to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:24 | 27.07.2017

Οικονομία

Σημαντικά σημεία του νομοσχεδίου του υπ. Οικονομικών σχετικά με την εναρμόνιση της Ευρωπαϊκής Οδηγίας (ΕΕ) 2016/881

Ο στόχος λοιπόν της Οδηγίας είναι η αντιμετώπιση πρακτικών επιθετικού φορολογικού σχεδιασμού των πολυεθνικών εταιριών


Στη Ολομέλεια και τις επιτροπές της βουλής βρίσκεται αυτή τη βδομάδα νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών σχετικά με την εναρμόνιση της Ευρωπαϊκής Οδηγίας (ΕΕ) 2016/881.

Η παρούσα Οδηγία ρυθμίζει λοιπόν, την υποχρεωτική αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των χωρών και προσβλέπει στην αποδοτικότερη είσπραξη φόρων. Ο στόχος λοιπόν της Οδηγίας είναι η αντιμετώπιση πρακτικών επιθετικού φορολογικού σχεδιασμού των πολυεθνικών εταιριών. Τις οποίες δεν διαθέτουν οι εγχώριες επιχειρήσεις, με αποτέλεσμα να δημιουργείται άτυπα ένας αθέμιτος ανταγωνισμός, με δεδομένο ότι η φορολογική επιβάρυνση των εν λόγω μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων είναι μεγαλύτερη από εκείνη των Ομίλων.

Το εν λόγω νομοσχέδιο, πέραν της εναρμόνισης της προαναφερθήσας Οδηγίας, έχει αρκετές ακόμα διατάξεις στο Β μέρος.

Μία πολύ σημαντική τροποποίηση έρχεται να συμπληρώσει την μετάπτωση του ΦΠΑ από το 24% στο 13%, σχετικά με τα δρεπτά Άνθη, τους σπόρους Ηλίανθου, αλλά και τα υπολείμματα τροφών που προορίζονται για ζωοτροφές.

Μέσω της τροποποίησης αυτής βοηθούνται τόσο οι παραγωγοί, όσο και οι επιχειρίσεις και εξομαλύνεται και το διοικητικό κόστος που είχε επιφορτιστεί η Διοίκηση λόγω τις διαφορετικής Φορολογικής κλάσης των εν λόγω προϊόντων.

Με αίσθημα κοινωνικής ευθύνης και κοινωνικής προστασίας, ρυθμίζεται νομοθετικά η πλήρης απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ των ετών 2017 και 2018, για τα κτίσματα και τα υποκείμενα σε αυτά οικόπεδα που βρίσκονται στις πληγείσες περιοχές των δημοτικών ενοτήτων του Δήμου Λέσβου και Κω που έχουν αποδεδειγμένα υποστεί ζημιές.

Είναι το λιγότερο που μπορεί να γίνει από διοικητικής άποψης, μαζί με τον απέραντο σεβασμό για τις περιοχές αυτές, αναγνωρίζοντας και το ιδιαίτερο βάρος που φέρουν και οι δύο παραμεθόριες περιοχές που κράτησαν ψηλά την αξιοπρέπεια δείχνοντας έμπρακτα την αλληλεγγύη τους με το προσφυγικό ζήτημα...

Επίσης, υπάρχει μία σειρά από παραχωρήσεις που αποδίδονται στις τοπικές κοινωνίες με ευρεία έννοια, ικανοποιώντας πάγια και χρόνια αιτήματα τους, εκφράζοντας παράλληλα και την πολιτική μας βούληση ως έκφραση υπεράσπισης του δημόσιου χώρου.

Ανάμεσα σε αυτές ξεχωρίζουν

1 - H παραχώρηση τμήματος δημόσιας έκτασης του νησιού στο Δήμο Νισύρου, για την ενίσχυση της οικονομικής ζωής και την ανάπτυξη του ακριτικού Δήμου που επιλύει ένα χρόνιο πρόβλημα της περιοχής με σεβασμό στα Ιστορικά δικαιώματα της τοπικής κοινωνίας.

