to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

8:13 | 21.07.2012

left.gr

Πολιτική

SIEMENS: Στο προσκήνιο το σκάνδαλο με επερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ

Επίκαιρη επερώτηση προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Δικαιοσύνης, για τη σκανδαλώδη απόπειρα εξώδικου συμβιβασμού με τη SIEMENS, κατέθεσαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με επικεφαλής τον πρόεδρό τους Αλέξη Τσίπρα.


Το σκάνδαλο της Siemens και το υπό εκκόλαψη σκάνδαλο του συμβιβασμού του ελληνικού Δημοσίου με τη γερμανική εταιρεία επέλεξε ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ για να θέσει στην κυβέρνηση Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜ.ΑΡ. 

Με την πρώτη του επερώτηση ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ προειδοποιεί όσους υπουργούς ετοιμάζονται να προχωρήσουν στον συμβιβασμό με την Siemens (και κυρίως τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα…) ότι τυχόν υπογραφή τους συνιστά απιστία και παράβαση καθήκοντος.

Την επερώτηση, που απευθύνεται στους υπουργούς Οικονομικών και Δικαιοσύνης, υπογράφει πρώτος ο πρόεδρος της Κ.Ο. Αλέξης Τσίπρας και ακολουθούν οι 3 κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι Παναγιώτης Λαφαζάνης, Δημήτρης Παπαδημούλης και Παναγιώτης Κουρουμπλής, όπως και οι βουλευτές Θοδωρής Δρίτσας, Ζωή Κωνσταντοπούλου, Σοφία Σακοράφα και Αλέξης Μητρόπουλος. Σημειώνεται ότι 11 κορυφαία στελέχη της Siemens κλήθηκαν σε απολογία από την ελληνική Δικαιοσύνη, για ενεργητική δωροδοκία και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, αναφορικά με τη σύμβαση 8002 Siemens - OTE.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ υπενθυμίζει ότι "το σκάνδαλο Siemens επιχειρήθηκε να συγκαλυφθεί με τη σκανδαλώδη ψήφιση, αμέσως πριν την προκήρυξη των εκλογών της 6ης Μαΐου 2012, από 164 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ., ενός ανυπόγραφου "σχεδίου συμβιβασμού". Πρόκειται για το άρθρο 324 του νόμου 4072, με το οποίο "εγκρίνεται το σχέδιο συμφωνίας συμβιβασμού μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και των εταιρειών Siemens A.G. και Siemens A.E." και "παρέχεται εξουσιοδότηση στον υπουργό Οικονομικών να εκπροσωπήσει την Ελληνική Δημοκρατία και να υπογράψει τη συμφωνία συμβιβασμού".


Συγκάλυψη ευθυνών - Απιστία και παράβαση καθήκοντος


Ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ στο κείμενο της επερώτησής του τονίζει ότι: "Καθεαυτή η ψήφιση του ανωτέρω σχεδίου 'συμφωνίας' επισύρει βαρύτατη ευθύνη για τη συγκάλυψη των ευθυνών όσων ενέχονται στο σκάνδαλο και προέρχονται από τα κόμματα του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. Η δε τυχόν υπογραφή του σχεδίου από τον υπουργό Οικονομικών, επί τη βάσει της προπεριγραφόμενης παράνομης και άκυρης εξουσιοδότησης, από βουλευτές κομμάτων που είναι τα ίδια ενεχόμενα στο σκάνδαλο, θα αποτελέσει πράξη καθ' όλα παράνομη και εξόφθαλμα επιζήμια για τα συμφέροντα του ελληνικού Δημοσίου, συνιστώσα, πλην άλλων, απιστία και παράβαση καθήκοντος".

Επισημαίνει επίσης ότι το ελληνικό Δημόσιο παραιτείται από αξιώσεις τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ (σύμφωνα με το ομόφωνο πόρισμα της αρμόδιας Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής), παίρνοντας 270 εκατ. ευρώ σε... είδος.

Παρίτηση από το απόρρητο!


Ταυτόχρονα, το ελληνικό Δημόσιο "εκχωρεί στη Siemens πληροφορίες για τον νομικό χειρισμό της υπόθεσης από την εταιρεία Hogan Lovells International LL.P., με παραίτηση από τη ρήτρα εμπιστευτικότητας και δικηγορικού απορρήτου, προκειμένου να... πληρωθεί η άνω εταιρεία-νομική σύμβουλος του ελληνικού Δημοσίου από τη Siemens!". Οι ενέργειες, υπογραμμίζει, "λειτουργούν επ' ωφελεία προσώπων που είναι υπόλογα ενώπιον της Ελληνικής Δικαιοσύνης, συνιστώντας έτσι αθέμιτη απόπειρα παρέμβασης σε εκκρεμή δικαστική υπόθεση".


Με βάση τα παραπάνω ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ ερωτά:

1) Αν το σχέδιο Συμφωνίας Συμβιβασμού έχει υπογραφεί από υπουργό Οικονομικών και από ποιον. Αν δεν έχει υπογραφεί, ο νυν υπουργός σχεδιάζει να το υπογράψει ή θα διεκδικήσει από τη Siemens τη θετική και αποθετική ζημία και την ηθική βλάβη που προκάλεσε αυτή στο ελληνικό Δημόσιο;

2) Αν έχει εκτελεσθεί από το ελληνικό Δημόσιο ή από τη Siemens οποιοδήποτε τμήμα του σχεδίου αυτής της συμφωνίας, παρά το γεγονός ότι αυτή ουδέποτε κυρώθηκε. Ποιες πράξεις έχουν γίνει και με την έγκριση ποιων διοικητικών ή κυβερνητικών οργάνων;

3) Αν θα εξετασθεί ποιο τμήμα του δημοσίου χρέους προέκυψε από παράνομες συμβάσεις με τη Siemens και αν θα επιδιωχθεί η διαγραφή του, όπως επιτάσσει το δημόσιο συμφέρον.

4) Αν θα υπάρξει δημόσια, διαφανής και δικαστική διεκδίκηση αποκατάστασης του πραγματικού ύψους της ζημίας, με την αποκάλυψη όλων των ενεχομένων προσώπων, όποιο αξίωμα και εάν κατέχουν αυτά σήμερα, και με την αποτροπή οποιασδήποτε άμεσης ή έμμεσης παρέμβασης στο έργο της Δικαιοσύνης.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)