to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

22:05 | 11.03.2023

Οικονομία

Silicon Valley Bank: Τι θα γίνει με τους εργαζόμενους του πρώτου μεγάλου «θύματος» των επιτοκίων; Νέο ντόμινο «α λα» 2008;

Αποζημιώσεις στους εργαζόμενους της τράπεζας SVB από τον κυβερνητικό οργανισμό FDIC που ανέλαβε τον έλεγχο της - Το πρώτο μεγάλο θύμα στο ράλι των επιτοκίων κλονίζει τις αγορές - Πόσο ισχυρός είναι ο κίνδυνος για ένα νέο ντόμινο α λα 2008;


Σύμφωνα με το Reuters, στους εργαζόμενους της τράπεζας Silicon Valley Bank (SVB) προσφέρθηκαν εργασία 45 ημερών και αποδοχές 1,5 μισθών από τον κυβερνητικό οργανισμό (Federal Deposit Insurance Corp - FDIC) που ανέλαβε τον έλεγχο της SVB η οποία κατέρρευσε χθες, σύμφωνα με ένα ηλεκτρονικό μήνυμα προς το προσωπικό της τράπεζας, το οποίο διάβασε το Reuters.

Οι υπάλληλοι της τράπεζας θα εγγραφούν και θα τους δοθούν πληροφορίες σχετικά με τις παροχές που θα έχουν στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου από τον FDIC, ενώ λεπτομέρειες για την ασφαλιστική κάλυψή τους θα δοθούν από την πρώην μητρική εταιρία της τράπεζας SVB Financial Group, όπως ανέφερε ο FDIC σε ένα ηλεκτρονικό μήνυμα που εστάλη αργά χθες το βράδυ με τον τίτλο “Διατήρηση Υπαλλήλων”.

Η SVB δαιτηρούσε 8.528 υπαλλήλους στα τέλη του 2022.

Το προσωπικό της τράπεζας έλαβε οδηγίες για την εξ αποστάσεως συνέχιση της εργασίας του, εκτός από τους υπαλλήλους, η παρουσία των οποίων είναι απαραίτητη για τη λειτουργία της τράπεζας, αλλά και τους εργαζόμενους σε τραπεζικά υποκαταστήματα.

Ο FDIC δεν ανταποκρίθηκε άμεσα σε ένα αίτημα σχολιασμού των εξελίξεων.

Το πρώτο μεγάλο θύμα στο ράλι των επιτοκίων κλονίζει τις αγορές - Πόσο ισχυρός είναι ο κίνδυνος για ένα νέο ντόμινο α λα 2008;

Σύμφωνα με το θέμα της Ημερησίας: Η τράπεζα SVB έχει πολύ μεγάλη συμμετοχή σε βαριά επιχειρηματικά ονόματα στην «πρωτεύουσας της τεχνολογίας» (Silikon Valey), κυρίως νεοφυείς επιχειρήσεις, έχει λοιπόν ρόλο αιχμής στην αμερικανική οικονομία.

Η κατάρρευσή της δημιούργησε αρνητικό κλίμα όχι μόνο στη Wall Street, φέρνοντας νέες απώλειες, αλλά και σε όλο τον κόσμο. Η κρίση στην τράπεζα της Silicon Valley προκάλεσε αναταράξεις σε όλα τα διεθνή Χρηματιστήρια. Είναι εύλογος αυτός ο πανικός; Ο χρόνος θα δείξει.

Η διοίκηση της Τράπεζας βρέθηκε με ένα άνοιγμα, μια... τρύπα στα κεφαλαία της ύψους 2.δισ. ευρώ λόγω μείωσης της αποτίμησης των ομολόγων της. Υπάρχει πολύ μεγάλη ανησυχία, καθώς η τράπεζα έχει καταθέσεις 175 δισ. δολάρια (σχεδόν ένα ελληνικό ΑΕΠ), τα οποία είναι προστατευμένα έως 250.000 ευρώ, γεγονός που σημαίνει ότι πιθανότατα πολλοί θα χάσουν αρκετά χρήματα.

