to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:19 | 29.06.2022

Κοινωνία

Ενοχή του Λιγνάδη για τρεις βιασμούς ανηλίκων πρότεινε ο Εισαγγελέας

Καταπέλτης ο εισαγγελέας για τον πρώην καλλιτεχνικό διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου


Την ενοχή του Δημήτρη Λιγνάδη για βιασμό κατά συρροή σε βάρος τριών ανηλίκων αγοριών κατά τον χρόνο τέλεσης των πράξεων και την αθώωση του για την τέταρτη υπόθεση σεξουαλικής βίας που τον βαρύνει ζήτησε ο εισαγγελέας Έδρας του ΜΟΔ Κωνσταντίνος Κούντριας.

Σύμφωνα με τον εισαγγελέα ο Δημήτρης Λιγνάδης είναι ένοχος για τον βιασμό του Αλί, του πρώτου μηνυτή. Ένοχος για τον βιασμό του Σ., του δεύτερου μηνυτή. Ένοχος για τον βιασμό του Π., του τρίτου μηνυτή. Αθώος για τον τέταρτο βιασμό του Μ., ο οποίος δεν εμφανίστηκε στο δικαστήριο.

Η υπερασπιστική γραμμή του Αλέξη Κούγια και του κατηγορουμένου περί δήθεν πολιτικής δίωξης και σκευωρίας δεν έπεισαν τον εισαγγελικό λειτουργό ο οποίος πρότεινε την ενοχή του κατά το σκέλος του κατηγορητηρίου που αφορά στους τρεις ανήλικους.

Να σημειωθεί ότι ο Δημήτρης Λιγνάδης κατά την απολογία του ισχυρίστηκε ότι η διώξή του είναι πολιτική για να πληγεί η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και ότι μπήκε στο στόχαστρο της αριστεράς επειδή κατήργησε, όπως είπε, τον μεταμοντερνισμό στην Τέχνη.

Ο κατηγορούμενος παραδέχθηκε ότι γνώριζε τους μηνυτές του προχώρησε ο Δημήτρης Λιγνάδης κατά τη σημερινή απολογία του ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου, ωστόσο αρνήθηκε τις κατηγορίες σε βάρος του για τέσσερις βιασμούς.

Τι είπε ο εισαγγελέας για να αιτιολογήσει την πρόταση ενοχής που έκανε

Ο εισαγγελέας τόνισε πως η επιλογή του τέταρτου καταγγέλλοντα να μην εμφανιστεί στο δικαστήριο, αλλά και το γεγονός ότι δήλωσε ψεύτικη διεύθυνση δημιουργούν σοβαρές αμφιβολίες για την αξιοπιστία των ισχυρισμών του. «Και οι αμφιβολίες λειτουργούν υπέρ του κατηγορούμενου» τόνισε.

Όπως ανέφερε ο εισαγγελικός λειτουργός «αποδείχθηκαν οι πράξεις που καταγγέλλουν οι τρείς ανήλικοι, αποδείχθηκε ότι είχε γνωριστεί διά ζώσης με το θύμα που αρνείται ο κατηγορούμενος ότι γνωρίζει, αποδείχθηκε το ταξίδι στην Επίδαυρο που αρνείται ο κ. Λιγνάδης».

Στην αγόρευσή του, ο εισαγγελέας απάντησε σε όλα τα θέματα που τέθηκαν εξ αρχής από την υπεράσπιση, βάζοντας πρώτο στη λίστα του το ζήτημα περί της «αξιοπιστίας και των προσωπικοτήτων» των μηνυτών.

«Τα θύματα του βιασμού δεν έχουν φύλο, καταγωγή και στάτους κοινωνικό. Η αξιοπιστία δεν συναρτάται από την ηλικία και την επαγγελματική δραστηριότητα του μηνυτή. Θύμα βιασμού μπορεί να είναι οποιοσδήποτε, άντρας ή γυναίκα, και ότι ο κατηγορούμενος ήταν αναγνωρίσιμος δεν αναιρεί τη διάπραξη των εγκλημάτων και μάλιστα σε βάρος ανηλίκων. Τα συγκεκριμένα θύματα, λόγω και της ανηλικότητας τους, της καταγωγής και της οικογενειακής τους κατάστασης, ήταν ο εύκολος στόχος τού κατηγορούμενου, καθώς διασφάλιζε τη σιγουριά της εχεμύθειας, ότι δεν θα αποκάλυπταν τι συνέβη» είπε ο κ. Κούντριας αναφερόμενος ακολούθως σε κατάθεση μάρτυρα υπεράσπισης που είπε ότι ο Λιγνάδης «είχε ακτινοβολία και δεν θα χρειαζόταν βία για τη σεξουαλική του ζωή».

