to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

7:31 | 02.07.2019

Διεθνή

Σήμερα η έκδοση απόφασης του δικαστηρίου για την πλοίαρχο του Sea-Watch

Το δικαστήριο της πόλης της Σικελίας Αγκριτζέντο ανέβαλε για σήμερα την έκδοση απόφασης για την πιθανή σύλληψη της πλοιάρχου του γερμανικού σκάφους διάσωσης Sea-Watch Κάρολα Ράκετε, εν μέσω εντάσεων μεταξύ Ρώμης και Βερολίνου για την τύχη της Γερμανίδας πλοιάρχου.


Η αναβολή έκδοσης της απόφασης σημαίνει ότι η 31χρονη θα παραμείνει σε κατ’οίκον περιορισμό τουλάχιστον μέχρι σήμερα Τρίτη, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος της Sea-Watch Ρούμπεν Νοέγκεμπαουερ στο γερμανικό πρακτορείο dpa. Ο δικηγόρος της Ράκετε Λεονάρντο Μαρίνο επιβεβαίωσε στο dpa την αναβολή έκδοσης απόφασης.

Η χθεσινή ακροαματική διαδικασία στο Αγκριτζέντο αποσκοπούσε να αποφασίσει το δικαστήριο για το αν θα συνέχιζε την επιβολή του κατ’οίκον περιορισμό της καθώς η έρευνα για την υπόθεση συνεχίζεται.

Η Καρόλα Ρακέτε, η 31 χρονη πλοίαρχος του γερμανικού σκάφους διάσωσης Sea-Watch 3 κατηγορείται για ενθάρρυνση της παράνομης μετανάστευσης και για αντίσταση κατά της αρχής επειδή δεν σταμάτησε το σκάφος κατόπιν εντολής των ιταλικών αρχών, αλλά αποφάσισε να προσεγγίσει το λιμάνι της Λαμπεντούζα και να αποβιβάσει εκεί τους 42 μετανάστες που βρίσκονταν στο σκάφος.

Η ίδια δήλωσε «ξέρω τι διακινδυνεύω, αλλά οι 42 επιζώντες που έχω στο σκάφος είναι εξαντλημένοι και πρέπει να τους οδηγήσω κάπου με ασφάλεια».

Η Ρακέτε διέσωσε 53 μετανάστες που επέβαιναν σε ένα φουσκωτό το οποίο έπλεε ανοιχτά των ακτών της Λιβύης στις 12 Ιουνίου. και για δύο εβδομάδες παρέμενε μεσοπέλαγα παρακαλώντας να επιτραπεί στο σκάφος να ελλιμενιστεί. Παρά τον κίνδυνο για την υγεία των 53 μεταναστών, οι ιταλικές αρχές δέχτηκαν μόνο 13 μετανάστες, αλλά είχαν αρνηθεί την είσοδο στους υπόλοιπους. 

Αν καταδιστεί η Ρακέτε αντιμετωπίζει έως και 10ετή φυλάκιση αν καταδικαστεί. Το γερμανικό ΥΠΕΞ ζήτησε την απελευθέρωση της Ρακέτε «κατά την άποψή μας, μια δικαστική διαδικασία δεν μπορεί να καταλήξει παρά στην απελευθέρωση της Καρόλα Ρακέτε», ανέφερε ο Μάας σε μήνυμά του στο Twitter. «Αντιτασσόμαστε στην ποινικοποίηση των θαλάσσιων διασώσεων», πρόσθεσε.

Η Ρακέτε έχει αναχθεί σε ηρωίδα της αριστεράς στην Ιταλία επειδή εναντιώθηκε στην πολιτική των "κλειστών λιμανιών" του ακροδεξιού Σαλβίνι.

Αλλά έχει δεχτεί επικρίσεις από κάποιους επειδή εμβόλισε το ταχύπλοο της αστυνομίας που επιχειρούσε να την σταματήσει.

Η γερμανική μκο Sea-Watch κατηγορεί την ιταλική αστυνομία ότι προκάλεσε το συμβάν στο λιμάνι εισερχόμενο μεταξύ του σωστικού πλοίου και της αποβάθρας.

"Η πλοίαρχος Ρακέτε έκανε όλους τους ελιγμούς πολύ αργά, χωρίς να υπάρχει διάθεση για αντιπαράθεση ώστε να δώσει στο ταχύπλοο της GdF (οικονομική αστυνομία) πολύ χρόνο για να απομακρυνθεί από την θέση του μεταξύ του Sea-Watch 3 και της αποβάθρας", αναφέρει στην ανακοίνωσή της.

