to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Σημαντικές ανακοινώσεις για το εμβόλιο της Οξφόρδης: Ενθαρρυντικά τα πρώτα αποτελέσματα

Το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης ανακοίνωσε πως ανέπτυξε ένα εμβόλιο για τον κορωνοϊό που στις δοκιμές φαίνεται ασφαλές


Κλινικές δοκιμές σε 1.077 άτομα έδειξαν πως η δόση τους οδήγησε στην δημιουργία αντισωμάτων και λευκών αιμοσφαιρίων που μπορούν να «παλέψουν» τον ιό.   

Τα ευρήματα χαρακτηρίζονται ιδιαιτέρως ελπιδοφόρα αλλά τονίζεται πως είναι ακόμα πολύ νωρίς για να γνωρίζει κανείς αν παρέχει αποτελεσματική προστασία. Για τον λόγο αυτό είναι σε εξέλιξη μεγαλύτερης κλίμακας δοκιμές. Υπενθυμίζεται πως το Ηνωμένο Βασίλειο έχει ήδη προ-παραγγείλει 100 εκατομμύρια δόσεις του συγκεκριμένου εμβολίου «ποντάροντας» στην επιτυχία του.   

Ο φαρμακευτικός κολοσσός της Βρετανίας, AstraZeneca Plc, συμφώνησε για τη διεξαγωγή περαιτέρω μελετών, την παραγωγή και τη διανομή σε παγκόσμια κλίμακα, σε περίπτωση που το εμβόλιο αποδειχθεί αποτελεσματικό και ήδη υπάρχουν συμφωνίες για παρασκευή 2 δισεκατομμυρίων δόσεων σε αυτό το σενάριο.   Επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας είναι η 58χρονη Σάρα Γκίλμπερτ, μητέρα τριών παιδιών. Τα παιδιά της -τρίδυμα ηλικίας 21 ετών συμμετείχαν στην έρευνα της μητέρας τους για το εμβόλιο και τους χορηγήθηκε δόση χωρίς να εμφανίσουν παρενέργειες.

Συνηθισμένη να εργάζεται μακριά από τα «φώτα», η Γκίλμπερτ θεωρεί τη δημοσιότητα περισπασμό, ενώ το εμβόλιο της Οξφόρδης μπαίνει ήδη στη Φάση 3, το τελικό στάδιο, κατά το οποίο θα δοκιμαστεί σε ανθρώπους στη Βραζιλία, τη Νότια Αφρική, το Ηνωμένο Βασίλειο και, σύντομα, και στις ΗΠΑ.  

Η επικεφαλής της Ειδικής Ομάδας Εμβολίων της Βρετανίας, Κέιτ Μπίνγκχαμ, εξήγησε πως η ομάδα της Γκίλμπερτ είναι πολύ πιο μπροστά από άλλους ερευνητές και όταν θα ολοκληρώνονται οι δοκιμές σε κλίμακα 10.000 ανθρώπων, οι ανταγωνιστές θα ξεκινούν. «Είναι πιο μπροστά απ' όλους. Είναι το πιο ανεπτυγμένο εμβόλιο που υπάρχει αυτή τη στιγμή στον κόσμο» υποστήριξε η Μπίνγκχαμ.  

Όμως και ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) διατηρεί προσδοκίες για το εμβόλιο, αφού έχει ορίσει ότι για να εγκριθεί ένα εμβόλιο θα πρέπει να είναι κατά 50% πιο αποτελεσματικό από ένα placebo.  

Γκίλμπερτ: 80% πιθανότητα επιτυχίας  

Από την πλευρά της, η Γκίλμπερτ θεωρεί ότι το εμβόλιο της Οξφόρδης έχει μια πιθανότητα 80% να είναι αποτελεσματικό στο να σταματά την εκδήλωση της νόσου Covid-19 σε ανθρώπους που έχουν προσβληθεί από τον νέο κορωνοϊό. Όμως το ποσοστό θα το γνωρίζει με μεγαλύτερη ακρίβεια τον Σεπτέμβριο.  

Βρετανοί βουλευτές την είχαν ρωτήσει τον Ιούλιο αν ο κόσμος θα πρέπει να παλέψει για έναν ακόμα χειμώνα χωρίς εμβόλιο και εκείνη απάντησε: «Πιστεύω ότι μπορούμε να βελτιώσουμε τους χρόνους μας και να προστρέξουμε για τη σωτηρία σας». Η ομάδα της Οξφόρδης αριθμεί πλέον 250 άτομα.  

