to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Σήκωσαν τη σημαία της ΛΟΑΤΚΙ περηφάνειας στην κερκίδα της Γουέστ Χαμ

Ο Τζιμ Ντόλαν πριν από χρόνια αποφάσισε, αντί να φύγει από την κερκίδα της Γουέστ Χαμ λόγω ομοφοβικών και σεξιστικών συμπεριφορών, να την αναγκάσει να τον αποδεχτεί και να τον σεβαστεί, τόσο τον ίδιο όσο και χιλιάδες άλλους οπαδούς, δημιουργώντας τον σύνδεσμο οπαδών Pride of Irons.


«Για πολύ καιρό, ενώ μιλούσα ανοιχτά όσον αφορά την ομοφυλοφιλία μου, παρέμεινα ‘κλειστός’ σχετικά με την αγάπη μου για την Γουέστ Χαμ. Η πρώτη μου επίσκεψη ως έφηβος στο Upton Park ήταν μια συγκλονιστική εμπειρία, όμως η κακοποίηση που βίωνα ως γκέι φίλαθλος με έκανε να αισθάνομαι άσχημα». Τα παραπάνω λόγια ανήκουν στον Τζιμ Ντόλαν, τον άνθρωπο που πριν από χρόνια αποφάσισε, αντί να φύγει από την κερκίδα λόγω ομοφοβικών και σεξιστικών συμπεριφορών,  να την αναγκάσει να τον αποδεχτεί και να τον σεβαστεί, τόσο τον ίδιο όσο και χιλιάδες άλλους οπαδούς, δημιουργώντας τον σύνδεσμο οπαδών Pride of Irons. 


Της Αλέκας Ζουμή 

 Είναι ένας από τους πολλούς συνδέσμους οπαδών στην Αγγλία που δημιουργήθηκε ή αποτελείται από ΛΟΑΤΚΙ άτομα. Ατομα που ενώ αγαπούσαν την ομάδα τους, δεν έβρισκαν χώρο στον κερκίδα και αποφάσισαν να τον διεκδικήσουν. Φυσικά και το πέτυχαν. Πλέον ξεπερνούν τους 50 οι lgbtq+ σύνδεσμοι οπαδών στο Νησί, νούμερο που απλώς είναι συγκλονιστικό αν σκεφτεί κανείς πως το ποδοσφαιρικό γήπεδο είναι κατά κανόνα χώρος όπου κυριαρχεί η ομοφοβία και ο σεξισμός σε όλα τα επίπεδα. Γι αυτό άλλωστε είναι και ελάχιστοι οι ποδοσφαιριστές που έχουν μιλήσει ανοιχτά για την σεξουαλική τους ταυτότητα…

Για τους Pride of Irons όλα ξεκίνησαν πριν από πέντε χρόνια… Ο Τζιμ Ντόλαν βρισκόταν σε αγώνα της Γουέστ Χαμ με τρεις φίλους του, κατόχους εισιτηρίων διαρκείας, όταν κάποιος πίσω τους άρχισε να φωνάζει και να βρίζει ομοφοβικά και σεξιστικά τον διαιτητή. «Ηθελα να σηκωθώ και του πω: Ποιο είναι το πρόβλημά σου; Αν βρισκόμουν σε άλλο μέρος θα το έκανα αλλά στο γήπεδο τα πράγματα ήταν διαφορετικά», θα πει σε συνέντευξη που παραχώρησε στο BBC. Ετσι, αποφάσισε να αναζητήσει μέσω Twitter και άλλους οπαδούς της Γουέστ Χαμ LGBTQ+  που θα τους ενδιέφερε να σχηματίσουν μια ομάδα «αμοιβαίας υποστήριξης».

Ελαβε πολλές θετικές απαντήσεις και έτσι γεννήθηκε το κλαμπ τους. Ένα κλαμπ που πλέον είναι αναγνωρισμένο από την επίσημη West Ham και συνεργάζεται με την διοίκηση του συλλόγου σε πολλά επίπεδα, από την προώθηση της ενσωμάτωσης της LGBT+ κοινότητας στο παιχνίδι μέχρι την συνεργασία με τους υπεύθυνους ασφάλειας για το πώς θα βοηθήσουν τους οπαδούς να αισθάνονται ασφαλείς στους αγώνες. Τα τελευταία δύο χρόνια, μάλιστα, η επίσημη μασκότ του συλλόγου δίνει το «παρών» στην παρέλαση στο London Pride. «Δημιουργήσαμε ένα περιβάλλον όπου οι άνθρωποι μπορούν να έρθουν στο ποδόσφαιρο και δεν πρέπει να κρύβουν εκείνη την πλευρά του εαυτού τους», θα συμπληρώσει ο Ντόλαν.

Μεταξύ των ομάδων που έχουν συνδέσμους οπαδών από την LGBTQ+ κοινότητα βρίσκονται σχεδόν όλοι οι μεγάλοι σύλλογοι όπως η Λίβερπουλ, η Τσέλσι και η Αρσεναλ. Οι σημαίες περηφάνιας κυματίζουν ελεύθερα στα γήπεδα της Αγγλίας, ενώ οι σύλλογοι βρίσκονται σε άμεση επαφή με τα συγκεκριμένα κλαμπ.

Κι αν στην Ελλάδα τα παραπάνω μοιάζουν εξωπραγματικά, οι ίδιοι δηλώνουν πως χρειάζεται ακόμη πολύ δουλειά να γίνει… Σύμφωνα με στοιχεία της οργάνωσης καταπολέμησης των διακρίσεων Kick It Out, τα περιστατικά κακοποίησης ατόμων από την LGBTQ+ κοινότητα αυξήθηκαν κατά 9% από το 2017 έως το 2018, ενώ οι συνολικές αναφορές για διακρίσεις στο χώρο του ποδοσφαίρου αυξήθηκαν για έκτη συνεχή χρονιά.

Οι συγκεκριμένοι σύνδεσμοι πιέζουν πλέον την Αγγλική Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου προκειμένου να βοηθήσει προς την κατεύθυνση της καταπολέμησης της ομοφοβίας γι αυτό και κάθε χρόνο πραγματοποιούνται δράσης ενημέρωσης στις οποίες συμμετέχουν όλες οι ομάδες που λαμβάνουν μέρος στο αγγλικό επαγγελματικό ποδόσφαιρο...

Το αγγλικό ποδόσφαιρο που πολλοί επικαλούνται κάθε φορά που αναφερόμαστε στη βία στα γήπεδα. Τότε θυμούνται την… Θάτσερ και την καταστολή αλλά ελάχιστοι έχουν κάνει την παραμικρή προσπάθεια προκειμένου να μοιάσουμε στα αλήθεια στους Αγγλους και στις πραγματικά επιτυχημένες παρεμβάσεις τους στο ποδόσφαιρο.

Photo: WEST HAM UNITED FC

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)