to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Το "Σιδηρούν Κράτος" της Θάτσερ, ο καθηγητής Γεραπετρίτητς και η Δημοκρατία

Στην θεσμική θωράκιση της κυβερνητικής εξουσίας αποβλέπουν τα πρώτα νομοσχέδια του Κυρ. Μητσοτάκη..


Αυτή η θεσμική θωράκιση είναι η απαραίτητη  και βασικότατη προυπόθεση για να ξετυλιχθεί αποτελεσματικά η επόμενη φάση του σχεδιασμού του που αφορά κυρίως την εξυπηρέτηση των οικονομικών ελίτ. Χωρίς αυτήν την θωράκιση κάθε επόμενο βήμα θα είναι μετέωρο.  Το δόγμα «κάθε χαραμάδα που μπορεί να αμφισβητήσει την πολιτική μας πρέπει να κλείσει άμεσα» αποτελεί την απόλυτη προτεραιότητα  του κυβερνητικού επιτελείου. Η με κάθε τρόπο απομάκρυνση της Β.Θάνου και των μισών μελών της Επιτροπής Ανταγωνισμού παρά την αρνητική θέση της επιστημονικής επιτροπής της βουλής , είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα.
Πρόκειται για  ένα  θεμελιώδες δόγμα που ακολούθησε στα πρώτα της βήματα η Μάργκαρετ Θάτσερ ώστε χωρίς σοβαρές αντιστάσεις να συνθλίψει στην πορεία το κοινωνικό κράτος , τα συνδικάτα,  να περάσει τις ιδιωτικοποιήσεις και  την γνωστή πολιτική της.   Εστησε ένα «σιδηρούν κράτος» με τους πρώτους νόμους. Ακριβώς αυτό κάνει και ο Κυριάκος Μητσοτάκης.   Είναι το μοντέλο  του Ηνωμένου Βασιλείου που κατά τον καθηγητή Γεραπετρίτη είναι παράδειγμα προς μίμηση  όπως υποστήριξε κατά την  παρουσίαση στην βουλή του ανάλογου νομοσχεδίου. Μόνο που ο αγαπητός μας καθηγητής του ΕΚΠΑ  απέφυγε να πε ότι το μοντέλο αυτό το εισήγαγε για πρώτη φορά  στην Βρετανία η «αγαπημένη» του Μητσοτάκη , η Θάτσερ.
Οι αναγνώστες θα πρέπει να γνωρίζουν ότι το «σιδηρούν κράτος» δεν είναι εφεύρεση ούτε της Θάτσερ, ούτε του Μητσοτάκη,  ούτε του καθηγητή Γεραπετρίτη. Είναι θεμελιακή αρχή του Μίλτον Φρίντμαν και της Σχολής του Σικάγο και αποτελεί θεμέλιο για την αποτελεσματική άσκηση της οικονομικής πολιτικής που πρεσβεύει η συγκεκριμένη σχολή.
Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι ο Φρίντμαν διάλεξε να εφαρμόσει  την οικονομική συνταγή του στην Χιλή του Πινοσέτ  σε μία χώρα δηλαδή που είχε στηθεί  ένα «σιδηρούν κράτος».
Σε κάθε περίπτωση κοινός παρανομαστής των πρώτων ενεργειών της κυβέρνησης είναι ένα  πλήγμα στην Δημοκρατία.  Αν συνυπολογίσουμε την έλλειψη δημοκρατικής πληροφόρησης και την προπαγάνδα υπέρ του Μητσοτάκη  που κυριαρχεί   στους περισσότερους ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς , στις εφημερίδες και ραδιόφωνα, δηλαδή την κυριαρχία της γραμμής   Μαρινάκη-Μητσοτάκη, θα διαπιστώσουμε ένα τεράστιο πλήγμα στην έννοια της Δημοκρατίας.
Σε αυτούς τους δύο άξονες ποντάρει και ο Μητσοτάκης. Ένα δικό του κράτος και μία πληροφόρηση ελεγχόμενη πλήρως από τον ίδιο. Δύο άξονες δηλαδή που όπως πιστεύει θα τον βγάλουν λάδι στις αντιλαικές επιλογές που έχει στο συρτάρι.
Σε αυτήν την νέα κατάσταση η κρίσιμη επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ είναι ο μετασχηματισμός του. Μετασχηματισμός τέτοιας ποιότητας που θα του επιτρέψει να ηγεμονεύσει όχι απλά στον προοδευτικό χώρο που ήδη ηγεμονεύει, αλλά στο δημοκρατικό χώρο. Στον χώρο που η Δεξιά παλινόρθωση συνθλίβει με τις επιλογές της . Με το πρόταγμα βαθιών δημοκρατικών αλλαγών όπως η δημοκρατία στην πληροφόρηση και οι δημοκρατικές τομές στο κράτος ,  μπορεί να κερδίσει φιλελεύθερους πολίτες που σήμερα δεν τον ακολουθούν. Είναι χρέος της Αριστεράς του 21ου αιώνα.

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)