to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Σημαντική αύξηση της αποψίλωσης του τροπικού δάσους του Αμαζονίου

Ο ρυθμός καταστροφής του μεγαλύτερου τροπικού δάσους του πλανήτη αυξήθηκε κατά 29 τοις εκατό το περασμένο έτος, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η κυβέρνηση της Βραζιλίας.


Δορυφορικές εικόνες έδειξαν ότι το 2013 χάθηκαν περίπου 6.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα δάσους, αριθμός μεγαλύτερος κατά 29 τοις εκατό σε σχέση με το προηγούμενο έτος, γεγονός που αντικατοπτρίζει την αναστροφή της πτωτικής τάσης που είχε παρατηρηθεί από το 2009. Η μεγαλύτερη αύξηση σημειώθηκε στις επαρχίες Παρά και Μάτο Γκρόσο.

Παρά την αυξημένη αποψίλωση, η έκθεση αναφέρει πως πρόκειται για το δεύτερο χαμηλότερο ετήσιο ποσοστό από το 2004, όταν και η κυβέρνηση άρχισε να καταγράφει τα δεδομένα. Τη χρονιά εκείνη είχαν χαθεί 30.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα τροπικού δάσους.

Τα τελευταία 50 χρόνια εκτιμάται πως το 17 τοις εκατό του τροπικού δάσους του Αμαζονίου έχει αποψιλωθεί, κυρίως για λόγους εκτροφής ζώων. Οι αριθμοί αυτοί προκαλούν μεγάλη ανησυχία στην επιστημονική και οικολογική κοινότητα, καθώς ο Αμαζόνιος φιλοξενεί περίπου ένα στα τέσσερα χερσαία είδη οργανισμών, ενώ αποτελεί επίσης σημαντικό παράγοντα  σταθεροποίησης του κλίματος του πλανήτη.

Άλλοι παράγοντες που οδηγούν στην αύξηση της αποψίλωσης είναι η παράνομη υλοτομία και η επέκταση δημοσίων εκτάσεων κοντά σε μεγάλα έργα υποδομής, όπως οδικά δίκτυα και υδροηλεκτρικά φράγματα, σύμφωνα με την περιβαλλοντική οργάνωση WWF.

Ο περιορισμός της αποψίλωσης των δασών σε παγκόσμιο επίπεδο αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, καθώς η αποψίλωση των δασών ευθύνεται για το 15 τοις εκατό του συνόλου των ετήσιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Παγκοσμίως τα δάση εμφανίζουν απώλειες 150.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων κάθε χρόνο, σύμφωνα με στοιχεία της WWF.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)