to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:25 | 27.07.2022

Πολιτική

Σιγή ιχθύος από το Μαξίμου για την σκοτεινή υπόθεση του Predator

«Ο κος Μητσοτάκης οφείλει να σταματήσει τις υπεκφυγές γιατί όλα αυτά τα πρωτοφανή συμβαίνουν στη χώρα όσο αυτός κυβερνάει», τόνιζε (μάταια) την Τρίτη η Κουμουνδούρου, μετά την καταγγελία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ για απόπειρα παρακολούθησης των επικοινωνιών του


Ο Κυριάκος Μητσοτάκης οφείλει να σταματήσει να κρύβεται και να δώσει ο ίδιος απαντήσεις μετά την καταγγελία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη για απόπειρα παρακολούθησης των επικοινωνιών του. Ιδίως από την στιγμή που φέρεται να πραγματοποιήθηκε μέσω του περίφημου λογισμικού Predator για τα οποίο ούτως ή άλλως η κυβέρνηση οφείλει εξηγήσεις, αφού φέρεται να χρησιμοποιήθηκε για την παρακολούθηση δημοσιογράφων.

Στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κτιμούν ότι η υπόθεση αυτή λειτουργεί σωρευτικά, ως ένα ακόμη δείγμα της προβληματικής λειτουργίας της Δημοκρατίας και αντιλήψεων «καθεστώτος» από τις οποίες φέρεται να εμφορείται η κυβέρνηση. Έρχεται δηλαδή να «κουμπώσει» με την αρνητική κατάσταση στην λειτουργία του τύπου που διαπιστώνουν οργανισμοί που συνεργάζονται με την Κομισιόν, τις διώξεις δημοσιογράφων για την υπόθεση Novartis αλλά και την άρνηση της κυβέρνησης να αποδεχθεί θεσμούς δημοκρατικού ελέγχου. Όπως π.χ η διακομματική επιτροπή για την λογοδοσία σχετικά με τα κονδύλια του Ταμείου Ανάπτυξης την οποία απέρριψε.

Η αξιωματική αντιπολίτευση δεν αρκείται στην δήλωση που έκανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου αναφέροντας ότι το ζήτημα θα διερευνηθεί από την δικαιοσύνη, ζητώντας να υπάρξει πολιτική συζήτηση για το θέμα και ανάληψης πολιτικών ευθυνών. Θεωρεί δηλαδή ότι η κυβέρνηση μεταφέρει την «καυτή πατάτα» στην δικαιοσύνη για ένα ζήτημα εξόχως πολιτικό.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επέδειξε άμεσα αντανακλαστικά μετά την καταγγελία που έκανε ο Νίκος Ανδρουλάκης, θέτοντας άμεσα ερωτήματα και καλώντας την κυβέρνηση να πάρει θέση. Τόσο με την ανακοίνωσή που εξέδωσε ζητώντας από τον ίδιο τον πρωθυπουργό να τοποθετηθεί όσο και μέσω των παρεμβάσεών του στο κοινοβούλιο.

Η αξιωματική αντιπολίτευση στην ανακοίνωσή της επισήμανε ότι ο βασικός αρμόδιος να δώσει απαντήσεις δεν είναι άλλος από τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Συνδέοντας μάλιστα την όλη υπόθεση του λογισμικού Predator με την ΕΥΠ της οποίας άμεσος πολιτικός προϊστάμενος είναι ο πρωθυπουργός. Όπως ανέφερε ο ΣΥΡΙΖΑ «αναμένουμε σοβαρές εξηγήσεις από τον ίδιο τον κο Μητσοτάκη, μιας και από τις πρώτες αποφάσεις του ήταν να φέρει την ευθύνη της ΕΥΠ απευθείας στο πρωθυπουργικό γραφείο. Τυχαίο;». Σημείωσε παράλληλα ότι «η κυβέρνηση Μητσοτάκη αποδεικνύεται επικίνδυνη για στοιχειώδεις αξίες του Κράτους Δικαίου και της ίδιας της Δημοκρατίας».

