to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:40 | 05.04.2019

Πολιτική

Σήμανση στην τηλεόραση αλά NETFLIX

Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε σήμερα σχέδιο υπουργικής απόφασης για την κατάταξη και σήμανση του τηλεοπτικού προγράμματος, τόσο των σταθμών ελεύθερης λήψης όσο και των συνδρομητικών.


Είκοσι χρόνια περίπου μετά από την προηγούμενη προσπάθεια ρύθμισης της σήμανσης των τηλεοπτικών προγραμμάτων, ο Υφυπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Λευτέρης Κρέτσος φέρει ένα νέο σχέδιο εναρμονισμένο με την ευρωπαϊκή πρακτική για την κατάταξη και τη σήμανση των τηλεοπτικών προγραμμάτων σε σταθμούς ελεύθερης λήψης και συνδρομητικά κανάλια.

Για πρώτη φορά προβλέπεται σήμανση σε πέντε ηλικιακές κατηγορίες (Κατάλληλο για όλους, άνω των 8 ,των 12, των 16 και των 18) που αντιστοιχούν σε επιτρεπόμενες ώρες τηλεοπτικής  μετάδοσης.

Επίσης, ειδική λεκτική σήμανση προσδιορισμού του περιεχομένου  κάθε τηλεοπτικού προγράμματος, όπως λέξεις βία, σεξ και χρήση ουσιών κ.ο.κ. θα προβάλλεται μαζί με την ηλικιακή σήμανση σε πρόγραμμα που περιέχει ακατάλληλες σκηνές με το παραπάνω περιεχόμενο στα πρότυπα των παγκοσμίων παρόχων διαμοιρασμού βίντεο (όπως το Nerflix).

Ειδικότερα, στο εν λόγω σχέδιο καθορίζονται:

- Η κατάταξη των τηλεοπτικών προγραμμάτων σε πέντε ηλικιακές κατηγορίες («Κατάλληλο για όλους», «Κατάλληλο για άνω των 8 ετών», «Κατάλληλο για άνω των 12 ετών», «Κατάλληλο για άνω των 16 ετών» και «Κατάλληλο για άνω των 18 ετών»).

- Η σήμανση αυτών με οπτικά σύμβολα.

- Οι επιτρεπόμενες ώρες μετάδοσης των προγραμμάτων.

- Η ειδική λεκτική σήμανση προσδιορισμού του περιεχομένου του τηλεοπτικού προγράμματος (αν αυτό περιέχει, για παράδειγμα, σκηνές βίας, εκφορά απρεπή λόγο, κ.ά.).

Προβλέπεται, επίσης, η συγκρότηση εσωτερικής πενταμελούς επιτροπής αξιολόγησης και κατάταξης των προγραμμάτων ανά τηλεοπτικό σταθμό, η οποία θα απαρτίζεται ενδεικτικά από ψυχολόγους, εκπαιδευτικούς, νομικούς.

Η διαβούλευση θα ολοκληρωθεί την Τρίτη 30 Απριλίου 2019 και ώρα 15.00.

Η νέα σήμανση θα ισχύσει από την 1η Σεπτεμβρίου 2019.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)