to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:09 | 16.09.2016

Οικονομία

«Σημαντικές επιχειρηματικές προοπτικές συνεργασίας με το Αζερμπαϊτζάν» διαπίστωσε ο Δ. Μάρδας

Ειδικά για το Αζερμπαϊτζάν ο Δημήτρης Μάρδας σημείωσε: «Η χώρα αυτή μας στέλνει φυσικό αέριο και εμείς μπορούμε να τους στείλουμε ό,τι προϊόντα θέλουμε. Η πρώτη αποστολή προς αυτή τη χώρα θα γίνει στο τέλος του μήνα για την οποία έχει εκδηλωθεί και υπάρχει ενδιαφέρον από μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων».


«Το υπουργείο Εξωτερικών δίνει μεγάλη έμφαση στην εξωστρέφεια των ελληνικών επιχειρήσεων και η χώρα μας βελτιώνεται σε αυτόν τον τομέα», δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τις Διεθνείς Οικονομικές Σχέσεις, Δημήτρης Μάρδας σε χθεσινή εκδήλωση του ΤΕΕ με τίτλο «Η ελληνοαζέρικη συνεργασία στους τομείς που παρουσιάζουν προοπτικές για τους Έλληνες Μηχανικούς και τις Ελληνικές Τεχνικές Εταιρίες». Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην ανάγκη ολοκλήρωσης της ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ και της συμφωνίας με τη SOCAR, ως προϋπόθεση ανάκτησης της διεθνούς αξιοπιστίας της χώρας για τη διευκόλυνση του ελληνικού επιχειρείν.

Ειδικότερα, όπως σημείωσε ο κ. Μάρδας, το υπουργείο βελτιώνει, μεταξύ άλλων, την υποστήριξη των ελληνικών επιχειρήσεων στο άνοιγμά τους στις διεθνείς αγορές, καθώς το 2016 θα έχουν πραγματοποιηθεί 16 εμπορικές αποστολές ενώ για το 2017 προγραμματίζονται περίπου 23-24 αντίστοιχες επιχειρηματικές αποστολές σε χώρες-αγορές του εξωτερικού. Ανέφερε δε, παραδείγματα εξωστρέφειας με αναφορές στις περιπτώσεις της Κίνας, της Βόρειας Αφρικής, της Τυνησίας, της Αιγύπτου κ.ά.

Παράλληλα, επεσήμανε πως τα οικοδομικά υλικά, τα φαρμακευτικά είδη και οι εναλλακτικές μορφές ενέργειας, κατέχουν τα πρωτεία από άποψη αξίας ανάμεσα στα περισσότερα από τα 40 είδη προϊόντων/υπηρεσιών που εξάγουμε ως χώρα.

Ειδικά για το Αζερμπαϊτζάν ο Δημήτρης Μάρδας σημείωσε: «Η χώρα αυτή μας στέλνει φυσικό αέριο και εμείς μπορούμε να τους στείλουμε ό,τι προϊόντα θέλουμε. Η πρώτη αποστολή προς αυτή τη χώρα θα γίνει στο τέλος του μήνα για την οποία έχει εκδηλωθεί και υπάρχει ενδιαφέρον από μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων».

Στο χαιρετισμό του ο πρόεδρος του ΤΕΕ έδωσε έμφαση στη συνολική στρατηγική που ακολουθεί τους τελευταίους μήνες το Επιμελητήριο για τη διερεύνηση νέων προοπτικών και ευκαιριών για τον τεχνικό κόσμο της χώρας μας. «Στο ΤΕΕ επιθυμούμε να συνδράμουμε, να υποστηρίξουμε, τις ελληνικές τεχνικές επιχειρήσεις και τους Έλληνες μηχανικούς, με πρακτικό τρόπο, στο δρόμο της εξωστρέφειας. Γι’ αυτό πραγματοποιούμε σειρά εκδηλώσεων που ανοίγουν δρόμους σε διάφορες περιοχές του κόσμου, σε συνεργασία με άλλα ελληνικά και ξένα επιμελητήρια, όπως για παράδειγμα στη Μέση Ανατολή, στην Υποσαχάρια Αφρική, με την Κύπρο και το Ισραήλ. Και έπεται συνέχεια. Η ελληνοαζερική συνεργασία μπορεί να είναι πολυδιάστατη σε όλους τους τομείς τεχνικού ενδιαφέροντος. Έχουμε τεχνογνωσία και χρειάζεται μόνο θέληση, σχέδιο και αποτελεσματικότητα για να γίνουν οι ευκαιρίες πραγματικότητα».

Ωστόσο, ο πρόεδρος του ΤΕΕ έθεσε το ζήτημα της αξιοπιστίας της χώρας ως προϋπόθεσης επιτυχημένης εξωστρέφειας, λέγοντας ότι «χρειάζεται να αποκατασταθεί και η εικόνα της χώρας, το country brand της Ελλάδας».