Ο εισαγγελικός λειτουργός απάντησε στη θέση αυτή λέγοντάς πως «δεν είναι θέμα ακτινοβολίας αλλά θέμα ψυχολογίας ο τρόπος που ο κάθε άνθρωπος ικανοποιεί τις ερωτικές του ανάγκες».

Απάντηση έδωσε επίσης ο εισαγγελέας και στην αναφορά του Δημήτρη Λιγνάδη, κατά την απολογία του, σε ένα από τα θύματα που δεν θυμόταν την ακριβή ημερομηνία του καταγγελλόμενου βιασμού. Ο καλλιτέχνης είχε πει πως του προκαλεί εντύπωση ότι το φερόμενο θύμα δεν θυμάται πότε έγινε «το πιο σημαντικό πράγμα που του συνέβη» και ο εισαγγελέας δεν το άφησε σήμερα ασχολίαστο: «Η εισαγγελική έδρα αναρωτιέται αν ήταν πράγματι ο βιασμός ήταν "το πιο σημαντικό πράγμα". Μάλλον το πιο σημαντικό τραύμα πρέπει να ήταν».

Απαντώντας στις αιτιάσεις της υπεράσπισης που αναρωτιέται γιατί οι μηνυτές προσέφυγαν μετά από τόσα χρόνια, μετά το 2011 και το 2015 που φέρεται να έγιναν οι τρεις βιασμοί, ο εισαγγελικός λειτουργός είπε «Γιατί τώρα ένιωσαν άνετα να το πουν».

Κατά τον εισαγγελέα ο κοινός παρονομαστής στις τρεις υποθέσεις για τις οποίες ζήτησε ενοχή, ήταν «ο δόλος του κατηγορούμενου να ικανοποιήσει την σεξουαλική του ορμή ακόμη και με την χρήση βίας», με μεθοδολογία που επιβεβαιώθηκε, όπως τόνισε, «έχτιζε σχέσεις εμπιστοσύνης και καλλιεργούσε την αίσθηση ότι θα βοηθούσε τα θύματα επαγγελματικά».

Από την άλλη, σύμφωνα με τον εισαγγελέα, κοινός παρονομαστής, κοινό χαρακτηριστικό των θυμάτων ήταν «η ανηλικότητα και η ευαλωτότητά τους». Μάλιστα, τόνισε πως δεν προσήλθε στο δικαστήριο να καταθέσει κανένας από τις οικογένειες των τριών θυμάτων «και αυτό κατά την κρίση μου, κάτι λέει».

Αναφερόμενος στους ισχυρισμούς του Δημήτρη Λιγνάδη περί σκευωρίας που εξυφάνθηκε για να πληγεί ο ίδιος και η κυβέρνηση, ο εισαγγελέας εκτίμησε πως αν ήθελαν να πλήξουν επαγγελματικά τον κατηγορούμενο θα έβρισκαν τρόπους που θα αφορούσαν την άσκηση της διοίκησης στο Εθνικό Θέατρο. «Δεν προκύπτει τέτοια κόντρα με το ΣΕΗ που να οδηγήσει στις κατηγορίες που αντιμετωπίζει εδώ» είπε και συμπλήρωσε πως «δεν προέκυψε οργανωμένο σχέδιο για να στραφούν κατά της υπουργού Πολιτισμού η οποία ουδέποτε έκανε αναφορά σε σκευωρία». Ο κατηγορούμενος σύμφωνα με τον εισαγγελέα, δεν έδωσε πειστικές απαντήσεις που να στηρίξουν όσα ισχυρίζεται.

Με πληροφορίες από: Αυγή

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)