to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:50 | 27.12.2013

πηγή: Ποντίκι

Αθλητισμός

«Sieg Heil» στην κερκίδα

«Όσα έμαθα περί ηθικής μού τα δίδαξε το ποδόσφαιρο» είχε πει κάποτε ο Αλμπέρ Καμύ. Αν ζούσε σήμερα ο Γάλλος οραματιστής του 20ού αιώνα, ίσως να μην ένιωθε έκπληξη για τη διάβρωση που συντελείται στο λαοφιλέστερο άθλημα από το «δηλητήριο» του φασισμού.



Σε μια κοινωνία που θεωρεί ως βέλτιστον το «μη χείρον», η παρουσία των νοσταλγών του ναζισμού στις κερκίδες των ελληνικών γηπέδων δεν της προκαλεί καμιά αντίδραση.
 
Ακόμα αναμένεται η επίσημη αντίδραση της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας (ΕΠΟ) για το πρόστιμο των 100.000 ευρώ που επέβαλε η FIFA εξαιτίας των ρατσιστικών συνθημάτων και των ναζιστικών χαιρετισμών Ελλήνων οπαδών που κατέγραψε ο παρατηρητής στον πρόσφατο εντός έδρας αγώνα μπαράζ για το Μουντιάλ του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος με τη Ρουμανία.
 
Ίσως μάλιστα πολλοί να συμφωνούν με την άποψη του διευθυντή επικοινωνίας της ΠΑΕ Ολυμπιακός Κώστα Καραπαπά, ο οποίος χαρακτήρισε «τραβηγμένη από τα μαλλιά» την απόφαση της UEFA να επιβάλει χρηματικό πρόστιμο 30.000 ευρώ και «λουκέτο» σε μεγάλο τμήμα της Θύρας 7 του γηπέδου «Καραϊσκάκης» στον προσεχή αγώνα των «ερυθρολεύκων» στο Τσάμπιονς Λιγκ εξαιτίας των ρατσιστικών πανό και συνθημάτων που ανάρτησαν οι οργανωμένοι οπαδοί τους στο ματς με την Άντερλεχτ.
 
«Όλη ιστορία έχει γίνει για μια σημαία, ένα μπάνερ 2x2, η οποία δεν είχε επάνω κανένα σύνθημα. Είχε πάνω μόνο μια νεκροκεφαλή. Αυτή η νεκροκεφαλή είναι σήμα ενός συνδέσμου. Δεν είναι των SS. Βγαίνει σε διάφορες παραλλαγές. Μάλιστα, για να φύγει αυτή η ιστορία με τους ναζί και τα SS, να επισημάνω ότι σε άλλο παιχνίδι αντίστοιχα η UEFA είχε ζητήσει να φύγει ένα πανό ενός συνδέσμου του Ρεθύμνου με νεκροκεφαλή με ένα κρητικό σαρίκι επάνω... Φαντάζομαι δεν είναι SS και οι Κρητικοί».
 
Αυτά είπε, μεταξύ άλλων, ο εκπρόσωπος Τύπου των πρωταθλητών Ελλάδας σε συνέντευξή του στην αθλητική ιστοσελίδα sport24.gr.
 
Η ανάλυση του φαινομένου του φασισμού και της διείσδυσης των νεοναζί στα ελληνικά γήπεδα έχει γίνει πολλάκις στο παρελθόν - και από εμάς. Σε μια κοινωνία, όμως, που η απαξίωση της δημοκρατίας έχει οδηγήσει στο σημείο για ένα σημαντικό τμήμα ψηφοφόρων το έκτρωμα του ναζισμού να θεωρείται προτιμότερο από την «ολιγαρχία» των συστημικών κομμάτων, απόψεις όπως αυτές του Καραπαπά δεν προκαλούν καμιά εντύπωση.
 
Άλλωστε τι παραπάνω μπορεί να ξέρει ο... μιγάς Κριστιάν Καρεμπέ, παγκόσμιος πρωταθλητής με τη Γαλλία το 1998, ο οποίος, έχοντας δει με τα μάτια του τους «Ελληνάρες» οπαδούς της εξέδρας να τον υποδέχονται με κραυγές πιθήκων και μπανάνες, είπε πως στο «λιμάνι» θα πρέπει να προβληματιστούν από την τιμωρία της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας και να πάρουν άμεσα μέτρα αποτροπής ανάλογων φαινομένων στο μέλλον.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)