to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:55 | 29.03.2013

Διεθνή

Σικάγο: 130 συλλήψεις σε πορεία διαμαρτυρίας για το κλείσιμο 54 δημόσιων σχολείων (βίντεο-φωτό)

Η απόφαση αυτή αναμένεται να επηρεάσει περίπου 30.000 παιδιά, τα περισσότερα εκ των οποίων ανήκουν σε μειονότητες


Η απόφαση αυτή αναμένεται να επηρεάσει περίπου 30.000 παιδιά, τα περισσότερα εκ των οποίων ανήκουν σε γειτονιές μειονοτήτων. Παράλληλα, οι μαθητές θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν ένα σταθερό μαθησιακό περιβάλλον. Επίσης, υπάρχει η ανησυχία ότι οι μαθητές θα πρέπει να περνάνε από περιοχές συμμοριών για να πάνε στα νέα τους σχολεία, ενώ τα εγκαταλελειμμένα, πλέον, κτίρια θα αμαυρώσουν ακόμα περισσότερο την εικόνα της κοινότητας.

Το βίντεο από το RealNews.com:

Tο ρεπορτάζ και οι φωτό από το tvxs.gr:

Περισσότεροι από 130 διαδηλωτές συνελήφθησαν στο Σικάγο κατά τη διάρκεια πορείας διαμαρτυρίας χιλιάδων δασκάλων, γονέων και μαθητών για την απόφαση του δήμου να κλείσουν 54 δημόσια σχολεία, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Russian Today. Επιμέλεια: Νίκος Τριγάζης

Ο δήμαρχος του Σικάγο, Ραμ Εμάνουελ αρνείται πεισματικά περαιτέρω διαπραγματεύσεις, διαμηνύοντας έτσι ότι το κλείσιμο των σχολείων θα πρέπει να θεωρείται οριστικό. Ο Εμάνουελ δήλωσε ότι η απόφαση αυτή πάρθηκε επειδή τα σχολεία έχουν ελάχιστους μαθητές και παρέχουν χαμηλό επίπεδο εκπαίδευσης.

 

Οι διαδηλωτές κρατούσαν πλακάτ με συνθήματα όπως «Δυνατά σχολεία, δυνατές γειτονιές» και «Προστατέψτε τα παιδιά μας», φωνάζοντας παράλληλα το σύνθημα «Σώστε τα σχολεία» και απαιτώντας την παραίτηση του δημάρχου. Μάλιστα, 100 περίπου από αυτούς έκαναν καθιστική διαμαρτυρία μπροστά στο δημαρχείο, μέχρι να τους σταματήσει η αστυνομία.

Η πρόεδρος του Σωματείου των Καθηγητών του Σικάγο, Κάρεν Λιούις αποκάλεσε άδικο το κλείσιμο των σχολείων και απείλησε με μηνύσεις, ενώ σε ομιλία της πριν την πορεία διαμαρτυρίας παρακίνησε τους συγκεντρωμένους να μην τα παρατήσουν. Η αντιπρόεδρος Τζέσι Σάρκι, η οποία μάλιστα ήταν ανάμεσα στους συλληφθέντες, δήλωσε απ’την πλευρά της, ότι οι διαδηλωτές θα κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να εμποδίσουν την εφαρμογή της απόφασης.
 
Μία ομάδα ιερέων πήγαν, επίσης, στο δημαρχείο για να παραδώσουν μια επιστολή, με την οποία ζητούν με τη σειρά τους να παγώσει το κλείσιμο των σχολείων.
 

Σύμφωνα με ανώτερους της πόλης του Σικάγο, η κίνηση αυτή θα εξοικονομήσει στο Σικάγο σχεδόν 560 εκ. δολάρια σε μια περίοδο 10 χρόνων και 43 εκ. το χρόνο από λειτουργικά έξοδα, αναφέρει το Russian Today.
 
Ο αντίλογος, αντίθετα, περιλαμβάνει μια μακρά σειρά επιχειρημάτων. Η απόφαση αυτή αναμένεται να επηρεάσει περίπου 30.000 παιδιά, τα περισσότερα εκ των οποίων ανήκουν σε γειτονιές μειονοτήτων. Παράλληλα, οι μαθητές θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν ένα σταθερό μαθησιακό περιβάλλον. Επίσης, υπάρχει η ανησυχία ότι οι μαθητές θα πρέπει να περνάνε από περιοχές συμμοριών για να πάνε στα νέα τους σχολεία, ενώ τα εγκαταλελειμμένα, πλέον, κτίρια θα αμαυρώσουν ακόμα περισσότερο την εικόνα της κοινότητας. Τέλος, πλανάται ο κίνδυνος το προσωπικό πολλών σχολείων να μείνει χωρίς δουλειά.
 

Παρά τις αντιδράσεις, το Συμβούλιο για την Εκπαίδευση του Σικάγο αναμένεται να επικυρώσει την απόφαση στα τέλη Μαΐου, καθώς όλα τα μέλη του είναι διορισμένα από τον δήμαρχο Εμάνουελ. Το κλείσιμο των σχολείων θα ενεργοποιηθεί από την αρχή της σχολικής χρονιάς 2013-1014. Αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη 100 σχολεία του Σικάγο έχουν κλείσει από το 2001, οι μαθητές των οποίων ήταν στην πλειονότητά τους μαύροι.
 
Οι πολίτες θα έχουν κι άλλες ευκαιρίες να εκδηλώσουν τη δυσφορία τους, καθώς έχουν διοργανωθεί πολλές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας μέσα στις επόμενες εβδομάδες.
 
Πηγή: Russian Today

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)