to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:52 | 22.09.2012

πηγή: https://left.gr/91

Πολιτική

Σημαδιακοί μήνες

Η Αθήνα πρέπει να αποδείξει την αφοσίωσή της στο πακέτο μέτρων, δήλωσε χθες ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε προδιαγράφοντας έναν νέο κύκλο ανοιχτών πιέσεων προκειμένου τα μέτρα, που κατ' ουσίαν έχουν συμφωνηθεί από τους τρεις συγκυβερνώντες αρχηγούς, να ψηφιστούν από τη Βουλή και αμέσως ν' αρχίσει η εφαρμογή τους.


Πρώτα, λοιπόν, τα μέτρα και ο πειθαναγκασμός της κοινωνίας και μετά βλέπουμε για τα περί επιμήκυνσης και νέου "κουρέματος". Αυτό είναι το μήνυμα των πιστωτών, ενώ οι αμερικανικές εκλογές, αρχές Νοεμβρίου, επανέρχονται ως ορόσημο για τις μείζονες αποφάσεις, που αναβάλλονται για αργότερα.

Μέτρα, λοιπόν, χωρίς βάσιμη ελπίδα διεξόδου. Η κρίση θα βαθύνει. Ήδη το Μνημόνιο κόστισε στη χώρα 50 δισ. ευρώ και η ύφεση εκτοξεύτηκε στο 23,5% του ΑΕΠ. Προβλέπεται τουλάχιστον άλλη μία διετία κατάρρευσης. Οι πολίτες καλούνται να υπομείνουν το κακό που τους βρήκε προκειμένου να ζήσουν το χειρότερο!

Η κυβέρνηση δεν διεκδικεί, ούτε καν συλλαβίζει κάποιο αίτημα. Αντίθετα ο πρωθυπουργός ζήτησε συγγνώμη από τη Μέρκελ για το αντιμνημονιακό παρελθόν του. Ακούγεται ως ανέκδοτο η χθεσινή διαρροή από το Μαξίμου ότι ο Σαμαράς ζήτησε από τη Λαγκάρντ να μαζέψει τον Τόμσεν! Εκτός κι αν ο πρωθυπουργός υπερασπίζεται τη δέσμευση που έχει αναλάβει έναντι της Μέρκελ για αφοσίωση στο πακέτο... Με ποιο κύρος να διεκδικήσει κάτι διαφορετικό σήμερα;

Το Μνημόνιο, με ή χωρίς επιμήκυνση, αποτελεί πρόγραμμα καταστροφής της κοινωνίας, καταρράκωσης της δημοκρατίας και διεθνούς εξευτελισμού της χώρας. Οποιαδήποτε διέξοδος από την κρίση προϋποθέτει την ανατροπή του Μνημονίου και την κοπιαστική αναζήτηση μιας στρατηγικής για την παραγωγική, κοινωνική και περιβαλλοντική ανόρθωση της χώρας.

Οι μήνες μέχρι τον Δεκέμβριο θα αποδειχθούν καθοριστικοί. Θα επιχειρηθούν τετελεσμένα, όπως οι ιδιωτικοποιήσεις και το ξήλωμα εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων, ώστε το Μνημόνιο να αφήσει ανεξίτηλα τα αποτυπώματά του στην κοινωνική και οικονομική έρημο. Η αντίσταση, οι λαϊκές κινητοποιήσεις, σ' αυτή την άμεση προοπτική αποδεικνύονται επείγουσα προτεραιότητα. Η γενική απεργία της Τετάρτης, ως ξεκίνημα, μπορεί να σηματοδοτήσει την καταλυτική παρέμβαση του λαϊκού παράγοντα. Και να δώσει απάντηση στους εκβιασμούς των πιστωτών και στην υπόδειξη Σόιμπλε περί αφοσίωσης στο πακέτο.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)