to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:12 | 02.10.2017

Διεθνή

Σιγή ιχθύος από την ευρωπαϊκή Δεξιά για το κρεσέντο βίας στην Καταλονία - Καταδικάζουν οι υπόλοιπες ευρωομάδες

Σε δηλώσεις για tο κρεσέντο βίας που εξαπέλυσε χθες η κυβέρνηση Ραχόι, κατά τη διάρκεια του δημοψηφίσματος στην Καταλονία, προέβησαν τα περισσότερα πολιτικά κόμματα του Ευρωκοινοβουλίου, πλην του δεξιού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος


(φωτογραφία: Reuters)

Σε δηλώσεις για τα χθεσινά γεγονότα βίαιης καταστολής, την οποία εξαπέλυσε η δεξιά κυβέρνηση Ραχόι, κατά τη διάρκεια του δημοψηφίσματος στην Καταλονία, χθες τα περισσότερα πολιτικά κόμματα του Ευρωκοινοβουλίου, πλην του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (στο οποίο ανήκει το κυβερνών κόμμα της Ισπανίας). Σύμφωνα με πληροφορίες κάποια από αυτά αναμένεται να καταθέσουν αίτημα κατά την έναρξη της Ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο στις 5 τοπική ώρα προκειμένου να γίνει εκτάκτως σχετική συζήτηση. Tο εν λόγω αίτημα, εφόσον κατατεθεί, θα τεθεί σε ψηφοφορία στην Ολομέλεια.

*ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:Γκάμπι Τσίμερ: Η ΕΕ να πάρει θέση ενάντια στη βία της ισπανικής κυβέρνησης

Έκκληση για «πολιτική απάντηση» και όχι «αστυνομική» απηύθυνε χθες ο πρόεδρος της πολιτικής ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, Τζιάνι Πιτέλα, αντιδρώντας στα χθεσινά γεγονότα. Ο ίδιος τονίζει σε δήλωσή του ότι «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το μη δημοψήφισμα που οργανώθηκε και υποστηρίχθηκε από τις αρχές της Καταλονίας πρέπει να θεωρείται παράνομο και άκυρο».

«Ωστόσο, πρέπει επίσης να ακουστεί η άποψη πολλών Καταλανών που έχουν βγει τους δρόμους», επισημαίνει ο Τ. Πιτέλα, προσθέτοντας ότι «η λύση μπορεί να είναι μόνο μια πολιτική απάντηση, όχι αστυνομική».

Σύμφωνα με τον Ιταλό σοσιαλιστή, «επί μήνες, ο ισπανός πρωθυπουργός Ραχόι δεν έκανε τίποτα» και δεν απέτρεψε την κλιμάκωση της έντασης, ώστε να «αποφευχθούν συγκρούσεις μεταξύ της αστυνομίας και των αμάχων». «Οι φοβερές εικόνες της βίας που μεταδόθηκαν από τη Βαρκελώνη σε όλο τον κόσμο δεν έπρεπε ποτέ να είχαν συμβεί. Είναι απογοητευτικό το γεγονός ότι η συντηρητική κυβέρνηση στην Ισπανία δεν άνοιξε προηγουμένως διάλογο και αγνόησε τη φωνή πολλών πολιτών στην Καταλονία», αναφέρει και συμπληρώνει ότι «από την άλλη πλευρά, οι Καταλανικές Αρχές οδήγησαν τους πολίτες σε παράνομο δρόμο, παρά τις πολλές αποφάσεις που εξέδωσαν όχι μόνο το ισπανικό συνταγματικό δικαστήριο αλλά και τα καταλανικά δικαστήρια».

Ο επικεφαλής της πολιτικής ομάδας των Φιλελευθέρων, Γκι Βερχόφσταντ, «καταδίκασε» με δήλωσή του συνολικά τα γεγονότα στην Καταλονία, καλώντας παράλληλα όλες τις πλευρές σε πολιτικό διάλογο. «Από τη μία πλευρά, τα αποσχιστικά κόμματα προχώρησαν με ένα λεγόμενο δημοψήφισμα το οποίο απαγορεύτηκε από το συνταγματικό δικαστήριο, γνωρίζοντας πολύ καλά ότι θα συμμετείχε μόνο μια μειοψηφία, καθώς το 60% των Καταλανών είναι ενάντια στον διαχωρισμό», είπε και πρόσθεσε: «Από την άλλη ακόμη και αν βασίστηκε σε δικαστικές αποφάσεις έγινε χρήση δυσανάλογης βίας για να σταματήσει αυτό». «Ήρθε η ώρα για την αποκλιμάκωση» κατέληξε ο ίδιος, σημειώνοντας ότι «μόνο μια λύση με διαπραγματεύσεις στην οποία εμπλέκονται όλα τα πολιτικά κόμματα, συμπεριλαμβανομένης της αντιπολίτευσης στο Κοινοβούλιο της Καταλονίας, και με σεβασμό στη συνταγματική και έννομη τάξη της χώρας, μπορεί να είναι η μελλοντική πορεία».

Από την πλευρά τους οι επικεφαλής των Πρασίνων στο Ευρωκοινοβούλιο, Σκα Κέλερ και Φιλίπ Λαμπέρ, εξέφρασαν την «ανησυχία» τους για τη «μαζική βία της αστυνομίας κατά των ειρηνικών ανθρώπων που προσπαθούν να ψηφίσουν», χαρακτηρίζοντάς την «ένα τεράστιο λάθος από τον Ραχόι». «Πρόκειται για ένα πολιτικό πρόβλημα και πρέπει να επιλυθεί πολιτικά, όχι από την αστυνομία» αναφέρουν οι Πράσινοι στη χθεσινή δήλωσή τους καλώντας την Ευρωπαϊκή Επιτροπή «να προωθήσει το διάλογο και να προσφέρει διαμεσολάβηση».

Τέλος, η επικεφαλής της πολιτικής ομάδας της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστέρας στο Ευρωκοινοβούλιο, Γκάμπι Τσίμερ, έκανε λόγο για «σοκαριστικές εικόνες» που δεν μπορούν να αγνοηθούν από την ΕΕ. «Η ΕΕ πρέπει να δράσει για την προάσπιση των θεμελιωδών δικαιωμάτων από τις πρόσφατες και συνεχείς ενέργειες της ισπανικής κυβέρνησης» σημειώνει η ίδια, προσθέτοντας ότι «τέτοιες επιθέσεις κατά της δημοκρατίας δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές. Η ΕΕ πρέπει να εργαστεί για να βοηθήσει στην αποκατάσταση της κατάστασης και να θέσει το ζήτημα αυτό σε ένα πολιτικό πλαίσιο» (πληροφορίες: ΑΠΕ- ΜΠΕ).

*ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)