to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:44 | 14.06.2018

Πολιτική

Σία Αναγνωστοπούλου: Βγαίνουμε από τα μνημόνια σε συνδυασμό με την επίλυση του Μακεδονικού

Εθνικό είναι ό,τι δίνει προοπτική σε μια χώρα, της δίνει μέλλον.


“Βγαίνουμε από αυτά τα μνημόνια, με καθαρή έξοδο, χωρίς εμείς να διατεινόμαστε ότι βγήκαμε κατευθείαν στον παράδεισο”, ανέφερε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σία Αναγνωστοπούλου κατά την ομιλία της για το πολυνομοσχέδιο στη Βουλή, και τονίζντας τη σημασία του ότι αυτή η εξέλιξη έρχεται με την παράλληλη λύση του Μακεδονικού. Κατηγορησε επίσης την αντιπολίτευση για το γεγονός ότι "είχε μια υποτιθέμενη εθνική πολιτική για την οποία δεν είχε τα μέσα ποτέ, ούτε σκέφτηκε να τα εφεύρει, να τα χρησιμοποιήσει για να προστατεύσει την κοινωνία',, στα εθνικά θεματα.

Αναλυτικά η ομιλία της:

Θα ξεκινήσω με το άλλο μείζον θέμα της ημέρας, της σημερινής και των επόμενων ημερών, που είναι το Μακεδονικό, παίρνοντας αφορμή από αυτά που είπε ο κ. Βορίδης το απόγευμα στην ομιλία του, όταν είπε ότι πρέπει να συνεννοηθούμε και ότι αυτή η Κυβέρνηση ξεπέρασε τη γραμμή που είχε τεθεί για το Μακεδονικό.

Διαβάζω από τις μεγαλύτερης εφημερίδες και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, τι έγραψαν χθες και σήμερα: Η γαλλική εφημερίδα LeMonde γράφει:«Αθήνα και Σκόπια συμφωνούν για τη μετονομασία της Μακεδονίας». Francoeur,«Βόρεια Μακεδονία: Το νέο όνομα της Μακεδονίας που αποδέχτηκε η Μακεδονία». Independent: «Η Μακεδονία συμφωνεί να αλλάξει το όνομά της για να ικανοποιήσει την Ελλάδα». Guardian, WallstreetJournal, WashingtonPost κ.λπ., τα ίδια πράγματα.

Τι είναι ακριβώς αυτό που δεν έκανε η Κυβέρνηση ή τι είναι ακριβώς αυτό που έκανε η Κυβέρνηση και ενοχλεί την Αξιωματική Αντιπολίτευση; Έλυσε ένα μεγάλο θέμα -είχε γίνει μεγάλο θέμα- το οποίο άφηνε η Αξιωματική Αντιπολίτευση να σέρνεται επί χρόνια και όχι μόνο να σέρνεται, αλλά με στρουθοκαμηλισμό άφηνε να γίνεται αποδεκτή η ονομασία «Μακεδονία» για τη FYROM, θεωρώντας ότι θα φτάσει κάποτε ο καιρός που όλα αυτά θα λυθούν με έναν μαγικό τρόπο.

Τι σημαίνει αυτό, εκτός από το ότι ψαρεύει σε θολά νερά και όλα τα γνωστά; Ας δούμε τα πράγματα λίγο ευρύτερα και σε σχέση με την οικονομία. Η Νέα Δημοκρατία, όπως και το ΠΑΣΟΚ άλλωστε, ειδικά σε σχέση με την οικονομία, είναι πολιτικές δυνάμεις οι οποίες τι έκαναν; Υψηλών προσδοκιών και οραμάτων, υποτίθεται, πολιτική, για την οποία όμως δεν έκαναν απολύτως τίποτα για να τη φέρουν εις πέρας.

Αυτό έκαναν με το θέμα της εισόδου, της ένταξης της χώρας στην ΟΝΕ, στην Ευρωζώνη, μια μεγάλη ιδέα εκείνη την εποχή, μια μεγάλη ελληνική ιδέα, για την οποία δεν φρόντισαν να φτιάξουν καμία πολιτική, απολύτως καμία πολιτική που θα προστατεύσει τη χώρα σε αυτήν την αλλαγή περιβάλλοντος στην οποία έμπαινε, δηλαδή κανέναν οραματισμό για το πώς η χώρα θα στεκόταν σε αυτήν τη νέα πραγματικότητα και όχι μόνο αυτό. Το χειρότερο που γινόταν ήταν, ενώ άλλαζε η χώρα εντελώς προοπτική, συνέχιζε να βαδίζει με τα ίδια μέσα και τα ίδια βαρίδια.

Αυτό, λοιπόν, που βλέπουμε είναι ότι έχουμε μια Αξιωματική Αντιπολίτευση, η οποία την τελευταία δεκαετία -και πολύ παραπάνω από την τελευταία δεκαετία- είχε μια υποτιθέμενη εθνική πολιτική για την οποία δεν είχε τα μέσα ποτέ, ούτε σκέφτηκε να τα εφεύρει, να τα χρησιμοποιήσει για να προστατεύσει την κοινωνία.

Να σημειώσω -απλώς υποσημείωση- ότι μπήκαμε στην ΟΝΕ με την Κυβέρνηση Σημίτη και από αυτήν την κυβέρνηση κάποιοι είναι ήδη καταδικασμένοι και κάποιοι είναι υπόδικοι. Δηλαδή συνέχισε εκείνη η Κυβέρνηση με τα ίδια εργαλεία της διαφθοράς να προσπαθεί να κάνει πολιτική.