Υπήρξαν αρκετοί παράγοντες που οδήγησαν στο «άνοιγμα», όμως ο βασικότερος είναι οι ραγδαίες αυξήσεις των επιτοκίων στις οποίες έχει προχωρήσει η FED για να τιθασεύσει τον υψηλότερο πληθωρισμό των τελευταίων δεκαετιών. Οι επιτοκιακές αυτές αυξήσεις έπληξαν ιδιαίτερα τις εταιρείες υψηλής τεχνολογίας, που ήταν και οι βασικοί πελάτες της τράπεζας. Καθώς τα επιχειρηματικά κεφάλαια τελείωσαν, οι πελάτες της SVB χρησιμοποίησαν τις καταθέσεις τους για να κάνουν ανάληψη μετρητών.

Κατάρρευση εξπρές

Η τράπεζα κατέρρευσε και... βγήκε από την πρίζα σε χρόνο εξπρές, μια και την περασμένη Τετάρτη είχε ανακοινώσει απόπειρα αύξησης μετοχικού κεφαλαίου άνω των 2 δισ. δολ.

Η μετοχή της μητρικής της εταιρείας, SVB Financial Group, καταβαραθρώθηκε 60% την Πέμπτη, ενώ έχανε άλλο 60% της εναπομείνασας αξίας της στις ηλεκτρονικές προσυνεδριακές συναλλαγές της Παρασκευής, πριν η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC) των ΗΠΑ διακόψει τη διαπραγμάτευση της μετοχής της.

Η προσπάθεια άντλησης κεφαλαίων μέσω ΑΜΚ απέτυχε και η SVB προσανατολίστηκε σε πιθανή πώλησή της. Ωστόσο, μια ταχεία εκροή καταθέσεων περιέπλεξε και αυτή την προσπάθεια, οδηγώντας στην παρέμβαση των πολιτειακών και ομοσπονδιακών αρχών.

Πόσο ισχυρός είναι ο κίνδυνος ενός ντόμινο;

Γιατί οι περισσότερες άλλες τράπεζες δεν θα αντιμετωπίσουν παρόμοια κρίση; Στην ερώτηση αυτή επιχειρούν να απαντήσουν οι FT:

  1.     Λίγες άλλες τράπεζες έχουν τόσο υψηλό ποσοστό επιχειρηματικών καταθέσεων όσο η SVB, επομένως το κόστος χρηματοδότησής τους δεν θα αυξηθεί τόσο γρήγορα. Στην Fifth Third, μια τυπική περιφερειακή τράπεζα, το κόστος των καταθέσεων έφτασε μόλις το 1,05% το τέταρτο τρίμηνο. Στη γιγάντια Bank of America, το ποσοστό ήταν 0,96%.
  2.     Λίγες άλλες τράπεζες έχουν τόσο μεγάλο μέρος του ενεργητικού τους κλειδωμένο σε τίτλους σταθερού επιτοκίου όσο η SVB. Οι τίτλοι αποτελούν το 56% του ενεργητικού της SVB. Στο Fifth Third, το ποσοστό είναι 25%, στην Bank of America 28%.

Γέλεν: Παρακολουθούμε με προσοχή τις εξελίξεις

Η χρεοκοπία της πάντως δεν ανησύχησε ιδιαίτερα την Ομοσπονδιακή Τράπεζα (Fed) αφού δεν θεωρείται συστημική τράπεζα. Πάντως η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν είπε ότι είναι ενήμερη για τις εξελίξεις και οι υπηρεσίες της παρακολουθούν την κατάσταση, λέγοντας ότι προκαλούνται «ανησυχίες» όταν κάποιες τράπεζες αντιμετωπίζουν απώλειες.

«Υπάρχουν πρόσφατες εξελίξεις που αφορούν λίγες τράπεζες και τις οποίες παρακολουθώ με μεγάλη προσοχή και όταν οι τράπεζες αντιμετωπίζουν οικονομικές απώλειες, είναι και θα έπρεπε να είναι ένα ζήτημα που μας ανησυχεί» τόνισε η ίδια, απαντώντας σε σχετική ερώτηση βουλευτή, στο Κογκρέσο.

Διαβάστε περισσότερα στο imerisia.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)