to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:09 | 29.06.2012

left.gr

Κοινωνία

Σήμα κινδύνου από την ΠΟΣΔΕΠ για την κατάσταση στα Πανεπιστήμια

Τον έντονο προβληματισμό και τη βαθιά ανησυχία της εκφράζει, με ανακοίνωση της, η Διοικούσα Επιτροπή της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (ΠΟΣΔΕΠ), για την κατάσταση που επικρατεί στα πανεπιστήμια.


Η Διοικούσα Επιτροπή της ΠΟΣΔΕΠ στην 6η Συνεδρίαση της 28ης Ιουνίου 2012, αφού έλαβε υπόψη τις παλαιότερες αποφάσεις της Ομοσπονδίας καθώς και τις πρόσφατες εξελίξεις στο σχετικό θέμα κατέληξε στα ακόλουθα, τα οποία γνωστοποιεί μέσω ανακοίνωσης της.


Σχετικά με τη χρηματοδότηση των ΑΕΙ, για την τρέχουσα ακαδημαϊκή χρονιά, και προκειμένου να μπορέσουν να λειτουργήσουν τα πανεπιστήμια, να εγκριθούν οι προϋπολογισμοί των Ιδρυμάτων από τις αντίστοιχες Συγκλήτους και να χρηματοδοτηθούν κανονικά από την Πολιτεία καθώς δεν υπάρχει χρόνος για την εκλογή Σ.Ι. τα οποία σύμφωνα με τον νόμο 4009/2011 θα ενέκριναν τους προϋπολογισμούς.


Με δεδομένες τις τεράστιες απώλειες που υπέστησαν πρόσφατα όλα τα Ιδρύματα α) από το κούρεμα των ομολόγων που είχαν αγοράσει ορισμένα από αυτά από χρήματα των ΕΛΚΕ ή/και των κληροδοτημάτων και β) από τη χρησιμοποίηση των υπολοίπων των τακτικών προϋπολογισμών των Ιδρυμάτων από την Τράπεζα της Ελλάδας για την αγορά ομολόγων, πράγμα που σήμερα έχει ως συνέπεια απώλειες ύψους 80% των διαθεσίμων τους, η Κυβέρνηση θα πρέπει να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να αναπληρωθούν άμεσα οι απώλειες που έχουν υποστεί τα Ιδρύματα.


Η κυβέρνηση συνεπώς θα πρέπει να ορίσει χρονοδιάγραμμα που να εγγυάται ότι τα χρήματα που χάθηκαν λόγω PSI θα επιστρέψουν στα πανεπιστήμια, ΤΕΙ και άλλους δημόσιους οργανισμούς. Ας σημειωθεί ότι σε ορισμένα ΑΕΙ χάθηκαν χρήματα που δεν προέρχονταν από άμεσες κρατικές πηγές, όπως για παράδειγμα χρήματα από το ΤΣΜΕΔΕ (Πολυτεχνεία) ή άλλες επιχορηγήσεις. Θα πρέπει να εξετασθούν και εναλλακτικές λύσεις, όπως η δωρεά ισόποσης αξίας ακινήτων και γης.


Τέλος, το θεωρούμε αυτονόητο ότι θα πρέπει να ενημερωθεί πλήρως η πανεπιστημιακή κοινότητα για τις συνολικές απώλειες, που έχουν υποστεί τα Πανεπιστήμια.


πηγή: posdep.gr
tags: ΠΟΣΔΕΠ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)