"Προφανώς το πλήρωμα του ταχύπλοου της GdF αποφάσισε να συνεχίσει να παρεμποδίζει και επιχείρησε να εμποδίσει το πολύ μεγαλύτερο και πιο αργοκίνητο πλοίο που προσπαθούσε να δέσει".

Η ανακοίνωση προσθέτει εξάλλου ότι η αστυνομία "προφανώς δεν υπολόγισε σωστά την κατάλληλη στιγμή για να απομακρυνθεί" και επιμένει ότι τα δύο πλοία "ίσα που ακούμπησαν το ένα το άλλο".

Ο Σαλβίνι, ο οποίος χαιρέτισε την σύλληψη της Ρακέτε, περιέγραψε το συμβάν ως μια "πράξη πολέμου".

Ένοντες αντιδράσεις στη Γερμανία

Έντονες αντιδράσεις στον πολιτικό κόσμο της Γερμανίας έχει προκαλέσει η σύλληψη της γερμανίδας πλοιάρχου του πλοίου Sea Watch 3, το οποίο πριν από λίγες ημέρες, παρά την απαγόρευση των ιταλικών αρχών, ελλιμενίστηκε στην Λαμπεντούζα με 42 διασωθέντες στην θάλασσα πρόσφυγες.

«Μπορεί να υπάρχουν ιταλικοί κανόνες σχετικά με το πότε μπορεί ένα πλοίο να πλησιάσει ένα λιμάνι. Μόνο που η Ιταλία δεν είναι οποιοδήποτε κράτος. Η Ιταλία είναι στο κέντρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι ιδρυτικό μέλος της. Και γι' αυτό μπορούμε να περιμένουμε από μια χώρα όπως η Ιταλία ότι θα συμπεριφερθεί διαφορετικά», δήλωσε ο Ομοσπονδιακός Πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ σε συνέντευξή του στο δεύτερο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ZDF και τόνισε ότι «όποιος σώζει ανθρώπους, δεν μπορεί να θεωρείται εγκληματίας».

Από την πλευρά της κυβέρνησης, ο υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ δήλωσε ότι το Βερολίνο πιέζει για ευρωπαϊκή λύση στο θέμα των διασωθέντων στη Μεσόγειο, υπογραμμίζοντας ότι αυτό πρέπει να γίνει άμεσα και ότι τόσο για την γερμανική κυβέρνηση όσο και για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι σημαντικό η αλληλεγγύη να επιδεικνύεται από την ευρύτερη δυνατή συμμαχία ευρωπαϊκών κρατών.

Ο υπουργός Αναπτυξιακής Βοήθειας και Εξωτερικών Σχέσεων Γκερντ Μιούλερ δήλωσε ότι αναμένει άμεση αντίδραση από την ΕΕ και σε ό,τι αφορά την πλοίαρχο του σκάφους Καρόλα Ρακέτε, τόνισε ότι ενήργησε σε κατάσταση απόλυτης έκτακτης ανάγκης γι' αυτό και πρέπει να αφεθεί άμεσα ελεύθερη.

Με ιδιαίτερα σκληρή γλώσσα αναφέρθηκε στον ιταλό υπουργό Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι ο ευρωπαίος Επίτροπος Γκίντερ Έτινγκερ: «Δεν πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό, αλλά για την ανάγκη να βρούμε επιτέλους μια κοινή ευρωπαϊκή λύση για τους πρόσφυγες. Οι αξιολογήσεις του Σαλβίνι μου είναι αδιάφορες. Ως ευρωπαίος πολίτης έχω απόλυτη κατανόηση γι' αυτή τη γυναίκα, η οποία θεωρώ ότι συμπεριφέρθηκε γενναία. Και έχω εμπιστοσύνη στην ιταλική Δικαιοσύνη», δήλωσε.

«Το πραγματικό σκάνδαλο είναι οι πνιγμοί στην Μεσόγειο, οι νόμιμες οδοί μετανάστευσης που απουσιάζουν και ο ελλιπής μηχανισμός κατανομής προσφύγων στην Ευρώπη», δήλωσε ο συμπρόεδρος των Πρασίνων Ρόμπερτ Χάμπεκ.

Στο μεταξύ έπειτα από πρωτοβουλία γερμανών τηλεπαρουσιαστών, έχουν συγκεντρωθεί περισσότερες από 770.000 ευρώ για το έργο της ΜΚΟ «Sea Watch» στην οποία ανήκει το πλοίο, ενώ σε ιταλική σελίδα στο Facebook έχουν συγκεντρωθεί περίπου 400.000 ευρώ για τα πιθανά δικαστικά έξοδα της πλοιάρχου στην Ιταλία.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

tags: Sea Watch 3

2023 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)