Παράλληλα οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κάλεσαν την κυβέρνηση να δώσει απαντήσεις στα ερωτήματα που προκύπτουν. «Θα λάβουμε κάποια απάντηση από την Κυβέρνηση για τις παρακολουθήσεις;» επισήμανε μιλώντας στην Βουλή ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Σπίρτζης προσθέτοντας: «Δεν ξέρω αν το θυμάστε, είναι από τα πρώτα πράγματα που κάνατε. Η ΕΥΠ είναι στην αρμοδιότητα του Πρωθυπουργού, με εκείνο το καταπληκτικό σχέδιο και τη δομή του επιτελικού κράτους.»

Ο Χρήστος Σπίρτζης αναρωτήθηκε αν θα δοθούν απαντήσει «ή θα το θάψετε, όπως θάβετε όλα τα ζητήματα που δεν εξυπηρετούν το σχέδιο προπαγάνδας σας και που σας στριμώχνουν; Θα απαντήσετε ή θα αποφύγετε όπως κάνατε στην παρακολούθηση του δημοσιογράφου κ. Κουκάκη; Θα μας απαντήσετε γιατί αλλάξατε τον νόμο της ΑΔΑΕ για ενημέρωση αυτών που παρακολουθούνται;». Σημείωσε επίσης πως «δεν απαντάτε σε αποκαλύψεις ούτε στις αποκαλύψεις για τα σήματα της ΕΥΠ, που ζητούσαν το πολιτικό υπόβαθρο πολιτών και ήθελαν να τα παρακολουθήσουν».

Η γραμματέας της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ Όλγα Γεροβασίλη επισήμανε σε δική της παρέμβαση, πως τίθεται θέμα προστασίας των δικαιωμάτων των πολιτών που απορρέουν από το Σύνταγμα. Όπως τόνισε για την υπόθεση της χρήσης του λογισμικού Predator επισημαίνοντας πως «είχαμε δει το θέμα και όταν καταγγέλθηκε από δημοσιογράφους.

Όλη η Αντιπολίτευση ρώτησε τότε τι συμβαίνει και η απάντηση ήταν ότι δεν έχει αγοραστεί τέτοιο σύστημα από την πλευρά της ελληνικής Κυβέρνησης. Κατανοούμε αυτή την απάντηση, αλλά ξέρετε αυτό δεν είναι αρκετό πια. Δηλαδή, οι καταγγελίες του κ.Ανδρουλάκηέγιναν μέσω της υπηρεσίας που οργάνωσε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, προκειμένου να ελέγξει τι και πώς συνέβη. Η χώρα θα έχει ένα σύστημα το οποίο θα φροντίσει να μην καταστρατηγείται ολόκληρο το Σύνταγμα; Πώς θα προστατευτούν οι πολίτες, οι δημοσιογράφοι, οι πολιτικοί, οι Αρχηγοί κομμάτων, εσείς, κύριοι Υπουργοί; Δεν ξέρω, τα δικά σας τηλέφωνα παρακολουθούνται;».

Στην Κουμουνδούρου δεν πέρασε απαρατήρητο το ότι για μία ακόμη φορά οι κυβερνητικές πρακτικές βρέθηκαν – αντικειμενικά- στο στόχαστρο των υπόλοιπων κομμάτων της αντιπολίτευσης. Στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θεωρούν «αυτονόητη» τη στάση που τηρήθηκε μετά τις καταγγελίες του Νίκου Ανδρουλάκη αφού αφορά ζητήματα δημοκρατίας. Ενώ ανάλογη στάση είχαν και τα υπόλοιπα κόμματα της Αριστεράς, αφού τις παρακολουθήσεις κατήγγειλε τόσο το ΚΚΕ όσο και το Μέρα 25.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)