Σήμερα, με αυτήν την Κυβέρνηση, η οποία είχε μια ολική προοπτική για το μέλλον αυτής της χώρας στο κεφάλι της, σκέφτηκε πατριωτικά -γιατί πρέπει να ξέρουμε πότε να χρησιμοποιούμε τις λέξεις-, γι’ αυτήν την προοπτική. Βγαίνουμε από τα μνημόνια. Αυτή είναι μια πάρα πολύ σημαντική στιγμή σε συνδυασμό με την επίλυση του Μακεδονικού. Διότι το εθνικό θέμα δεν κατακερματίζεται σε εσωτερικό και εξωτερικό. Εθνικό είναι ό,τι δίνει προοπτική σε μια χώρα, της δίνει μέλλον. Βγαίνουμε λοιπόν από τα μνημόνια, τα οποία ήταν ο κυριότερος μηχανισμός επιβολής μιας νεοφιλελεύθερης πολιτικής, μιας πολιτικής λιτότητας.

Βγαίνουμε από αυτά τα μνημόνια, με καθαρή έξοδο, χωρίς εμείς να διατεινόμαστε ότι βγήκαμε κατευθείαν στον παράδεισο. Ίσα-ίσα, λέμε ότι τα βήματα πρέπει να είναι προσεκτικά, με όλες τις πρόνοιες που χρειάζονται –εξου και το αποθεματικό είναι αυτό που λέμε η ζώνη ασφάλειας της χώρας απέναντι στις αγορές, σε ένα περιβάλλον το οποίο είναι πάρα πολύ δύσκολο στην περιοχή μας-, προσπαθώντας όμως συνεχώς να ανορθώσουμε εκείνους τους τομείς που θα επιτρέψουν σε αυτήν την κοινωνία να οραματιστεί το μέλλον της.

Χτύπημα της ανεργίας. Δεν άκουσα να αναφέρεται σχεδόν από κανέναν. Όμως, όλοι οι μεγάλοι διανοητές λένε ένα πράγμα: Ότι η ανεργία αποτελεί το θανατηφόρο τραύμα στο σώμα μιας κοινωνίας. Εάν δεν αντιμετωπιστεί αυτό δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί τίποτα άλλο. Η πτώση της ανεργίας, είναι ήδη φανερή και θα γίνει στα επόμενα χρόνια, βγαίνοντας από τα μνημόνια, και χρειάζεται ακόμα παραπάνω. Αν λοιπόν το χτύπημα της ανεργίας είναι το κυριότερο, οι συλλογικές συμβάσεις και ο κατώτατος μισθός είναι επίσης ένα τεράστιο θέμα.

Λέμε για την Αξιωματική Αντιπολίτευση ότι δεν σκέφτηκε τίποτα άλλο παρά μόνο τον αυτόματο πιλότο που πρόσφερε η Ευρωζώνη -άρα και πολύ γρήγορα μπαίνουμε στα μνημόνια και καλό είναι να την έχουμε αυτήν την ασφαλιστική δικλίδα-, γιατί ακούγοντας τον κύριο Μητσοτάκη, τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, βλέπουμε ότι έχει ακριβώς την ίδια λογική μιας νεοφιλελεύθερης πολιτικής, η οποία έφθανε στα άκρα της με τα μνημόνια. Δηλαδή, ευέλικτες σχέσεις εργασίας από τη μια μεριά, από την άλλη μεριά ότι οι εργοδότες ό,τι θέλουν κάνουν. Έτσι η χώρα δεν μπορεί να έχει προοπτική για το μέλλον.

Άρα, λοιπόν, με μια Νέα Δημοκρατία το μέλλον της χώρας θα ήταν ο αργός θάνατος. Όλοι ενδιαφέρονται για το δημογραφικό. Όλοι οι επιστήμονες, όμως, μας έχουν πει ότι αν δεν έχουμε ένα σοβαρό κοινωνικό κράτος, αν δεν έχουμε συλλογικές συμβάσεις, σταθερές συμβάσεις εργασίας, η χώρα οδηγείται σε αργό θάνατο.

Υπάρχουν σημεία, για τα οποία εμείς δεν είμαστε ευτυχείς και τα οποία θα διορθωθούν στην πορεία. Όμως, αυτό που θέλω να πω κλείνοντας -για να το συνδέσω και πάλι με το Μακεδονικό και επειδή γίνεται όλη αυτή η σπέκουλα από χθες μέχρι σήμερα και θα συνεχιστεί τις επόμενες ημέρες- είναι πως το να προσπαθεί η Αξιωματική Αντιπολίτευση να δείξει ότι με το Μακεδονικό κάτι πουλήσαμε, κάτι προδώσαμε, όχι μόνο προσφέρει βήμα στους πατριδοκάπηλους-είδαμε εδώ πώς περιγράφηκε από τη Χρυσή Αυγή το μέλλον αυτής της χώρας σε σχέση με τα εθνικά ζητήματα, να κάνουμε εισβολή στις ξένες χώρες- αλλά το κυριότερο για μένα είναι ότι η Νέα Δημοκρατία γι’ αυτό το θέμα θα λογοδοτήσει στον ελληνικό λαό, γιατί δεν μπορεί να δει το μέλλον αυτής της χώρας σε προοπτική με τους Βαλκάνιους γείτονες και γενικώς με όλη την περιοχή μας σε σχέση με το μέλλον της.

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)