to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:04 | 17.07.2020

Αλ.Π.

Κοινωνία

Σήμερα, φευ, 850 εργαζόμενοι της Ελευθεροτυπίας θα έπαιρναν πίσω ένα μέρος από τους κόπους τους

Σήμερα, 17 Ιουλίου 2020, 850 εργαζόμενοι της Ελευθεροτυπίας θα έπαιρναν πίσω κομμάτι από τους κόπους τους, καθώς θα γινόταν η διανομή μέρους του αντιτίμου από την πώληση του κτιρίου της ιστορικής εφημερίδας. Αλλά η Alpha Bank και η Πειραιώς μπλόκαραν με ανακοπές τη διανομή, στέλνοντας στα σκουπίδια κάθε ελπίδα των εργαζομένων.


Η σημερινή μέρα, 17η Ιουλίου 2020, θα ήταν η μέρα που 850 εργαζόμενοι της «Ελευθεροτυπίας» θα μπορούσαν να νιώσουν έστω και λίγο δικαιωμένοι: ένα κομμάτι, το 65%, από τα 10 εκατομμύρια που απέδωσε η πώληση του κτιρίου της ιστορικής εφημερίδας θα μοιραζόταν σε όλους τους εργαζόμενους. 850 άνθρωποι θα έπαιρναν ένα μέρος, το ένα τέταρτο, από τους δεδουλευμένους μισθούς και τις αποζημιώσεις που δικαιούνταν.

Θα απέδιδαν, έτσι, έστω και λίγο, οι πολύχρονοι και ψυχοφθόροι δικαστικοί αγώνες που έδωσαν με τη βοήθεια των δικηγόρων τους. Θα έκλειναν, με τα χρήματα που θα έπαιρναν, «τρύπες» στα οικονομικά τους, θα ξοφλούσαν δανεικά, θα έδιναν πίσω σε όσους τους στήριξαν στα δύσκολα ένα κομμάτι από τα χρωστούμενα.

Αλλά δεν έγινε έτσι.

Και δεν έγινε, γιατί δυο τράπεζες, η Alpha Bank και η Πειραιώς (όπου, τι ειρωνεία, είναι κατατεθειμένο το αντίτιμο της πώλησης του κτιρίου!) αποφάσισαν να προχωρήσουν σε «ανακοπές» και μπλόκαραν επ'αόριστον τη διανομή των χρωστούμενων στους εργαζομένους. Με μια επίδειξη τεχνοκρατικού κυνισμού αλλά και δύναμης, οι δύο τράπεζες γκρέμισαν προσδοκίες 850 ανθρώπων, κι ας είναι έωλες νομικά οι διεκδικήσεις τους, αφού ο νόμος δίνει σαφές προβάδισμα στους εργαζόμενους στη διανομή των χρημάτων από την πώληση περιουσιακών στοιχείων.

Από τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας των πρώην εργαζομένων μπροστά στα κεντρικά γραφεία της Alpha Bank στις 7 Ιουλίου

Tι κι αν οι πρώην εργαζόμενοι, όλων των ειδικοτήτων (κάποιοι δεν μπόρεσαν ποτέ να ξαναβρούν δουλειά, κάποιοι άλλαξαν επάγγελμα, κάποιοι απεβίωσαν) έκαναν ότι μπορούσαν για να γνωστοποιηθεί το θέμα, ακόμα και με μια «έκδοση-διαμαρτυρία»; Τι κι αν τοποθετήθηκαν για το ζήτημα όλες οι δημοσιογραφικές ενώσεις; Τι κι αν και τα πολιτικά κόμματα πήραν σαφή θέση υπέρ των εργαζομένων; Τι κι αν κόμα και η κυβέρνηση εξέφρασε την συμπάθειά της και ζήτησε «πνεύμα κατανόησης»;

Οι δύο τράπεζες, η Alpha και η Πειραιώς, από τις συστημικές, αυτές που ανακεφαλαιοποιήθηκαν με χρήματα του ελληνικού λαού, επιμένουν στην απόφασή τους, στέλνοντας στις ελληνικές καλένδες τη δικαίωση των εργαζομένων.

Η δικηγόρος πολλών πρώην εργαζομένων της Ελευθεροτυπίας, Δημ. Παπουτσάκη, εξηγεί την υπόθεση

Και η Alpha Bank... καλύτερη τράπεζα με «κοινωνική υπευθυνότητα»

Στο κάτω κάτω, ποιος θα το θυμάται; Η μια εκ των δύο, η Alpha Bank, μπορεί να περηφανεύεται πως, λίγες μόλις μέρες πριν, αναδείχθηκε «καλύτερη Τράπεζα στην Ελλάδα» για το 2020 για την προσαρμοστικότητα, την ισχυρή κεφαλαιακή θέση καθώς και την «κοινωνική υπευθυνότητα» που επέδειξε η Τράπεζα κατά την πρόσφατη κρίση που προκάλεσε η πανδημία...

Η υπόθεση των εργαζομένων, δημοσιογράφων, γραφιστών, τυπογράφων, τεχνικών, κλητήρων και πόσων άλλων ειδικοτήτων, της Ελευθεροτυπίας, έχει κερδίσει ήδη τη θέση της στο μεγάλο βιβλίο με τις ιστορίες τραπεζικής αναλγησίας στην Ελλάδα. Μία από τις χιλιάδες.

Ο τελευταίος λόγος στον Ντίμη Πετρίδη, έναν από τους 850, και το σημερινό του κείμενο:

Εγώ, η «Ελευθεροτυπία» και οι «πεινασμένες» τράπεζες

  

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)