to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:57 | 10.06.2023

Κοινωνία

«Μια φορά και έναν καιρό, ένα πολύχρωμο παραμύθι»: Χιλιάδες κόσμου στο Athens Pride 2023 (φωτ.-βίντεο)

«Μια φορά και έναν καιρό, ένα πολύχρωμο παραμύθι» το κεντρικό σύνθημα του Athens Pride - Η πολύχρωμη παρέλαση στο κέντρο της Αθήνας, που κατέληξε στην πλατεία Κοτζιά για το μεγάλο πάρτι-συναυλία ήταν μαζική προβάλλοντας τα αιτήματα της κοινότητας για συμπερίληψη


φωτ. ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ / EUROKINISSI

Πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Κοτζιά η κεντρική εκδήλωση του Athens Pride 2023, της μεγάλης γιορτής για τη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα, με τη συμμετοχή πολλών και σημαντικών καλλιτεχνών που ενώνουν τη φωνή τους υπέρ της πλήρους αναγνώρισης των δικαιωμάτων της.

Η πολύχρωμη παρέλαση στο κέντρο της Αθήνας, που κατέληξε στην πλατεία Κοτζιά για το μεγάλο πάρτι-συναυλία ήταν αρκετά μαζική προβάλλοντας τα αιτήματα της κοινότητας για συμπερίληψη και μη ξεχνώντας τον πολιτικό χαρακτήρα του Pride φώναξε και για τον Ζακ Κωστόπουλο και για τα θύματα της έμφυλης βίας και για άλλες διακρίσεις από το κράτος.

Στιγμές του Pride με τον φακό του Άγγελου Καλοδούκα για το left.gr

Ο Αλέξης Τσίπρας στο Athens Pride

Πολλές και ανθρώπινες στιγμές είχε η παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στο Pride, τις οποίες δημοσίευσε ο ίδιος στους λογαριασμούς του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Στιγμές από την παρέλαση και τις εκδηλώσεις

φωτ. ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ / EUROKINISSI

Προσωρινή διακοπή της παρέλασης μετά από παρέμβαση αναρχικών

Ένταση επικράτησε κατά τη διάρκεια της παρέλασης του Athens Pride 2023 στο κέντρο της Αθήνας, όταν ομάδα αναρχικών πραγματοποίησε παρέμβαση, με αποτέλεσμα να διακοπεί προσωρινά το pride.

Συγκεκριμένα, περίπου 40 άτομα διέκοψαν το pride τη στιγμή που η παρέλαση βρισκόταν επί της Πανεπιστήμιου, πραγματοποιώντας παρέμβαση για τον απεργό πείνας Γιάννη Μιχαηλίδη, ζητώντας την άμεση αποφυλάκισή του.

Να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, οι διοργανωτές ανακοίνωσαν ότι "φασιστικές ομάδες επιτέθηκαν στην πορεία", τονίζοντας ότι δεν υπήρξε κάποιος τραυματισμός και όλοι είναι καλά.

Ωσόσο δεν ήταν λίγοι διαδηλωτές που κινήθηκαν σε εντελώς διαφορετική λογική, εκφτάστηκαν επίσης αλληλέγγυα για τον Γιάννη Μιχαηλίδη και κράτησαν αποστάσεις από την φοβική στάση μερίδας της διοργάνωσης.

Το φετινό πρόγραμμα

Στη σκηνή της μεγάλης γιορτής του φετινού Athens Pride, μεταξύ άλλων, έδωσαν το "παρών" η Ελένη Τσαλιγοπούλου, ο Σπύρος Γραμμένος, η Μπέσσυ Αργυράκη και η Χρύσα Κατσαρίνη. Στην παρουσίαση του event ο Γιώργος Καπουτζίδης.

Τα περίπτερα στον χώρο έχουν ανοίξει ήδη από τις 12 το μεσημέρι, πραγματοποιήθηκαν οι πρώτες ομιλίες και χαιρετισμοί φορέων και οργανώσεων. Ο κόσμος άρχισε να παίρνει «θέσεις» για τη μεγάλη πορεία στις 6 μ.μ., υπό τους ήχους των εμφανίσεων του Pre Event.

Στο φετινό Athens Pride, το κεντρικό σύνθημα στέλνει το μήνυμα ότι όλα τα μέλη της κοινότητας θα πρέπει να έχουν το δικαίωμα να αφηγούνται ότι «μια φορά κι έναν καιρό, διεκδίκησα και πέτυχα».

Η ανακοίνωση για το Φεστιβάλ Υπερηφάνειας αναφέρει πως το συγκεκριμένο παραμύθι διαβάζεται μέσα σε κλειστές ντουλάπες, γράφεται σε κρυμμένα ημερολόγια και εκμυστηρεύεται στο πουθενά.