«Όλοι θέλουν να κάνουν δουλειές με έναν αξιόπιστο εταίρο, που να εννοεί και να κάνει όσα λέει. Που τιμά την υπογραφή του και ολοκληρώνει τις συμφωνίες που έχει υπογράψει. Δυστυχώς, σε αυτόν τον τομέα η Ελλάδα το τελευταίο διάστημα δεν έχει την καλύτερη δυνατή μαρτυρία. Το μαρτυρά άλλωστε και η "σερνόμενη" επί μήνες συμφωνία για το ΔΕΣΦΑ με την αζερική SOCAR», ανέφερε χαρακτηριστικά. «Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να δομήσουμε μακρόχρονες συνεργασίες σε ξένες αγορές. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να προσελκύσουμε άμεσες και έμμεσες ξένες επενδύσεις. Μόνο έτσι θα δημιουργηθούν νέες, σταθερές και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας. Και όλα αυτά είναι μονόδρομος, σήμερα, για να δημιουργηθούν δουλειές στην ελληνική αγορά και να ανατάξει η εθνική οικονομία».

Την εκδήλωση χαιρέτισε επίσης ο πρόεδρος του Ελληνοαζέρικου Εμπορικού και Οικονομικού Επιμελητηρίου Κώστας Βαμβακάς, ο οποίος αναφέρθηκε στο έργο του Επιμελητηρίου και στην προσπάθειά που καταβάλει για την εξωστρέφεια των ελληνικών επιχειρήσεων. Όσον αφορά το Αζερμπαϊτζάν είπε ότι η χώρα μας μπορεί να βρει έδαφος συνεργασίας στους τομείς των κατασκευών, της τεχνολογίας, της πληροφορικής, της γεωργίας, των τροφίμων και ποτών. Παράλληλα, εξέφρασε την αγωνία του για τη συμφωνία εξαγοράς της ΔΕΣΦΑ από τη SOCAR, ζητώντας να ξεκινήσει άμεσος διάλογος, ώστε να φτάσουν κεφάλαια του Αζερμπαϊτζάν στη χώρα μας.

Την εκδήλωση διοργάνωσε την Πέμπτη το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, σε συνεργασία με το Ελληνοαζέρικο Εμπορικό και Οικονομικό Επιμελητήριο και παρουσιάστηκαν οι ευκαιρίες και οι προκλήσεις της συνεργασίας μεταξύ επιχειρήσεων των δύο χωρών, με έμφαση στις κατασκευές, στις υποδομές, στην πληροφορική και τις επικοινωνίες, στο περιβάλλον, αλλά και σε μελετητικά έργα.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης αναλυτικές παρουσιάσεις έκαναν διακεκριμένοι ομιλητές. Συγκεκριμένα ο δρ Βασίλειος Σιταράς, διευθύνων του Γραφείου ΟΕΥ στην πρεσβεία της Ελλάδας στο Μπακού (Αζερμπαϊτζάν) μίλησε για τις συνθήκες και τις προοπτικές της χώρας αυτής αναλύοντας ιδιαιτέρως το θέμα «Ο Κατασκευαστικός Κλάδος στο Αζερμπαϊτζάν». Η Ιωάννα Σαμπράκου, αντιπρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Μηχανικών Πληροφορικής έκανε παρουσίαση με θέμα «Ανοίγοντας δρόμους για τους Έλληνες Μηχανικούς: Προοπτικές συνεργασίας Ελλάδος-Αζερμπαϊτζάν στον Τομέα Τεχνολογίας Πληροφοριών και Επικοινωνίας». Ο ίδιος ο Κώστας Βαμβακάς, παρουσίασε διάφορες επιχειρηματικές ευκαιρίες στο Αζερμπαϊτζάν. Ακόμη, ο Διονύσιος Γεωργόπουλος, CEO της εταιρείας Μεσόγειος ΑΕ, που δραστηριοποιείται στο Αζερμπαϊτζάν μίλησε με θέμα «Εμπειρία από έργο ΧΥΤΑ στο Μπακού». Τέλος, τα συμπεράσματα της ημερίδας και ειδικά στα θέματα εξωστρέφειας αναφέρθηκε στο κλείσιμο ο Νίκος Στρατηγέας, διευθύνων σύμβουλος της διεθνώς δραστηριοποιούμενης εταιρείας Μελετητών Μηχανικών «Ανάπλαση ΑΕ». Η εσπερίδα ολοκληρώθηκε με ερωτήσεις των συμμετεχόντων προς τους ομιλητές και επαφές των μελών των δύο επιμελητηρίων για πιθανές συνεργασίες.

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)