Ο «δούρειος ίππος»  

«Τα παραδοσιακά εμβόλια δημιουργούνται από ένα αποδυναμωμένο ή ανενεργό τύπο του βακτηρίου που προκαλεί τη λοίμωξη ώστε να "πυροδοτήσει" ανοσολογική αντίδραση. Αυτά τα εμβόλια δεν είναι εύκολο να αναπτυχθούν και να παραχθούν γρήγορα» εξηγεί το Bloomberg.   Όμως «η ομάδα της Οξφόρδης ανέπτυξε μια τεχνολογία που μπορεί να επιταχύνει τη διαδικασία χρησιμοποιώντας έναν άκακο ιό, ως «Δούρειο ίππο» ώστε να μεταφέρει το γενετικό υλικό του παθογόνου στα κύτταρα ώστε να δημιουργήσει μια αντίδραση του ανοσοποιητικού. Στην περίπτωση του κορωνοϊού, η Γκίλμπερτ χρησιμοποίησε έναν αδενοϊό από χιμπατζήδες (κοινό ιό κρυολογήματος) και εισήγαγε γενετικό υλικό του SARS-CoV-2 στην επιφάνειά του. Με αυτόν τον τρόπο στοχεύει να ξεγελάσει το ανοσοποιητικό σύστημα για να αντιδράσει. Ο συγκεκριμένος αδενοϊός κινητοποιεί τόσο αντισώματα όσο και υψηλά επίπεδα T-cells (Τ-λεμφοκύτταρα), έναν τύπο λευκών αιμοσφαιρίων που βοηθούν τον ανοσοποιητικό σύστημα στο να εξουδετερώνει τις λοιμώξεις»  

Η προσέγγιση των ιικών μεταφορέων θυμίζει εκείνη που ακολούθησε η κινεζική εταιρεία CanSino Biologics Inc, αλλά το εμβόλιο της βρίσκεται στη Φάση 2 των ανθρώπινων δοκιμών.  

«Η διαφορά μεταξύ των δυο είναι μικρή αλλά ίσως αποδειχτεί κρίσιμη: Η CanSino χρησιμοποιεί έναν μεταφορέα που βασίζεται στον ανθρώπινο αδενοϊό από τον οποίο πολλοί άνθρωποι έχουν ήδη μολυνθεί. Τα πρώτα τεστ έδειξαν ότι οι άνθρωποι που είχαν ήδη αντισώματα στον αδενοϊό αδρανοποίησαν το εμβόλιο προτού καταφέρει να προκαλέσει μια ισχυρή αντίδραση του ανοσοποιητικού κατά του κορωνοϊού. Δηλαδή, ο «Δούρειος Ιππος» καταστρεφόταν» πριν υπάρξει απάντηση του ανοσοποιητικού συστήματος, εξηγεί το Bloomberg.  

Την ίδια μέθοδο ακολούθησε και η Johnson & Johnson για το δικό της εμβόλιο και οι δοκιμές σε ανθρώπους θα ξεκινήσουν ως τα τέλη του μήνα.  

Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα των εμβολίων που βασίζονται σε αδενοϊούς είναι πως χρειάζεται να είναι απλώς παγωμένα και όχι κατεψυγμένα, καθιστώντας πιο εύκολη την παγκόσμια διανομή τους.  

Η ομάδα της Σάρα Γκίλμπερτ προειδοποιεί ωστόσο ότι ένα επιτυχημένο εμβόλιο δεν θα είναι απαραίτητα 100% αποδοτικό καθώς δεν προκαλούν όλα τα εμβόλια «αποστειρωτική ανοσία» (σ.σ όταν τα αντισώματα παρεμποδίζουν τον ιό να εισέλθει στα κύτταρα). Το ίδιο είχε συμβεί με το εμβόλιο της πολιομυελίτιδας που μπορεί να μην σταματά τη μόλυνση, αλλά έσωσε εκατομμύρια ανθρώπους από την ασθένεια που προκαλεί σοβαρές αναπηρίες. 

«Χρειαζόμαστε ένα εμβόλιο με υψηλή αποτελεσματικότητα κατά της ασθένειας (Covid-19), που να έχει σημαντική επίδραση και στη μεταδοτικότητα του ιού» δήλωσε στο Bloomberg η Γκίλμπερτ.

Πολύ θετικά νέα λέει ο Τζόνσον

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον χαρακτήρισε «πολύ θετικά νέα» τα στοιχεία από την κλινική δοκιμή του εμβολίου της εταιρείας AstraZeneca και του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης που ανακοινώθηκαν νωρίτερα σήμερα.

«Αυτά είναι πολύ θετικά νέα. Ένα τεράστιο μπράβο στους λαμπρούς, παγκοσμίως κορυφαίους επιστήμονες και ερευνητές μας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης», έγραψε στο Twitter ο Βρετανός πρωθυπουργός, δίνοντας και μια παραπομπή στη μελέτη αυτή για το εμβόλιο κατά της Covid-19.

«Δεν υπάρχουν εγγυήσεις, δεν έχουν φτάσει ακόμη εκεί και θα χρειαστεί (να γίνουν) περαιτέρω δοκιμές. Αλλά είναι ένα σημαντικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση», πρόσθεσε.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)