to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:13 | 30.10.2013

Πολιτική

Σιγή ιχθύος από την κυβέρνηση για τις υποκλοπές της NSA - Η ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ

Διαμαρτυρία προς τις ΗΠΑ και άμεσες ενέργειες για τη διαφύλαξη των επικοινωνιών ζητάει ο ΣΥΡΙΖΑ μετά τις αποκαλύψεις σχετικά με τις υποκλοπές της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα


Κέντρο υποκλοπών και παρακολούθησης επικοινωνιών αποτελεί και η αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα, σύμφωνα με έγγραφο της Επιτροπής Εθνικής Ασφάλειας  των ΗΠΑ (NSA) που δημοσίευσε το γερμανικό περιοδικό Spiegel. Το έγγραφο περιλαμβάνεται στα στοιχεία που διέρρευσαν από τον πρώην συνεργάτη των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών Έντουαρντ Σνόουντεν. 31 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με ερώτησή τους προς τους αρμόδιους υπουργούς, αναφέρουν ότι η η ελληνική κυβέρνηση είναι μια από τις λίγες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις που δεν έχει ζητήσει εξηγήσεις για τα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας και απαιτούν να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για τη διαφύλαξη των επικοινωνιών και των απορρήτων του Κράτους. Σύμφωνα με την αξιωματική αντιπολίτευση, «είναι μείζον θέμα εθνικής ασφαλείας η περιφρούρηση των τηλεφωνικών επικοινωνιών του ελληνικού πολιτικού προσωπικού και η υπεύθυνη για τα ζητήματα εθνικής ασφάλειας ΕΥΠ  δεν πρέπει να αδρανήσει».

Ολόκληρη η ερώτηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ προς τους υπουργούς Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Εσωτερικών & Εξωτερικών για τις  παρακολουθήσεις των τηλεφώνων από την NSA:

«Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel», στην Αθήνα και 79 ακόμα σημεία του πλανήτη δραστηριοποιούνται «ειδικές μονάδες συλλογής» πληροφοριών - Special Collection Services (SCS), που ανήκουν στην Επιτροπή Εθνικής Ασφάλειας (NSA) των ΗΠΑ. Οι πράκτορες των SCS εργάζονται με πλήρη μυστικότητα και καλύπτονται από καθεστώς διπλωματικής ασυλίας.

Στην Αθήνα, το κέντρο υποκλοπών και παρακολούθησης επικοινωνιών έχει έδρα την αμερικανική πρεσβεία, σύμφωνα με έγγραφο της NSA που διέρρευσε από τα στοιχεία που αποκάλυψε ο φυγάς τέως συνεργάτης των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών Έντουαρντ Σνόουντεν και δημοσίευσε το γερμανικό περιοδικό.

Στην Αθήνα επίσης σύμφωνα με τα δημοσιεύματα αυτά, υπάρχει εκτός από τη μονάδα καταγραφής και υπερσύγχρονος εξοπλισμός παρακολουθήσεων που μπορεί να υποκλέπτει επικοινωνίες κινητών τηλεφώνων, ασύρματων δεκτών και δορυφορικών επικοινωνιών και λειτουργεί εξ αποστάσεως χωρίς να απαιτείται η παρουσία προσωπικού. Τέτοιες μονάδες εντοπίζονται ακόμα, εκτός από την Αθήνα, μόνο στη Μόσχα και τη Βιέννη.

Η ιστορία των υποκλοπών στην χώρα μας έχει πλούσια «προϊστορία», από το 2005 με τις διαρροές περί παρακολουθήσεων του τότε πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, πολιτικών και δεκάδων άλλων πολιτών. Η κατάληξη της υπόθεσης εκείνης εξελίχθηκε σε κακοπαιγμένη οπερέτα, όπου ενεπλάκησαν η ΕΥΠ, της οποίας ο ρόλος ήταν τουλάχιστον αμφιλεγόμενος, η CIA, πράκτορες με βαλιτσάκια και κοριούς, ιδιωτικές εταιρείες (VODAFONE, ERICSSON), αυτοκτόνησε ένας υπάλληλος της VODAFONE υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες, διατάθηκαν έρευνες που κατέληξαν σε δίωξη κατά αγνώστων και τελικά, αυτή η τραγική υπόθεση πνίγηκε σε μια θάλασσα γελοιότητας, όπου οι κ. κ. Βουλγαράκης και Ρουσόπουλος δήλωσαν ότι η υπόθεση δεν κατέληγε πουθενά και δράστης θα μπορούσε να είναι ο καθένας… 

Επειδή η ελληνική κυβέρνηση είναι μια από τις λίγες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις που δεν έχει ζητήσει εξηγήσεις για τα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας και αφορούν τις παρακολουθήσεις κυβερνήσεων από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες,

Επειδή είναι μείζον θέμα εθνικής ασφαλείας η περιφρούρηση των τηλεφωνικών επικοινωνιών του ελληνικού πολιτικού προσωπικού και η υπεύθυνη για τα ζητήματα εθνικής ασφάλειας ΕΥΠ  δεν πρέπει να αδρανήσει,

Επειδή η Κυβέρνηση μέχρι τώρα τηρεί σιγή ιχθύος,

Ερωτάται ο  Υπουργός:

1. Ποιες οι ενέργειες της Κυβέρνησης, των Υπουργών και των Υπηρεσιών της σχετικά με τις εν λόγω υποκλοπές τόσο πριν όσο και μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου αυτού;

2. Σε ποιες ενέργειες προτίθενται να προβούν για τη διαφύλαξη των επικοινωνιών και των απορρήτων του Κράτους;

3. Προτίθεται η Κυβέρνηση να προβεί σε διαμαρτυρία προς τις Η.Π.Α. και τι μέτρα σκοπεύει να λάβει ως αντίδραση απέναντι στις απαράδεκτες αυτές ενέργειες;».