Διαβάστε επίσης:

«Πώς θα χτίσουμε μια δίκαιη κοινωνία με ισότητα και χωρίς εξαιρέσεις»: Μήνυμα του Αλ. Τσίπρα με αφορμή το Athens Pride

Η ΕΕΔΑ δηλώνει παρόν στις διεκδικήσεις της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας – Athens Pride 2023

«Όλα για όλ@»: Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για το φετινό Athens Pride - «Διεκδικούμε και πετυχαίνουμε» την πλήρη ισονομία

Γιατί «εκτοπίστηκε» στην πλατεία Κοτζιά η φετινή διοργάνωση

Υπενθυμίζεται ότι για πολλά χρόνια το Athens Pride λάμβανε χώρα στην πλατεία Κλαυθμώνος, στη στάση Πανεπιστήμιο του μετρό. Έπειτα από τη λήξη μίας δεδαλώδους γραφειοκρατικής περιπέτειας και χορήγηση σχετικών εγκρίσεων, το 2017 η γιορτή υπερηφάνιας, σε μια κίνηση υψηλού συμβολισμού, όπως αξιολογήθηκε από το κίνημα, μεταφέρθηκε στην κεντρική πλατεία της πολής, το Σύνταγμα.

Φέτος όμως, παρουσία του περιπτέρου της Νέας Δημοκρατίας στην πλατεία Συντάγματος "εκτόπισε" το Athens Pride 2023 με αποτέλεσμα η τοποθεσία της κεντρικής εκδήλωσης με την οποία κορυφώνονται οι εορτασμοί του φετινού φεστιβάλ Υπερηφάνειας να μεταφέρεται εκτάκτως στην πλατεία Κοτζιά.

Η συγκεκριμένη αλλαγή ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με τους χρήστες να αναφέρουν πως ακόμα και η τοποθεσία που λαμβάνει χώρα το φεστιβάλ Υπερηφάνειας κρύβει συμβολισμούς και μία τέτοια αλλαγή, ιδιαίτερα λόγω εκλογικού περιπτέρου, στερεί από την κοινότητα τους συμβολισμούς αυτούς και περιορίζει τη δυναμική του μηνύματος ορατότητας.

• Διαβάστε επίσης: Επίθεση των ΜΑΤ με χημικά μέσα στο ΑΠΘ - Διέλυσαν το αυτοοργανωμένο Pride (βίντεο)

Σε ανακοίνωση που εξέδωσαν οι υπεύθυνοι του φεστιβάλ, αναφέρουν πως η σύγχυση που δημιουργείται οφείλεται στο εκλογικό περίπτερο της Νέας Δημοκρατίας που είναι στημένο στην πλατεία Συντάγματος και ως εκ τούτου καθιστά αδύνατη τη διεξαγωγή της κεντρικής εκδήλωσης του Σαββάτου (10/06).

"Για λόγους ασφάλειας, παραγωγής, χωροταξικά θέματα, καθώς και πολιτικής ουδετερότητας του θεσμού του Athens Pride πήραμε την απόφαση να μην ακυρωθεί το Athens Pride 2023, αλλά αντ’ αυτού να μετακινηθεί στη πλατεία Κοτζιά και να πραγματοποιηθεί κανονικά.

Τα περίπτερα και η σκηνή θα λειτουργούν κανονικά στη πλατεία Κοτζιά και η πολύχρωμη πορεία μας θα κατακλύσει τους δρόμους της Αθήνας ξεκινώντας από εκεί, θα περάσει μπροστά από τη Βουλή και θα καταλήξει και πάλι στη Πλατεία Κοτζιά, όπου η βραδιά θα κλείσει με τη συναυλία και το ανοιχτό πάρτι στη πλατεία" καταλήγει η ανακοίνωση.

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις το Σάββατο στο κέντρο

Λόγω διεξαγωγής εκδηλώσεων στο πλαίσιο του Athens Pride 2023 το Σάββατο 10-6-2023, θα πραγματοποιηθεί προσωρινή και σταδιακή απαγόρευση κυκλοφορίας των οχημάτων, καθώς και απαγόρευση της στάσης και στάθμευσης αυτών από 17.00΄ ώρα έως πέρατος των εκδηλώσεων στην οδό Αθηνάς, στο τμήμα αυτής από την οδό Σοφοκλέους έως την πλατεία Ομονοίας, περιοχή Δήμου Αθηναίων.

Η ΕΛΑΣ απευθύνει έκκληση στους οδηγούς , για την καλύτερη εξυπηρέτησή τους και αποφυγή πρόσθετων κυκλοφοριακών προβλημάτων να αποφύγουν τη διέλευση των οχημάτων τους στις ανωτέρω οδούς κατά το αναφερόμενο χρονικό διάστημα και να ακολουθούν τα σήματα και τις υποδείξεις των ρυθμιστών τροχονόμων.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)