to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

7:14 | 11.11.2016

Πολιτισμός

Σίγησε η βελούδινη φωνή του Λέοναρντ Κοέν

Ο Λέοναρντ Κοέν, ο λογοτέχνης της ροκ μουσικής του οποίου τα τραγούδια συνδύασαν θρησκευτικές απεικονίσεις με θέματα τη λύτρωση και την σεξουαλική επιθυμία και του έφεραν την αναγνώριση των κριτικών και των ακροατών του, πέθανε στα 82 του χρόνια.


Η ανακοίνωση αναφέρει:

«Είναι με βαθύτατη λύπη που ανακοινώνουμε ότι ο θρυλικός ποιητής, τραγουδοποιός και καλλιτέχνης Λέοναρντ Κοέν απεβίωσε. Έχουμε χάσει έναν από τους πιο αξιοθαύμαστους και παραγωγικούς οραματιστές.»

Ο Κόεν, με καταγωγή από το Κεμπέκ, ήταν ήδη αναγνωρισμένος ποιητής και λογοτέχνης όταν μετακόμισε στη Νέα Υόρκη το 1966 στα 31 του χρόνια για να κάνει καριέρα στη βιομηχανία της μουσικής.

Οι συγκρίσεις με τον Μπομπ Ντίλαν δεν άργησαν να έρθουν, για τη λυρική δύναμη των στίχων των τραγουδιών του.

Παρότι επηρέασε πολλούς μουσικούς και του αποδόθηκαν πολλές τιμές, όπως η εισαγωγή του στο Rock & Roll Hall of Fame και η απονομή του μεταλίου Order of Canada, της δεύτερης υψηλότερης διάκρισης σε πολίτη του Καναδά, τα τραγούδια του Κόεν με την folk-rock μουσική του και τα ενίοτε σκοτεινά συναισθήματα έμπαιναν στα τσαρτς της μουσικής πολύ σπάνια.

Το πιο γνωστό τραγούδι του, "Hallelujah", στο οποίο ανακαλεί τον βασιλιά Δαβίδ της Βίβλου και όπου παραλληλίζει τη σωματική έλξη με την επιθυμία για πνευματική σύνδεση, έχει εκτελεστεί εκατοντάδες φορές από πολλούς καλλιτέχνες, από τότε που πρωτοεμφανίστηκε το 1984.

Ο Κόεν είχε εκδόσει τον τελευταίο μεγάλο δίσκο του, τον 14ο, πριν από λίγο καιρό ενώ είχε εμφανιστεί στη σκηνή στις αρχές του χρόνου.


«Θα μας λείψεις», έγραψε ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τρυντό σε έναν συγκινητικό αποχαιρετισμό στον Λέοναρντ Κοέν

«Λέοναρντ, τα αισθήματα και οι ήχοι που αναδίδονται από την ποίηση και τη μουσική σου δεν συγκρίνονται με κανενός άλλου καλλιτέχνη. Θα μας λείψεις».

«Ο Λέοναρντ Κοέν παραμένει σήμερα τόσο εύστοχος, όσο ήταν στη δεκαετία του ΄60. Η ικανότητά του να προβάλλει όλες τις διαστάσεις των ανθρώπινων συναισθημάτων τον ανέδειξε σε έναν από τους πιο σημαίνοντες και ανθεκτικούς μουσικούς όλων των εποχών. Το στυλ του μπόρεσε να διαπεράσει τις μόδες», έγραψε στην ανακοίνωσή του ο Τζάστιν Τρυντό.

«Αναγνωρισμένος ως ένας από τους σημαντικότερους ανθρώπους του Μόντρεαλ, ο Λέοναρντ Κοέν έφθασε στις υψηλότερες καλλιτεχνικές κορυφές ως φημισμένος ποιητής και ερμηνευτής παγκόσμιας εμβέλειας».

«Θα τον θυμόμαστε με αγάπη για τη βαθιά του φωνή, το αυτοσαρκαστικό του χιούμορ και τους στίχους που έκαναν τα τραγούδια του αγέραστα για τόσες πολλές γενιές».

«Στο όνομα όλων των Καναδών» ο Τζάστιν Τρυντό εκφράζει «τα πιο ειλικρινή συλλυπητήριά του στην οικογένεια, στους φίλους, στους συνεργάτες και στους πολλούς, πολλούς θαυμαστές του Λέοναρντ Κοέν».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)