Ο Πάγκαλος ξεπλένει τους Αμερικανούς για τις υποκλοπές

«Κι εμείς παρακολουθούσαμε τον πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Αθήνα» δήλωσε xθες στον ΒΗΜΑ 99,5 ο Θεόδωρος Πάγκαλος, με αφορμή την αποκάλυψη ότι η NSA είχε στήσει κέντρο υποκλοπών και παρακολούθησης επικοινωνιών στην αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα. Πρόσθεσε, επίσης, ότι κάποτε η ΕΥΠ είχε καταφέρει να παρακολουθεί όχι μόνο τον αμερικανό πρέσβη στην Αθήνα αλλά και τον αμερικανό πρέσβη στην Άγκυρα.  

«Δεν μάθαμε τίποτε καινούριο, γιατί ξέραμε τα πάντα, αλλά ήταν πολύ διασκεδαστικό να ακούμε τον αμερικανό πρεσβευτή στην Αθήνα να μιλάει με τον πρεσβευτή στην Αγκυρα και το Στέιτ Ντιπαρτμεντ με ακατάλληλες για ανηλίκους εκφράσεις» είπε.  Οι παρακολουθήσεις σταμάτησαν γιατί «το κατάλαβαν οι Αμερικάνοι», είπε ο Πάγκαλος.  «Οι δηλώσεις του κ. Θεόδωρου Πάγκαλου, πρώην Υπουργού Εξωτερικών και πρώην Αντιπροέδρου κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, σχετικά με την παρακολούθηση των συνομιλιών του αμερικανού πρέσβη στην Αθήνα και την Άγκυρα, επιβεβαιώνουν την εκφρασμένη ήδη ανησυχία του ΣΥΡΙΖΑ για την ανύπαρκτη προστασία του τηλεπικοινωνιακού απορρήτου, αλλά και για την λειτουργία μηχανισμών που χωρίς δημοκρατική νομιμοποίηση και δημοκρατικό έλεγχο κινούνται ανεξέλεγκτα», τόνισε ο Θοδωρής Δρίτσας.

Υπερασπίζεται τις παρακολουθήσεις η NSA - Φρένο στις υποκλοπές υπόσχεται ο Λευκός Οίκος

 

Παρακολουθήσεις ξένων ηγετών από τις αμερικανικές υπηρεσίες; «Έτσι κάνουν όλοι, και το κάνουν και σε μας». Παρακολουθήσεις συνδιαλέξεων στην Ευρώπη από την NSA; «Δεν τις κάναμε όπως λένε, μας βοηθούσαν και οι Ευρωπαίοι». Τέτοια γραμμή κράτησαν οι επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών ενώπιον επιτροπής της αμερικανικής Βουλής, υπερασπιζόμενοι το πρόγραμμα παρακολουθήσεων ως αναντικατάστατης σημασίας για την ασφάλεια εναντίον τρομοκρατικών επιθέσεων και απορρίπτοντας την ανάγκη αναθεώρησης του προγράμματος (πηγή:in.gr). 

Ο επικεφαλής της γερμανικής υπηρεσίας εξωτερικών Πληροφοριών BND Γκέρχαρντ Σίντλερ διέψευσε σήμερα τις δηλώσεις του αμερικανού ομολόγου του, σύμφωνα με τον οποίο η Γερμανία κατασκόπευε τις ΗΠΑ στο έδαφός τους. "Δεν υπάρχουν επιχειρήσεις παρακολούθησης τηλεπικοινωνιών από τη γερμανική πρεσβεία στην Ουάσινγκτον", διαβεβαίωσε ο Γκέρχαρντ Σίντλερ με δηλώσεις του στην ηλεκτρονική έκδοση της "Die Zeit".

 Protesters with the organization Code Pink hold up placards as Director of National Security Agency (NSA) and Commander of US Cyber Command General Keith Alexander (L), Director of National Intelligence James Clapper (C) and Deputy Attorney General James Cole (R) arrive to testify before the House (Select) Intelligence Committee on "Potential Changes to the Foreign Intelligence Surveillance Act (FISA)" on Capitol Hill in Washington, DC, October 29, 2013 (AFP Photo / Jim Watson)

Eν τω μεταξύ, υπό το βάρος των δημοσιευμάτων σχετικά με το πρόγραμμα κατασκοπίας στην Ευρώπη, ο πρόεδρος των ΗΠΑ υπόσχεται να βάλει «φρένο» στα προγράμματα υποκλοπών και παρακολουθήσεων των τηλεπικοινωνιών. Ο ίδιος ο αμερικανός πρόεδρος ανέφερε, σε συνέντευξή του στο ABC, πως πρέπει «να διασφαλιστεί ότι αυτό που είναι σε θέση να κάνουν οι υπηρεσίες πληροφοριών δεν πρέπει αυτόματα να εξισώνεται με αυτό που κάνουν στην πράξη».

Παράλληλα, το Associated Press υποστηρίζει, επικαλούμενο αμερικανούς αξιωματούχους, πως η αμερικανική κυβέρνηση εξετάζει τον τερματισμό των επιχειρήσεων παρακολούθησης συμμαχικών ηγετών (μετά το σάλο που ξέσπασε με το κινητό της Άνγκελα Μέρκελ). Η απόφαση, σημείωσε η πηγή που επικαλείται το πρακτορείο, δεν έχει ληφθεί ακόμη οριστικά καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη εσωτερική έρευνα. 

Διαβάστε σχετικά: Κ. Ήσυχος για τις παρακολουθήσεις: Ούτε τον πρεσβευτή των ΗΠΑ για εξηγήσεις δεν κάλεσε η ελληνική κυβέρνηση

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)