to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:51 | 21.03.2023

Πολιτισμός

Σία Αναγνωστοπούλου: Η ποίηση ορθώνεται με σθένος μπροστά στις αμείλικτες πραγματικότητες

«Η ποίηση γίνεται το μεγάλο αίτημα για Ζωή», αναφέρει στη δήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης η τομεάρχισσα Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ


«Η ποίηση ορθώνεται με σθένος μπροστά στις αμείλικτες  πραγματικότητες, παίρνει στις πλάτες της την οδύνη, αλλά και τη απόλαυση του κόσμου» αναφέρει στη δήλωσή της για την παγκόσμια ημέρα ποίησης η τομεάρχισσα Πολιτισμού και βουλεύτρια Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Σία Αναγνωστοπούλου.

Υπογραμμίζοντας τη βαθιά ανάγκη μας, έστω και μέσα από μια παγκόσμια επετειακή μέρα «για έναν στίχο, για μια λέξη που ξετυλίγει ομορφιά, για να πάρουμε δύναμη και να ξαναδώσουμε περίγραμμα στο συναίσθημα και στην κάθαρση», η Σ. Αναγνωστοπούλου αναδεικνύει την οικουμενικότητα της ποίησης, την καθολικότητα της απεύθυνσής της, αφού όπως σημειώνε: «Η ανάγνωση της ποίησης δεν απαιτεί καμία προϋπόθεση».

Αναλυτικά η δήλωση της Σίας Αναγνωστοπούλου:

«Η ποίηση ορθώνεται με σθένος μπροστά στις αμείλικτες  πραγματικότητες, παίρνει στις πλάτες της την οδύνη, αλλά και τη απόλαυση του κόσμου. Είναι μέσα μας, σε μια στοχαστική σχέση με τον εαυτό μας, για να απωθήσει  το απάνθρωπο. Στις πιο μύχιες εκδηλώσεις του φρικτού και του αποκρουστικού, γίνεται το μεγάλο αίτημα για Ζωή.

Γι’ αυτό και έχουμε στο σήμερα βαθιά ανάγκη, έστω και μέσα από αυτή την παγκόσμια επετειακή μέρα, για έναν στίχο, για μια λέξη που ξετυλίγει ομορφιά, για να πάρουμε δύναμη και να ξαναδώσουμε περίγραμμα στο συναίσθημα και στην κάθαρση. Γιατί η ανάγνωση της ποίησης δεν απαιτεί καμία προϋπόθεση, το λέει ο  Σεφέρης τόσο απλά, όταν λέει πως: «Η ποίηση έχει τις ρίζες της στην ανθρώπινη ανάσα». Και είναι σα να ξαναδημιουργείται  ο κόσμος».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)