καταγγέλλει την πρακτική της εργοδοσίας η οποία παραβιάζει ακόμα και την ισχύουσα νομοθεσία. Την πρακτική αυτή κατήγγειλε το σωματείο στην Επιθεώρηση Εργασίας και ζήτησε την παρέμβαση των αρμόδιων υπηρεσιών.

«Όχι στην εργοδοτική τρομοκρατία, όχι στις απολύσεις». Με το σύνθημα αυτό στο πανό της η Πανελλαδική Ένωση Ελαιουργοσαπωνοποιών και Εργατοϋπαλλήλων Χημικής Βιομηχανίας Αττικής, βρίσκεται καθημερινά έξω από το εργοστάσιο που παράγει και εμπορεύεται πλαστικές σακούλες στη βιομηχανική περιοχή του Αυλώνα.

Φωτό αρχείου
 
 
 
 
 
 
 

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)