to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

22:09 | 25.06.2015

Κοινωνία

Σία Αναγνωστοπούλου: Η Υποκρισία των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Ομιλία της Σίας Αναγνωστοπούλου*, στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, στη Σύνοδο 22-26 Ιουνίου 2015 στο Στρασβούργο


«Θεωρώντας ότι η άγνοια και η περιφρόνηση των δικαιωμάτων των ανθρώπων οδήγησαν σε πράξεις βαρβαρότητας που εξέγειραν τη συνείδηση της ανθρωπότητας και ότι η ανάδειξη ενός κόσμου όπου οι άνθρωποι θα έχουν ελευθερία έκφρασης και πίστης, θα είναι απελευθερωμένοι από τον φόβο και τη μιζέρια, ανακηρύχθηκαν ως η μεγαλύτερη επιδίωξη του ανθρώπου».

Αυτό που μόλις διάβασα είναι απόσπασμα από την εισαγωγή στην Οικουμενική Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Σας καλώ σήμερα να σκεφτούμε που βρισκόμαστε σε σχέση με αυτή τη μεγάλη υπόσχεση που έδωσε η ανθρωπότητα στον εαυτό της μετά τον πιο καταστροφικό πόλεμο της ιστορίας της ανθρωπότητας, τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Σήμερα τα δικαιώματα του Ανθρώπου σχετικοποιούνται από τις ανάγκες της αγοράς, από τεχνοκρατικούς υπολογισμούς, από το ρεαλισμό των αριθμών και τον φόβο του Άλλου. Είναι θλιβερό γι αυτή την Ευρώπη, πηγή έμπνευσης των δικαιωμάτων του Ανθρώπου, ότι σήμερα οι πρόσφυγες συγκεντρώνονται σε στρατόπεδα συγκέντρωσης στην Ελλάδα και την Ιταλία, ενώ η ΕΕ δεν μπορεί να σκεφτεί θαρραλέα για την αναλογική ανακατανομή των προσφύγων. Είναι θλιβερό γι αυτή την Ευρώπη να προτιμά να γίνει στρατιωτικοποιημένο φρούριο που αποκλείει αντί να περικλείει ανθρώπους. Είναι θλιβερό γι αυτή την Ευρώπη ότι τώρα που μιλάμε οι Κούρδοι δίνουν απέλπιδα μάχη στο Κομπάνι εναντίον της βαρβαρότητας του Ίσις που εξαπέλυσε επίθεση από τα σύνορα της Τουρκίας, ενώ η ίδια μένει ένοχα σιωπηλή.

Ωστόσο, στην ίδια την ΕΕ τα κοινωνικά δικαιώματα, επομένως τα θεμελιώδη δικαιώματα του Ανθρώπου, δεν γίνονται σεβαστά. Το πρόγραμμα λιτότητας που επέβαλε εδώ και 5 χρόνια η ΕΕ στην Ελλάδα, εξουθένωσε μια ολόκληρη κοινωνία και οδήγησε χιλιάδες ανθρώπους στη μιζέρια. Το πρόγραμμα λιτότητας κατέστρεψε τις υποδομές υγείας και εκπαίδευσης της χώρας, πλήττοντας έτσι τα στοιχειώδη δικαιώματα του Ανθρώπου για πρόσβαση στην υγεία και την παιδεία. Το πρόγραμμα λιτότητας εκτίναξε το όριο της ανεργίας στο 27%, οδήγησε πολλούς νέους στη μετανάστευση, τους πιο ηλικιωμένους στην απελπισία και κάποιες χιλιάδες στην απόγνωση ακόμα και την αυτοκτονία.

Είναι ΝΤΡΟΠΗ για την ΕΕ που δεν δίστασε χθες να απορρίψει τις συναινετικές και προϊόν σκληρών διαπραγματεύσεων προτάσεις της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, που προσπαθεί να σταματήσει αυτή την εξόφθαλμη παραβίαση των δικαιωμάτων του Ανθρώπου στη χώρα. Είναι ΝΤΡΟΠΗ γι αυτή την ΕΕ που προσπαθεί να ταπεινώσει μια κυβέρνηση με νωπή λαϊκή εντολή και να την οδηγήσει στην πτώση, προς όφελος των συμμάχων και ομοϊδεατών της στην Ελλάδα. Είναι ΝΤΡΟΠΗ γι αυτή την ΕΕ που επιτρέπει υποκριτικά στο ΔΝΤ να κάνει τη βρώμικη δουλειά γι αυτή και να υιοθετεί τους πιο αντιδημοκρατικούς τρόπους στήριξης των πολιτικών και ιδεολογικών αγκυλώσεων της. Είναι ΝΤΡΟΠΗ γι αυτή την ΕΕ να υπονομεύει κάθε έννοια αλληλεγγύης και συναίνεσης και εξακολουθεί να τιμωρεί μια χώρα με τον πιο απροκάλυπτο τρόπο.

Είναι ΝΤΡΟΠΗ τέλος για την ΕΕ ότι ξέχασε εντελώς το παρελθόν της, ξέχασε τον καταστροφικό πόλεμο, ξέχασε λοιπόν τους λόγους για τους οποίους έγινε η Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

*Η Σία Αναγνωστοπούλου είναι βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)