2 - H παραχώρηση Δημόσιου Ακινήτου στο Δήμο Ερμούπολης Σύρου, για την κάλυψη των στεγαστικών αναγκών του Τμήματος Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

3 – Η παραχώρηση Δημόσιου Ακινήτου στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, για την κάλυψη στεγαστικών αναγκών της Περιφερειακής υπηρεσίας νεοτέρων μνημείων και τεχνικών έργων Ηπείρου, Βορείου Ιονίου και Δυτικής Μακεδονίας

4 – Παραχώρηση, που έγινε σε συνεργασία με τον Υφυπουργό κο Βασιλειάδη και την περιφέρεια Αττικής προς τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού του Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, με σκοπό την παραχώρηση κατά χρήση στο ΣΕΦ, για την προστασία και ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου και για τη συντήρηση και λειτουργία των εντός αυτού αθλητικών εγκαταστάσεων.

5 – Παραχώρηση κατά κυριότητα ποσοστού 2/3 εξ αδιαιρέτου του Νοσοκομείου Κάτω Πατησίων προς το Υπουργείο Υγείας για τη στέγαση Δομής Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας  (Κ.Υ Αστικού Τύπου) της 1ης ΥΠΕ Αττικής. 

Η Υγεία και η Παιδεία και Άθληση των πολιτών αποτελούν κύρια έκφραση της βελτίωσης της κοινωνικής προστασίας και ενός σύγχρονου Κοινωνικού Κράτους. Εκεί που κάποιοι έβαζαν λουκέτα, ανοίγονται ξανά δρόμοι… Αρκεί να υπενθυμίσουμε ότι το νοσοκομείο αυτό είχε αδρανοποιηθεί. Τα τμήματά μεταφέρθηκαν και συγχωνεύθηκαν, οδηγώντας τελικά, στο κλείσιμο, αφαιρώντας από μία πυκνοτακατοικημένη και κεντρική περιοχή το δικαίωμα στην άμεση πρόσβαση στην περίθαλψη.

Υπάρχει επίσης, νέα ρύθμιση που εξορθολογίζει το παράβολο για τα ανασφάλιστα οχήματα κλιμακωτά σε συνάρτηση με τα κυβικά των οχημάτων, ενδεικτικά αναφέρουμε πως πλέον ισχύουν τα εξής,

  1.  100 Ευρώ για δίκυκλα έως 250 cc
  2. 150 Ευρώ για δίκυκλα από 251 cc και άνω
  3. 200 Ευρώ για αυτοκίνητα έως 1.000 cc
  4. 250 Ευρώ για αυτοκίνητα από 1.000 cc και άνω

Ενώ, σε σχέση με τη διαδικασία, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων σε συνεργασία με το Υπουργείο Μεταφορών προχωρούν ώστε να διασφαλίστει η εγκυρότητα ενός απαραίτητου για την ασφάλεια των πολιτών μέτρου.

Ακολουθεί διάταξη για τις Δημόσιες Κληρώσεις σύμφωνα με την οποία απαλλάσσονται από το φόρο τα χρηματικά ή κάθε είδους έπαθλα και θεσπίζεται ένα πρόσθετο κίνητρο προς το καταναλωτικό κοινό προκειμένου να παγιωθεί στη συνείδησή του η χρήση των ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής ως το βασικό μέσο πληρωμής στις συναλλαγές και επιπλέον ενισχύεται ο στόχος για την πάταξη της φοροδιαφυγής.

Σημαντική και η διάταξη σχετικά με την Επιστροφή φόρου εισοδήματος & ΦΠΑ, όπου με την εν λόγω ρύθμιση διενεργείται άμεσα επιστροφή φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων ή ΦΠΑ για αιτήματα που ανέρχονται μέχρι του ποσού των 10.000 ευρώ, ανά δικαιούχο και ανά φορολογία, αναφορικά με εκκρεμείς υποθέσεις ελέγχου, δηλαδή υποθέσεις για τις οποίες δεν έχει εκδοθεί προσωρινός διορθωτικός προσδιορισμός φόρου.

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)